https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Epizoda 65

Epizoda 65

 

Nismo mi od juče

 

Zoran Milojević

 

Kumovao sam u Nišu, gradu svog porekla. Nišlije i dalje govore srpsko-niškim dijalektom, koriste izraze iz Sremčevih vremena. Momci - džambasi, džumbuskije i devojačke "lepotinjke", kao jedan, pevaju srpske pesme i igraju srpska kola. Beskrajno su srdačni sa rođacima, kumovima, prijateljima.

Jedan kum mi kaže: "Takoj si je kude nas, a vi, tam' u Beogradu, vi ste si drugi ljudi."

Dirnu me ovo: "drugi ljudi". Zaista, mnogi Beograđani odavno ne znaju za srdačnost i prisnost. I ja sam danas malo tužniji nego juče: nisam više odakle sam!

Na svetski dan protiv dijabetisa, pozdravlja me Tića kafedžija: "Srećan ti praznik, šećerašu, šta ćeš da popiješ?"

"Kafu i pivo bez šećera," odgovaram. Tića zastade: "Bez šećera? Šećera nema, može li bez nečeg drugog?"

Odmahnuh rukom: "Onda daj pivo bez kafe."

Cane Bugarin se krsti: "Budalama je sve lako, pamet im ne smeta."

Vuk se žali da mu prete ubistvom, Mrkonjić brine o Mirinoj sudbini, Čeda uživa u brčićima i bradici, Vučić zapeo da bude gradonačelnik, Ivicu nervira SPO, Velju ništa ne nervira, Dinkić se brine za vojvođanske pare, a Koštunica ćuti i razmišlja kada li će Srbin u kosmos da odleti?

A ja na glavi osećam magareće uši, jer sam najlepše godine proveo na demonstracijama. Demokratija je narodu navukla ludačku košulju. Nešto je trulo, ali ova trulež nije nastala u državi Danskoj.

Osnovci se bodu špricevima, noževima i viljuškama i svi smo zgroženi kakva su nam deca. A niko da kaže ko su im roditelji, kakvi su to ljudi, čime se bave.

Samoubice se rađaju, a ubica se postaje. Kada traže nekog ubicu, onda se izlepe sve njegove slike. A niko da prstom pokaže na one koji rađaju decu, pa im ta deca postaju ubice. Zašto krivimo ogledalo što smo u njemu ružni, prljavi i zli?

"Zbog štednje" u RTS-u, Tijanić odredio da nas Željko Joksimović predstavlja na Evroviziji. Očekujem sada da "zbog štednje" Boris ne raspisuje izbore već da odredi da nas Toma, Čeda i on predstavljaju u EU.

Drakče bakalin me teši: "Eh, šta ćeš, prirodi je trebalo miliona godina da od majmuna napravi čoveka, a demokratiji je bilo potrebno samo deset godina da od Srba napravi majmune. Uzgred, nisam zaboravio komuniste!"

Kod nastavnice biologije pronađen špric sa heroinom. Kod advokata, profesora, sveštenika i njihovih pajtaša pronađeni snimci sa pedofilskom pornografijom. Kao da je među nas sišao gospodar tamne strane Meseca i gasi svetlo na putu kojim idemo. A u mraku se najlakše zaluta! Ko pogodi mrak, promaši svetlost.

SANU slavi sto sedamdeset godina postojanja. Oprosti mi, Bože, što ću da vrisnem:" Akademci, bre, mislite li da mrete? Narod i država vam se raspadaju. A vi čutite! Da ste Srbi i da ste ljudi, izašli biste na Terazije i svakog Srbina bi ljubili u ruku da vam oprostimo za zločine nečinjenja i zločin ćutanja nad srpskom nesrećom! A svaki od njih koristi privilegije i raduje im se, iako je zarđao kao crtak na plusu.

Na Kosovu ništa novo! I "međunarodna zajednica" i Šiptari i srpska parlamentarna anarhija kotrljaju se našim životima, jeftinijim od čaše vode.

Sačuvajte osmeh na svom licu! Pa iako ne znate šta biste sa njim. Sakrijte ga u unutrašnji džep kaputa, tamo gde se stavljaju naftalin ili lavanda.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane