https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

(Su)ludovanje

Kako mafiju iz srpskog pravosuđa privesti pravdi i zakonu (298)

Željni da nam se napiju krvi

Organizovana kriminalna grupa hara Ministarstvom pravde, Upravom za izvršenje krivičnih sankcija i srpskim zatvorima. U Ministarstvu pravde i Upravi za izvršenje krivičnih sankcija caruje kriminal i prostitucija. Neki funkcioneri naplaćuju u novcu, drugi u naturi, a neki od njih i u jednom i u drugom. Svi su povezani zajedničkim kriminalnim interesima, i ucenama kontrolišu jedni druge. Dolaskom Srpske napredne stranke na vlast, kriminal je legalizovan, smrt i ubistva u zatvorima su svakodnevna pojava. Proklete avlije su u rukama Vučićevog kartela ...

Vladimir Molotok

Jedan osuđenik izvršio je 8. avgusta samoubistvo vešanjem u sobi u kojoj je bio smešten u KPZ Kragujevac. Kako je Tanjugu rečeno u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija, "lice V.M. je izvršio suicid vešanjem u kasnim popodnevnim satima u sobi u kojoj je bilo smešteno u KPZ Kragujevac".

Sve češće do javnosti dopru vesti da se osuđeno ili pritvoreno lice ubilo u zatvoru, ili su ga umrli. U Specijalnoj zatvoskoj bolnici u Beogradu smrtni slučajevi se registruju, ali ne privlače pažnju.

Doskorašnji upravnik ove bolnice, pulmolog Dragoljub Paunović, nakon čestih optužbi za zloupotrebe u rukovođenju ovom zdravstvenom ustanovom u kojem pacijenti padaju kao snoplje, unapređen je! Postao je pomoćnik minuistra zdravlja dr Zlatibora Lončara. Mašinerija smrti je dobila pojačanje!

Na mestu upravnika Bolnice, dr Paunovića, čoveka optuženog za teški kriminal nasilje i korupciju, zamenila je dr Olivera Matijašević, priučeni kardilog, inače njegova ljubavnica, dovedena iz Doma zdravlja Milutin Ivkovića.

Najteži položaj imaju osuđenici, ili pritvorenici na Odeljenju psihijatije. Načelnik psihijatrije u Specijalnoj zatvorskoj bolnici je dr Vldimir Stojković, na čijem odlejenju se nemoćni osuđenici zlostavljaju, vežu, muče... Dr Stojković je suprug dr Jovane Stojković, politički angažovane zaštitnice ljudskih i građanskih prava. Magazin Tabloid je, svojevremno, objavio intervju dr Vladimira Stojkovića sa bugarskom novinarkom - istraživačem ilegalnih tokova i prodaje oružja Dilijanom Gajtandžijevom. Nismo očekivali da će se dr Stojković naći na poziciji da rukovodi odeljenjem na kojem se vrši tortura nad privtvorenim ili osuđenim licima. Na način kako je to Čehov opisao u Paviljonu VI.

Na meti psihijatara ove bolnice, a ima ih oko 20, su bolesnici nemoćni da se brane, bez advokata, porodice, bez novca.

Po odobrenju dr Stojkovića nečuvenom nasilju izložen je Boris Dimitrijević, kome je Osnovni sud u Jagodni izrekao meru obaveznog lečenja u psuhijatrijskoj ustanovi zatvorenog tipa, zbog osnovane sumnje da je izvršio krivično delo ''lažno predstavljanje''. Gospodin Dimitrijević je bio ''plen'' lokalnog mafijaša Dragana Markovića Palme. Lekari su ga pustili na slobodu, da se jednom mesečno javlja lekaru, ali je on otišao da živi kod majke u Švedsku. Kada se vratio u Srbiju, odmah su ga vratili u zatvorsku bolnicu.

Nakon što je uputuio pismo glavnom uredniku Magazina Tabloid, kao čavke, napali su ga lekari dr Olivere Matijašević i dr Vladimira Stojkovića, sumnjajući da je on javio da u zatvorskoj bolnici bolesnike jedu vaške, da ima stenica, zbog čega je stigla sanitrana inspekcija. Drugi zatvoenik tvrdi da je g. Dimitrijević na putu da ga ubiju i povade organe. Dok je to govorio telefon, grubo mu je pekinuta veza.

Psihijatri Specijalne zatvorske bolnice se, skoro svi, nalaze na spisku sudskih veštaka, oni veštače lica koja su smešetena na ''posmatranju'' i kao njihovi lekari predlažu izricanje mera obaveznog lečenja. Oni da ih leče!

Pre nekoliko meseci dvojica lekara psihijatra su u svom izveštaju predložili da se glavnom uredniku Aktera Tihomiru Trišiču, zbog nekog tvita, izrkne mera obaveznog psihijatrijskog lečenja u zatvorskoj bolnici, opisvši ga kao ''opasnog po okolinu''.

Viši sud u Beogradu je, nakon svedočenje tadašnje ministarke zdravlja prof. dr Danice Grujičić, oslobodio Trišića i odmah ga pustio na slobodu. Lekarfi-psihijatri iz Specijalne zatvoske bolnice su naplatili 220 hiljada veštačenje! Svaki psihijatar iz ove bolnice, osim što ''leči'' pritvorene i osuđene, na veštačenjima, koje obavljaju u okviru radnog vremena, zgrnu, mesečno, milionske iznose. Predhono traže od lekara instrukcije šta treba da napišu u svom izveštaju!Svaki kazneno popravni zavod i okružni zatvor nadglea sudija višeg suda na čijoj teriroiji se nalaze. Svi izveštaju sudija uvek su puni hvale za rad zatvorskih službi. Pritvorenim i osuđenim samo što se ne serviraju pečeni prasići. Oni su saučesnici u nasilju koje srpski pravosudni sistem vrši nad zatvorenicima.

Srpski diktator i njegov kartel saterani su ovih dana u mišju rupu! Greška u koracima, oko protesta građana za zabranu rudarenja litijuma u Loznici i na još nekoliko stotinu lokacija, pokazala je da Vučić ne ide u korak ispred vremena. Njegov kartel, koji želi da ga se što pre oslobodi, i sačuva milijarde i stotine miliona opljačkanog novca, želi da svu krivicu svali na njega, ako ne bude više na vlasti.

Pretnjom na sva usta građanima da ne smeju da protestvuju, da će na njih poslati jake policijske snage i pozatvarati, režim se preračunao. Mirne demonstracije, bez političkih zahetva, bsprekorno organizovane, na koje je po Srbiji došlo nekoliko stotina hiljada građana, a u Beograd, 10. avgusta, pristupilo je preko 110 hiljada, koliko su izračunali organizatori protesta, prisilio je Vučićev kartel da izvede Brigadu milicije sa Banovog brda i još nekoliko stotina policajaca u civilu. U noći 11. avgusta svinjoliki ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić saopštio je da će stotine građana biti krivično i prekršajno odgovorne i da su uahpšeni.

A 11. avgusta obratio se Aleksandar Vučić, navodeći da niko, kao on, ne mrzi toliko Rio Tinto, kao on. Po njemu, krivi su građšani što ga sprečavajuda to uradi. A samo nekoliko sati ranije pretio je borbom na život i smrt, mada od njega niko ništa nije trađio.

Znameniti Emir Kustruca napisao je na svom portalu 10 avgusta uveče da daje punu podršku građanima u nastojanju da spreče Rio Tinto, nabrajajući mesta na planeti na kojima su oni iskopavanjem naneli veliko zlo tamošnjim građanima! Pozvao je Rusiju da vrati Srbiji te dve milijarde i da, ako treba, isplatimo štetu ovoj kompaniji!

Upućeni tvrde da se Vučić šokirao ovih Kusturičinih reči, imajući u vidu da su njih dvojica prijatelji.

Poseban šamar Vučić je udario Rusiji, tvrdnjom da su ga obavestili da se sprema njegoivo umistvo! na protest niko nije doneo ni petardu! Svet je sa nevericom prihvatio mešanje Rusije na ovaj način u proteste građana u Srbiji., koja je, uianače, najruskija država na svetu.

Iste večeri, glavni tužilac Višeg javnog tuđilaštva u Beogradu Nenad Stefanović izdao je nalog dežurnim tužiocima osnovnog i višeg tužilašva da izdaju saglasnost policiji za dvodnevno policijsko zadržavanje svih građana koje policija uhapsi, bez obzira da li su krivi.

Organizatori protesta najavljuju nova masovna okupljanja ispred policijskih stanica , sudova i tužilaštava. Na taj način, sumanuti tužilac Stefanović, produžava agoniju režima, skretanjem svetske pažnje na događaj koji je dobio podršku svetskih medija. Srpski dikator i njegov kartel zaprepastili su predstavnici Rio Tinta kojima su osudili napade na građane, sa kojima su nameravalida se sretnu i da razmene mišljenja i dokaze. Oni znaju da se na silu ništa ne mođe postići. Od Vučića su zatrađili 10. avgusta povraćaj novca, u razumnom roku, što ga je rabesnelo.

Centri moći su odlučili da se ogoljenoj diktaturi Vučićevog kartela stane na put. Srbija, očigledno, nema tužioce i sudije spremne da procesuiraju zlodela ljudi iz vrha vlasti, koji raspolažu destinama milijardi keš novca, pa će to moratu odmah da urade evropske službe i pravosuđe, loveći ih kao zečeve.

Uoči pada s vlasti Slobodana Miloševića, desetine sudija beogradskog Okružnog suda (danas Viši sud) peticijom su tražili dosledno poštovanje zakonitosti kao osnovnog načela pravnog sistema svake yemlje, pa i Srbije.

Otpustili su ih, nakratko, s posla, ali su ih nove vlasti vratile i izvinule im se.

Danas bi sudije i tužioci mogli da izbegavaju primenu nasilja nad građanima, odlaskom na bolovanje, ako su strašljive prirode, ili odugovalčenjem postupka, da ne osudjuju nevine građane. Više državnih tužilaca je već odlučilo da budu dostojanstveni. Treba i kolege da slede njihove primere.

Sudija Gradskog suda za prekršaje u Beogradu, koji modlazi u penzhiju za dva mesca, kaznio je trojicu učesnika u protestu protiv litijuma sa 40, odnosno dvojicu sa po 30 dana zatvora. Ova hulja je bila presrećna što se, kako je rekao, odužio svojoj partiji. Magazin Tabloid je uputio pismo Advokatskoj komori Beograda da ga ne upiše u imenik, kada se penzioniše.

Slike sudija i tužilaca koje nove vlasti budu lustrirale, treba da stoje u hodnicima tužilaštava i sudova , da podsećaju delioce pravde da ne treba da je dele kao ovi sa slika.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane