https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Valjevo-pismo

 

Valjevo-pismo

 

Tajkun u krivolovu 

 

Na žalost, u Srbiji ništa nije uređeno da ni posle šezdeset godina od nacionalizacije (1946), dođe nova, demokratsko -krivolovna otimačina. Narod ćuti i očekuje iz generacije u generaciju poštovanje zakona i pravdu, ostavljajući tako u amanet  bližnjima da istraju u paklu.

Naslednici Koste Aleksića, čuvenog predratnog veleposednika iz Valjeva, otkrili su još jednu, u moru katastrofalnih katastarskih malverzacija u ovom gradu. Zemlja i kuće, koje nisu bile nacionalizovane, u mestu Jovanji-Balinović  kod Valjeva, koristilo je Društveno vodoprivredno preduzeće ˝Erozija˝  Valjevo.

 Uoči donošenja zakona o restituciji,  24. oktobra 2008. godine, uz svesrdnu  podršku moćnika Demokratske stranke, država sa tuđom imovinom izlazi na javnu aukciju, preko zloglasne Agencije za privatizaciju, a bez provere vlasničke dokumentacije, u ruke "novog vlasnika", Radeta Nikolića zvanog Bosanac, iz Majura kod Šapca, a pod nazivom PD ˝Erozija˝ad Valjevo, delatnost "Rasadnik", koju ubrzo pripaja svojoj kompaniji ˝Inter Kop˝.

Niko se nije osvrtao na činjenicu da su se sve parcele i kuće u katastru vodile na jedinog i pravog vlasnika, Kostu Aleksića, sve dok  njegova familija to nije saznala, prikupljajući papire za restituciju, kada je postalo jasno da navedena imovina nije bila oduzeta i da čak ni država nije plaćala najam za nju!

Davali smo katastru u Valjevu zahtev da nas pozovu u slučaju sravnjenja za izlaganje, što nikada nisu učinili. U oktobru 2010. godine, uz pomoć "iznajmljenog komšije", vlasnik  tog poseda preko noći postaje PD˝Erozija˝, i biva zaveden odmah u katastru u Valjevu!

Potom, PD˝Erozija˝  radi svoje osnovne delatnosti, gradnje brane, raseljava stanovnike Podbukovine na nenacionalizovane i nacionalizovane parcele, vlasništvo Koste Aleksića, kao da je to njihova dedovina. Sada se Rasadnik nudi novom, čuvenom kupcu važnih nekretnina iz Valjeva, kome možda i nisu važne malverzacije koje nasleđuje.

Da li će u ovoj zemlji ikada doći kraj ovakvom protivrpavnom nasilju?

Ponosni smo na pradedu, Kostu Aleksića, koji je bio svetli lik valjevskog kraja i čije prezime su uzimali meštani Jovanje, u znak zahvalnosti, jer im je poklanjao svoju, a ne otetu zemlju.

 

S poštovanjem, Daira Branđolica-Pavlović,

potomak Koste Aleksića,

 

Valjevo

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane