Natrag

Nismo mi od juče

Prilozi za srpski nacionalni program

Zoran D. Milojević

Beograd je već mesec i po dana okićen kao ciganska nevesta! Lažni zlatno-srebrni sjaj noćima izaziva koprenu preko očiju Beograđana, čiji pogledi i danju i noću zure u beskraj nadajući se Svevidećem! Slušajući moje pošalice, moji drugari često uz osmeh izgovaraju: "Teško protezama koje nose ovako ludu glavu"! A ja, šta ću? Trudim se da, i kao skraćena verzija čoveka budem dostojan sebe od pre deceniju i više!

Znam da će moj profesor Miladin Raspopović da gunđa što se ovim tekstom odvlačim od svoje literature, ali, naprosto, ne mogu da odolim i pred novogodišnji praznik, ne uputim želje, čestitke i pozdrave! Želim da Srbi spoznaju snagu pesama i dobrog raspoloženja u svrhu vraćanja Srba u svoja korita! Pa, da počnemo!

-Gospodin Bolani čestita Evropskoj uniji dolazak Nove godine uz nadu da međusobno obljubljivanje i zvanično počne, a sve uz pesmu „Ko te ima, taj te nema", u izvođenju Bore Drljače!

-Gospodin Bolani želi u Novoj godini svu sreću gospodinu Željku Mitroviću u borbi za širenje slobode medija, uz pesmu: "Uzmi sve što ti život pruža" koju peva Rade Jorović!

-Uzvraćajući mu na ljubavi i pažnji, Gospodin Bolani čestita Vulinu Nejakom na uspesima u borbi za širenje vojničkog rodoljublja, uz pesmu „U vojsku me majka šalje", koju peva Žika Ivković!

-Gospodin Bolani je srećan što će i u novoj godini imati podršku koju mu pružaju Dijete Ivica i Vulin Nejaki, uz nadu da će njih dvojica opet početi da govore jedan s drugim, uz pesmu „Idu putem dvoje, ne govore", u izvođenju Dušice Bilkić!

-Gospodin Bolani želi u Novoj godini ministru Vujoviću uspešnu realizaciju budžeta, uz pesmu „Čep,čep, u slavinu", koju peva Olivera Katarina.

-Lično želim gospodinu Bolanu i Ani Brnabić srećan put u EU, uz pesmu „Drum dugačak, kola trula", a peva je Danilo Živković!

-„Dama od nogu", gospođa Zorana Mihajlović se zahvaljuje g-dinu Bolaniju što je uz nju dok gradi srpske staze i bogaze i želi mu srećno trideset prvo decembarsko popodne uz pesmu „On me voli na svoj način", koju peva Gabi Novak!

-O istom trošku g-din Bolani želi, „političkom tati" Toniku Šljivki da mu i u voćnjaku i u braku sve bude slatko, najlepšom pesmom o voću, „Čiča peče rakiju" koju peva Tamburica pet, a političkom uzoru svoje mladosti od srca želi da umanji hranu i uveća cenu svojih knjiga koje poklanja, uz pesmu „Rastanka se našeg sećam", u izvođenju Miroslava Ilića! Ime uzora će gospodin Bolani objaviti posle konsultacija u Briselu!

-Ja, lično, svome kolegi, romanopiscu, Vuku Draškoviću, želim da u Novoj godini zadrži, na ličnom planu, dosadašnji intezitet svog umnog preskakališta od odsecanja svake ruke koja u Novom Pazaru bude nosila tursku zastavu, pa do Ahtisarijevog plana, uz pesmu Tome Zdravkovića „Dotako sam dno života"!

-Ja, lično, gospodi Muharemu Zukorliću, Rasimu Ljajiću i Slinavom Sulji želim da u Novoj godini nauče da od imenice Bošnjak ne nastaje bošnjački, već Bošnjački jezik, uz pesmu Rokera s Moravu „Vruće pivo, ladna supa, koj, da živi od mangupa!

-Mojim Srbima sa Kosmeta želim srećnu Novu godinu uz nadu da će jahanje među sobom, zameniti za jahanje metle, pesmom „Ja u klin, ti u ploču" koju peva Safet Isović!

-Pozdravljam srpsku opoziciju i želim joj da u Novu godinu uđe uz pesmu „Džumbus, džumbus, mašala", koju peva Vasilija Radojčić.

-Slinavom Sulji želim da u Novoj godini njegova srpska krv po ocu i majci shvati da vera ne menja boju očiju, pesmom „Zelene oči" koju peva Hanka Paldum!

-Gospodinu Malom Sinu želim i u Novoj godini divan pogled sa Beograda na vodi i da se čuva pada sa visine položaja, uz pesmu „Učini bar jedan pogrešan korak" u izvođenju Mitra Mirića!

-Glumcu i režiseru Draganu Bjelogrliću želim da i u Novoj godini uživa u Srboobmanama iz svoje nove TV serije, kao što uživa u partizanskoj pobedi, vidljivoj na svakom koraku po Srbiji, pesmom „Druže Tito, mi ti se kunemo", koju peva dve trećine Srba, uživajući u partizanskoj demokratiji! Što nam valja činiti? Valja nam višeglasno, srpski zapevati, bez distoniranja, punim plućima! Pa, ako smo Srbi....?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane