https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Sluèaj Montaža: Pripomogli Vlahoviæ, Cvetkoviæ, Nicoviæ, a radnici nemaju šta da jedu

 

Montažna konstrukcija za demontažu države

 

Srpski san se razlikuje od amerièkog u tolikoj meri da on podrazumeva brzo bogaæenje bez ikakvog liènog truda i sopstvenih sredstava. Crnogorski san podrazumeva prvo dolazak iz krševa u Beograd, pa onda ostvarivanje srpskog sna. To je pošlo za rukom Miomiru Pajkoviæu, vlasniku nekadašnjeg giganta Montaža iz Beograda

 

Milica Grabež

 

O razvojnom putu Miomira Pajkoviæa od gologuzana, preko direktora, do vlasnika Montaže veæ smo pisali pre dve godine. Kao direktor, on je bez ikakve odluke bilo kog organa, preduzeæe izveo na tender za privatizaciju, gde ga je i otkupio. Devedesetih je Republièka agencija za procenu vrednosti društvenog kapitala procenila ga je na 20 miliona nemaèkih maraka.

Kada je na red došla privatizacija, tadašnji ministar Aleksandar Vlahoviæ Pajkoviæa savetuje da novu procenu prepusti preduzeæu Cekos, tada u vlasništvu današnjeg premijera Mirka Cvetkoviæa. I, gle èuda, ono što je pod sankcijama vredelo 20 miliona, sada odjednom vredi samo nešto više od milion maraka. Kao fizièko lice Pajkoviæ je od Agencije za privatizaciju dobio moguænost da ionako budzašto prodatu firmu plati u šest jednakih godišnjih rata, i to preko Kapital banke kontroverznog Ðorða Nicoviæa.

Danas, osam godina posle privatizacije, Montaža je oèerupana, a ono što je od nje ostalo pred steèajem je èije se uvoðenje oèekuje svakog dana. U trenutku privatizacije ovo preduzeæe je zapošljavalo preko 560 radnika, danas ih ima 242, koji uglavnom sede kod kuæe na neplaæenom odmoru od juna 2008. godine. Njihove akcije Montaže potpuno su obezvreðene i veæina njih nema naèina da prehrani porodice, jer bez rešenja o neplaæenom godišnjem odmoru na koji su usmeno poslati, ne mogu da ostvare nikakva prava koja pripadaju nezaposlenima i socijalno ugroženim sluèajevima.

Neki od njih prihvataju da sami zatraže raskid radnog ugovora, pri èemu im Pajkoviæ kao nadoknadu izdaje lažna uverenja o ostvarenim prihodima, na osnovu kojih oni zatim od države dobijaju veæi iznos pomoæi za nezaposlene. Umesto da socijalni program plaæa iz sopstvenog džepa, Pajkoviæ se dosetio kako da opljaèka budžet koji svi mi punimo.

U isto vreme dok radnici gladuju, vlasnik Montaže, koji je tu uposlio celokupnu svoju užu i širu porodicu, u najužem centru grada u prestižnoj Cvijiæevoj ulici na broju 37 kupuje višespratnu vilu. Novac za nju, sumnjaju radnici, Pajkoviæ je stekao prodavši imovinu Montaže na Kosmetu (dva hektara zemljišta i 3.500 kvm poslovnog prostora) i to još 1998. godine, nikome drugom do Bedžetu Pacoliju, najveæem finansijeru teroristièke OVK. Ovako steèeni novac nikada nije legao na raèune Montaže, veæ na privatne raèune direktora Pajkoviæa. Sa istim Pacolijem Pajkoviæ je na graðevinskim poslovima donedavno saraðivao i u Kazahstanu.

U svojoj Crnoj Gori Pajkoviæ kupuje na veliko. Tamo osniva æerku firmu beogradske Montaže, ali i sopstvena preduzeæa kojima pored radne snage i mehanizacije bez nadoknade iznajmljuje i materijal beogradske Montaže. Kako se to iznajmljuje potrošni materijal, još niko od nadležnih nije hteo ni da proverava, pa su tako skladišta i radionice beogradske Montaže ispražnjeni.

Na ovaj naèin Pajkoviæ u Crnoj Gori brzo i lako kupuje nekadašnji Termovent iz Andrijevice, danas MP Klima, zatim hotel Akvamarin i èak 58 apartmana i lokala u ulici Majdanski put bb u Budvi. U Podgorici je Montaža nekada imala kuæu u Bohinskoj ulici 18, gde je bilo njeno predstavništvo, ali ona nije uneta u imovinu preduzeæa prilikom privatizacije.

Bez uplate na raèun preduzeæa isto su prodate i nekretnine na Voždovcu (takoðe se ne pominju u proceni vrednosti uraðenoj od strane Mirka Cvetkoviæa), dok je imovinu predstavništva u Moskvi Pajkoviæ velikodušno ustupio svom kumu Božidaru Vuèuroviæu.

Pod sumnjivim okolnostima Montaža je ostala i bez jednog sprata u zgradi svoje centrale u beogradskoj Kosovskoj ulici. Navodno je ta nekretnina menjana za repromaterijal, koji, meðutim, nikada nije stigao u magacine Montaže, veæ je odmah prebaèen u druge Pajkoviæeve kompanije. Njegov sin Miroljub Pajkoviæ, osim što je zaposlen u Montaži kao zamenik generalnog direktora, odnosno svog oca, u tatinoj firmi Maluva je direktor, a sam je suvlasnik u Misam-Investu. Pošto su oba ova preduzeæa u graðevinarskoj branši, veruje se da je pomenuti materijal tu završio.

Vrednost radova Montaže u inostranstvu samo na osnovu predraèuna procenjena je na 15 miliona evra. Ni dinar od tih para nije stigao u beogradsku centralu. Da bi konaèno zataškao sve tragove svog kriminalnog poslovanja i ono malo imovine što je ostalo preduzeæu razdelio svojim prijateljima, Pajkoviæ Montažu gura u steèaj. Formalni razlog za blokadu raèuna i steèaj naðen je u jednom ugovoru iz devedesetih godina po kome je Montaža dužnik, a isti je potpisao sam Miomir Pajkoviæ, tadašnji direktor, a sadašnji vlasnik i direktor.

Skoro 200 porodica radnika Montaže i dalje nema šta da jede. Opljaèkane milione evra oni nisu ni videli.

 

 

 

Umesto da socijalni program plaæa iz sopstvenog džepa, Pajkoviæ se dosetio kako da opljaèka budžet koji svi mi punimo.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane