https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Stav

ORBAN

Branko Dragaš

Da li ste pročitali predavanje mađaraskog premijera Viktora Orbana u studentskom kampu u Transilvaniji? Izlaganje koje su mnogi nazvali „ istorijskim govorom."Ako niste, evo, prenosim dobar deo njegovog izlaganja. Vrloj je poučno i možemo da pravimo poređenje sa političkim diletantom koji uništava Srbiju. Viktor Orban je, kako to godinama unazad govorim, odličan političar za Mađare, ali vrlo opasan za naše nacionalne interese. Naročito danas, kada nas Uzurpator i Veleizdajnik rasprodaje za šerpu prepržene ribe. Evo, iznosi meni najzanimljivije delove predavanja studentima i moje komentare.„Drugo veliko pitanje je šta će se desiti nakon rata. Hoće li se pojaviti novi svet ili će stari nastaviti da postoji? A ukoliko dolazi novi svet - i to je treće veliko pitanje - kako bi Mađarska trebalo da se pripremi za taj novi svet?"

Da li Uzurpator postavlja ovakvo pitanje?Da li taj nesretnik uopšte zna da nastaje novi svet?Uzurpator je EU taliban, poslušnik koji šalje rakete Ukrajini i podržava celovitu Ukrajinu, koja sigurno gubi rat. „...potreban nam je pan-ugarski pristup, pošto bi posmatranje ovih pitanja isključivo iz perspektive „male Mađarske" bilo previše ograničavajuće, pa je stoga opravdano diskutovati o svemu ovome pred Mađarima koji žive izvan naših granica." Orban neće da pristane na malu Mađarsku i otvoreno govori o pan - ugarskom pristupu Velike Mađarske.

Uzurpator rasprodaje Srbiju i spreman je samo da brani svoju kancelariju na Andrićevom vencu. Njegov zadatak je da rasprodajom Srbe svede na jednuosušenu šljivu. „ Nalazimo sebe u novom okruženju i novom, razređenom polju sile. U ovoj čistoj realnosti, ideologije gube na snazi, statističke mahinacije gube moć, medijske distorzije i taktička spinovanja političara gube moć. Rasprostranjene iluzije, pa čak i teorije zavera, više nemaju nikakvu važnost. Preostaje sirova, brutalna realnost. Mi živimo u svetu dopuštene političke zajednice. Sve u svemu, dame i gospodo, mogu da kažem da nam je rat pomogao da shvatimo realno stanje moći u svetu. To je znak da je u svojoj misiji Zapad pucao sebi u koleno, pa to ubrzava promene koje transformišu svet."

Uzurpator ovo uopšte ništa ne razume. On nije shvatio iz rata u Ukrajini realno stanje moći u svetu. Glup je za velike ssvetske igre. Palanački je mediokritet. Igra na pogrešnu, gubitničku stranu. Podržava hromi Zapad i propada zajedno sa njim. Nemam, naravno, ništa protiv da štetočina Uzurpator propadne zajedno sa Zapadom, ali sam protiv toga da Srbiju vuče u tu neminovnu propast. Tome se moramo da odupremo i da pobegnemo što pre iz smrtnog zagrljaja Zapada.

Kakav je sudbina Mađara?

„Prvo, ovde je potrebna intelektualna hrabrost. Zato morate da radite u širokim potezima četkice, jer uveren sam da sudbina Mađara zavisi od toga da li oni shvataju šta se dešava u svetu i da li shvatamo kako će svet izgledati nakon rata. Po mom mišljenju, dolazi novi svet." Uzurpator, autošovinisti i estradne, profesionalne patriJote nemaju intelektualane hrabrosti da se suprostave propasti Zapada. Oni, koji se predstavljaju da su nekakva politička elita u Srbiji, ne shvataju šta se dešava u svetu i ne razumeju da nastaje NOVI SVET. E, to njihovo nerazumevanje nas dovodi do srbske tragedije iz koje može da nas izvuče samo nova elita, potekla iz utrobe porobljenog, poniženog, prezaduženog i prevarenog naroda. „ Mi živimo u promeni kakva nije viđena 500 godina. Ovo nam nije bilo očigledno jer smo u poslednjih 150 godina imali velike promene kod nas i oko nas, ali je u svim ovim promenama dominantna sila uvek bio Zapad. I naša polazna tačka uglavnom je da će promene koje vidimo danas da prate istu zapadnu logiku. Međutim, ovo je nova situacija. U prošlosti, promena je bila zapadna..."

Politička kvazielita Srbije je zaslepljena. Ona ništa ne vidi, osim svog ličnog interesa. Lenja i zatucana prati istu zapadnu logiku i veruju da je bankrotirani Zapad još uvek dominantna sila. Oni ne vide da je nastala nova situacija. Ne žele da vide, jer je njima dobro, pošto im je Zapad dozvolio da kradu i uništavaju sopstvenu državu i građane. To je za te pacere i šibicare sasvim dovoljno. O promenama, kojih nije bilo 500 godina, oni ne mogu da dobace, jer su udavljeni u konformizmu potrošačke Zapadne civilizacije. Šta se zaista dešava i iz kojeg pravca vetar promena duva?

„ Ono o čemu govorim, tj. ono sa čime se suočavamo, zapravo je promena međunarodnog sistema. A to je proces koji dolazi iz Azije. Da se izrazim direktno i jednostavno, za mnogo narednih decenija, a možda i vekova, s obzirom na to da je prethodni svetski sistem postojao 500 godina, dominantni centar sveta biće u Aziji: Kina, Indija, Pakistan, Indonezija, i tako dalje. Smatram da je ovo neizbežan proces, jer Azija ima demografsku prednost, ima tehnološku prednost u sve više oblasti, ima prednost u kapitalu, a svoju vojnu moć uzdiže do nivoa ekvilibrijuma sa Zapadom. Azija će imati - a možda već i ima - najviše novca, najveće finansijske fondove, najveće kompanije na svetu, najbolje univerzitete, najbolje istraživačke institute i najveće berze. Imaće - ili već ima - najnaprednije kosmičke programe i najnapredniju medicinu."

Ko ovo ne razume je - politički idiot. Srbija je prepuna političkih idiota na vlasti i opoziciji, jer svi streme u EU. Trčimo u ponor. Zato je zadatak nove srbske elite da taj pogrešan smer kretanja promeni i da usmeri Srbiju u drugom pravcu prema Istoku. Naš nacionalni interes je da se okrenemo BRIKS-u i da imamo bilateralne odnose sa svakom evrospkom državom, odbijajući saradnju sa političkim ološem u Briselu. Šta se ključno dešava u svetu?

„Izvozu demokratije je došao kraj."

Boldiram čitavu ovu rečenicu, jer je to suština propasti Zapada. Nemaju više kome da prodaju svoje laži o predstavničkoj parlamentarnoj demokratiji, koja sakriva totalitarno ustrojstvo društva u kome finansijska oligarhija dominira i monopolizuje sve društvene odnose.Šta Orban planira za Mađarsku? „ Potrebno nam je evropsko vojno savezništvo sa snažnom evropskom odbrambenom industrijom, istraživanjima i inovacijama. Potrebna nam je evropska energetska samodovoljnost, koja neće biti moguća bez nuklearne energije. A nakon rata trebaće nam i novo pomirenje sa Rusijom. To znači da Evropska unija mora da se odrekne svojih ambicija kao političkog projekta, da ojača sebe kao ekonomski projekat i da stvori Uniju kao odbrambeni projekat." Naglasak je na - pomirenje sa Rusijom.

Uzurpator šalje rakete u Ukrajinu, kojim se ubijaju ruski vojnici. Nema pomirenja sa Rusijom, dok ovakva neznalica vodi Srbiju. Šta će biti sa Ukrajinom? „ Ukrajina će se vratiti u položaj tampon države. Ako bude imala sreće, to će doći uz međunarodne bezbednosne garancije, koje će proklamovati američko-ruski sporazum, u kojem će možda moći da učestvuju i Evropljani. Poljski eksperiment će propasti jer oni nemaju resurse: moraće da se vrate Centralnoj Evropi i Višegrad grupi. Zato pričekajmo da nam se vrate naša poljska braća i sestre." Šta možemo da saznamo od dobro obaveštenog Orbana? Priprema se mirovna konferencija između Rusije i Amerike. Ostali igrači su potpuno nebitni. Ukrajina će da bude tampon zona i poljski eksperiment će da propadne. Poput poljskoig eksperimenta, mora da propadne i Uzurpatorov eksperiment podrške EU i Ukrajini. Koja je misija Mađarske?

„ Šta bi Mađarska trebala da radi u ovoj situaciji? Pre svega, da se podsetimo da je pre 500 godina, u vreme prethodne promene svetskog sistema, Evropa bila pobednik, a Mađarska gubitnik. Ovo je važno, jer sada moramo da razjasnim naš odnos sa novom promenom globalnog sistema. Imamo dve mogućnosti: da li je ovo sada pretnja za Mađarsku ili prilika za Mađarsku? Ako je pretnja - onda moramo da vodimo politiku zaštite statusa kvo: moramo da plivamo zajedno sa SAD i EU, a moramo i da identifikujemo naše nacionalne interese sa jednom ili obe grane Zapada. Ako ovo ne tretiramo kao pretnju, nego kao priliku - moramo da iscrtamo sopstveni put razvoja, napravimo promene i preuzmemo inicijativu. Drugim rečima, isplatiće nam se da vodimo nacionalno orijentisanu politiku.

Verujem u ovo drugo, pripadam ovoj drugoj školi: aktuelna promena svetskog sistema nije pretnja, makar primarno nije pretnja, nego je više prilika. Ako, međutim, želimo da vodimo našu nezavisnu nacionalnu politiku, pitanje je da li posedujemo neophodan manevarski prostor. Drugim rečima, da li bismo bili u opasnosti da nas nagaze, ili tačnije pregaze. Stoga je pitanje da li posedujemo manevarski prostor za sopstveni put u odnosu na SAD, EU i Aziju."

Nova vlast u Srbiji, koju će da uspostavi PRELAZNA VLADA STRUČNjAKA, mora da shvati da su geostrateške promene u svetu velika prilika za Srbiju i da tu priliku moramo da iskoristimo za brzi politički i ekonomski preobražaj Srbije. O tome sam mnogo pisao i govorio na društvenim mrežama. Sve što se danas dešava u svetu, pogoduje Srbiji za otpočinjanje nove nacionalne politike prema svetu. Ovu priliku ne smemo da propustimo.

Zato je sada važno, dok rušimo totalitarni sistem Uzurpatora, da iscrtamo sopstveni put razvoja napravimo promene i preuzmemo inicijativu.Drugim rečima, isplatiće nam se da vodimo odgovornu nacionalnu politiku. Ne smemo da ponovimo greške Poljske, DOS-a i Uzurpatora. „...poljsku klopku treba izbegavati: mnogo toga su stavili na jednog konja, bila je jedna demokratska vlada u Americi, pomogla im je u njihovim strateškim nacionalnim ciljevima, ali Poljaci su podvrgnuti nametanju politike izvoza demokratije, politici nametanja LGBTQ ideologije, migracijama i unutrašnjoj društvenoj transformaciji, što sve zajedno nosi sa sobom rizik od gubitka nacionalnog identiteta.

Tako da ako dobijemo ponudu od Amerike, moramo pažljivo da je razmotrimo." Uzurpator je igrao na jednog konja, ubeđen da je to pobednički konj, ali se ispostavilo da je to bilo neko EU matoro kljuse. Nova vlast neće biti podvrgnuta nametanju politike izvoza demokratije od strane Imperije u rastrojstvu. I to je naša komparativna prednost da uspemo brže da oporavimo Srbiju. Neće više da bude rizika od gubitka nacionalnog identiteta, što će da dovede do toga da će se otvoriti veliki manevarski prostor za naš razvoj. Naročito prema Istoku.

Kako da se ponašamo prema sve moćnijem Istoku? „ Ako se osvrnemo na Aziju i Kinu, moramo reći da manevarski prostor postoji - pošto smo od Kine dobili ponudu. Dobili smo najveću moguću ponudu i nećemo dobiti bolju.....Naravno, kad lav uputi pozivnicu mišu, morate biti obazrivi, jer na kraju krajeva realnost i veličina jesu bitni." Naš odnos prem Kini mora iz temelja da se promeni, jer je lav seo na miša i uopšte ne primećuje da može da ga uguši. Moramo, dakle, lava da nateramo da odmah ustane i da tako mišu spasimo život. Realnost zagađivanja i pljačkanja Srbije je jako bitna u uspostavljanju drugačijih odnosa sa Kinom. Na kraju krajeva, moramo biti obazrivi sa lavom da nas ne uništi iz svoje nemarnosti i veličine. Šta će biti sa EU?

„ EU je izgubila tekući rat. SAD će ih napustiti. Evropa ne može da finansira rat, ne može da finansira obnovu Ukrajine i ne može da finansira upravljanje Ukrajinom.EU mora da plati cenu svoje vojne avanture. Ova cena će biti visoka i uticaće na nas na razne načine."I treba da plati. Nama to odgovara, jer će se Zapad zabaviti o svom jadu, tako da neće imati vremena da se bavi sa nama. Tako se Prelaznoj vladi stručnjaka otvara manevarski prostor za sprovođenje svoje nove ekonomsk politike.Koja je strategija Mađarske?

„ Sve u svemu, mogu da kažem da postoji manevarski prostor za nezavisnu nacionalno orijentisanu politiku prema Americi, Aziji i Evropi. To će definisati granice našeg postupanja. Taj prostor je širok, širi nego što je ikada bio u poslednjih 500 godina. Sledeće pitanje je šta moramo da činimo kako bismo postojanje tog prostora iskoristili. Ako se odvija promena svetskog sistema - potrebna nam je strategija dostojna jednog takvog momenta.

Već neko vreme, istraživači Nacionalne banke Mađarske učestvuju u strateškim radionicama u Aziji, naročito u Kini. A kako bismo našu slabost pretvorili u prednost, nakon što smo bili prinuđeni na smenu ministra, u vladu nismo doveli tehnokratu nego strateškog mislioca, a stvorili smo i zasebno Ministarstvo za EU... Isto tako ni u Briselu nismo pasivni, nego smo i tamo otvorili firmu: nećemo da se selimo, nego da ojačamo svoje prisustvo. Postoji niz takvih institucija meke moći vezanih za mađarsku vladu: tink-tenkovi, istraživački instituti, univerziteti - i svi oni rade punom parom u poslednje dve godine."

Srbija ima preko 27.000 visoko obrazovanih kadrova, koji rade u različitim institutima, koji, zapravo, nisu dovoljno uposleni ili nisu uopšte uposleni, pa će tu armiju obrazovnog sveta Prelazna vlada stručnjaka da stavi u funkciju društevnog i ekonomskog preporoda Srbije.

Duboko sam uveren da će ti naši kadrovi, isključujem, naravno, onu manjinu, koja je beskorisna, jer su političkim mahinacijama došli do pozicija, da budu pogonsko gorivo za preobražaj Srbije. Njima samo treba dati zadatak da u tri nedelje, više vremena nemamo, ako su zaista stručni to je dovoljno vremena, da izađu pred javnost sa Novom strategijom spasa Srbije. Imamo stručne, radne, sposobne i iskusne ljude, samo ih treba angažovati i stvoriti im slobodan prostor, bez političkog mešanja, da se razmašu. Rezultati njihovog rada će doći već za šest meseci.

Šta je politička i komparativna prednost Mađarske? „ A naša politička i komparativna prednost dolazi upravo iz činjenice da smo u stanju da stvorimo jedinstvo sa narodom u kojem svako može da razume šta tačno radimo i zašto. To je temelj naše sposobnosti da delamo zajedno. Narod će jedino da brani plan ukoliko ga razume i vidi da je dobar za njega. U protivnom, ako je zasnovan na briselskom blebetanju, neće upaliti."

Prelazna vlada stručnjaka mora da stvori jedinstvo sa narodom. A jedinstvo sa narodom se stvara ako se radi otvoreno, pošteno i iskreno, te ako građani mogu svakoga dana da prate šta je urađeno. Građani onda stiču poverenje. Razumeju šta tačno nova Vlada radi i zašto preduzima baš takve mere. Temelj uspeha je takav pristup javnim poslovima, koje obavljaju iskusni stručnjaci, ali uz stalnu kontrolu građana. Koji svoj suverenitet više ne prenose na poslanike ili odbornike, nego direktno kontrolišu izvršnu vlast. Naravno, uz mogućnost da mogu odmah da ih menjaju, ako izvršna vlast počinje da radi protiv interesa građana. Potpuno je jasno da će građani da brane svaki nacionalni plan Vlade, ukoliko ga razumeju i vide da je dobar za njih. Političko blebetanje niko više neće da sluša. Kako je Orban zamislio društvo i ekonomiju?

„ Drugo poglavlje velike strategije tiče se duhovnih temelja. U njenoj srži je odbrana suvereniteta."

Srbija ne može da se spasi bez duhovnog preporoda. Obnova morala i etike mora da bude sadrćana u svakom segmentu naše nove politike. Kada to uspemo da nametnemo kao narativ u društvu, onda je odbrana suvereniteta osigurana. Ko obezbeđuje taj nacionalni suverenitet?

„To je mađarska ekonomija koja može da pruži osnovu suvereniteta. Imamo nacionalne šampione u bankarstvu, energetici, prehrani, proizvodnji osnovnih poljoprivrednih dobara, informacionim tehnologijama, telekomunikacijama, medijima, civilnom inženjerstvu, građevinarstvu, razvoju nekretnina, farmakologiji, odbrani, logistici i u nekom obimu, kroz univerzitete, u industriji znanja.

To su naši nacionalni šampioni. Oni nisu samo šampioni kod kuće, nego su svi oni i tamo u međunarodnoj areni i dokazali su svoju konkurentnost. Ekonomska baza suvereniteta takođe znači i da moramo da ojačamo našu finansijsku nezavisnost. Moramo da spustimo naš dug ne na 50 ili 60 procenata BDP-a, nego na 30 odsto, i da postanemo regionalni kreditor. Danas već činimo pokušaje u ovom cilju, a Mađarska pruža državne pozajmice prijateljskim zemljama regiona koje su na neki način bitne Mađarskoj. Važno je da, prema ovoj strategiji, moramo da ostanemo proizvodno čvorište: ne smemo se preorijentisati na ekonomiju usmerenu uslugama."

Zadatak Novog ekonomskog programa Srbije je da podignemo BDP od 43 milijarde evra na 500 milijardi evra i da tako iskorenimo siromaštvo, prosjačenje i endemsku bedu u društvu, da obezbedimo besplatnu zdravstvenu zaštitu svim građanima i besplatno obrazovanje, uz podizanje plata i penzija na nivo da može da se dobro živi i štedi.

Orbanov plan da postane regionalni kreditor se već ispunjava. To je jako opasno po Srbiju i naše vitalne nacionalne interese, jer znamo da se Orban već slikao sa kartom Velike Mađarske, koja obuhvata i srbsku Vojvodinu, što smatramo atakom na naš državni suverenitet. Kako će Srbija da bude, primenom nove ekonomske politike, razvijenija od Mađarske, onda neće biti potrebe da naši građani dobijaju povoljne kredite iz Mađarske, već će dobijati mnogo bolje uslove kreditiranja u Srbiji. Tako se ekonomskim merama brani državni suverenitet.

Kako do pobede?

„ Treće poglavlje identifikuje telo velike strategije: mađarsko društvo o kojem govorimo. Ako želimo da budemo pobednici, mađarsko društvo mora biti čvrsto i otporno. Mora imati čvrstu i otpornu društvenu strukturu. Prvi preduslov ovoga je zaustavljanje demografskog pada. Dobro smo započeli, ali smo sada zaglavili. Potreban je novi zamah. Do 2035. godine, Mađarska mora biti demografski samoodrživa. Ne sme se ni pomišljati na kompenzaciju demografskog pada pomoću imigracije. Zapadno iskustvo pokazuje da sada tamo ima više gostiju nego domaćina, pa dom više nije dom. Ovo je rizik u koji ne smemo da se upuštamo."

Slike iz Engleske i rat sa migrantima na ulicama, najbolji su dokaz pogrešne evropske politike. O tome sam toliko pisao i govorio na samom početku izrežirane migrantske krize. Zato je presudno važno da Srbija podigne prirodni priraštaj i to je moguće da se uradi temeljnim i sistemskim promenama u društvu. Imamo spreman plan i program rešavanja ovog važnog pitanja za opstanak Srbije.

Kakvom društvu Orban stremi?

„ Kako bi jedno društvo bilo stabilno i otporno - ono mora biti zasnovano na srednjoj klasi: porodice moraju posedovati sopstveno bogatstvo i finansijsku nezavisnost. To je esencija zaštite suvereniteta, a radi se o zaštiti nacionalne posebnosti. To nije asimilacija, nije integracija, nije stapanje, nego očuvanje našeg posebnog nacionalnog karaktera. To je kulturna osnova odbrane suvereniteta: očuvanje jezika i izbegavanje stanja „bez religije"."

Saglasan sam da bez slobode porodica da imaju sopstveno bogatstvo i da poseduju finansijsku nezavisnost ne možemo da izgradimo slobodnu Srbiju. Tako ćemo da zaštitimo našu drevnu tradiciju, kulturu i jezik, čuvajući posebnost našeg nacionalnog karaktera.

Kako Orban zamišlja Veliku Mađarsku?

„ Konačno, ova mađarska velika strategija ne sme da krene od „male Mađarske". Ova velika strategija za Mađarsku mora biti zasnovana na nacionalnim temeljima, mora uključivati sve oblasti naseljene Mađarima i mora da prigrli sve Mađare koji žive bilo gde u svetu. Mala Mađarska sama za sebe - mala Mađarska kao isključivi okvir - neće biti dovoljna. Iz ovog razloga, ne usuđujem se da dajem datume, jer morali bismo da ih se držimo. Ali unutar dogledne budućnosti, sva podrška koja služi stabilnosti i otpornosti mađarskog društva - poput sistema podrške porodicama - mora se proširiti u celosti na oblasti naseljene Mađarima, izvan državnih granica."

Mi, Srbi, plašimo se Velike Mađarske, jer smo kroz istoriju imali mnogo negativnih iskustava sa nosiocima ovakve agresivne politike. Otuda smatram da Orban radi odlično za svoju državu i narod, ali da je to jako opasno za Srbiju, koju predvodi pomahnitali Uzurpator i podli Veleizdajnik, spreman da ispuni sve ucene njegovih gospodara krstaša, zanemarujući naše nacionalne interese da bi još neko vreme opstao na vlasti. Nije mi nikada bila bliska ideja Velike Srbije, koja je tako namerno radikalizovana kako bi se Srbi planski pripremili da upadnu u postavljenu zamku i da budu optuženi za genocid, o toj prevari sam govorio i pisao na samom početku devedesetih godina, prezirući šovinizam Uzurpatora i njegovo ratno huškanje, dok mi je mnogo bliža ideja da se svi Srbi nađu jednoj DIGITALNOJ SRBIJI, gde će moći da ostvare svoje nacionalne, političke i ekonomske interse zajedno sa drugim narodima koji vekovima sa nama žive.

Koliko će da traje taj proces?

„ Ovaj proces o kojem govorimo - ova promena globalnog sistema - neće se desiti za godinu ili dve, nego je već počela i trajaće još 20 ili 25 godina, pa će tokom tih 20 ili 25 godina biti predmet stalnih debata.

Implementacija ove velike strategije - naročito njene finalne faze - svakako neće biti naše delo, nego delo mladih ljudi koji sada imaju 20 ili 30 godina. A kada razmišljamo o politici, o tome kako da implementiramo takvu strategiju u političkim terminima, moramo da shvatimo da će kod budućih generacija praktično postojati samo dve pozicije, isto onako kako je to slučaj u našoj generaciji: postojaće liberali i postojaće nacionalisti."

Šta nam poručuje Orban?

„...nacionalni tabor okupiće se jedino na zvuk trube i održaće se jedino pod visoko podignutom zastavom. Isto važi i za mlade ljude. Stoga moramo da nađemo hrabre mlade borce nacionalističkog sentimenta. Tražimo hrabre mlade borce koje krasi nacionalni duh."

Iskren da budem, plaši me okupljanje uz zvuk trube i visoko podignute zastave, jer to se onda pretvara u vojničke koračnice, marševe i paradu oružja, koja se uvek završava ratovima. Istorija nam je učiteljica života i zato pišem ove redove, jer ako je kod nas Nevolja ručala, ne mora da večera i da prenoći, nego je moramo što pre da oteramo od sebe. Teška vremena su pred nama. Ako hoćemo da izbegnemo nove žrtve našeg naroda, onda moramo da smenimo odmah Uzurpatora i njegov kriminalni režim, kako bismo Srbiju oslobodili okupacije i počeli je da pripremamo za Novo doba. Orban to odlično radi za svoju državu i narod, ali nama treba takav državnik za Srbiju.

Ko je srbski Orban?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane