https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Veze

Veze

 

Sluèaj Janko Nicoviæ: Ne zna kako mu se zove brat, ali zna da broji tuð novac

 

Daj pare, jare zadrži

 

Kada se u Srbiji nakitite titulama, pa još imate roðake i prijatelje dobro rasporeðene po važnim mestima, kao što ih ima Janko Nicoviæ, onda vam treba još samo naivèina poput Ivana Ivanoviæa pa da lepo zaradite

 

Igor Milanoviæ

 

Devedesete prošlog veka bile su godine u kojima su u svakom pogledu napredovali mutni likovi sa jakim vezama. Sa nekolicinom njih, na svoju žalost i štetu, u poslovni odnos je stupio i Ivan Ivanoviæ, vlasnik SSGR Ivan Ivanoviæ.

Poèetkom devedesetih Ivan je sa svojim poslovnim partnerima iz PP Grampex odluèio da kupi poslovni prostor u Beogradu i za to investitoru Radetu Lauševiæu platio 400.000 nemaèkih maraka. Klasièna prevarantska prièa, poznata mnogima koji su tada ali i danas pokušali da kupe nekretnine u Beogradu, tada poèinje da se odvija - iste lokale investitor prodaje razlièitim osobama, zgrada nikako da bude sazidana, zatim se ne dobija upotrebna dozvola... Krajem 1997. Ivan i njegovi poslovni partneri odluèuju da tuže pomenutog Lauševiæa.

U stanu Ivanovog brata je živeo Sloba Æulafiæ koji se ponudio da ga poveže sa Jankom Nicoviæem, doktorom pravnih nauka i bratom suvlasnika agencije za zaštitu Protektor. Kako proizilazi iz zapisnika o glavnoj raspravi, sastavljenog 19. oktobra 2007. u III Opštinskom sudu u Beogradu (predmet broj 186/06) Nicoviæ je Ivanu obeæao pomoæ u rešavanju pomenutog imovinsko-pravnog spora uz protivuslugu u visini od 10 odsto od vrednosti spora. Prevedeno u pare - 40.000 maraka.

Nicoviæ jednog od narednih dana Ivana odvodi kod svog prijatelja Slaviše Šæekiæa, tadašnjeg naèelnika za imovinske delikte PU Beograd. Ivanu tada garantuje da æe sve biti u redu, jer je, navodno, Šæekiæ obeæao da æe biti raspisana meðunarodna poternica za Lauševiæem, koji se tada veæ nalazio u bekstvu. Posle toga odlaze i u Okružni sud kod sudije Stevice Èukiæa, u Vrhovni sud kod sudije Gorana Èavline, a i kod predsednika IV Opštinskog suda Boškoviæa.

Svaki put je Nicoviæ garantovao da je sve u najboljem redu, da postupak ide pravim tokom i da Ivan nema zbog èega da se brine. Ivan, naravno, uredno plaæa za ove aktivnosti, sve dok decembra 1998. nije dosegnuta dogovorena svota od 40.000 maraka. Onda u postupku dolazi do zastoja.

Septembra 2000. godine, pod pritiskom svojih poslovnih partnera, Ivan uspeva da stupi u kontakt sa Nicoviæem i da se dogovori o izdavanju priznanice na primljeni honorar. Priznanica je potpisana 19. septembra 2000. godine na Terazijama, u automobilu Janka Nicoviæa, i danas predstavlja jedini, ali i najvažniji dokaz o prirodi poslovnog odnosa izmeðu Nicoviæa i Ivana. U njoj profesor ustavnog prava na Univerzitetu u Podgorici i Fakultetu za poslovno pravo u Novom Sadu Janko Nicoviæ prihvata da je novac primio "...na ime usluga u vezi sa zastupanjem i pozitivnim rešenjem spora...". Pri tome, doktor i profesor prava Nicoviæ nije advokat, te ovo sluti na nadripisarstvo, koje zakon sankcioniše.

Da li iz tog ili nekog drugog razloga, Nicoviæ na sudu negira da je novac uzeo za sebe i tvrdi da je samo bio posrednik izmeðu svoga brata, suvlasnika Protektora, i Ivana kome je, navodno, bila potrebna fizièka zaštita od dužnika, Lauševiæa. Ovakve izjave Janko Nicoviæ daje i u sklopu parniènog postupka koji je Ivan inicirao, ali i kao okrivljeni za krivièno delo prevare u postupku Ki 1870/05 koji je obustavljen zbog zastarelosti.

Interesantno je da Janko svog brata naziva Miodragom, kako je i uneto u zapisnik pred III Opštinskim sudom. Po našim saznanjima nijedan od roðene braæe Janka Nicoviæa ne zove se tako, a suvlasnik Protektora je Marko Nicoviæ. Da li je profesor toliko zaboravan da veæ više ne zna ni kako mu se zove roðeni brat?

Zaboravan ili ne, tek Janko Nicoviæ oèigledno nikada nije zaboravljao da od naivnog Ivana Ivanoviæa naplati honorar koji mu po zakonu nikako ne pripada.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane