Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Stav

ZADUŽIVANJE

Branko Dragaš

katastrofalnoj ekonomskoj situaciji u Srbiji u javnosti jedino argumentovano govore stručnjaci Pokreta MOBA. Svi ostali ćute. Nažalost, ćute i građani Srbije. Mada je inflacija za poslednjih pet godina trocifrena. Ali, najveća inflacija u Evropi ne dodiruje još uvek budžete građana.Kako je to moguće?

Istraživanja javnog menja pokazuju da: 31% građana živi lošije nego pre pet godina, 34% građana priznaje da žive bolje i 32% građana tvrdi da živi isto kao pre pet godina. Na osnovu ovog istraživanja možemo da zaključimo da 66% građana živi bolje ili isto, što znači da nisu zainteresovani ni za kakve promene u društvu. Oni koji žive isto, neće da rizikuju da izgube to što već imaju.Znači, nema kritične mase u društvu koja je zainteresovana da izvrši promene.

To je matematika. Koja se dokazala u praksi, jer nema pobune građana zbog lošeg ekonomskog stanja u društvu. Kada pogledate ulicu, kola koja se voze, pune bašte restorana, destinacije na koje se putuje, šoping centre i proslave na splavovima, onda shvatate da novca ima u društvu.

Izgleda kao i da nema nikakve krize. Ali, to je, ipak, samo privid. Kako je moguće, pri inflaciji koja se lažno prikazuje da je jednocifrena, dok je on kumulativno za pet godina postala trocifrena, da većina građana živi dobro? Gde je tajna ove čarobne formule? Jedino razumno objašnjenje je - zaduživanje! Naime, ukupan dug Srbije je prešao 101,6 milijardi evra.

Ako znamo da se BDP lažno prikazuje na 70 milijardi evra, jer kurs dinara je nerealno precenjen i tako služi da se omogući toliko zaduživanja, dok je realan iznos BDP oko 43 milijarde evra, onda je to zaduženost od 134,88% BDP-a. Dozvoljena zaduženost je 40% BDP. Naša zaduženost je tri puta veća.Uzurpator, Veleizdajnik i Uništitelj ima punu podršku američkog korporativnog fašizma i šizofrenih birokrata iz Brisela da uništi Srbiju.

Moram da priznam, on odlično obavlja svoj zadatak. Zato oni neće da ga još menjaju, zatvaraju oči pred njegovim kriminalom i pljačkanjem države i građana. Odnosno, podržavaju ga da to čini. To je nagrada za poslušnost. Završeni izbori su to upravo i dokazili. Naš poziv na MASOVNI BOJKOT izbora je jedini način da se odbranimo i da ne priznamo razbojničku vlast, da je negiramo i da joj ne damo legitimitet i legalitet.

Izlaskom samo 46,4% zavedenih, ucenjenih i potkupljenih građana, uprkos lažnim spiskovima, mrtvim dušama i krađom glasova, totalitarni režim Uzurpatora nema legitimitet i legalitet, jer izbori su protivustavni i nezakoniti.Srbija nikada nije bila u težem položaju u svojoj drevnoj istoriji.

Meka unutrašnja okupacija domaćih satrapa je gora od strane okupacije, jer u stranoj okupaciji naših vekovnih neprijatelja znamo da smo okupirani, dok u mekoj okupaciji se to prikriva potkupljivanjem građana. Krstaši su, nakom hiljadu godina, našli, napokon, model kako da unište nepokorne i nepredvidive Srbe. Uzurpator igra na tri loše osobine Srba : povodljivost, zaborav i potkupljivost.

Zaduživanje je najjača poluga njegove vladavine. Sumanuto zaduživanje mu omogućava da se lično bogati, on i njegova banda kriminalaca na vlasti, da plaća reket stranim namesnicima, da potkupljuje građane i da tako produžava svoju totalitarnu vladavinu.

Nikada u našoj velikoj istoriji nijedan naš vladar nije tako bahato, sumanuto i neracionalno bacao novac iz uzetih kredita, koji, naravno, moraju da se vrate i koji nose sve veće kamate. Potkupljivanje građana, izgradnja stadiona, auto-puteva, železničkih pruga, subvencije stranih kompanija, finansiranje expo-projekata i druge medijske budalaštine za očuvanje lične vlasti, neće dovesti do pokretanja privrede, rasta zapošljavanja, nestanka spoljno-trgovinskog deficita, boljeg životnog standarda i sigurne budućnosti za našu decu.

Zapamtite, postojeći standard građani nisu zaradili. To je istina. Koju svaki domaćin, koji misli svojom glavom, može da proveri. Ne treba mu nikakav fakultet i znanje ekonomske teoroije, dovoljno je da ima zdravu domaćinsku pamet.Spoljno-trgovinski deficiti od 2012 do marta 2024.g odneo je, zbog precenjenog kursa dinata, preko 72 milijarde evra iz zemlje.

Budžetski deficiti u istom periodu su iznosili preko 25 milijardi evra. Ušli smo u ovu godinu sa minusom od : 3,8 milijardi evra nepreneti PDV izvoznicima i 1.0 milijardi evra neisplaćenih obaveza građanima. Stratujemo, dakle, sa minusom od 4,8 milijardi evra.

Budžetski deficit u ovoj godini će biti -2,5 milijardi evra, dospele glavnice svih kredita 7,7 milijardi evra i ukupne kamate 3,5 milijardi evra. Sve ukupno obaveze u 2024.g. - 18,5 milijardi evra. Planirani Ukupni prihodi za ovu godinu su 2.040 milijardi dinara ili 17,4 milijardi evra.

Ukupne obaveze su veće od ukupnog godišnjeg prihoda. Ništa da ne trošimo tokom godine, da meditiramo i živimo na vodi i vazduhu, ne možemo da pokrijemo sve ovogodišnje obaveze. Svi naši stručnjaci iz MOBE svakoga dana opominju našu javnost o lavini duga, koji visi nad našim glavama i koji će se, kad tad, sručiti na životni standard povodljivih i potkupljenih građana. Ali, nažalost, naše krike iz pustinje duha građani ne žele da čuju.

Uzetim kreditima i lakoćom zaduživanja su zatvorili oči i začepili uši. Neverovatno! Nikoga ne zanima ekonomija. Bećarska ekonomija, kako je nazvao našu ekonomiju prof Jovan B. Dušanić, prodaj, zaduži se, troši i uživaj danas, nema nikakvu budućnost.

Naša sebična generacija uništava budućnost nešeg potomstva. Nezbeleženo u srbskoj povesti. Nikada se tako naši preci nisu ponašali. Uvek su mislili, štedeli, radili i borili se da ostane i potomcima. Ginuli su da bi mi imali nezavisnu državu, da govorimo i pišemo drevnim srbskim jezikom i pismom, da sačuvamo našu tradiciju, kulturu i naš pogled na svet, da imamo slobodu i da stranci nikada ne vladaju nama.

Kako se dogodilo da sve to izgubimo i da se pretvorimo u poltrone i mekušce? Svakome postavljam ovo pitanje. Nema opravdavanja! Nema izgovora! Dokazi o našoj propasti su neoborivi! To što većina građana zatvara oči i neće da vidi naš narasli problem, što neće da se opterećuje teškim životnim pitanjima i traži lake motive za zamajavanje i zaglupljivanje banalnom svakodnevnicom, to nam neće da pomogne. Ne možemo da se spasimo, ako bežimo od problema.

Ne možemo da se oslobodimo okupacije, ako čekamo da nas neko drugi oslobodi. Ne možemo da odbranimo životni standard novim zaduživanjem. Prenesite ove moje reči svima koji primaju penzije -1.592.567 građana će ostati bez penzija, jer se Penzioni fond puni iz budžeta, a budžet iz zaduživanja. Prenesite onim 1 milion građana, koji primaju plate iz budžeta, da njihove plate nisu zarađene, to što neki pojedinci krvavo zarade, crnčeće, svoj dinar, to nema veze sa ukupnim fondom za plate, koji se obezbeđuju iz praznog budžeta, a koji mora neprestalno da se zadužuje.

Pitajte ih, šta će da se dogodi sa njihovim penzijama i platama kada prestane zaduživanje. Jednog dana će i to da se dogodi. Taj dan se približava. Pa, kako onda Veliki meštar sviju Hulja misli da nas izvede iz ovog bankrota? Zaduživanjem! Novim zaduživanjem! Sve većim zaduživanjem! Narkoman uzima sve veću dozu opijata, ubeđen da će tako da se izleči. Neće! Tako će ubrzati svoju propast. Ali, Velizdajnika to uopšte ne zanima. Važno je da produži svoju vlast.

Budžetom za 2024.g. se jasno vidi šta nam se sprema. Ko još čita budžet, najvažniji, posle Ustava, dokument u državi? Gotovo niko!

Vlast i njenu opoziciju budžet ne zanima. O budžetu govore samo stručnjaci MOBE, jer smo stručni rodoljubi, koji su zabrinuti za sudbinu države, nacije i potomstva. Gospodo drugovi, braćo i sestre, objavljujemo vam zvanične podatke iz Zakona o budžetu za 2024.g. koga je usvojila neustavna Narodna Skupština, jer su poslanici izabrani na lažnim, nameštenim, neustavnim i nezakonitim izborima.

Izabrani su da bi doneli ovakav budžet. Prilagodiću izveštaj o budžetu tako da ga svako može da razume. Svako ko ima kompjuter i internet može da proveri istinitost iznetih podataka. Evo, da ne lutate šaljem vam i link : .

U članu 1. Zakona o budžetu predviđen je deficit ove godine od 197 milijardi dinara ili 1,64 milijarde evra, ali, znajući dosadašnju praksu, režim će do kraja godine da nagura deficit na - 2,5 milijardi evra. Naravno, u deficit neće da unese 4,8 milijardi neprenetih obaveza privredi i građanima, jer će to da prenesu u sledeću godinu. U članu 2. A.predviđeno je izdavanje garancija u vrednosti od - 180.960.283.904. dinara ili 1.533.728 evra, dok je pod B. predviđeno novo zaduživanje Republike Srbije za projektne i programske zajmove u iznosu - 3.876.274.379.388 dinara ili 33,13 milijarde evra.

Pročitajte ovu brojku u dinarima. Namerno sam je napisao u dinarima, prema sugestiji mog kolege Miroslava Paravinje, koji je prvi u javnosti, pre dve nedelje, izneo ove podatke, kako bi građani, napokon, videli razmere ludila vlasti i shvatili dubinu naše tragedije. Strašno! O ovome se ne priča.

Ako sada saberemo ukupan dosadašnji dug i na njega dodamo nova zaduživanja, onda dobijamo da se naš dug, ukoliko se ostvari plan budžeta, povećava na 136,26 milijardi evra. Problem, koji se skriva i koga smo naznačili u našim nastupima, postoji na stavci Strane direktne investicije/ SDI/, gde se prikriva najmanje 15 milijardi evra uzetih kredita, koji se vode kao SDI. Ako i to dodamo u zaduženost, što je ispravna računica, onda se naša zaduženost penje na 151,26 milijardi evra.

Kada to podelimo sa realnim BDP-om, ond aje naša zaduženost narasla na - 251,16% BDP-a, što je, posle Japana, najveća zaduženost u svetu. Japan , ipak, ima bolju poziciju zaduženosti, jer najveći deo duga je u domaćoj valuti -jenu, dok je naša najveća zaduženost u evru i dolaru. Ko će sve da nam odobri nove zajmove? U budžetu sve lepo piše :

Evropska investiciona banka 92 miliona evra, Nemačka razvojna banka -495 miliona evra, domaće i strane poslovne banke -959 miliona evra, Evropska investiciona banka - 180 milion evra, Azijska infrastrukturna investiciona banka -1,533 milijardi evra, Svetska banka 370 miliona dolara i 340 miliona evra, Evropska investiciona banka -1,86 milijardi evra, Evropska banka za obnovu i razvoj -593 miliona evra, Banka za razvoj Saveta Evrope -840 miliona evra, Francuska agencija za razvoj 65 mil dolara i 674,3 miliona evra, Strane vlade i fondovi - 205 miliona dolara i 4,504 milijarde evra, Institucionalni investitori - 2,0 milijardi evra, Strane investicione korporacije, fondovi i banke - 17, 944 milijarde evra, Kineske banke 1,44 milijarde evra i poslovne banke - 730 miliona evra i 640 miliona dolara.

Šta možemo da zapazimo iz ovog izveštaja o zaduživanju? Dva zapažanja. Najveće zaduživanje je kod korporacija, investicionih fondova i raznih stranih banka, zajedno prelazi 65% zaduženosti, što je vrlo opasno za Srbiju, koja je već prezadužena, jer će se zaduživati po najvećim kamatama i imaće najveće probleme kod vraćanja uzetih kredita, jer će korporacije, fondovi i banke biti nemilosrdne u svojim naplatama i nastojeće da uzete kredite zatvore imovinom Srbije.

Drugo, najveća zaduženost dolazi iz Evrope, što će dovesti do velikih političkih pritisaka na vlast, kako bi se potpuno uništila Srbija. Nova zaduženost od 34,66 milijardi evra doneće i novo opterećenje budžeta za nove kamate. Ako uzmemo da će prosečna kamata biti 5%, što bi bila najniža stopa trenutnog zaduživanja, onda bi nova kamata iznosila 1,733 milijardi evra godišnje. Kada tu kamatu dodamo na postojeći iznos ukupne kamate, koju već plaćamo,onda nas očekuje godišnje plaćanje kamate od 5,23 milijarde evra ili 30,1 % ukupnih budžetskih prihoda. To će da dovede do potpunog sloma finansija države. Srbija neće moći da otplaćuje tolike obaveze.

Biće primorana, ako opstane veleizdajnička i kriminalna vlast, da sva rudna bogatstva i sva javna i komunalna preduzeća preda strancima. To će da dovede do sloma dinara, jer stranci neće više da budu zainteresovani da brane dinar, pošto će postati vlasnici Srbije. Tada će njima odgovarati da obore cenu radne snage i da Srbe i građane Srbije pretvore u jeftinu radnu snagu. Kurs će da se slomi za nekoliko sati, njegova vrednost može da se završi na 500 dinara za jedna evro i tako će penzije da padnu na 100 evra i prosečne plate na 200 evra. Naravno, cene neće pasti tako drastično i građanima će značajno da padne životni standard. Hoće li tada Srbi da se pobune? Videćemo.

Verujem da je u našem narodu ostalo još uvek, duboko sakriveno, osećanje časti, poštenja i dostojanstva, da neće više pristati da trpi ponižavanja i da će nastati velika pobuna iz velike nevolje. Pobuna mora da dovede do rušenje totalitarne političke vlasti i promene političkog i ekonomskog sistema. Problem je u sistemu, koji mora da se promeni. Ako se ne promeni sistem, već promenimo političare, koji će sve obećavati i novim lažima pokušati da zavedu siromašne građane, onda ne možemo da se spasimo iz siromaštva.

Izlazak iz siromaštva je uslovljen promenom političkog i ekonomskoh sistema, koji će na vlast dovesti neke nove, stručne, iskusne, poštene, rodoljubive i vredne ljude, koji će biti stalno kontrolisani i kojima politika neće da bude zanimanje. O vladavini meritokratije i direktnoj demokratiji sam već sve napisao.

Šta,dakle, da radimo? Uzmimo za primer da ovaj članak pročita i razume milion ljudi, koji vole Srbiju, vole porodicu i svoje potomstvo. Milion ljudi se odmah prosvetli i shvati u kakvoj tragediji se nalazimo. Odlučni su da odmah sve promene i da sruše sadašnji veleizdajnički reži. Oni to mogu da urade za nekoliko sati. Generalnim štrajkom za spas Srbije i uspostavljanje Prelazne vlade stručnjaka na godinu dana.

Njen zadatak je da rasčisti nagomilani teren političkog šuta i da pripremi sve za održavnje prvih, slobodnih i poštenih izbora. Uvođenjem blokčejn tehnologije će se omogućiti svim državljanima Srbije, bez obzira gde po svetu živeli, da mogu da glasaju. To je prvi korak za naš spas.

Prelazna vlada stručnjaka će odmah da proglasi bankrot, napravi presek stanja i donese odluku o zabrani daljeg zaduživanja. Kada prestanemo da se zadužujemo, onda počinje naš spas. Sami moramo da se spasimo iz tragedije.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane