https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Ni{

Niš

 

 

Pismo predsednika Udruženja malih akcionara opljaèkanog Nissal-a

 

 

Peèat za kafanskim stolom

 

 

Posle napisa u Tabloidu o kriminalu koje vlasnici sprovode u Nissalu, redakciji je dostavljeno pismo predsednika Udruženja malih akcionara Zorana Ðorðeviæa, u kome se opisuje šta se sve dešavalo i dešava u ovoj nekada uspešnoj kompaniji. Iako je jasno da su vlasnici opljaèkali preko 61.000.000 evra, potkupljeno niško pravosuðe ništa ne preduzima, piše izmeðu ostalog u pismu koje u celosti objavljujemo...

 

 

...

 

 

Klub manjinskih akcionara Nissal a.d. Niš je uputio veæi broj kriviènih prijava protiv odgovornih za pljaèkašku privatizaciju Nissal-a, kao i nakon privatizacije, a o èemu ste do sad pisali. Uputili smo prijavu i za smrt inženjera Zvonimira Jovanoviæa, koji je krajem 2010. godine poginuo na presi koja nije bila obezbeðena senzorom za automatsko zaustavljanje,a o èemu ste i pisali. Sa velikim iznenaðenjem, primili smo krajem maja Obaveštenje zamenika Višeg javnog tužioca, u kome se kaže da nema mesta pokretanju i voðenju kriviènog postupka protiv bilo kog lica za krivièno delo za koje se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti. Da iznenaðenje bude veæe, vezao se i za naše zahteve za reviziju i preispitivanje sporne privatizacije Nissal-a.

S razlogom se pitamo: da li pljaèku od više od 61. milion evra, može zaštitnik kriminala, zamenik VJT Dobrivoje Periæ, da smesti u jednu reèenicu, a da nam i ne objasni o kojim prijavama, kao i o kojim zahtevima je reè, jer smo ih podneli na više desetina adresa?"

Pitamo se da li je dobro pogledao javni poziv za prodaju Nissal-a i kako su definisani uslovi za otkup tenderske dokumentacije, da li je video bonitet tajkuna iz Domal-a koji je imao samo 3.768,76 evra, umesto potrebnih milion evra, da li je video zapisnik tenderske komisije, gde se laže da kupac ispunjava uslove, da li je video potpis Mirka Cvetkoviæa na odluci o oceni jedinog ponuðaèa, gde i on laže da kupac ispunjava uslove i predlaže prodaju, a kasnije i potpisuje kupoprodajm ugovor? I tu nije kraj, jer su tajkunu dozvolili da radi skoro sve na crno, da rasprodaje imovinu, da uzima hipotekarne kredite, da vrši nezakonite dokapitalizacije, da konvertuje zemlju, dobijenu na korišæenje, u liènu imovinu, na štetu akcionara, ali i države. Ništa nisu preduzeli protiv tajkune koje su još i "pokrivali", kao što sada èini i zaštitnik kriminala Dobrivoje Periæ, koji prima redovnu platu od države, ali radi protiv iste.

U prilogu dva videæete da smo se obratili VJT-u u Nišu prigovorom u zakonom nam ostavljenom roku, kao i da smo podneli zahtev za sprovoðenjem istrage Višem sudu u Nišu (prilog 3). Uz urednu prijavu, održali smo protest pred Višim javnim tužilaštvom u Nišu 12. 6. 2013. godine i tražili sastanak sa tada v.f. predsednika Višeg javnog tužilaštva Bojane Mitiæ, kao i samim Dobrivojem Periæem, ali se nisu pojavili. Kasnije predstavnici kluba manjinskih akcionara dolaze na sastanak sa Bojanom Mitiæ, ali se ništa ne preduzima po predmetu Nisal-a, ali ni protiv Periæa, što smo tražili.

Pred Nissalom Klub manjinskih akcionara zakazuje protest za 11.07.2013. i postavlja šatore,a tu ostajemo i sutradan. Razlozi što smo se okupili baš tamo su Vama dobro poznati, a to je sledeæe:

- da bi se zaustavio rad na crno kada nije hteo ministar Dinkiæ kome smo podnosili prijave,sa registarskim brojem i markom kamiona, sa taènom kilažom izvezenih profila uz propusnicu umesto raèuna i otpremnice, kao i sa taènim vremenom izvoženja,

-da nateramo tajkune da zaposlenima overe zdravstvene knjižice, da im uplate obeæane zarade sa zakašnjenjem od osam meseci, da im uplate doprinose na zarade, što su zaboravili više od tri godine, da im ne dozvolimo više nezakonite dokapitalizacije, kojim su vršili promene vlasnièkog odnosa na štetu akcionara i države,

-da pitamo da li im je neko omoguæio konverziju oko 11 hektara zemljišta dobijenog na korišæenje u liènu unovinu, na štetu Države, ali i lokalne samouprave, èiju podršku imaju.

Vredno pomena je da je direktor Nissal-a Nebojša "Jebeš mi mater" Štambilj, sat vremena pre našeg dolaska veæ dogovorio sa predstavnicima MUP-a gde da nam zabrane postavljanje šatora, a vrhunac svega je da je od više desetina angažovanih bildera, petnaestak napustilo fabrièki krug i da su se rasporedili tridesetak metara od ulaza u Nissal.

Iako je policija zadužena za održavanje javnog reda i mira na javnim površinama niko iz MUP-a ih nije dirao sve dok nismo lièno intervenisali kod novopostavljenog naèelnika kriminalne policijske uprave Niša, gospodina Anðelkoviæa. Nakon toga su povuèeni u krug Nissal-a u kome je u tom trenutku bilo više osoba privatnog obezbeðenja, nego zaposlenih jer ih je bilo samo tridesetak radno angažovanih. Ostali su na nezakonitim plaæenim odsustvima i odmoru.

Ko je odgovoran što je najuspešnije preduzeæe metalskog kompleksa do pljaèke u organizaciji Mirka Cvetkoviæa i Aleksandra Vlahoviæa, uz pomoæ tajkuna, od 1254 zaposlenih, sa redovnim primanjima i uplatama doprinosa na zarade, svedeno na samo tridesetak radno angažovanih od oko 300 zaposlenih, bez zarade i drugog, pitaju manjinski akcionari nadležne državne institucije, kojima se obraæaju.

Zbog toga što nismo imali odgovor iz VJT-a , gde je predmet Nissal-a i kakve su im dalje namere, pred palatom pravde u Nišu organizovali smo proteste s poèetkom od 15.7.2013. koji su trajali do 26.6.2013,a slike sa postavljenim šatorima i parolama dobili ste veæ od mog kolege. Više javno tužilaštvo je veæim delom protesta bilo bez predsednika, jer je Bojana Mitiæ bila zamenjena novim koji je preuzeo dužnost tek 23.7.2013. Sve do 22.7.2013.niko nam nije mogao da odgovori gde je naš predmet i tri razlièita odgovora smo baš tog dana dobili.

Predsednik Višeg suda u Nišu, Krstiæ rekao je da je Nissalov predmet kod Republièkog javnog tužioca. Minut kasnije sekretarica VJT-a pokazuje nam papire da je predmet od tog dana veæ u Višem javnom sudu (a predsednik ne zna), a u pisarnici VJT-a su nam nakon provere odmah potom rekli da je predmet kod sudije Aleksandra Teodosiæa. Za pet minuta tri razlièita odgovora. To isto su svi isti potvrdili i sutradan, pa smo tražili i sastanak sa pomenutim sudijom Teodosiæem, a koji nam je tada rekao da je tog jutra, dakle 23.7.2013, dobio predmet, mada je isti tražio pisanim putem i 10.6.2013, a zahtev je ponovio i 18.7.2013.god., ali uzalud.

Upomost se ipak isplatila, jer se od tog dana menja odnos prema nama, pa nas je novopostavljeni predsednik VJT-a pozvao na razgovor 26.7.2013. u 12 èasova. Upoznao nas je i sa upuæenim zahtevom za operativni radom na celokupnom predmetom Nissal-a, kao i sa zahtevom da se preispitaju svi navodi iz teksta u Vašem listu "Kad gazde zabrazde" po kome smo pisali kriviènu prijavu, a koju Vam šaljemo u prilogu. Zahtev MUP-u podneo je zamenik Višeg javnog tužioca Goran Bursaæ.

Dok smo èekali postavljenje novog predsednika VJT-a uputili smo nekoliko kriviènih prijava protiv odgovornih, a sve Vam ih dostavljam u prilozima. Kako nam je novi predsednik VJT-a rekao iste æe zamenik Višeg javnog tužioca Vlada Pavloviæ proslediti Osnovnom javnom tužilaštvu, nadležnom za razmatranje iste, a mi æemo o tome biti pisano obavešteni.

 

Gradonaèelnik Zoran Perišiæ nam je pre nekoliko meseci dao samo podršku na papiru, a sa direktorom Krstiæem i pomoænikom ministra Mrkonjiæem, Draganom Jovanoviæem, sastaje se stalno. Otvoreno smo mu zamerili zašto je zaboravio da ih podseti da zaposlenima overe zdravstvene knjižice, jer ima i bolesnih radnika, kojima doktori, kolege gradonaèelnika ne daju doznake, a neæe ni da ih leèe.

Zaboravio je i da ih podseti da trebaju i zarade dati ponekad zaposlenima i još mnogo šta drugo. Zaboravio je i da je njegov opis posla borba za sve graðane Niša, jer on te muke nema. Ima èovek zdravstvenu zaštitu, uplaæeni su mu i doprinosi na zarade, zarade su mu redovne, a možda ih dobija i na više mesta, pa što bi ga interesovali obièni radnici ili akcionari.

Obeæao sam da Vam pojasnim i sledeæe. Pre ulaska tajkuna u Nissal, sredinom 2003. godine, èetiri veèeri je dolazio tada radnik Domal-inženjeringa Momèilo Cekiæ nudeæi mi ogronmu kolièinu evra. Nisam izdao radnike, nisam uzeo nuðeno mi, nisam se sastao petog dana sa Goranom Vukoviæem (iako je došao u Niš).

Tražio sam samo da definišemo otpremnine pre ulaska tajkuna u posed i potpisivanje dogovorenog Pojedinaènog kolektivnog ugovora. Nissal potpisao što su tražili direktori i drugi sindikat od mene, ali sam zato i oteran iz Nissal-a nezakonito i još uvek vodim rat sa pravosudnom mafijom, jer je i novom ministru Selakoviæu državni sekretar Danilo Nikoliæ, koji je uništio niško pravosuðe. Protiv njega je udruženje za zaštitu graðana Feniks svojevremeno skupljalo i potpise za njegovu smenu, što on dobro zna. Još uvek su u niškim sudovima sudije poslušnici, poput Ivana Sokoloviæa, Jelene Jovanoviæ, Ivane Ranðeloviæ i dr.

 Pomoænik ministra je i sada pre ovih dešavanja dolazio kod mene kuæi više puta da se dogovorimo, jer mu nisu odgovarali organizovani protesti i pisanja u Vašem listu. Dolazio je da bi me vodio u banjsku kafanu "Devet Jugoviæa", gde bi me èekao i Neša Peèat. Dolazio je dva puta i Neša sam, bez Jovanoviæa, te smo pili sok u kafani "Banjèe". Prièali su da im nanosim zlo pišuæi Vama i organizujuæi proteste, te da to nekako rešimo. Za kafanskim stolom sam im kazao da æu svoje aktivnosti nastaviti, a što i èinim.

Pitajte Jovanoviæa otkud njemu ovoliko interesovanje za Nissal, kada je veæ drugi mandat pomoænik ministra! Nije li on kljuèni èovek koji zaustavlja sve naše aktivnosti i hoæe li se konaèno stati na put kriminalnim radnjama u organizaciji vlasti? Zna li Aleksandar Vuèiæ da mu zlo nanose saradnici poput Danila Nikoliæa, koji je radio za sve režime, a da sada na preporuku Perišiæa postaje i državni sekretar Ministarstva pravde?

 

Posebno Vam želim reæi da smo u Nišu, kopije teksta objavljenog u prethodnom broju Tabloida oblepili gde god smo mogli, što nam jedino i ostaje.

 

Predsednik Udruženja malih akcionara, Zoran Ðorðeviæ

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane