https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Likovi i senke

Patriota na usluzi

Nikola Vlahović

 

Dugogodišnji profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Ivan Čukalović, široj javnosti poznat kao jedan od optuženih u korupcionaškoj aferi "Indeks", nakon izlaska iz istražnog zatvora, opet je postao medijski, ali, kako stvari stoje, i bezbednosno interesantna ličnost.
Na opšte iznenađenje, ovaj ozbiljno kompromitovani profesor Međunarodnog javnog prava, postao je ovih dana sudija Ustavnog suda nepriznate države Kosovo.
Čukalović je inače rođen u Prizrenu, pa je ovim činom samo potvrdio koliko je bekstvo od vlastitih korena teško, a povratak njima vrlo bolan i pun emocija.
No, osim ovog lirskog, Čukalović je pronašao još jedan, i to vrlo opipljiv motiv. To je plata od 3.000 evra mesečno, i neke druge prinadležnosti koje proističu iz funkcije na kojoj će ubuduće biti. Uostalom, nešto slično objasnio je i on sam, dajući izjavu uoči preuzimanja nove dužnosti:
"...Hoću da budem jedan od devet članova Ustavnog suda Kosova,  da bih branio 240.000 Srba, Muslimana i Goranaca koji tamo žive. Ja sam ugledni profesor. Znate li vi da sam ja učestvovao u tužbi SRJ protiv NATO, protivtužbi protiv BiH, da sam bio član našeg tima pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu?! I da sam za sve to dobijao samo 3.000 dinara mesečno!".
Nove momente u svom životu Čukalović je prethodno najavio srpskim vlastima, a pre svih jednom sebi bliskom ministru. Znao je kompromitovani profesor da će ga u Srbiji razapeti na krst časni zbog nemorala, i da će njegov odlazak u pravosuđe jedne separatističke tvorevine biti shvaćeno kao čin izdaje, pa je požurio da pretekne događaje.
Lanac događaja u životu neopreznog, malodušnog ili beskarakternog čoveka, zna da se zategne oko njegovog sopstvenog vrata.  U slučaju Ivana Čukalovića, to je više nego očigledno...
Krajem osamdesetih godina prošlog veka, tačnije, 1989. godine, u predvečerje krvavih obračuna zbratimljenih naroda i narodnosti, tada mladi profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu Ivan Čukalović napisao je manifest bezbolnog etničkog čišćenja pod naslovom "Koimperijum-Humano preseljenje naroda" i štampao ga u najslavnijem posleratnom organu ravnogorskih ideala, nedeljniku "Pogledi", koji je prodavan u nezapamćeno velikim tiražima.
Ko je mogao da pretpostavi da će ovaj pravni projektant kolektivne nesreće doživeti da i sebe humano iseli iz Srbije, u potrazi za razlikom između 3.000 dinara i 3.000 evra...
Ali, jedno je život, drugo su ideali. Biće ipak da je ovde u pitanju bekstvo od suda u Smederevu koji treba da ga osudi za primanje mita u aferi "Indeks". Sve drugo, objašnjava ono prvo.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane