https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

Poslednji trzaji ekonomskog ubice Palmera

Opet Metju pravi pometnju

Nakon što je službenik američkog Stejt Departmenta Metju Palmer posetio marionetu Aleksandra Vučića i svoju taštu u Beogradu, ulivajući mu lažnu nadu, iz Vašingtona je, biranim rečima, državni sekretar Tilerson, u čestitki predsedniku Nikoliću, te nade zatro

major Goran Mitrović

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić i direktor za južnu i centralnu Evropu u američkom Stejt departmentu Metju Palmer konstatovali su u Beogradu 10. februara ove godine da su bilateralni odnosi dveju država postavljeni na snažnim temeljima i da se razvijaju u dobrom smeru. Palmer je prvi zvaničnik nove američke administracije predsednika Donalda Trampa u poseti Beogradu.

Na sastanku Vučića i Palmera, kojem je prisustvovao američki ambasador Kajl Skot, razmotrene su mnogobrojne teme od ''zajedničkog interesa'', pre svega srpsko-američki bilateralni odnosi, situacija u regionu i napori Srbije u sprovođenju društvenih i ekonomskih reformi.

Američki zvaničnici su ponovili podršku SAD naporima Srbije da ispuni uslove EU za članstvo i naglasili da Ambasada SAD kroz različite programe podržava Vladu Srbije u evrointegracijama. Premijer Vučić, direktor u Stejt departmentu Palmer i ambasador Skot razmotrili su regionalnu situaciju i zaključili da je važno promovisati bolje odnose u regionu Zapadnog Balkana. Dvojica američkih diplomata su zahvalila srpskom premijeru za njegovo liderstvo i posvećenost ispunjenju tog cilja, javio je Tanjug.

Ova poseta delovala je kao hladan tuš na demokratske snage u Srbiji, koje žele Vučićevo smaknuće i odlazak s vlasti. Duh Bila i Hilari Klinton i Baraka Obame vratio se u Beograd, nakon pobede predsednika Trampa.

Gospodin Palmer je jedan od najkrvoločnijih ubica američkog Stejt departmenta. Smrad, krv i suze ostajali su gde god je kročila njegova noga. A, u dva mandata je bio politički savetnik u ambasadi SAD u Beogradu. Palmer se bavio Jugoslavijom u Stejt departmentu do kraja sukoba na Kosovu 1999. Pre toga je punih 12 godina ubijao po Africi, zapodenuvši krvavi rat u Ruandi i Kongu, u kojem je stradalo više od milion ljudi. Kako piše bivša tužiteljka Karla Del Ponte, ona je morala da optuži vođu poraženog plemena u Ruandi za ratne zloičine, jer je tako tražio Bil Klinton, koji je sa kćerkom Čelzi u ovoj napaćenoj državi zaradio milione dolara.

Gospodin Palmer je projektovao otimanje Kosmeta od Srbije, a do pre godinu dana je iz ambasade u Beogradu rukovodio srpskom Vladom. Osnovao je Srpsku naprednu stranku, sa ambasadorom Majklom Kribijem je razvio biznis pljačkanja Srbije preko američkih kompanija, kao i vojno, ekonomsko i moralno uništavanje Srbije. Ulazio je u SNS kao u birtiju. Zaradio je nekoliko desetina miliona dolara, poslujući sa zločinačkom bandom Aleksandra Vučića. Zato je i požurio da ga podrži, dok ga ne najure, ili uhapse istražitelji obaveštajne službe Stejt departmenta.

Gospodin Palmer se u Beogradu oseća kao u raju. Supruga mu je iz Beograda, a novac je prao preko tašte, koja živi u centru grada. Ova protuva je i cinična osoba. O svojim zlodelima u Africi napisao je i roman! Debitantski roman Metjua Palmera "Američka misija" imao je svetsku premijeru u Srbiji. Predstavljen je za početak mnogobrojnoj beogradskoj publici 8. jula 2014. godine u Delfi Caféu u SKC-u. O knjizi "Američka misija" na promociji su govorili dramaturg Nenad Prokić, i bivši novinar Milomir Marić i autor Metju Palmer. Šesti roma se zove ''Sarajevski ratnik'', a glavni junak je službenmik ambasade SAD-a u Sarajevu.

Metju Palmer, u to vreme politički savetnik ambasade SAD u Srbiji, pogodan zaplet za roman našao je tokom službovanja u Africi, ali mu je trebalo punih dvanaest godina da napiše knjigu onako kako je zamislio.

"...Ideju za roman sam pronašao u Africi, gde sam učestvovao u traženju rešenja za ratne sukobe u Kongu i Ruandi, praćenih genocidom nad civilima. Ti sukobi prikrivaju otimanje oko velikih prirodnih bogatstava kao što su bakar, dijamanati, zlato, nafta", istakao je Palmer.

"...Bez obzira koliko knjiga napišem, u životu nikad neću zaboraviti to iskustvo", poverio se Palmer.

Srećom, demanti Palemerovog obraćanja Vučiću, stigao je već 13. februara, od državnog sekretara Reksa Tilersona, u čestitki predsedniku Nikoliću, povodom dana državnosti Srbije.

Agencija Frans pres primećuje da u čestitiki državnog sekretara SAD, Reksa Tilersona, povodom Dana državnosti Srbije, nije pomenuto nastojanje Srbije da uđe u EU.

To je, kako podseća AFP, bio slučaj u čestitkama prethodne američke administracije i njegovog prethodnika Džona Kerija. Tilerson je u čestitki Srbiji poručio da SAD-e i Srbija sarađujući zajedno mogu da održe mir i prosperitet na Balkanu.

"...Kontinuirani napori Srbije na unapređenju ekonomskih reformi, daljem jačanju vladavine zakona, kao i poboljšanju odnosa sa susedima - predstavljaju kamen temeljac njene posvećenosti regionalnoj stabilnosti i ekonomskom razvoju", istakao je Tilerson u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

AFP ocenjuje da formulacija Tilersonove poruke pokazuje do koje su se mere američki predsednik Donald Tramp i njegova administracija udaljili od podrške njegovog prethodnika Evropskoj uniji, što bi, kako dodaje francuska agencija, "moglo obradovati ruskog predsednika Vladimira Putina".

Mediji u Srbiji su proteklih dana spekulisali o tome da se novi američki predsednik Tramp sprema da prepusti Balkan Rusiji, a AFP kaže da u Stejt departmentu nije dobio odgovor na pitanje da li Tilersonova poruka označava promenu američke politike prema širenju EU.

Nakon Palmerove posete tašti i Vučiću, iz ambasade SAD-a poslato je više depeša u kojima su tražene instrukcije povodom Palmerovog povratka na Balkan i njegovom plenu. Sa pet rečenica demantovao ga je državni sekretar Tilerson, kome je Palmer želeo da podmetne, svojim iznenadnim i neovlašćenim dolaskom u Beograd, podršku odlazećem premijeru Vučiću. Možda će obojica biti uhapšeni istog dana

www.milovanbrkic.com

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane