https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Tabloid je pozvan

 

Telekom Srbija u akciji pljaèke penzionera

 

MTS, prijatelj gospoðe Pavloviæ

 

Velike kompanije ne poznaju siromaštvo, niti znaju za fenomen svakodnevne egzistencijalne drame takozvanog malog èoveka, ali zato odlièno poznaju projekat masovnih pljaèki

 

Igor Milanoviæ

 

Gorinka Pavloviæ je nastavnica u penziji. Živi u Novom Sadu, a leta provodi u mestašcetu Ðava na samoj granici sa Maðarskom. Pošto u vikendici nema telefonski prikljuèak, prijatno se iznenadila kada je dobila pismo od MTS-Telekoma sa1 veoma primamljivom ponudom  samo za penzionere. Pored besplatnih minuta i SMS poruka, MTS joj je davao moguænost da u okviru mreže 066 dobije isti broj kao što je njen kuæni u Novom Sadu.

Gospoða Pavloviæ je pristala na ovu ponudu. Nekoliko meseci stizali su uredni raèuni sa malim svotama koje jedva da su prelazile obaveznu pretplatu. U januaru 2010. gospoða Pavloviæ dobila je raèun za decembar prošle godine koji je iznosio nekoliko hiljada dinara, što je skromnoj penzionerki izgledalo sumnjivo jer je taj mesec provela u Novom Sadu, gde uglavnom koristi svoj fiksni telefon.

U pratnji svog sina gospoða je otišla do najbližeg predstavništva MTS-a u Novom Sadu i zatražila listing poziva. Službenica ju je zamolila da joj preda mobilni telefon radi, kako je rekla, neke provere. Ništa ne sumnjajuæi, gospoða Pavloviæ je predala svoj telefon i službenica je sa njim otišla u drugu prostoriju. Petnaestak minuta kasnije, ista službenica se vratila i gospoði Pavloviæ predala i telefon i listing poziva.

Gospoða Pavloviæ i njen sin su odmah primetili da se najveæi deo listinga odnosi na slanje SMS poruka na jedan strani broj. Odmah im je to bilo sumnjivo, ne samo zato što gospoða Pavloviæ ne ume da šalje poruke veæ i stoga što su poruke po listingu nekim danima slate u razmacima od samo nekoliko sekundi u kontinuitetu od nekoliko minuta.

Gospoða Pavloviæ je odmah uložila prigovor na ovakav raèun, a zauzvrat joj je MTS blokirao karticu tako da više nije u stanju nikoga da zove.

Proverom telefona kod više novosadskih majstora za popravku ovakvih aparata, gospoða je ustanovila i da je sluèajno aktiviranje opcije slanja poruka na njenom telefonu nemoguæe, jer je potrebno uvek iznova pritisnuti odreðenu kombinaciju tipki.

Sin gospoðe Pavloviæ se malo raspitao kod majèinih prijatelja i vršnjaka i saznao da su i neki od njih dobili povišene raèune, ali da im svota nije delovala sumnjivo pa nisu ni tražili proveru.

Izgleda da je MTS našao dodatnu zaradu kako bi pokrio posebni popust koji daje penzionerima. A sve po sistemu ako proðe - proðe.

Gospoða Pavloviæ se žalila na visinu raèuna. Kod nje ova šarada nije prošla, ali koliko ima drugih pretplatnika kojima visina raèuna nije sumnjiva pa ga ne proveravaju?

Ovakve smicalice su, verovatno, jedini razlog zašto MTS, za razliku od svetskih operatera u civilizovanim zemljama, uz raèun ne dostavlja odmah i listing poziva. Pa šta proðe.

U meðuvremenu gospoða Pavloviæ, pored iskljuèenog telefona, èeka da neko nadležan iz MTS-a reši njenu žalbu. Pre neki dan su joj u toj kompaniji obeæali da æe još jednom da provere raèun i da æe u najkraæem roku rešiti problem.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane