Natrag

Iz mog ugla

Koštunica - Vizionar

Živan Haravan

Kada je izabran za predsednika Savezne Republike Jugoslavije, a bio je, potom, premijer Republike Srbije, u svom prvom intervjuu na RTS-u Voja je jasno i glasno rekao javnosti da će stvoriti takvu državu u kojoj će biti dosadno živeti, u kojoj građani neće znati ime premijera, a pogotovu ne imena ministara niti koje funkcije oni obavljaju. Nešto, nalik na Švajcarsku. Biće to, dakle, mutava država. I krenuo čovek, ali su i on i građani znali da njegova borba za stvaranje mutave države neće biti laka i kratkotrajna.

No, kako to obično biva, reformatori, poput Koštunice, ne budu shvaćeni u širokim narodnim masama, njegova stranka se istopila a on se povukao u tihovanje. Umesto mutave države, on je, zapravo, započeo, a njegovi naslednici na vlasti su stvorili državu - mutavih.

Pažljivom analizom današnje društveno-političke atmosfere i ambijenta u Srbiji, ni Koštunica ni narod- građani ne primećuju da se Koštuničina, prvobitna, vizija potpuno ostvarila! Ko danas zna puna imena i prezimena vladara države mutavih, osim njihovih inicijala, koji se jedino mogu videti i čuti u medijima prilikom njihovih javnih nastupa?

Jedina prilika da se sazna njihov identitet i funkcija koju su obavljali su nebrojene čitulje, odavanja pošte na sportskim takmičenjima, prilikom njihove, često, tragične smrti.

Vladari države mutavih ne vole javnost i javno eksponiranje i to je ono što nam je obećao Koštunica!

Zato, narod okupiran svojim svakodnevnim brigama za golu egzistenciju, baš briga kako se zove prvi čovek države mutavih i njegovih bliskih saradnika. Neka svako od njih radi svoj posao za koji je dobro plaćen.

Ne budimo toliko politički neprosvećeni da verujemo da je samo Srbija država mutavih. Većina država u svetu, dakle, i u Evropi su države u kojima vladaju mutavi. Oni se međusobno izvanredno dobro slažu i sarađuju tako da će nas u, tako i toliko željenu, Evropsku Uniju uvesti upravo naši mutavi vladari. Nije daleko taj dan samo što ce skraćenica za Evrosku Uniju, umesto EU glasiti - EUM.

Srećom, nije se ostvarila ona Koštunicina prognoza da Srbija bude država u kojoj će biti, maltene, dosadno živeti, da ona više neće biti dragstor zabava. Uzmimo, na primer, Monako. Imaju tu trku Formule 1 jednom godišnje i po neku pljačku zlatarskih radnji nekakvih Pink patera - i to je sve. Da se čovek ucrvlja od dosade! Ne razumem Novaka Đokovića zašto je kupio stan u tako dosadnoj državi?

Možda mu zato i opada forma. Evo, šta fali, recimo, Lepi Lukić. Dok je spavala, službenici države mutavih, upali su joj u stan, odneli milion dinara, platne kartice, bila joj Hitna pomoć u poseti... Tu dosadi nema mesta. Dešava se nešto i u tome je draž života u državi mutavih vladara! U Monaku se sa pažnjom prati vremenska prognoza. Kod nas, vremensku prognozu treba ukinuti i zameniti je - prognozom vremena.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane