https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Evropa

Evropa

Èekajuæi potop: Najcrnji pesimizam preplavio je do juèe najveæe optimiste

 

Šah, mat - rat

 

Osim najpoznatijih analitièara, sve je više i evropskih politièara koji najavljuju skori krah Evropske unije, ako se hitno nešto ne promeni. Evroskepticima se sada pridružio i Mario Soareš, politièar koji je Portugaliju uveo u evropsku porodicu tvrdeæi tada da Evropa nema alternativu. Danas je promenio mišljenje

 

Fridrih Emke

dopisnik iz Frankfurta

 

 

Džerald Æelente je Amerikanac italijanskog porekla i jedan od najpoznatijih svetskih analitièara. Njegove prognoze smo i ranije objavljivali, a svetsku slavu je stekao detaljnom najavom izbijanja aktuelne ekonomske krize.

Doskora je Æelente, analizirajuæi kretanja na finansijskom tržištu, prognozirao produbljenje krize u 2012, a u meðuvremenu je korigovao svoj stav: ako se ovako nastavi, veæ u drugoj polovini ove godine doæi æe do istorijskog kraha svetskog finansijskog tržišta, visoke nezaposlenosti, gladi i pobuna siromašnih i u najbogatijim zemljama sveta.

"U sluèaju izbijanja super-krize doæi æe do sveopšteg rata. Ratovaæe svako protiv svakog: jedna država protiv druge, razne etnièke grupacije u okvirima iste države diæi æe se jedna na drugu, dok æe siromašni u okvirima iste etnièke grupe i države da se bore protiv bogatih", tvrdi Æelente.

Ovaj analitièar u svom najnovijem izveštaju u okviru informativne službe The Trends Journala pokazuje da su dosadašnje prognoze bile isuviše optimistièke. Naslov njegovog èlanka u prevodu glasi "Prvi veliki rat 21. veka - pripremite se za borbu za preživljavanje".

 

Gore nego pre obeæanja

 

Æelenteova analiza se zasniva na neminovnim posledicama politièkih koraka. Jedna od osnova njegovih prognoza je i nedavni izveštaj o kretanju na amerièkom tržištu rada. Pri dolasku na vlast sadašnjeg predsednika SAD Baraka Huseina Obame u celoj zemlji je procenat nezaposlenih iznosio 4,7 odsto. Nezaposlenost meðu belcima je iznosila 4,2 odsto, a meðu crncima 8,1 odsto. Obama je posebno crnaèkom stanovništvu obeæao smanjenje nezaposlenosti. Danas, meðutim, 15,5 odsto crnih Amerikanaca nema posao, što je duplo više nego u vremenu kada je Obama davao svoja predizborna obeæanja.

Da bi skrenuo pažnju sa domaæih problema, smatra Æelente, Obama je krenuo u ratne avanture u severnoj Africi. Agresija na Libiju nije samo pokušaj zaustavljanja kineskog uticaja u Africi, veæ i dimna zavesa iza koje bi trebalo da se sakriju domaæi problemi. Ogromna veæina Amerikanaca bi, da je upoznata sa realnošæu, rado pristala da živi u Libiji pod Moamerom Gadafijem, koga je i sam vrh amerièkih politièara koliko još 2009. nazivao "vernim saveznikom u borbi protiv terorizma" i "afrièkim mirotvorcem".

Sledeæi vojni angažman NATO-a veæ je isplaniran, tvrdi Æelente, i biæe usmeren protiv ruskog saveznika na Bliskom Istoku - Sirije. Ovaj rat bi, meðutim, doveo do eskalacije nasilja na celom Bliskom istoku i do razarajuæih posledica po celokupnu svetsku privredu.

Agresija na Libiju dovela je do privremenih nestašica goriva u EU. Za vreme uskršnjih praznika je cena benzina klase super na pojedinim pumpama u Nemaèkoj, zbog nestašice, na trenutak dosegla i neverovatne cene od preko pet evra za litar, dok je na jednoj pumpi koncerna ESSO u blizini Štutgarta postavljen rekord od 9,99 evra za litar. U meðuvremenu su se cene stabilizovale na istorijskom maksimumu od 1,65 evra za litar supera, sa tendencijom daljeg rasta.

Cena goriva neminovno utièe na cene ostalih proizvoda, najviše hrane, koja je veæ sada preskupa i u najrazvijenijim zemljama sveta. Eksplozija nasilja na Bliskom istoku i u severnoj Africi dovešæe do još viših cena i veæih nestašica hrane u Evropi, jer æe biti preseèeni neki od trgovaèkih puteva, a i sirova nafta æe skokovito poskupeti.

Ukoliko do ovoga doðe, neminovne su pobune sirotinje èak i u EU i SAD, a ako politièke elite ne naðu mirno rešenje za te pobune, neminovno dolazi do raspada kako Unije tako i SAD, prognozira Æelente. U ovom trenutku, koliko može da se primeti, nema ozbiljnih naznaka pokušaja mirnog rešavanja kriza ni kod kuæe ni u inostranstvu.

Jedno drugo mišljenje je još razornije za evropsku buduænost. Njega je nedavno u intervjuu TV kanalu Euronews izneo penzionisani portugalski politièar Mario Soareš: "Veæ su svi shvatili da Evropa, ako ne doðe do promene kursa, nema buduænost i da æe dugoroèno postati privezak Azije".

Soareš bi trebao da zna o èemu govori. Kao premijer Portugalije on je 1977. postavio formalni zahtev da njegova zemlja uðe u tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu (preteèu današnje EU), da bi zatim, takoðe kao premijer, 12. juna 1985. potpisao akt o pristupanju. Kada ovakav jedan politièar postane evroskeptik, jasno je da sa EU nešto nije u redu.

 

Ovo nije ta Evropa

 

Tržišta, a posebno ona hartijama od vrednosti i valutama, potpuno su poludela, tvrdi Soareš. Njima vladaju monstrumi, kako ih on naziva, a poslovni interesi su zasenili politièke. Ovo postaje dramatièno, jer Evropa nije uspela da naðe zajednièki odgovor na narastajuæe pretnje, pošto se Nemaèka i njena kancelarka Angela Merkel postavljaju kao evropski zapovednici.

"Gospoða Merkel veruje da zemlje koje imaju para, kao što je sluèaj sa Nemaèkom, mogu da komanduju ostalima i u tome duboko greši", upozorava Soareš u svom intervjuu.

Francuska samo prati Nemaèku i niko pouzdano nije upoznat sa politièkim ciljevima Sarkozija. Hiljade izbeglica iz severne Afrike ne samo da ugrožavaju evropsku bezbednost, veæ narušavaju i evropsko jedinstvo zbog novoproklamovanog stava Brisela da svaka zemlja mora sama da naðe izlaz iz krize. Pri tome se mislilo na Italiju, koja je najviše trpela zbog priliva emigranata iz Afrike.

Zbog toga je Soareš pledirao da se naðu odgovorni za novonastalu krizu, a onda zakljuèuje: "Moramo da naðemo odgovorne i da saznamo ko to kontroliše Evropu i krizu širi po celom svetu. Živimo, meðutim, u naopakom svetu. Krivci zadržavaju svoje pozicije u bankama i dalje upravljaju novèanim tokovima. Banke èak dobijaju pare od država kako bi se spasle bankrota."

Finansijska alavost neæe progutati samo Portugaliju, ako evropske institucije brzo ne reaguju. Soareš veruje da bi time neminovno došlo do kraja evropskog projekta, što bi sa svoje strane dovelo do "snažnih reakcija graðana EU", kako se izrazio nekadašnji portugalski politièar.

Pobune nisu samo severnoafrièki ili arapski model iznalaženja izlaza iz kriza. I u Evropi bi uskoro moglo da doðe do sliènih dešavanja jer, kako tvrdi Soareš: "Ljudi æe se odupirati ovakvoj Evropi. Jer, ovo i nije Evropa."

 

 

 

 

 

Soareš zna šta govori

 

 

Mario Soareš (puno ime Mario Alberto Nobre Lopes Soares) roðen je decembra 1924. godine. Socijalistièku partiju Portugalije osnovao je 19. aprila 1973. godine, a veæ sledeæe godine postaje ministar inostranih poslova.

Premijer Portugalije bio je u periodu od 1976. do 1977, zatim ponovo 1978. i konaèno od 1983. do 1985. godine.

Predsednik Portugalije bio je u dva mandata: od 1986. do 1991. i od 1991. do 1996.

U periodu od 1999. do 2004. bio je poslanik u Evropskom parlamentu.

 

 

Pripremite se za bekstvo

 

Džerald Æelente (Gerald Celente) je roðen 1946. u Njujorku. The Trends Research Institute, koji je izdavaè The Trends Journala, osnovao je 1980. Sedište ove organizacije je danas u Kingstonu, savezna država Njujork, SAD.

Novembra 2008. Æelente je na kablovskoj televiziji Fox Business Network najavio ekonomsku krizu koja æe zaista nedugo zatim i da izbije. Istovremeno je predvideo da æe doæi do pobuna nezadovoljnih poreskih obveznika, ali i do sukoba zbog hrane, èime je zapanjio tada site amerièke gledaoce. Korektno i taèno je najavio i finansijsko-politièki slom 2010. godine, kao i mnoge druge dogaðaje.

Graðanima koji bi želeli da prežive od njega najavljenu opštu krizu i haos u drugoj polovini ove godine, Æelente poruèuje: "Kupujte veæ sada plemenite metale, stvarajte zalihe hrane i vode i naoružajte se. Ali, na prvom mestu se pomirite sa tim da æete uskoro morati da se borite za svoj i život svojih roðaka."

Pripadnicima verskih i nacionalnih manjina u Evropi, koji æe prvi biti na udaru razgnevljene mase, ali i svima ostalima koji to mogu, Æelente preporuèuje da veæ sada razrade planove za bekstvo u sigurne delove sveta.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane