https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

U mašini za mlevenje mesa

Kada ljudi nisu zadovoljni onim što rade, ili što se oko njih radi, onda se žale. Najpre u svojoj sredini, pa ako to ne pomaže, onda idu dalje. Danas, nažalost, građani ne mogu da se žale. Nemaju kome. Ne smeju da ukazuju na kriminalno ponašanje nosilaca pravosudnog sistema. Ulaze u mašinu za mlevenje mesa. O tome govori i ova priče koje je istražila naša saradnica

Mersiha Hadžić

Dragan Jovanović je glavni javni tužilac Osnovnog javnog tužilaštva u Kruševcu. Moćan, silan, nasilan....

Magazin Tabloid je objavio više tekstova o ovom kabadahiji iz Kruševca. U tekstu o pravosuđu, u broju 179, u podnaslovu ''U raljama Snežane Mitić'' pisali smo:

''Saradnica u Osnovnom javnom tužilaštvu u Paraćinu, Snežana Mitić, prilježna, dobra, uvek spremna da izađe u susret svojim kolegama. Osim, što se pričalo da je u ljubavnoj vezi sa jednim starijim zamenikom u Osnovnom javnom tužilaštvu u Paraćinu, nisu je pratile naročite afere.

Međutim, niko neće pretpostaviti kakav je uspon očekuje. Prilikom konkursa za zamenika javnog tužioca nesrećni Nenad Stefanović, predsednik lažnog Udruženja sudija i tužilaca dao joj je testove sa odgovorima tako da je položila ispit za zamenika tužioca sa najvišom ocenom i postala kandidat za tu funkciju.

Testove sa odgovorima Nenad Stefanović je prethodno dobio od Nenada Vujića, direktora Pravosudne akademije, svog emocionalnog partnera.

Uskoro Snežana biva predložena za izbor za zamenika javnog tužioca i to od Državnog veća tužilaca koje je proglašavala za pristrasno i neobjektivno.

Snežana Mitić, biva predložena i izabrana za zamenika javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu. Odmah po dolasku u novu sredinu, Snežana se ustremila na javnog tužioca tog tužilaštva Dragana Jovanovića. Ubrzo ulazi u Ijubavnu vezu sa svojim novim šefom Draganom Jovanovićem. Veza Snežane Mitić sa Draganom Jovanovićem ubrzo postaje javna tajna.

Zamenici javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu su skandalizovani njihovim ponašanjem. Tužilac Jovanović i Snežana Mitić su često zaključani u njegovoj kancelariji, tokom radnog vremena, a zamenici tužilaca često čuju i glasove iz njegove kancelarije, u trenucima kada se Dragan i Snežana, tokom ljubavnog, čina previše "opuste". Muž Snežane Mitić je sve to načuo i tražio susret sa Draganom Jovanovićem, koji je u nekoliko navrata uspeo da izbegne to po sebe krajnje neprijatno viđenje. Dragan Jovanović je, takođe perjanica SNS, on jedini kadrira u tužilaštvu u Kruševcu i često kandidati koje predloži Državno veće tužilaca ne dobiju podršku u Narodnoj skupštini, jer Dragan "Silni" nije odobrio njihov izbor u lokalnoj centrali SNS-a .

Da bi se odužila Nenadu Stefanoviću, jer joj je omogućio da položi test za zamenika javnog tužioca sa odlikom, Snežana Mitić je prihvatila poziciju zamenika predsednika Udruženja sudija i tužilaca, organizacije koju je Vučić osnovao da bi sabotirao Društvo sudija Srbije i Udruženje tužilača Srbije, kao organizacije koje su pravi i beskompromisni borci za slobodno tužilaštvo i sudstvo.

Snežana Mitić je naložila svom ljubavniku Draganu da sva saopštenja njenog lažnog udruženja moraju da se pročitaju na kolegijumu Osnovnog javnog tužilaštva u Kruševcu i da se analiziraju. Dragan Jovanović to poslušno izvršava, tako da se na kolegijumima Osnovnog javnog tužilaštva u Kruševcu analiziraju saopštenja lažnog udruženja Snežane Mitić, umesto da se razgovara o stručnim pitanjima.

Zamenici javnog tužioca i saradnici u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu negoduju zbog političkog i ličnog zlostavljanja kome su izloženi od Dragana Jovanovića i Snežane Mitić, ali nema im pomoći, svi su nemoćni, Dragan Jovanović je miljenik SNS i niko mu ništa ne može.

Vrhunac nemoralnosti Snežane Mitić je nedavno izdato saopštenje Udruženja sudija i tužilaca, koje je ona kao zamenik predsednika tog udruženja potpisala. U tom saopštenju od 30.1. 2020. godine kritikuje se pristrasnost Državnog već tužilaca, istog onog koje je izabralo Snežanu Mitić. Nisu izborni članovi Državnog veća tužilaca bili pristrasni kada su birali Snežanu, ali odmah posle toga su postali pristrasni. Kritikovala je Snežana Mitić i Gorana llića, poverenika za samostalnost Državnog veća tužilaca.

Sebi je dopustila tako nestrucna i primitivna da kritikuje čoveka koji je osvedočeni borac za nezavisno tužilaštvo, čoveka koji je u vreme prethodne i ove vlasti govorio isto i zalagao se za iste principe. A zbog čega je Snežana pala toliko nisko.

Da bi odbranila Nenada Stefanovića, svog kompanjona u krađi testova za izbor u javnom tužilaštvu. Dakle, umesto da podrži Gorana llića, jer ne želi da odlučuje u situaciji kada se sumnja u njegovu objektivnost, Snežana Mitić napada llića, čoveka koji je simbol otpora pravosuđa i koji je tu istu Snežanu podržao prilikom izbora. Sramno, ali i normalno za SNS Srbiju.''

U međuvremenu je Nenad Stefanović postavljen za glavnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Beogradu, te se i moć kruševačkog tužioca Jovanovića enormno povećala.

Za Stefanovića i Jovanovića ne važe zakoni. Oni ih tumače, u skladu sa svojim osećanjem mere da služe vlastima.

Tako je Stefanović naložio hapšenje i pritvor, a Viši sud u Beogradu to prihvatio, pa je policajki iz Valjeva, Katarini Petrović, zbog odavanja službene tajne. Onda se Viši sud u Beogradu, u , oglasio mesno nenadležnim, pa je predmet ustupljen Višem sudu u Valjevu, koji je oslobodio majora policije Katarinu Petrović od krivične odgovornosti.

Maja Jakšić iz Kruševca borac za slobodu, pravdu, demokratiju ljudska prava i Srbiju bez kriminala je aktivna na društvenim mrežama i svojim javnim istupima ukazuje na nezakonite pojave u radu pravosudnog i bezbednosnog sistema

Pomenuti tužilac Dragan Jovanović prozivan je zbog svojih nezakonitih postupaka od Maje Jakšić. Njemu se to ne dopada. Naprotiv, on je iznenađen i uvređen je. On se čak sam pronalazi i u objavama gde ga i nema , npr ukoliko piše "kriminalac Jovanović" ne pronađe se glumac Dragan Jovanovic već se pronađe tužilac iz Kruševca Dragan Jovanovic, narodski rečeno "budala se sama javi i prijavi".

Na strani Maje Jakišić ne postoji namera da ugrozi njegov život jer je ona protiv svakog vida nasilja,već postoji namera da ugrozi njegovu funkciju i to na način da alarmira javnost kao i institucije da se Jovanović Dragan procesuira i smeni sa funkcije, Maja Jakišić poziva na krivičnu i moralnu osudu pomenutog tužioca, ukazujući na razmere i brutalnost koje on čini svojom kriminalnom funkcijom.

Uz pomoć pomenutog Nenada Stefanovića, koji žari i pali srpskom tužilačkom organizacijom. Dragan Jovanović, preko osnovnog javnog tužilaštva u Brusu, pokreće protiv Maje Jakšić krivični postupak pred Osnovnim sudom u Kruševcu, koji Maji izriče novčanu kaznu od 150 hiljada dinara i meru zabrane daljeg uznemiravanja Dragana Jovanovića, glavnog i javnog tužioca u Kruševcu.

Prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja je Jovanović Dragan sebi pribavio korist rukovodeći sam predistražnim postupkom, koji je okončan podnošenjem krivične prijave po službenoj dužnosti protiv Maje Jakišić, da bi javni tuzilac u Brusu Milan Mihajlović, prekoračenjem granice svog službenog ovlašćenja u nameri da Jovanović Draganu pribavi kakvu korist, podneo neosnovano optužni predlog protiv Maje Jakišić iako je znao da je Dragan Jovanović rukovodio predistražnim postupkom.

Tadašnji branilac okrivljene je zbog nezakonitog ponašanja i neosnovanog preduzimanja nezakonitih mera podneo zahtev za kontrolu i stručni nadzor pravosudnih organa koji su do sada svesni ili iz neznanja kršili zakon na štetu Maje Jakišić, nadamo se uračunljivi, visokom savetu tužilaštva, ministru pravde, skupštinskom odboru za pravosuđe, jer se Draganu Jovanoviću pruža pravna zaštita veća nego predsedniku republike i nosiocima državnih funkcija.

Kada je Dragan Jovanović u pitanju nema potrebe ni sam da podnosi prijavu, to u njegovo ime i za njegov račun radi policijska uprava u Kruševcu i to po završenom predistražnom postupku kojim rukovodi sam Jovanović suprotno odredbi člana 37 u vezi člana 42 ZKP. Pitanje ko će po takvom zahtevu postupati Maja Popović, bliska drugarica Bratislava Gašića kome su ambicije da postane predsednik države a ona prva dama, ili Vladimir Đukanović advokat Dijane Hrkalović čije su ambicije da postane ministar pravde, a pravo je pitanje kakva je saradnja Bratislava Gašića, Dijane Hrkalović i advokata Minje Miljkovića iz Krušvca, kao i firmi "Yoldas sos DOO Vračar" kao i firme "Yayla" koja je u vlasništvu Berata Isasira kuma Dijane Hrkalović. Pitanje je dal je Dijana Hrkalović sama prisluškivala predsednika države ili sa Batom Gašićem, kako po Čačku priča Velimir Ilić, Bata je često posećuje u vojvode stepe na Voždovcu, dal tu postoji nešto više od prijateljstva?

Gospodin Jovanović je, inače, sluga pokorni Bratislava Gašića, trenutno ministra odbrane (po drugi put).

U nastojanju da sa sebe sprege ljagu, izricanjem nezakonite presude, Maja Jakšić u emisiji You Tube kanala Slavija info, voditelja Ljubomira Stefanovića, koja se snima i emituje u Beogradu, opisuje događaje koji su prethodili njenom suđenju.

Opet je uznemiren tužilac Jovanović.

Umesto da podnese krivičnu prijavu, ako se oseća povređenim, ili ugroženim Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal Višeg tužilaštva u Beogradu, tužilac Jovanović ide prečim, nezakonitim putem.

Tako je glavni tužilac u Brusu, Milan Mihajlović podneo 28. juna ove godine Optužni predlog Osnovnom sudu u Kruševcu protiv Maje Jakšić, zbog izvršenja krivičnog dela ''kršenje zabrane utvrđene merom bezbednosti iz člana 340a Krivičnog zakonika''.

Pomenuti tužilac nije ni stvarno ni mesno nadležan za postupanje u ovom predmetu.

U razgovoru za Magazin Tabloid pomenuti tužilac je svoje postupanje objasnio nalogom glavnog višeg javnog tužioca u Kruševcu Bratislava Petrovića.

Ali nije pomenuo dal je iste prijavio tužilaštvu za organizovani kriminal ili dal je podneo pritužbu na rad, jer ako je svestan i uračunljiv onda zna da ne može da podnese ili postupa po nalogu višeg tuzilastva u Kruševcu jer nisu ovlašćeni da postupaju u predmetu u čijoj nadležnosti nije.

Odredbom člana 5 Zakona o javnom informisanju i medijima propisano je:

''Putem medija objavljuju se informacije, ideje i mišljenja o pojavama, događajima i ličnostima o kojima javnost ima opravdan interes da zna, bez obzira na način na koji su pribavljene informacije, u skladu sa odredbama ovog zakona.

Svako ima pravo da istinito, potpuno i blagovremeno bude obavešten o pitanjima od javnog značaja i sredstva javnog obaveštavanja su dužna da to pravo poštuju.

Odredbom člana 4. ZOJIM-a propisana je sloboda javnog informisanja.

Odredbom člana 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda propisano da svako ima pravo na slobodu izražavanja;

- da, kako proističe iz generalnih principa člana 10. Evropske konvencije o zaštiti ljudskih prava i osnovnih sloboda, zaštita prava na slobodu izražavanja nalazi se u osnovi demokratije. Sloboda izražavanja doprinosi raspravama o pitanju javnog značaja i podstiče sveukupan razvoj svakoj pojedinca;

- da, nasuprot tome, arbitrarne zabrane prava na slobodu izražavanja karakterišu totalitarne režime, gde se individualno izražavanje smatra opasnim po društveno jedinstvo;

- da prava zaštićena članom 10. Konvencije obuhvataju ne samo pravo da se neko izrazi o nekom pitanju, već i da prima informacije i da ima mišljenje. Pretpostavka za tako nešto je društvo koje dozvoljava slobodnu razmenu informacija kroz brojne medije, uključujući štampu, televiziju, radio, .knjige, časopise i slično;

- da je sloboda posedovanja sopstvenog mišljenja preduslov za druge slobode koje su garantovane članom 10. Konvencije i da ovo pravo uživa skoro apsolutnu zaštitu u smislu da se na nju ne mogu primeniti moguća ograničenja navedena.

- da dosadašnja praksa Evropskog suda za ljudska prava jasno navodi da u vezi slobode posedovanja sopstvenog mišljenja, bilo kakva ograničenja u odnosu na ovo pravo nisu u skladu sa prirodom demokratskog društva;

- da što se tiče slobode saopštavanja informacija, ideja, ona je komplementarna sa slobodom primanja tih istih informacija i ideja, i to važi kako za štampana sredstva informisanja, tako i za elektronske medije;

- da je nesumnjivo da Evropski sud za ljudska prava daje slobodi štampe veću zaštitu kada se o stvarima od javnog interesa, osim političkih, vodi i javna rasprava. Kada je u pitanju sloboda štampe, bitno je i objavljivanje glasina i optužbi koje novinari nisu u mogućnosti da dokažu;

da je u predmetu Thorgson, Evropski sud za ljudska prava izričito naglasio, na tvrdnju države da u članicama podnosioca predstavke nema objektivnije činjenične osnove budući da on nije mogao dokazati istinitost tužbi, da je zahtev države u pogledu dokazivanja istinitosti nerazuman, pa čak i nemoguć zadatak, navodeći da štampa ne bi mogla skoro ništa da objavi ako bi se od nje zahtevalo da objavljuje samo u potpunosti proverene činjenice. Odatle proizlazi zaključak da je stvari od javnog interesa neophodno vratiti u sam kontekst javnih rasprava;

A nežna duša tužioca Dragana Jovanovića iz Kruševca voli da se o njemu prećutkuju sva nedela.

Prema dopisu Visokog saveta tužilaštva PI od 19. 7. 2024. godine, lice ovlašćeno za postupanje po zahtevu za slobodan pristup informacijama od javnog značaja, potvrđuje ''da je protiv Dragana Jovanovića, glavnog javnog tužioca u Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu, podneto 10 disciplinskih prijava i jedna pritužba na rad''.

U svakoj pravnoj državi, pomenuti tužilac bi izgubio pravo da radi u pravosuđu.

Pratićemo sudski proces, a tražićemo i mišljenje evropskih institucija o nasilju jednog opštinskog tužioca i njegovih zaštitnika.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane