Natrag

Širom

Širom

Šefovi mafije i opštinari na istom zadatku

 

Reket bez reketa

 

Klasièna mafija pod zaštitom države ponovo reketira po beogradskim ulicama. Oni koji ne plaæaju ne mogu da rade, a oni koji bi da progovore dobijaju teške batine. Novac dobijaju samo šefovi mafije i njihovi zaštitnici u opštini Novi Beograd

 

I.M.

 

U starom kineskom tržnom centru u novobeogradskom bloku 70 za bezbednost se stara privatna firma "Obezbeðenje 70", vlasnika i direktora Radovana Miljeviæa. U njihove redove teško je uæi jer se traže poverljivi ljudi, koji umeju da èuvaju tajnu.

Vlasnici svih tezgi koje su divlje bile postavljene u centru i oko njega, moraju da daju reket Miljeviæu i njegovim ljudima. U zavisnosti od velièine i mesta na kome se tezga nalazi, to je meseèno iznosilo izmeðu 60 i 100 evra. Kinezi æute i plaæaju, jer nemaju drugog naèina da posluju.

Naplata se vrši tako što ljudi koji uživaju posebno poverenje šefa Miljeviæa jednom meseèno obilaze pomenute tezge i sakupljaju novac. Vanredne naplate obavljaju se za velike praznike, kao što je Nova godina, kada je i svota mnogo viša.

Polovinu para za sebe zadržava Miljeviæ, drugu polovinu daje nekim svojim ljudima. Jedan deo ide i odgovornima u opštini Novi Beograd koji zauzvrat ne diraju ilegalno postavljene kineske tezge. Onaj ko ne plati Miljeviæu, suoèava se sa momentalnom intervencijom nadležnih opštinskih službi. A ponekad znaju da padnu i batine.

Jedan od radnika obezbeðenja, koji nije bio ukljuèen u podelu plena, rekao je šefu da zna šta se odvija u tržnom centru. Ubrzo su ga napala petorica èlanova obezbeðenja: Avro, Peða, Edvard, Sava Jermen i jedan nepoznatog nadimka, i bestijalno ga prebili.

Od udarca kljuèem za skidanje toèkova u slepooènicu, nesreænom èoveku je od tada trajno narušen vid.

Posle batina, a dok je bio na bolovanju, dobio je i otkaz. Miljeviæ ne trpi one koji bi da mu se mešaju u posao tako što bi pošteno da rade. Ostali zaposleni u ovoj agenciji za obezbeðenje shvatili su poruku i nastavili æutke da rade, praveæi se da ništa ne znaju. Dok šef zgræe milione, nesreæni radnici rade za minimalac, bez plaæenih doprinosa. Æute i rade, isto kao i Kinezi. Jedino Miljeviæ i njegovi puleni besne.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane