https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Izveštaj Evropske komisije za 2016. godinu

Najgore ocene najgorem đaku

Prvog radnog dana u januaru 2017. godine, Evropska komisija je donela Izveštaj o stanju u Srbiji, koji u Vučićevim medijima nije bio tema ili je lažno predstavljen domaćoj javnosti kao zbir uspeha i napredovanja. Magazin Tabloid iz tog Izveštaja donosi glavne tačke na kojima se zasniva kritika Evropske komisije usmerena na Vučićevu vladu, iz koga se jasno vidi da je stanje isto kao i pre godinu dana i još gore nego što je bilo, i to u svim oblastima: od kršenja ljudskih prava, preko ugrožavanja medijskih sloboda do raširene korupcije u pravosuđu i na političkoj sceni.

......

Evropska komisija je, u svom januarskom izveštaju o protekloj 2016. godini, podeljenom na 33 poglavlja, dala je Srbiji najnižu moguću ocenu u oblasti borbe protiv korupcije, konstatujući da nije bilo nikakvog napretka u odnosu na 2015. Ova ocena se zasniva na činjenici da se najveći broj zamerki ponavlja u oba izveštaja.

U vezi pregovaračkog poglavlja 23, posebno u delu koji se odnosi na prevenciju i suzbijanje korupcije, u izveštaju Evropske komisije o Srbiji za 2016. godinu, konstatuje se da nema nikakvog napretka ni postignuća u ovoj oblasti u prethodnih godinu dana.

Iz ovakve ocene stanja proizilaze i apsolutno identične preporuke u oba izveštaja. One se odnose na sprovođenje antikorupcijske strategije, usvajanje novog Zakona o Agenciji i izmene Krivičnog zakonika, kao i na uspostavljanje adekvatnih evidencija, praćenje procesuiranja korupcije, ubrzanje istraga i slično.

Ocene stanja su identične i u 2015. i u 2016. godini, pa je oblast borbe protiv korupcije dobila ocenu 3. Ocena napretka je najniža odnosno 1- i kostatuje se da ''nije bilo napretka u odnosu na 2015. godinu''.

Problemi na koje Evropska unija ukazuje u svojim izveštajima i 2015. i 2016. godine su da istrage korupcije na visokom nivou dugo traju zbog nedostatka kapaciteta pravosuđa, kao i da nedostaci u pravnom okviru sprečavaju delotvorne finansijske istrage i oduzimanje imovine stečene korupcijom.

Vlada ne sprovodi preporuke iz izveštaja Saveta za borbu protiv korupcije, te ovaj organ i dalje nema dovoljno resursa za rad, a na imenovanje novih članova čeka još od 2013. godine.

Evropska komisija konstatuje da ''institucije Srbije za prevenciju korupcije u potpunosti ispunjavaju međunarodne standarde i pokazuju dobar potencijal, ali ovo ostaje samo potencijal". I dalje postoje slučajevi "curenja informacija" koji ometaju istrage korupcije i za koje još uvek niko nije snosio posledice. Kasni se i sa sprovođenjem važnih mera i aktivnosti iz Strategije i Akcionog plana za borbu protiv korupcije.

Još uvek nisu izmenjenje odredbe Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije koje se odnose na sukob interesa i kontrolu imovine funkcionera, kako bi se obezbedilo sprovođenje Zakona i omogućile odvraćajuće sankcije u slučajevima dokazanih kršenja Zakona.

Došlo je do loše primeni Zakona o javnim preduzećima u svim njegovim aspektima.

Nerazvijen je nezavisni nadzor za utvrđivanje nepravilnosti u vezi sa radom državnih firmi, kao i kod javno-privatnih i strateških partnerstava. Zakon o finansiranju političkih aktivnosti još uvek nije usklađen sa preporukama OEBS/ODIHR-a.

U oceni za poglavlje 31, o spoljnoj i bezbednosnoj politici, Evropska komisija smatra da treba da se preispitaju odnosi Srbije i Rusije i posete zvaničnika na visokom nivou, kao i vojna saradnja. Evropska komisija poziva Srbiju da što pre ispuni tri zadatka u ovoj oblasti: da izvrši reviziju nacionalne i bezbednosne strategije, kako bi se ostvarila puna EU orijentacija Srbije u ovim oblastima, da uskladi propise za implementaciju međunarodnih sankcija, uključujući restriktivne mere EU, da se pridružuje odlukama i deklaracijama EU, te da uspostavi punu saradnju sa sudom u Hagu, zbog troje članova Srpske radikalne stranke i da radi na uspostavljanju međudržavnih odnosa sa Kosovom.

Dinamika objavljivanja izveštaja o napretku je promenjena, pa se naredni izveštaj Evropske komisije očekuje tek u proleće 2018. godine.

(Celokupan Izveštaj Evropske komisije na engleskom jeziku, nalazi se na adresi

http://www.seio.gov.rs/srl/vesti/913/189/335/detaljnije/objavljen-godisnji-izvestaj-evropske-komisije-o-napretku-srbije/

www.milovanbrkic.com

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane