https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Korupcija u srpskom pravosuðu odlaže pravdu

Korupcija u srpskom pravosuðu odlaže pravdu

 

Krupne prevare sitnih prevaranata

 

Samo u podmitljivom srpskom pravosuðu moguæe je nekome oteti kuæu u Beogradu ili celu penziju zaraðenu tokom višedecenijskog rada, a da bi se obeštetio neko ko je izmislio da ga je pas ujeo

 

Mersiha Hadžiæ

 

Slobodan Èaðenoviæ tvrdi da ga je u dvorištu zgrade, gde je došao u posetu, ujeo pas Snežane Zotoviæ, stanarke te zgrade. Posle dugog i napornog sudskog postupka za naknadu štete, u kome je zapaženo mesto u zakulisnim radnjama imala i tadašnja zamenica javnog tužioca Treæeg opštinskog tužilaštva u Beogradu  Lidija Filipoviæ-Èaðenoviæ, krajem novembra 2006. sudija Jasmina Svorcan donosi presudu kojom obavezuje tuženu da tužiocu plati ukupno 174.000 dinara.

Tužena se žali na ovu presudu i prilaže sudski overenu izjavu dr Lidije Lavadinoviæ, koja je posle navodnog ujeda pregledala tužioca Èaðenoviæa. U ovoj svojoj izjavi dr Lavadinoviæ navodi kako je sudija Svorcan pogrešno unela u zapisnik njenu izjavu, koju je kasnije koristila da obrazloži presudu.

Viši sud odbija ovu žalbu, a izjavu dr Lavadinoviæ uopšte ni ne uzima u obzir, tvrdnjom da je podneta posle isteka roka za žalbu. Kao da je tužena Zotoviæ mogla da zna da je izjava svedoka pogrešno uneta u zapisnik pre nego što ju je o tome obavestio sam svedok! U svakom sluèaju, tužena podnosi zahtev za obnovu postupka, navodeæi kako su otkrivene nove okolnosti podobne da se donese drugaèija presuda. U prvom stepenu sud odbija ovaj zahtev navodeæi kako su "nove okolnosti" veæ bile priložene u drugom stepenu prvobitnog postupka, ignorišuæi èinjenicu da tada sud priloženu izjavu dr Lavadinoviæ uopšte nije uzeo u obzir.

U meðuvremenu, dok još uvek traje žalbeni postupak po zahtevu za obnovu postupka, sud nalaže prinudnu naplatu duga koji je narastao za zatezne kamate i silne troškove. Tužena Zotoviæka je odavno predlagala da se nerazumno visoka odšteta za ogrebotinu naplati odbijanjem od njene penzije. Tužilac Èaðenoviæ je to odbijao, a onda se shvatilo i zašto.

Dana 5. januara 2009. advokat tužioca Toni Baranek tadašnji Èetvrti opštinski sud u Beogradu pisanim podneskom obaveštava da je tužilac Èaðenoviæ zainteresovan da iskoristi svoje pravo preèe kupovine dela kuæe koju Zotoviæka ima u Beogradu, a koji je trebalo da bude prodat u postupku prinudne naplate duga. Dakle, sud je za sredstvo naplate tadašnjih 2.000 evra plus kamate odredio prodaju dela kuæe sa okuænicom u centru Beograda.

Sudski procenitelj je, kao što je uobièajeno u ovakvim sluèajevima, izvršio procenu nepokretnosti namerno zaboravivši da pridoda i vrednost okuænice, pa je tako Zotoviæku pokušao da ošteti za najmanje 30.000 evra. Toliko bi Èaðenoviæ zaradio da je uspeo u svojoj nameri da lièno otkupi pomenutu nekretninu.

Tužena Zotoviæka je u poslednjem trenutku uspela da ubedi podmiæeni sud kako æe tužioca da obešteti isplatama od penzije, a advokat Baranek traži da to bude skoro cela penzija. Neka Zotoviæka gladuje, važno da se namiri Èaðenoviæ koji je celu prièu izmislio. A ovo mu, po saznanjima tužene, nije prvi put da naplati odštetu od nesreænih Beograðana na koje naleti.

U podmitljivom srpskom pravosuðu sve je moguæe, pa i da ogrebotina od navodnog ujeda psa vredi koliko i kuæa u centru Beograda, odnosno meseèna penzija zaraðena mukotrpnim radom tokom više decenija.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane