https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Stav

Stav

 

REZULTATI

 

Branko Dragaš

 

POLITIKA  - Politika je iracionalna. Poslednjih dve decenije graðani Srbije ne glasaju za nekoga, nego glasaju protiv nekoga. Tako je bilo od rušenja Miloševiæa do rušenja Tadiæa. Komunista Miloševiæ je postao nacionalista i vožd ugnjetene nacije. Ideolog vulgarnog pragmatizma Ðinðiæ je, za vreme bombardovanja, pobegao iz zemlje, davao je nepristojne izjave, nije bio nosilac opozicione liste za promene despotskog sistema, ali je, ipak, postao premijer. Sladunjavi zgubidan Tadiæ je, u nedostatku kvalitetnog izbora, postao predsednik stranke i predsednik države, mada nije imao sposobnosti da vodi ni prodavnicu na Doræolu. Ni kriv ni dužan graðevinski referent iz Kragujevca, èetnièki vojvoda, Šešeljev posilni, veèiti politièar, koji je od vlade dobio stan od 150 kvm, medijski štrajkaè glaðu, koji se toliko izblamirao da bi se, da je pristojan i kulturan èovek, za sva vremena povukao iz politike, evropejac i stiropor- revolucionar, postao je predsednik države, koji  posle državne posete Italiji piše dnevnik na nivou uèenika petog razreda osnovne škole koji je na ekskurziji. To je srpska politika. Ludilo!

Šta smo dobili novim izborima? Jedino to da je poražen narcisoidni bezveznjak Tadiæ. Sve ostalo je nepromenjeno. Graðani Srbije su ponovo prevareni. Sada se prièa o novim izborima. Gospodo drugovi, vlasti se menjaju, ali nama je sve gore! Na novim izborima nemojte da glasate protiv nekoga. Glasajte za sebe.

Glasajte za ostvarene rezultate. Nijedan današnji politièar nema ostvarene rezultate. Njihove izborne kampanje su laž. Zato, vi, graðani, napokon treba da preuzmete stvari u svoje ruke. To je jedini naèin da se spasimo. Ne treba se èuditi uèestalim izborima. Srbija je tu situaciju imala u periodu 1903-1906, kada je u tri godine promenjeno šest vlada, koje su trajale u proseku po pola godine. To smo, dakle, imali i danas nam je potrebno da menjamo vlade na šest meseci i da održavamo izbore svake godine, posle usvajanja završnog raèuna. Potrebno je da merimo ostvarene rezultate politièara. Sve ostalo je prazna i dosadna prièa.

Graðani mere rezultate politièara i odluèuju se da li da ih podrže ili da im uskrate poverenje. Kako to funkcioniše u Kini? Razgovarao sam na jugu Kine sa partijskim liderom jednog velikog grada. Kinu vode komunisti. Tako se bar oni predstavljaju. Moj sagovornik mi je rekao da svi politièki funkcioneri odlaze u Peking da referišu Centralnom komitetu o svojim rezultatima. Ako je proseèna stopa rasta u Kini, recimo, te godine bila 9% i ako politièki funkcioneri iz regiona imaju stope rasta ispod te proseène stope rasta u državi, onda oni ne mogu više da vode taj region. Smenjuju se jer su neuspešni. Nema velike prièe. Sastanci traju nekoliko minuta. Nema objašnjavanja i pravdanja. Takav sistem treba uvesti za srpske politièare. Ako to uspemo da  uvedemo, èitava ova bulumenta politièara parazita æe otiæi na smetište istorije, gde im je i mesto. Pojaviæe se novi, moderni, uspešni politièari i vremenom, uvoðenjem direktne demokratije, prestaæe potreba u društvu uopšte za politièarima. Merimo rezultate i volimo se taèno onoliko koliko para ima. Tako postajemo uspešno i bogato društvo. To je poèetak obnove društva. Istovremeno, poèinjemo i moralnu bnovu društva. Bez moralne obnove nema opstanka Srbije.

 

EU - Odluka Nobelovog komiteta da Nobelovu nagradu za ovu godinu dodele EU je dokaz

da je evropska politika potpuno bankrotirala i da evropski politièari nemaju nijednu više politièku ideju, osim da žive na staroj slavi. Iskren da budem, kada èovek pogleda na politièare koji upravljaju EU, onda mora da bude zabrinut za sudbinu ostarele i nezaposlene Evrope. Uzmite samo da je predsednik EU izvesni Herman van Rompuj, koji pre lièi na provincijalnog klovna, pajaca, nego na èoveka koji treba da spasi Evropu iz krize. Da li biste Rompuju  poverili vaše finansije da vam vodi? Kako je onda moguæe da on predvodi EU? Ko je takvog bezliènog tipa stavio da upravlja EU? Oni isti koji su naredili da Nobelova nagrada pripadne birokratama iz EU. Svet postaje tragièno smešan.Vaclav Klaus kaže da je to sa nagradom - vic. Vremena su mnogo ozbiljna i teška da bi se Evropa stavila u ruke nesposobnih i korumpiranih briselskih birokrata, koji vode neku svoju liènu evropsku politiku i sami sebi dodeljuju nagrade. Srbiji nije mesto u EU. Niti je EU spremna za nas. Najbolja naša pozicija je da budemo nezavisni. Ne treba nam Nobelova nagrada za mir. Trebaju nam državnici na èelu Srbije da saèuvaju našu državu i naš narod od potpune propasti. Rezultati dosadašnjeg uslovljavanja EU su katastrofalni. Neko mora da prekine tu agoniju.

PRITISAK - Birokratija EU je izgubila svaki kriterijum. Nema više nikakvih tajni, oni zahtevaju da Srbija prizna  Kosovo kao nezavisnu državu. Tako se zaokružuje istorijski ciklus od sto godina. Gubimo u miru ono što su naši preci u ratu krvavo odbranili. Ucene su neizdržive. Politièki režim tek sada, kada su stavljeni pred svršen èin, poèinje da shvata kako funkcionišu birokrate iz Brisele. Pokušaj da ih omalovaže i da potcene njihovu istrajnost je poguban za Srbiju. Kako onda dalje?

EKONOMSKE UBICE - Èitam ovih dana na naslovnim stranama dnevnih novina da se ,

napokon, poèeo da proziva u javnosti i siva eminencija naše propasti, profiter dosadašnje tranzicije i èovek koji je povlaèio strateške poteze u kom pravcu æe iæi naše propale reforme - Danko Ðuniæ. Morao je da doðe i on na dnevni red u obraèunu sa organizovanim kriminalom i korupcijom. Ali ima jedan lik koji se prikrio, koji se sakrio, koji se na vreme povukao, koji misli da smo mi toliko glupi da ga se neæemo setiti, èovek koji danas kritikuje reforme koje je on osmišljavao i na kojima je postao bogat, taj tranzicioni umiveni i doterani lik je - profesor socijalistièke politièke ekonomije i glavni guru neoliberalnog koncepta u Srbiji - Miroljub Labus. On je taj koji je Ðinðiæu nametnuo ovaj propali koncept, koji ga je lièno sprovodi, koji je izmislio krizne štabove i koji je lièno profitirao, dok je koncept pukao i država Srbija ekonomski uništena a graðani opljaèkani i osiromašili. Profesora Labusa niko ne proziva. On treba da bude procesuiran i da se vidi njegovu uloga u našoj tranzicionoj pljaèki.

On zna mnogo o tome kako je osmišljena privatizacija, kako su zatvorene naše banke, ko je otvorio tržište za strane regionalne banèice, kako je otpisan pariski dug, zašto su priznate redovne kamate u periodu od 1992, kada su uvedene sankcije, do dana skidanja sankcija, zašto je priznata zatezna kamata za taj period, zašto je toliko naduvan naš dug, kada je mogao da bude znaèajno manji, on treba da objasni kako je išla prevara sa Nacionalnom štedionicom i zašto su prodavane strateške grane : cemantare,šeæerane, duvanska industrija, poljoprivredna dobra, Sartid i telekomunikacije. Labus je bio glavni promoter ideologije neoliberalnog kapitalizma. On je govorio da ne treba da proizvodimo kada možemo da uvozimo. On je ekonomski ubica koji je dobio nalog da uništi našu ekonomiju i uspeo je u tome. Molio sam i preklinjao Ðinðiæa da otera tog ulickanog politekonomistu, perfidnog pokvarenjaka koji ništa ne zna o tržištu i kompanijama, koji prodaje maglu, koji je folirant i koji se angažuje samo tamo gde ima liène interese.

Podsetio sam ga na 1994 godinu, kada sam otvoreno pozvao prof. Dragoslava Avramoviæa da se suèelimo na Prvom programu RTS i da meni, pred èitavim auditorijumom, objasni kako je moguæe da se uspostavi stabilan kurs marka dinar 1:1, kada znamo razliku u privredama Srbije i Nemaèke.

Profesor Avramoviæ, simpatièni i èestiti službenik meðunarodnih organizacija, koji nije nikada radio na tržištu, koji je bio dobronameran, ali nije imao praktièna znanja sa tržišta, koji je iskorišten od strane Miloševiæa, nije prihvatio da se suèelimo u TV duelu i priznao mi je da je to jako opasno za njega kao guvernera, jer je dobio zadatak od Miloševiæa da stabilizuje kurs. Pristao je nekoliko dana kasnije da ukrsti koplja sa Miroljubom Labusom i mene je Ðinðiæ zamolio da pripremim Labusa za taj duel, što sam i uèinio. Labus je bio kod mene u kabinetu i dao sam mu instrukcije i pripremio ga za taj duel. Duel je bio na RTV Politika. Gledao sam uveèe taj razgovor i postideo sam se na koji se naèin ljigavac i poslušnik Labus povlaèio pred prof. Avramoviæem. Bilo me je sramota da to gledam. Meni je bilo jasno da je Labus planski u opoziciji i da na njega raèunaju kada bude srušen despotski režim u Srbiji. Kada se to desilo, Labus je odabrao svoje kadrove: Dinkiæ, Ðeliæ, Jelašiæ, Pitiæ, Milosavljeviæ i Vlahoviæ. Njihov deo zadatka je bio da obmanu Ðinðiæa i preuzmu voðenje ekonomske politike u Srbiji i nametnu štetni neoliberlani koncept. Ðinðiæ je naivno naseo na njihove laži i dozvolio im je da unište  ekonomski Srbiju.

Najveæa opasnost tom klanu ekonomskih ubica srpske privrede pretilo je od mene. Zato su krenuli krajem 2000 i poèetkom 2001 napadi. Sa svih strana iz vlade stizale su Ðinðiæu pritužbe na moje javne nastupe. To me je toliko iznerviralo da sam nazvao neke ministre i rekao im da æu doæi na sednicu vlade da im izvuèem uši pred svima, jer su oni gomila neznalica, koji nemaju dobre namere prema Srbiji. Na žalost, Ðinðiæ je verovao tim ekonomskim ubicama i tako je srpska privreda uništena i banke rasprodate. Danas se nastavlja ta ista politika. Dinkiæ ponovo iz bankrotiranog budžeta deli strancima subvencije za otvaranje radnih mesta u Srbiji. To nigde nema u svetu. Smeje nam se èitav svet. Neprijatno mi je pred strancima da objašnjavam sulude poteze naših ministara.

 U zvaniènom saopštenju ministarstva kaže se da je od 2006 do danas država subvencionisala -1,4 milijardi evra i da su otvorili 46.000 radnih mesta. Kada te dve cifre podelite, onda dobijete da jedno radno mesto košta - 30.435 evra. Oni ne znaju od obesti više šta prièaju. Jedino rešenje je - Zakon o poreklu kapitala politièara, tajkuna i javnih liènosti za period 1989  - 2012 i Zakon o konfiskaciji imovine steèene privilegijama, korupcijom, kriminalom i zloupotrebom službenog položaja. Nemoj Vuèiæu da pretiš hapšenjima! Donesi zakone! Institucije sistema æe da odrade svoj deo posla. Nama treba institucionalna borba protiv organizovanog kriminala, a ne partijski obraèuni ili javne pretnje potpredsednika vlade. Treba nam i Zakon o reviziji privatizacije, steèaja, dokapitalizacije i restrukturiranja. Neka ekonomske ubice odgovaraju po zakonu i neka im se konfiskuje imovina. To je jedina kazna koju oni razumeju. Zatvor njih ne može da opameti. Zakonski im konfiskujte imovinu i sve æe se pokrenuti u Srbiji. To je katarza koja nam treba.

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane