Natrag

RTV Svetac

RTV  Svetac

 

Promaja u krèmi Avala

 

Rajko Roki  Dvizac

 

 

Ko je i zašto ugasio svetlo u TV Avali?  Poslednjih nedelja ona sve više lièi na napuštenu drumsku kafanu.Vrata su zakljuèana iznutra.Ulaz znatiželjnicima je strogo zabranjen. Možete jedino da virite kroz mutno,od zapuštenosti prljavo prozorsko staklo. A šta možete videti? Rasulo! Firmu pred steèajem. Nekadašnje "konobare" i "konobarice" koje ste poznavali i koju su vas,stalne ili bar povremene mušterije sa osmehom doèekivali i ispraæali -nigde nema na vidiku. Umesto njih - prinudna uprava.A gde oni upadnu,teško radnicima,teško firmi.Tu zelena trava više ne raste. Tu se više ništa ne proizvodi.Troše se "rezerve" i "zalihe",dok ih ima. I…èeka kupac.Ali samo odreðeni,sa taènim imenom,prezimenom i precizno utvrdjenom kupoprodajnom cenom. Ništa novo u demokratskoj "privatizovanoj" Srbiji. To je veæ postao ustaljeni ritual,koji redovno upražnjava ekonomska sekta zvana "prinudna uprava".

  S vremena na vreme,vlažnom (antibakterijskom) maramicom protrljam mutna, polupana, lepljivom trakom nemarno i haotièno izlepljena stakla kafanskog izloga. Provirim minut-dva, tek da zadovoljim znatiželju. Sa nadom da je unutra i toku generalno renoviranje, od tavanice do poda. Da unutra zajedno borave ekipe Radne akcije i  Paklene kuhinje.Avaj,uzaludan mi trud.uzaludna nada. Primeæuje se samo novopostavljena prinudna uprava kako bahato lumpuje. Grèevito se hvatam za slamku spasa (daljinac) i bežim glavom bez obzira. Direktor, upravnik ili šta veæ…prinudne uprave na uflekanom stoljnjaku piše novi tv jelovnik. Sve repriza do reprize. Ali, drug rukovodilac se dosetio i unapredio proizvodnju.To nisu obiène reprize (specijalitet RTS-a). On je otišao korak dalje. Njegove reprize su reprize repriziranih repriza. Prevedeno na kafanski reènik - na meniju su jela, po hiljaditi put podgrejana. A gurmani znaju - jedino je sarma sve bolja i bolja kada se što više podgrejava. Nažalost, sarme na jelovniku krème Avala uopšte nema. Specijalitet kuæe su podgrejane splaèine. Povremeno,pojavi se i neko novo,do sada "neviðeno jelo". Ako se pak usudite da ga probate,veæ posle par zalogaja shvatate da vam je serviran buækuriš.Kao da je kuvar veæ prazne šerpe i lonce ponovo ostrugao. Sakupio okorele ostatke i dodavši malo vode i malo više zaèina,izmislio novo jelo.On sam ga nikad ni ne okusi. Èuva èovek svoj stomak. On se,naravno,hrani preko puta u ružièastom restoranu.

   Ništa manje bezliènija nije ni karta piæa. Nepopijene, poluprazne flaše preispaju se iz jedne u drugu.Štedi se. Kriza je u firmi.Agencija za zaštitu potrošaèa je odavno pasivna. Frižideri ne rade,pa su piæa topla,sem èaja. Jer ni bojler ne radi pa se èaj kuva u hladnoj vodi. Hladan èaj u ove letnje dane - baš prija.Aha.

 Potencijalni gosti se ne puštaju u kafanu Avala. Ljubopitljivima je odgovoreno da je u toku renoviranje. Jedino kuhinja radi non-stop. Aha. Umesto da gostima otvore vrata, za njih je otvoren improvizovani šalter. Ali èim se sagnete i provirite unutra da nešto naruèite - ubi vas promaja, tipièna za firme pod steèajem.

 A seæam se kada se pojavila TV Avala, još od reklamno-eksperimentalnog statusa. Prosto je zraèila, privlaèila svojom posebnošæu. Obeæavala je da æe biti potpuno drugaèija i od državnih i od privatnih tv bircuza. Imala je šansu, pružala nadu, bila izazov… Kao optimista po prirodi, naivno verujem da još uvek ima negde sakriven i od prinudne uprave saèuvan bar komadiæ tog magijskog èuda. Ali,da bi se to ostvarilo, treba poèeti sve ispoèetka.

Prvi èin je - da se pod hitno najuri prinudna uprava. Da se krèma Avala vrati radnicima, onima koji su od restorana hteli da stvore ekskluzivan hotel a ne da restoran postane krèma. Da se dovede novi poslovoða neoptereæen hipotekom loše prošlosti, zaštiæen od muljavog diktata tajkuna iz senke. Da ima odrešene ruke i potpunu slobodu kreativnosti. I on i cela ekipa Avale. A tek onda da se napravi potpuno novi, originalni jelovnik sa receptima novog, ambicioznog glavnog kuvara. Samo oni mogu ponuditi ukusna jela odreðenog profila, bez buækuriša, splaèina i raznoraznih muækalica. Pa ko voli, nek izvoli. Jedno je unapred sigurno - razlièitost Avale na medijskom nebu bila bi veæ na prvi pogled oèigledna i neodoljivo privlaèna.

U suprotnom, krèmi Avala neizbežno preti bankrot. Promaja koja duva sa svih strana æe dokrajèiti veæ ionako oronulu medijsku krèmu.Prodaæe se na buvljaku tajkuna za 1 evro. Bila bi to prava šteta. Ni najveæa pesimistkinja se nije nadala,da æe tako lako, brzo i jeftino propasti TV Avala.

Ima li koga hrabrog, pametnog i èestitog da spreèi ovu medijsku promaju?                                                      

                   

P.S

Upozorenje meteorologa: - promaja + promaja + promaja = cunami. A od njega èak ni tajkuni nisu zaštiæeni!

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane