https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Vest za nesvest

Vučić većinski suvlasnik londonske kompanije Rio Tinto Nominees

Laže, krade, truje

U sistemu multinacionalne kompanije Rio Tinto nalazi se i of šor kompanija Rio Tinto Nominees, u kojoj 90 odsto vlasničkog udela ima Aleksandar Vučić, a po pet odsto Ana Brnabić i Siniša Mali. Podaci iz tužbe P-2196/23, koja je podneta zbog promene pravne forme Elektroprivrede Srbije, otkrivaju da je Vučićeva kompanija RT Nominees jedan od osnivača Rio Sava Exploration, nosioca projekta „Jadar". U interesu tih i ostalih rudarskih firmi, vlast je već izdala 40 dozvola za eksploataciju ruda i minerala, kao i 169 dozvola za istraživanja nalazišta širom Srbije. Ako Vučić uspe da realizuje svoje koruptivne i kriminalne projekte, Srbija će postati rudarska kolonija sa uništenom životnom sredinom.

Predrag Popović

Aleksandar Vučić ima 90 odsto vlasničkog udela u of šor kompaniji Rio Tinto Nominees Ltd, koja je u britanskom registru prijavljena pod matičnim brojem 1181093. Po pet odsto vlasništva u toj kompaniji imaju Ana Brnabić i Siniša Mali.

Kao deo poslovnog sistema multinacionalne kompanije Rio Tinto, Vučićeva firma RT Nominees je bila jedan od osnivača Rio Sava Exploration d.o.o, nosioca projekta „Jadar". Drugi osnivač Rio Sava Exploration-a bila je još jedna sestrinska kompanija - Rio Tinto Minerals Development Ltd, koja je takođe angažovana u Srbiji. RT Minerals Development Ltd je vlasnik kompanije Rio Tinto Exploration Dunav, koja je u Srbiji osnovana u aprilu 2018. godine i registrovana za eksploataciju minerala i proizvodnju mineralnih đubriva i hemikalija, pod matičnim brojem 21376132.

U poslednje dve poslovne godine, RTE Dunav uložio je više od 93 miliona dinara u poslove na kojima je ostvaren gubitak od 90,1 milion dinara. Ta kompanija ima samo dva prijavljena radnika, direktore Keneta Tejntona i Arnoa Briona.

Zloupotrebom funkcija, Vučić i njegovi najbliži saradnici, Brnabić i Mali, pokušavaju da omoguće Rio Tintu da otvori rudnik u Jadarskoj dolini, a potom na još nekoliko lokacija u Srbiji. Osim političkog motiva, da stranim centrima moći dokažu lojalnost i podobnost ustupanjem srpskih javnih resursa, očigledno je da imaju i ozbiljne poslovne motive, koje nameravaju da komercijalizuju preko svoje of šor kompanije Rio Tinto Nominees.

Da bi omogućio Rio Tintu da otvori rudnik i eksploatiše litijum u Jadru, Vučić je organizovao političku i pravnu prevaru. U januaru 2022. godine naredio je da Vlada Republike Srbije nezakonito ukine Uredbu o Prostornom planu posebne namene za projekat „Jadar". Vučić je znao da će ta odluka, koju je objavila tadašnja premijerka Brnabić, biti oborena pred Ustavnim sudom, što će omogućiti Rio Tintu da nastavi radove na pripremama za otvaranje rudnika u Gornjim Nedeljicama.

Razlozi za tu i takvu Vučićevu podršku Rio Tintu navedeni su u tužbi P-2196/23, podnetoj protiv Elektroprivrede Srbije radi utvrđivanja ništavnosti promene pravne forme iz statusa javnog preduzeća u akcionarsko društvo. Privredni sud u Beogradu je, u drugom stepenu, pravnosnažno odbacio tužbu, a da tužilaštvo nije ni pokrenulo istragu. Tužbom su obuhvaćeni Vučić, Brnabić, Mali, Đedović-Handanović, kao još dvadesetak povezanih lica...

U tužbi se navodi da su osumnjičeni, radi pribavljanja protivpravne imovinske dobiti, preduzeli seriju spornih političkih i pravnih radnji sa ciljem da omoguće Rio Tintu da eksploatiše litijum. U tom kontekstu, Vlada Republike Srbije je ukinula Uredbu o Prostornom planu posebne namene, kako bi Rio Tinto mogao da pokrene postupak pred međunarodnom arbitražnom komisijom, što je predviđeno jednim od ugovora između Vlade i te kompanije. Tužbu su podneli Pokret za razvoj u slobodi i advokat Branislav Manić u martu 2023. godine.

- Pravi put da Srbija ne bude u obavezi da plaća Rio Tintu potencijalnu odštetu u basnoslovnim iznosima, da u isto vreme ne dozvoli eksploataciju rude u Jadru, je tad da se postupkom pred Ministarstvom za ekologiju zahteva izrada studije procene uticaja na životnu sredinu. Taj postupak je prekinut i okončan na osnovu Uredbe o stavljanju van snage Uredbe o Prostornom planu posebne namene. Neophodno je da se taj postupak završi i da, osim Rio Tinta, koji je strana u postupku i koji ima obavezu da dostavi tu studiju, odgovarajuća udruženja za zaštitu čovekove okoline ili građani kao fizička lica organizuju, dostave primedbe na taj njihov izveštaj ili da, eventualno, izrade sopstvenu studiju procene uticaja na životnu sredinu na osnovu koje bi Ministarstvo za ekologiju, a potom i Ministarstvo rudarstva konstatovalo da nema uslova da se vrši eksploatacija rude - tvrdi advokat Manić.

On je, u julu 2023. godine, podneo zahtev Ustavnom sudu za ocenu ustavnosti Uredbe, koju je tadašnja premijerka Ana Brnabić predstavila kao „tačku na Rio Tinto". U tom zahtevu se navodi da je of šor kompanija Rio Tinto Nominees u vlasništvu „visokopozicioniranih državnih funkcionera Republike Srbije, koji su zarad ličnog finansijskog interesa, a po prethodnom dogovoru sa stranim licima, koja imaju interes da predmetno privredno društvo Rio Sava Exploration eksploatiše rude litijum i bor u okolini Loznice, u ime Republike Srbije prvo zaključili predugovor, na koji nisu bili obavezni, pa zatim isti taj ugovor krše donošenjem pobijane Uredbe". Da je advokat Manić bio u pravu, videlo se ovog jula, kad je Ustavni sud, postupajući po predstavci Rio Tinta, ukinuo Uredbu Ane Brnabić. Na taj način stvorene su okolnosti da Rio Tinto nastavi sa sprovođenjem aktivnosti na pripremi otvaranja rudnika litijuma u Jadru, kao i na drugim lokacijama, gde su angažovane ostale firme iz istog sistema, uključujući i Vučićevu Rio Tinto Nominees.

- Vučić u toj kompaniji ima 90 odsto vlasništva, a Brnabić i Mali po pet odsto - tvrdi advokat Manić.

Otkad je doveden na vlast, Aleksandar Vučić se angažovao na projektu „Jadar". Po njegovom nalogu, sva resorna ministarstva stavljena su na raspolaganje Rio Tintu. Sa interesima te kompanije usklađen je set zakona, Prostorni plan, investicioni programi i infrastrukturni projekti. Mimo zakonske procedure, bez tendera, počela je izgradnja magistralnog gasovoda Valjevo-Loznica, iako je Loznica spojena na gasovod iz Šapca. Na istoj relaciji počela je izgradnja brze saobraćajnice, koja bi trebalo da omogući transport opreme i druge robe za potrebe za Rio Tinto. Prema projektu „Jadar", tim putem svakodnevno će se prevoziti oko 1.500 tona sumporne kiseline i isto tolika količina eksploziva. Otkad je Vlada Srbije „stavila tačku na Rio Tinto", ta kompanija je u pripreme za otvaranje rudnika uložila 301 milion evra, a to sigurno ne bi uradila da nije verovala da će Vučić obaviti svoj deo posla i političkim i pravosudnim spletkama stvoriti uslove za realizaciju projekta „Jadar".

Magazin Tabloid je izveštavao o Vučićevim kontaktima sa evropskim komesarom Šefčovičem i Jakobom Stausholmom, izvršnim direktorom Rio Tinta. Vučić je tada demantovao naše informacije, da bi pre nekoliko dana, priznao: „Nisam imao samo dva sastanka sa gospodinom Stausholmom, nego mnogo više. Sa njim i ostalim direktorima i menadžerima Rio Tinta sastao sam se više od 40 puta. Razgovarali smo o tekućim i potencijalnim projektima, kao i modalitetima sveobuhvatne saradnje, koja se ne bi ograničavala samo na istraživanje i eksploataciju ruda, već i na širi ekonomski razvoj Mačvanskog okruga i cele Srbije."

Do pre nekoliko dana, Vučić je demantovao informacije o namerama da se u Srbiji otvori oko 200 rudnika za eksploataciju litijuma, zlata, nikla, bakra i drugih ruda i minerala. Dubravka Đedović - Handanović, ministarka rudarstva i energetike, na poslednjoj sednici Narodne skupštine je potvrdila da u Srbiji već radi 40 rudnika i da je strane i domaće kompanije imaju 169 dozvola za istraživanje nalazišta raznih ruda i minerala. Nisu dostupne informacije o kompanijama koje su dobile istražne i ostale dozvole, pa i one za eksploataciju. Kad se otkriju i ti podaci, neće biti iznenađenje ako se na spisku nađu sve kompanije iz sistema Rio Tinta, uključujući i Vučićevu RT Nominees.

Vučić je naneo nesagledivu političku, društvenu i materijalnu štetu Srbiji prodajom javnih resursa i tuđe privatne imovine. Za kraj, Vučić od ostataka Srbije namerava da napravi rudarsku koloniju iz koje će, po cenu trovanja životne sredine, profit izvlačiti i njegova of šor kompanija.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane