https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Svet

Svet

 

Kina: Obesni tatini sinovi dnevno troše na hiljade radnièkih dnevnica

 

Prinèeviæi državno pitanje

 

Kineski radnici rade za šaku pirinèa i odrièu se svega kako bi mogli da prehrane svoje izgladnele porodice. Nasuprot tome, nova kineska elita, sinovi uticajnih politièara, od obesti ne znaju šta æe više. O najnovijem sluèaju koji preti da postane prvorazredno državno pitanje, izveštava naš novinar Fridrih Emke koji je nedavno boravio u Kini

 

 

Fridrih Emke

dopisnik iz Frankfurta

 

 

Proseèan kineski radnik preživljava sa dnevnicom od pet dolara i sebe smatra sreænim, jer ima posao, platu, hranu i krov nad glavom. Za njegove roðake koji su ostali na selu i pomenutih pet dolara dnevno je misaona imenica.

Velike svetske, ali i kineske korporacije koriste pogodnosti koje nudi vlada u Pekingu i svoje proizvodne pogone otvaraju u najsiromašnijim delovima ove ogromne države, najèešæe na zapadu i u centralnim provincijama.

U velikim kombinatima koji tamo nièu, radnici ne samo da rade, veæ tu i jedu i spavaju. Radno vreme obièno traje 12 sati dnevno i to svakog dana u nedelji. Izmoreni radnici ne bi imali snage da stignu do svoje kuæe, koja se èesto nalazi stotinama kilometara daleko. Zbog toga su pored fabrika izgraðene spavaone, nalik onima u logorima ili kasarnama, gde u jednoj sobi spavaju desetine izmuèenih radnika i to, èesto, na smenu - dok jedan radi drugi spava u njegovom krevetu.

Slobodni dani tokom nedelje ne postoje, ali postoje odmori - nekoliko dana u godini kada radnik može da obiðe svoju porodicu. Posete porodice radniku su zabranjene, jer poslovodstvo smatra da bi im to snizilo radni elan i dodatno ih iscrpelo. Svu svoju energiju, fizièku i psihièku, radnik u Kini treba da posveti kombinatu u kome radi.

On na neki naèin postaje robot, mašina bez svoje volje i potreba, koristan samo dok je u stanju da privreðuje. Nije zato ni èudo da je stopa samoubistava meðu tim radnicima u zabaèenim pogonima na zapadu i jugo-zapadu Kine najviša na svetu.

Postoji, meðutim, i jedna druga Kina o kojoj se malo zna i još manje izveštava.

Saobraæajni udes koji se 18. marta 2012. u 4 sata ujutru dogodio u Pekingu danas preti da izazove državnu krizu u Kini. Posle jedne lude noæi na zabavama i po klubovima dvadesettrogodišnji lokalni plejboj Ling Gu u svom crnom Ferariju Spajder 458 (u Evropi proseèna cena 250.000 evra) jurio je po èetvrtom prstenu autoputeva oko Pekinga.

Momak nije bio sam u kolima. Sa njim se nalaze dve devojke kože kao svila, koje potièu iz egzotiènih provincija Kine: jedna je iz Ujgurije, druga sa Tibeta. Ling Gu i jedna od devojaka su potpuno goli. Njih troje, kako se kasnije saznalo, upražnjavali su seks na autoputu.

Severno od Pekinga, na Baofuzi mostu, mladi vozaè je izgubio kontrolu nad svojim vozilom i svom snagom udario u jedan betonski stub. Ling Gu je poginuo na licu mesta, njegove saputnice su preživele sa teškim i trajnim povredama. Jedna je od vrata naniže nepokretna.

Policija je pokušala da prikrije nesreæu, èak je na umrlici stajalo lažno ime.

Veæ sledeæeg dana za to zadužena kineska služba je na internetu koji se koristi u zemlji blokirala pretragu u kojoj postoji reè Ferari. Nareðenje za tako nešto može da stigne samo sa najvišeg mesta.

Tek se ovih dana saznao razlog za ove postupke. Ling Gu je jedan Prinèeviæ, kako u Kini nazivaju decu uticajnih državnih funkcionera. Njegov otac je Ling Jihua, tada na mestu šefa kabineta najmoænijeg Kineza - predsednika republike Hu Jintaoa.

Vreme kada se Prinèeviæi pojavljuju je noæu, kada armija od desetina miliona radnika odlazi na spavanje. Oni tada sedaju u svoje luksuzne automobile i kreæu u provod po ekskluzivnim klubovima metropola u koje obièan narod ne sme ni da proviri.

Trenutno je u Pekingu najpopularniji Angel-Club u Sanlitunu, diplomatskoj èetvrti prestonice. U tom lokalu, gde flaša crnog vina (Lafit - Rotšild) košta 2.100 evra, postoji ceo jedan sprat namenjen samo VIP posetiocima, u koje spadaju Prinèeviæi. U privatnim prostorijama na tom spratu, izmeðu plišanih sofa i staklenih stolova, igraju striptizete koje se angažuju posebno za te prilike.

U cik zore, novi vladari Pekinga, koje oèekuju visoke pozicije u državnoj administraciji ili diplomatiji, sedaju u svoje Ferarije, Lambordžinije i Maseratije i kreæu u trkanje po gradskim ulicama. Ako bi ih policija sluèajno zaustavila dovoljno je samo da kažu svoje ime i mogu da nastave sa ludovanjem. Za Prinèeviæe važe potpuno drugi zakoni, a mnogi tvrde da oni ne poštuju nikakve zakone.

Visoki državni službenik zaraðuje u Kini, po zvaniènim podacima, oko 8.000 evra godišnje. Kako sin šefa kabineta može sebi da omoguæi kupovinu jednog Ferarija? Ovo pitanje je uzbudilo Kineze, pošto se ovih dana saznalo o saobraæajnoj nesreæi koja je trebalo da ostane tajna. Na kontrolisanom kineskom internetu postoje na hiljade blogova koji se bave ovim dogaðajem i ima ih toliko da državna cenzura ne stiže da ih sve ukloni.

Poèetkom septembra je konaèno reagovala i kineska vlada rešavajuæi problem na svoj naèin. Sve se desilo bez javnih nastupa, bez istrage i bez kazne. Jedino što Ling Jihua više nije mogao da ostane da radi kod predsednika republike. Zato je postavljen za - ministra.

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane