https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Priboj

Priboj

 

Grad sa pogledom na Kinu

 

Èiji pribor je Priboj

 

 

To je grad u kojem jednog sudiju, Momèila Vidoviæa, zovu Meko Srce, jer kriminalcima deli smešno male kazne. Zato je reizabran, a èak je dobio i šaljivi spot na internetu

 

Piše: Igor Milanoviæ

 

Priboj na Limu je mali grad u jugozapadnoj Srbiji. Najpoznatiji je po FAP-u, nesreænom proizvoðaèu motornih vozila, èija je sudbina bila još teža od Zastavine. Kako je nekada ceo grad zavisio od ove fabrike, svi su solidarno osetili njegovu propast. Generalni direktor FAP-a Mirko Stojoviæ sada se nada da æe u saradnji sa Kinezima ponovo podiæi na noge posrnulog giganta.

Kao generalni direktor Mirko ima i službeni auto, sa sve vozaèem Nenadom Milekiæem. Malo bolje informisani Pribojèani tvrde da je Mirko svom vozaèu Nenadu, mimo zakonske procedure, dodelio stan u gradu, odmah pored poznate Joksimove mesare. Vernom vozaèu ovo nije bilo dovoljno, pa je nabavio još jedan stan u centru. A što i ne bi mogao kada je suprugu udomio u FAP Stanu, jednom od preduzeæa pribojskog auto-kombinata. Sada planira i sestru da zaposli, opet negde u okviru FAP-a.

Za Mirka mnogi veruju da je kao direktor jaèi od svih dosadašnjih pribojskih gradonaèelnika zajedno. Smatraju da je on najodgovorniji što je buvlja pijaca usred grada, jer je tako pokušao da održi socijalni mir za vreme krize u FAP-u. Drugi za ovo orijentalno ruglo krive gradske inspektore, koji umesto da podnose prijave radije uzimaju donacije za svoj džep.

Kriza je kriza. A uz ekonomsku krizu u ovom gradiæu se pojavila i jedna mnogo gora pošast - narkomanija. Priboj se nalazi na heroinskom putu koji preko Stare Raške spaja Kosmet sa Bosnom, ali i Crnu Goru sa Srbijom. Heroin je u Priboju toliko pristupaèan da dnevna doza ove droge košta manje od dva piva u kafiæu. Nije retkost ni da se u samim dvorištima osnovnih škola naðu dileri.

Jedno od mesta u kome su se ranije okupljali narkomani i narkodileri je kafiæ Džin u centru. Onda je njegov vlasnik Vito Bajiæ postavio stražu na ulazu, pa je u kafiæu zavladao mir. Meðutim, postavlja se pitanje odakle jednom vlasniku kafiæa novac i poslovni interes da plaæa èuvare. Kada malo bolje pogledate po kafiæu biæe vam i to jasno, jer æete da uoèite prepoznatljive prijateljice noæi koje nude svoje usluge gostima.

Meðu gostima ovog kafiæa je, tvrde upuæeni, èesto viðan i predsednik opštine Lazar Rvoviæ, bivši radikal a današnji naprednjak. Jedno veèe ga je pijano društvo teralo da u kafiæu radi sklekove za kaznu. Može Vito i više toga, prièaju stanovnici u pola glasa, jer se svuda hvali svojom pripadnošæu BIA.

Drugo mesto za zabavu specifiène vrste je motel Ribnjak na putu Nova Varoš - Prijepolje, koji je kupio pribojski lokalni biznismen Kosta Ranitoviæ za svoga sina. Kosta je vlasnik svega i svaèega u Priboju i okolini. U njegovo poslovno carstvo spada i Radio Koran u istoimenom trgovinskom preduzeæu. Za sitnih 400.000 dinara Kosta je 2007. kupio i JP Informativni centar, u kome deluju radio i TV Priboj, i odmah poèeo sa otpuštanjem radnika. Još 2002. Kosta je za preko dva miliona dinara kupio AD Autoservis (Autokaran) iz Priboja, ali se nije libio da kupi i zadrugu Poljopromet.

Iz Priboja je i braèni par Zoran i Milosava Milosavljeviæ, vlasnici firmi Autoglobal i Autogrand, jedne registrovane u Priboju, a druge u Beogradu. Još jula 2009. radnici beogradskog Ikarbusa su podneli kriviènu prijavu u kojoj se navodi da preko pomenutih preduzeæa Ikarbus vrši najveæi deo svojih kupoprodajnih transakcija, iako za tako nešto ima sopstvene kapacitete. Milosavljeviæi su, naravno, od svake od ovih trange-frange akcija uzimali proviziju i do 11 odsto. Od tako skupljenih para su, izmeðu ostalog, kupili i 50 hektara smederevskog vinograda Godomin. Policija ih je uhapsila prvih dana ove godine zajedno sa generalnim direktorom Ikarbusa Sreækom Nijemèeviæem.

Kao jednog od glavnih krivaca za cvetanje kriminala u Priboju graðani navode loše sudstvo, a meðu svim sudijama najviše Momèila Vidoviæa, zvanog Meko Srce, jer kriminalcima deli smešno male kazne. Sudija Vidoviæ, koji je reizabran, ovekoveèen je i u jednom šaljivom spotu na internetu koji ga prikazuje kako pravdu deli za devize. Uglavnom evre, ali može i po dogovoru, tvrde tvorci ovog spota.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane