https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Nismo mi od juče

Silovanje srpskog obrazovanja

Nažalost naslov ovog teksta nije nov, ni začuđujući. Možda čak više nije ni vest. Ipak zainteresovani čitaoci saznaće još o patologiji srpskog obrazovanja. O čemu se radi: Čudesne reforme čime dostižemo Finsku? Ne. Usvajanje zakonskih rešenja koja škole ubogaljuju? Eksterna evaluacija gde čas matematike ocenjuje akademski vajar, za 20 minuta? Menjanje pravilnika o finansiranju ustanova četiri puta za godinu dana? Ne, ništa od toga. Pa zar ima još?

Nažalost ima, a odnosi se na namicanje „super" prava pojedinih učenika od strane inspektora, savetnika, načelnika i ostalih eksponenata prosvetnih i ostalih vlasti, moćnih roditelja, sve pod sveprožimajućim plaštom političkih partija. Nema tog učeničkog prestupa, beskonačnog izostajanja, ili nepoloženog ispita koji se ne može opravdati i preinačiti ovakvom frankenštajnskom mašinerijom. Sa druge strane nema tog nastavnika, ma bio i veličina reda Nikole Tesle, čiji rad pomenuta mašinerija neće izvrgnuti ruglu, udaru „zakona", tako da nastavniku i školi ostaje samo da „dostojanstveno" popusti, i učini ono što se snilo i učeniku i njegovom roditelju. O posledicama ovakvih dešavanja po obrazovnu ustanovu i čitavu sredinu, moraju da razmisle kreatori reformi srpskog obrazovanja, ako su im namere časne i iskrene...

U ovoj epizodi roditelj učenika čija „super" prava možete da procenite sami, a verovatno će imati priliku i srpsko pravosuđe, je glavni i odgovorni urednik lokalnih novina u Bačkoj Palanci. Na osnovu brojnih intervencija aktuelnih političkih moćnika, možete sami zaključiti političku pozadinu svega.

Pođimo redom: Na kraju prvog razreda školske 2013/2014 g. učenik škole SSŠ „Dr Radivoj Uvalić" iz Bačke Palanke dobija zaključnu ocenu iz predmeta engleski jezik vrlo dobar (4). Roditelj se obraća školi i prosvetnoj inspekciji pisanim putem, u kome iznosi brojne primedbe na račun škole i nastavnika škole, i za svoje dete zahteva zaključnu ocenu odličan (5), i naglašava kako nikakav novi ispit ne dolazi u obzir jer on „zna da dete zna za 5"! Prosvetni inspektor opštine Bačka Palanka zaključuje da postupak zaključivanja ocene nije pravilno izveden, i da se mora zaključiti ocena odličan (5). Iako prosvetna inspekcija ne zaključuje ocene već, koliko znamo, odeljenjsko veće, nakon brojnih intervencija učenik dobija željenu ocenu i novo svedočanstvo.

Kao pedagozi mi znamo da proces vaspitanja traje od malih nogu, a da gledanje problemima kroz prste samo može da dovede do većih problema. U pomenutom slučaju učenik je sledeće školske godine išao na popravni ispit iz matematike, koji nije položio u avgustovskom popravnom roku. Roditelj je naravno krenuo oprobanom procedurom: žalba Školi, koja je odbijena, pa žalba prosvetnoj inspekciji koja, pogađate, poništava ispit, iz razloga koju se relevantni koliko i vreme toga dana. Ali, uvek se može naći poneki zarez koji nedostaje, a možda čak i ceo dokument.

Na ponovljenom ispitu učenik ne želi da radi ni pismeni niti usmeni deo ispita jer smatra da zadaci nisu adekvatni! Možda bi neko i pomislio da je zaista tako, sve dok ne pogleda zadatke koje široka matematička javnost ocenjuje kao izuzetno lake, i primerenije trogodišnjem nego četvorogodišnjem obrazovnom profilu.

Nakon ispita kreće demonstracija sile i primitivizma koja je verovatno namenjena svim neposlušnim školama: Nastavnici-članovi komisije se verbalno vređaju najgorim psovkama, o čemu postoje potpisani zapisnici. Političko- prosvetni establišment se obrušava na školu svom svojom bestidnošću: Daj bre ocenu, ma kakvo neznanje, kakve komisije i propisi!

Pa valjda je svima sada jasno kako funkcioniše „sistem": Ispit ima da se poništava dokle god učenik isti ne položi! Mora biti neki razlog zašto se ispit poništava, kažete? Nažalost, po treći put ta reč, mašta i nemoral nemaju granice: možda su članovi komisije namerno duboko disali da bi detetu uskratili svež vazduh i time ga direktno oštetili. Treba da budu srećni ako se ne pokrene disciplinski postupak protiv njih, a dvojka je nepobitna…

Apelujemo na javnost da se uključi u ovaj i slične slučajeve kojih ima u mnogim sredinama. Zaposleni u SSŠ „Dr Radivoj Uvalić" ustaju u odbranu prosvetnog dostojanstva, izbrazdanog mnogobrojnim ožiljcima, sa verom da ovo društvo ima snage da zaustavi propadanje i krene napred.

Kolektiv SSŠ „Dr Radivoj Uvalić"

Bačka Palanka

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane