https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Penzionisani službenik Bezbednosno informativne agencije uzalud je pisao Vučiću

Otvoreno pismo javnosti Srbije

(Poštovani, molim Vas da u cilju dolaženja do istine, zaštite bezbednosne, sudijske i javnotužilačke dužnosti i vraćanja i čuvanja dostojanstva ovih profesija i časti državnih institucija, objavite moje ''Otvoreno pismo Srbiji''. Unapred zahvalan, s poštovanjem, Branko Đorđević, nezakonito penzionisani pripadnik BIA-e)

Branko Đorđević

Do ''juče'' sam obavljao častan poziv u Bezbednosno-informativnoj agenciji, prethodno u Resoru, odnosno Službi državne bezbednosti. Bezbednosne poslove suprotstavljanja terorizmu, međunarodnom organizovanom kriminalu i nasrtajima stranih obaveštajnih službi na Tebe, kao i obaveštajne poslove u Tvoju korist, obavljao sam uvek posvećeno i poštujući profesionalne standarde, u Nišu, kao i na Kosovu i Metohiji.

Obzirom da su određena saznanja ukazivala na sumnju u nelegalna i nelegitimna postupanja pojedinih pripadnika Agencije, koja očigledno nisu bila u interesu i za potrebe službe koju vrše, već u nekom drugom interesu i na sumnju da ovi pripadnici deluju u okviru neformalne interesne grupe, prvenstveno u Centru BIA Niš, ali i da su imali beogradske mentore i zaštitnike, profesionalna odgovornost mi je nalagala da o ovim saznanjima obavestim Tvoje predstavnike, nakon čega je trebalo da se navodi o nezakonitostima i nepravilnostima ispitaju i otklone.

Međutim, umesto adekvatnog postupanja po ovim informacijama, lica na čije sam nezakonitosti ukazivao su napredovala u hijerarhiji, a prema meni je preduzeta čitava lepeza mera odmazde i organizovana je moja profesionalna, finansijska i socijalna ''smrt''.

O svim okolnostima slučaja detaljno sam obaveštavao Tvoje predstavnike- direktore Agencije, predsednike Vlade, predsednika Narodne Skupštine, Predsednika Republike i Ministra pravde, očekujući nepristrasno i efikasno postupanje, a kako bi se vratilo i sačuvalo dostojanstvo poziva i čast Bezbednosno-informativne agencije, ali i zaštitila sudijska i javnotužilačka dužnost koje su, u vezi sa ovim slučajem, takođe na ozbiljnim iskušenjima. Iz razloga zaštite integriteta Agencije ne navodim konkretne slučajeve.

Javnosti je poznato da je slična odmazda nezakonitim penzionisanjem preduzeta i prema Nebojši Blagotiću, inspektoru Policijske uprave u Nišu, koji je nakon službenog ukazivanja, upoznao i javnost sa saznanjimo o, između ostalog, sumnji o odavanju službenih tajni od strane pojedinih pripadnika Centra BIA Niš o operativnom postupanju MUP-a prema pojedincima sumnjivim da vrše krivična dela. Ne samo da se po njegovim informacijama nije adekvatno postupalo, već su lica na čije je nezakonitosti i nepravilnosti ukazao napredovala u hijerarhiji Centra BIA Niš i PU u Nišu i to na vodeće pozicije, dok njemu ni nakon odluka suda nije omogućen povratak na posao.

Ilustrativna je i komparacija sa javnosti poznatim slučajem dr Borka Josifovskog, bivšeg direktora Hitne pomoći u Beogradu, koji je ukazao na sumnju o kriminalnoj sprezi pojedinaca iz Hitne pomoći i privatnih pogrebnih preduzeća i pojavu ''masovnih ubistava'', nakon čega počinioci nisu procesuirani, inspektorka koja je sumnjiva da je sabotirala tu istragu je postavljena za predsednika komisije za borbu protiv korupcije u Ministarstvu zdravlja, dok je doktor Josifovski ostao bez posla.

Majko Srbijo, pred Tobom, uprkos zdravom razumu, Tvoji verni podanici koji su ukazivali na ozbiljne nezakonitosti i nepravilnosti i spasavali Tvoj i obraz svojih profesija, doživljavaju pravu golgotu, dok učesnici u nezakonitostima i njihovi zaštitnici ne samo da ostaju nedodirljivi, već meteorski napreduju. Jasno je da ovakve zloupotrebe predstavljaju veliko društveno zlo koje istovremeno dovodi do narušavanja ugleda ovih službi i organa, ali i autoriteta vlasti, kao i gubljenja poverenja građana u bezbednosni i pravni poredak, te je interes i obaveza države da svim raspoloživim sredstvima suzbije i spreči ovakva nedopuštena ponašanja pojedinaca.

U Nišu, novembra 2018.godine

Branko Đorđević

podeli ovaj članak:

Natrag