https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Amerika

Amerika

   

Domovina graðanskih sloboda donosi zakone koji je uvode u totalitarni mrak

 

Neogranièeni  zatvor bez suðenja

 

Amerièko pravosuðe je smoglo hrabrosti da se usprotivi administraciji predsednika Baraka Obame i da privremeno zabrani primenu odredbi zakona koje omoguæuju vlastima da po slobodnom nahoðenju nekog proglase saradnikom terorista i bez sudskog ovlašæenja ga smeste u zatvor i to na neogranièeno vreme. Po mišljenju pravnika ove odredbe bi trebale da se preventivno primene na uèesnike i organizatore demonstracija koje se u bliskoj buduænosti oèekuju u SAD.

 

Marko Vasiæ

Dopisnik iz Vašingtona

 

 

Dan posle godišnjice napada na Svetski trgovinski centar u Njujorku, 12.septembra 2012. amerièki sudija Katarina Forest (Katherine Forrest ) donela je rešenje kojim je ranije ogranièenu privremenu meru pretvorila u neogranièenu. Prethodno je u maju privremeno zabranila saveznim vlastima Sjedinjenih amerièkih država da primenjuju "odredbe National Defense Authorization Act 2012 (NDAA, Zakon o budžetu za odbranu) kojim se odobrava neogranièeno držanje u zatvoru".

Po njenom mišljenju, zakon koji omoguæuje vlastima da bez sudske odluke u zatvoru drže amerièke državljane koji se sumnjièe da saraðuju sa teroristima, nije u skladu sa ustavom. Zbog toga je Beloj kuæi zabranila da primenjuje pomenute mere i ta odluka odmah stupa na snagu.

Nekoliko sati po objavljivanju odluke sudije Forest, vlada Baraka Obame najavila je podnošenje žalbe, što se i desilo prethodnog ponedeljka.

Forest je sudija u Drugom saveznom sudskom okrugu sa sedištem u Njujorku, koji obuhvata države kao što su Konetikat, Njujork i Vermont. Iznad ovog suda postoji žalbeno odeljenje kome je i upuæena žalba savezne administracije. U devet sati ujutru 17. septembra Bela kuæa je zatražila odlaganje izvršenja privremene mere, èime u suštini traži ukidanje rešenja sudije Forest. "Skoro momentalno posle objavljivanja odluke sudije Forest administracija Baraka Obame je uložila žalbu", napisao je Kris Hedžes (Chris Hedges), novinar i dobitnik Pulicerove nagrade, koji je bio jedan od glavnih tužilaca u prvobitnoj tužbi kojom je i pokrenut ceo sudski spor.

Administracija je odluku sudije Forest oznaèila kao "neuobièajenu presudu sa posledicama koje æe se osetiti u celom svetu". Pravni eksperti Bele kuæe su ceo vikend proveli u pronalaženju argumenata kojim su potkrepili svoj zahtev za ukidanje presude.

   "Ministarstvo pravde je kasno poslepodne u petak obavestilo sudiju Forest i Žalbeno odeljenje drugog saveznog sudskog okruga da æe administracija Baraka Obame sledeæeg ponedeljka u 9 sati ujutru da podnese zahtev za hitnom obustavom sprovoðenja presude sudije Forest", piše Hedžes, "Ovo bi Obaminoj vlasti omoguæilo da i dalje primenjuje mere neogranièenog držanja u zatvoru, sve do glavne rasprave pred Žalbenim odeljenjem. Odluka vlade je izazvala ustavnu proveru stvarnih odnosa izmeðu predsednika i pravosuða."

   Advokat Karl Majer, koji savetuje Hedžesa i ostale tužioce, potvrdio je medijima da je žalba predata i dodao: "Ovo je, najverovatnije, najvažniji ustavni sukob još od vremena postupaka u vezi takozvanih Papira iz Pentagona...".

   Brus Afran, još jedan od pravnih zastupnika tužilaca, smatra kako je vlast spremna da se upusti u dugotrajni sudski spor iz razloga što bi time dobila dovoljno vremena da osporavane odredbe NDAA primeni i na demonstrante koji u SAD uzimaju uèešæa u protestima.

   "...U petak je objavljeno saopštenje Ministarstva za zaštitu države u kome se tvrdi kako bi nemiri na Bliskom istoku mogli da se preliju i u Sjedinjene Države. Zbog toga pomenuto ministarstvo traga za muslimanskim voðama oèekivanih protesta", objašnjava Afran i nastavlja: "...Moje je mišljenje da je ovo razlog zbog koga vlast želi da zadrži ovlašæenja iz NDAA kako bi raspolagala odgovarajuæim pravnim okvirom koji joj omoguæuje da hapsi islamske demonstrante i pre nego što uzmu uèešæa na protestima. U ovom trenutku ne postoje zakonske moguænosti za hapšenje potencijalnih demonstranata.

NDAA vlastima daje upravo takve moguænosti. Pošto je zahtev za obustavu primene sudske odluke stigao u danima poèetka novih nemira u islamskom svetu, kao i da je tada stigao pomenuti izveštaj ministarstva, sve ovo po mom mišljenju pokazuje da postoji veza izmeðu ovih dogaðaja. Vlast želi pismenu NDAA kako bi preventivno mogla da onemoguæuje demonstrante."

   Hedžes, koji je saraðivao sa novinama kao što su Njujork Tajms ili Kristian Sajens Monitor, objašnjava kako njegov novinarski poziv sa sobom nosi i potrebu za kontaktima sa osobama koje amerièka vlada smatra teroristima.

   NDAA predviða da amerièki državljani koji "delimièno ili znaèajno podržavaju Al-Kaidu, Talibane ili sa njima udružene organizacije koje uèestvuju u sukobima protiv SAD ili njenih koalicionih partnera, mogu do završetka sukoba" da budu smešteni u zatvor. Upravo ova nejasna definicija, koja prepušta predsedniku SAD ili od njega ovlašæenim licima da procenjuju da li postoji sumnja da neko pomaže teroriste, nije u skladu sa amerièkim ustavom, smatraju tužioci.

   U intervjuu agenciji Raša Tudej Majer je pojasnio: "Pošto su formulacije u ovom zakonu tako nejasne, praktièno svaki novinar ili aktivista mogu da budu optuženi kako izveštavaju o stavovima grupa ili da šire mišljenja koja se ne dovode samo u vezu sa Al-Kaidom, veæ praktièno sa svakim protivnikom Sjedinjenih Amerièkih Država."

   Hedžes je po podizanju tužbe napisao: "...Puno godina sam proveo u zemljama u kojima vojska ima ovlašæenja da bez sudskog postupka hapsi graðane i drži ih u zatvoru. I sam sam bio zatvoren u pojedinim takvim zatvorima. Znam za kolege i prijatelje koji su nestali u ovim logorima. Poznate su mi konsekvence koje prete ako se vojsci bilo koje nacije daju policijska ili neogranièena ovlašæenja. Možda je moja bitka idealistièka, ali ona mora da se vodi kako bismo makar mogli da se nadamo da možemo ovu zemlju da išèupamo iz kandži korporativnog fašizma...".

   Odluka da se sa svom silom obruši na presudu sudije Forest potvrðuje stremljenje ka daljim ogranièenjima ljudskih prava, koja premašuju i ona iz vremena Džordža Buša mlaðeg. Obama se usprotivio vraæanju na snagu prava iz Habeas Korpusa, pravnog akta iz srednjevekovne Engleske koji nalaže neumitno privoðenje pritvorenika sudiji. On je podržao FISA zakon koji naknadno legalizuje ono što je u civilizovanoj ustavnoj tradiciji nezamislivo: na primer prisluškivanje graðana bez sudske odluke, kao i praæenje i špijuniranje graðana. Obama se, pozivajuæi se na zakone protiv špijunaže, obrušio na osobe, takozvane "Pištaèe", koje su objavljivanjem tajnih dokumenata želeli da ukažu na kriminalna dela same administracije, kao što su na primer ratni zloèini.

   Prema mišljenju predsednika, Zakon o dozvoli primene vojne sile iz 2001. godine (Authorization for Use of Military Force Against Terrorists) mu dozvoljava da ubija amerièke državljane, kao što se desilo u sluèaju islamskog sveštenika Anvara al-Avlakija. Sada još traži pravo da amerièke vojne snage iskoristi kako bi amerièke državljane smeštao u zatvor na nepredvidivo dugi period i bez sudskih dozvola i provera.

 

 

A:

 

Primena u bliskoj buduænosti

 

   Istog dana kada je objavljeno da je vlada Baraka Obame uložila žalbu sa zahtevom da se ukine primena napadnute odluke sudije Forest, Hedžes je napisao: "Da li je savezna administracija zato toliko zainteresovana da se ponovo primenjuje upravo ovaj deo NDAA, zato što ga je veæ primenila? Ili planira njegovu primenu u bliskoj buduænosti?"

 

 

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane