Natrag

Æuprija

 

Æuprija

 

Kako je jedna eksplozija uništila deèji vrtiæ

 

 

Gorka je Šeæerkova sudbina

 

 

Samo je pitanje dana kada æe obdaništa u Æupriji prestati sa radom. Svakog dana 700 dece èeka zatvaranje. Dovoljno je samo da se èuje da su obdaništa u blokadi, da glasine stignu do dobavljaèa, dobavljaèi obustavljaju snabdevanje, nema hrane, nema grejanja, nema dece

 

M. Milojeviæ

 

Vojno skladište Paraæin, oktobar 2006. Eksplozi¼a. Polupane prozore i ramove zameniti novim! Obeæala bivša vlada, da se naðe ljudima u nevolji. Za obdanište Šeæerko na periferiji varoši Vrhovni sud potvrdio presudu: da obdanište plati stolariju.

Proces za deèji vrtiæ Šeæerko je završen, presuda je poznata. Direktorka svih deèjih vrtiæa u Æupriji Jasmina Marinkoviæ nema šta da krije: "Èekamo blokadu svakog dana. Revizija postupka pred Vrhovnim sudom uraðena je samo za vrtiæ Šeæerko. Ostale vrtiæe èeka ista sudbina. Prethodno je Viši trgovinski sud u Beogradu doneo rešenje u našu korist, proces smo izgubili na Vrhovnom sudu".

- Zašto vas tuže?

- ...Naèelnik Okruga je, kao predstavnik Vlade, doneo ugovore na potpisivanje... za Halu sportova u Paraæinu, škole u Paraæinu, škole i vrtiæe u Æupriji. Ministar dao saglasnost...

- Šta se onda dešava?

- Prvo smo dobili opomenu pred tužbu. Tada smo se obratili ministarstvu, nikakvog odgovora nije bilo. Kad smo shvatili da spasa nema, angažovali smo advokata. Suðenje je trajalo oko godinu i po dana, ukupno smo na razne takse potrošili 400.000 dinara. Na taj naèin smo uspeli da stignemo do Višeg trgovinskog suda u Beogradu.

- Odakle je poèelo?

- Suðenje je krenulo iz Kragujevca, jedan od sudija bio je korektan. Napisao je da nema presude dok se Vlada ne izjasni. Drugi su presudili u korist izvoðaèa. Na presudu Višeg trgovinskog suda nismo se žalili jer nam je presuda odgovarala. Nikakva sredstva mi nismo dobili pa da sami vršimo sanaciju. Vlada je sama angažovala izvoðaèa radova, sigurno je da direktori ne bi tražili izvoðaèa po Valjevu, nego odavde iz Æuprije. Bili smo samo posmatraèi, objekti su bili neupotrebljivi. Mi smo, kao dobri domaæini, obezbeðivali obrok radnicima...

- Kako se obdanište Šeæerko prvo našlo na tapetu?

- Izvoðaè je manjeg formata, nije tako moæan kao Vujiæ, imao je problema da finansira. Vlada ne plaæa, privatnik iz Valjeva je od neèega morao da živi. Mislim da je bankrotirao i zatvorio firmu. Èovek je zvao telefonom, pretio tužbom, iz Vlade se niko ne oglašava. Zamolila sam privatnika iz Valjeva da mi ustupi primerke ugovora. Nisam, kao ni drugi direktori, imala nijedan primerak, ugovore je odneo naèelnik Okruga. Od izvoðaèa sam dobila samo premer i predraèun. Tendera nije bilo, pošto je stvar bila hitna.

- Kakav je kvalitet radova?

- Ugraðena je plastièna stolarija. Kvalitetom smo zadovoljni, ušteda na grejanju je minimum 30 odsto.

- Nikakvih malverzacija nije bilo?

- Neke stavke meni nisu jasne... Staru stolariju smo skidali sami, izvoðaè piše da je on to uradio. Postavljanje mermernih podprozorskih ploèa fakturisano je na 300.000 dinara, mada nikakvih mermernih ploèa nema. Privatnik iz Valjeva se pravdao da je to termin u njegovom poslu, nerazumljiv laicima.

Sedam miliona dinara je osnovni dug za obdanište Šeæerko, dok troškovi revizijskog postupka iznose 746.000 dinara. Budžet svih obdaništa u Æupriji je oko 70 miliona, od toga 40 odsto odlazi na plate. Meseèna cena vrtiæa je dve hiljade i dvesta dinara.

- Blokada raèuna je pred vratima. Šta æete kad stigne?

- Zalihe hrane kupujemo dnevno, zalihe trajnih namirnica na 15 dana, odloženo plaæanje na mesec dana. Ali kad dobavljaèi èuju da su raèuni u blokadi oni æe prekinuti ugovore. Istog trenutka vrtiæi sa 700 deèaka i devojèica prestaju sa radom.

Treba razumeti Jasminu Marinkoviæ, direktorku svih obdaništa i sve dece u Æupriji. Na pomoæ bivše vlade niko živi više ne raèuna. Uvek se treba držati - aktuelne vlade.

Da li je bilo malverzacija ili nije? Kako da nije, ako je mali privatnik iz Valjeva, sitan igraè u celom poslu, na jednom obdaništu uveæao raèun za trista hiljada.

U celoj prièi najbolje su zaradili sudovi. Sudije dele viškove, obdaništa æe pod katanac. Ko æe platiti milionske troškove sa kamatama ostaje da se vidi. I odakle da se plati?

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane