https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Odbrana

Odbrana

Ko sprečava specijalno tužilaštvo da uhapsi ministra?

 

Sprem'te se, sprem'te, čelnici

 

Da li je moguće, za početak, očekivati hapšenje Ilije Pilipovića, pomoćnika i kuma ministra odbrane, što u vidu "kolateralne štete" može da povuče i hapšenje Dragana Šutanovca

 

M. B.

 

Privrednom sudu u Beogradu podnet je u aprilu prošle godine zahtev za pokretanje kaznenog postupka zbog privrednog prestupa protiv izdavača našeg magazina, odgovornog urednika Milovana Brkića i njegovog zastupnika Miodraga Dinića, jer su, po mišljenju zamenice tužioca u Prvom osnovnom javnom tužilaštvu, u tekstovima objavljenim u januaru prošle godine, čiji autor je pukovnik Milan Jovanović, povredili prava ministra odbrane Dragana Šutanovca, njegovog pomoćnika i kuma Ilije Pilipovića i Stevana Nikčevića, direktora Jugoimporta SDPR.

Zamenica tužioca je u podnetom zahtevu navela da su optuženi u objavljenom tekstu oglasili krivim pomenutu gospodu iako oni nisu pravnosnažno osuđeni.

Početkom aprila tužilaštvo je odustalo od svog zahteva, ne obrazlažući to.

Zašto ministar odbrane i njegovi saučesnici, koji su opljačkali Ministarstvo odbrane i Vojsku Srbije, njenu imovinu i imovinu namenske industrije, još nije priveden pravdi?

Zamenik tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala Jovica Jovanović uputio je septembra prošle godine Bezbednosno-informativnoj agenciji zahtev za prikupljanje potrebnih obaveštenja. U zahtevu tužioca agenti BIA ovlašćeni su da provere poslovanje Uprave za snabdevanje Ministarstva odbrane, poslovanje Jugoimporta SDPR i nekoliko privatnih firmi koje trguju oružjem i municijom i koje su pod patronatom ministra Šutanovca, kao ida po potrebi, predlože primenu mera radi obezbeđenja dokaza.

Kako je našem uredniku potvrđeno u Tužilaštvu za organizovani kriminal, saradnja Tužilaštva i Bezbednosno-informativne agencije nije bila u skladu sa očekivanjem, jer Tužilaštvo još nema povratne informacije o svim preduzetim radnjama i prikupljenim podacima. Očigledno je, kažu naši izvori u Tužilaštvu, da se i u samoj Agenciji sukobljava nekoliko struja, koje bi da opstruišu istragu protiv ministra Šutanovca i njegovih saradnika.

Da donese odluku o pokretanju pretkrivičnog postupka protiv grupe pljačkaša iz Ministarstva odbrane, tužioca je podstakao i predlog predsednika Srbije Borisa Tadića da se rasvetle pritužbe koje dobija od inostranih firmi, a u kojima se ukazuje na korupciju u Ministarstvu odbrane.

Ipak, u Tužilaštvu smatraju da neće doći do optuženja ministra Šutanovca, ali da će Tužilaštvo, na osnovu već prikupljenih dokaza, zatvoriti više lica koja su u lancu korupcije na čijem je čelu ministar Šutanovac. Na taj način, opasnost od njegovog hapšenja biće stalno u izgledu, čime će se ograničiti samovolja i bahatost Dragana Šutanovca, koji je u dužem vremenskom periodu u sukobu sa predsednikom Srbije. I u samoj Demokratskoj stranci postoje jake snage koje žele da se Šutanovac ograniči u svom uticaju na rad stranke i na kriminalno delovanje u Vladi Srbije. Potpredsednik stranke Dušan Petrović već dve godine nije u dobrim odnosima sa Šutanovcem i privatno ne razgovaraju.

Položaj ministra Šutanovca naglo je pogoršan odlukom administracije iz Vašingtona da gospodina Šutanovca proglasi za "bivšeg saradnika", koji više nije od koristi, i koga treba skloniti, jer se previše poziva na svoje udvorištvo američkim diplomatama, a tako korumpiran i omražen čovek stvara kod građana Srbije lošu sliku o američkoj politici.

U Tužilaštvu veruju da ministar Šutanovac sigurno neće biti uhapšen u prvom krugu privođenja pravdi. Pretpostavlja se da će hapšenje početi od njegovog kuma Ilije Pilipovića, koji može da za sobom povuče i Dragana Šutanovca.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane