https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Policajci pritvoreni jer su raskrinkali Vučićevu tajnu policiju

Istina u pritvoru

Aleksandar Vučić i Nebojša Stefanović napravili su u okviru MUP svoju ličnu policiju koja se bavi nedozvoljenim špijuniranjem i prikupljanjem podataka o njihovim političkim protivnicima. Policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović, uhapšeni povodom izjave da su tajno boravili u Potočarima, otkrili su deo nezakonitog rada i zloupotrebu policije kojima se bave premijer i njegov ministar. Pokret Dosta je bilo zahteva da Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu ličnih podataka i Zaštitnik građana izvrše hitne vanredne kontrole rada MUP-a i utvrde da li Odeljenje za opservaciju i dokumentovanje, u kome su uhapšeni policajci bili zaposleni, radi po zakonu.

priredila: Mersiha Hadžić

U okviru kabineta ministra policije radi Odeljenje za opservaciju i dokumentovanje koje se bavi nezakonitim praćenjem političkih protivnika, novinara i ljudi koji se premijeru ili Nebojši iz Beograda učine bezbednosno interesantnim. Bez naloga suda, bez formalnih službenih naloga, po usmenom naređenju i uz pretnju da nikome ne smeju da kažu ko su, policajci se šalju na razne čudne ili rizične zadatke i podnose usmene raporte sekretarki UKP-a MUP-a, Dijani Hrkalović. ( ona u 30. godini života je trenutno i vršilac dužnosti načelnika uprave Kriminalističke policije MUP-a.) Ovo je samo deo nezakonitosti i zloupotrebe policije u političke i lične svrhe koji je otkriven povodom novogodišnjeg hapšenja i zadržavanja u pritvoru dvojice policajaca, aktivista Sindikata policije Sloga.

Iz saopštenja policijskog sindikata Sloga vidi se da je reč o dva policajca koji su unutar policije bezuspešno ukazivali na nezakonitosti u radu policije, a zatim to izneli u javnost. Uhapšeni su zbog izjave televiziji Al džazira da su po usmenom naređenju i bez službenog naloga boravili u Memorijalnom centru Srebrenica u Potočarima 11. jula 2015. godine kad je tamo boravio i bio napadnut premijer Aleksandar Vučić. Oni su suprotno pravilima službe, bez oružja, sa pres legitimacijama poslati kao glineni golubovi i bez jasnog cilja šta treba da rade.

Zahtevamo od Ombudsmana da, kroz postupak vanredne kontrole, utvrdi da li je tačno da su na isti nezakonit način srpski policajci slani i u Banjaluku, na miting i kontramiting 14. maja 2016. godine i ako je tačno da je tamo na tajnom zadatku boravilo čak 45 policajaca iz Srbije, da li je to urađeno po zvaničnim procedurama MUP-a.

Da li je istina da se prate opozicioni lideri i članovi njihovih porodica? Da li je istina da se policajcima izdaju neprofesionalna i budalasta naređenja poput toga da deset dana uhode babu na pijaci samo zato što je lajkovala sajt neke kineske sekte!

Ko i po kom osnovu izdaje usmena naređenja da policajci u civilu pod kontrolom kabineta ministra policije prate novinare, urednike i vlasnike medija? Zahtevamo da se utvrdi po kojim procedurama radi Odeljenje za opservaciju i dokumentovanje u okviru kabineta ministra policije i u koji svrhe se obrađuju neovlašćeno prikupljeni fono i video zapisi lica koja su predmet tajne opservacije.

Odeljenjem za opservaciju i dokumentovanje neformalno rukovodi Dijana Hrkalović koja je postavljena za sekretarku Uprave kriminalističke police bez ikakvog prethodnog iskustva u sistemu bezbednosti. Prema Zakonu o policiji Član 169, policijski službenici ne smeju biti članovi političkih stranaka, a Dijana Hrkalović je na visoku poziciju u MUP došla sa stranačke funkcije, kao aktivista u Gradskom odboru SNS Beograd i odbornica SNS u gradskoj skupštini.

Kao neformalni šef Odeljenja za opservaciju i dokumentovanje ona ima pristup svim bezbednosnim informacijama o istragama koje su u toku i koje kasnije zloupotrebljavaju premijer i ministar policije.

Brojna javna svedočenja časnih policijskih službenika i sindikalnih aktivista ukazuju da je upravo Dijana Hrkalović bila akter brojnih nerasvetljenih afera u MUP-u, uključujući i aferu praćenje novinara bez odobrenja suda. Najoštrije protestujemo zbog hapšenja policajaca pod optužbom da su odali službenu tajnu, a u stvari su otkrili nezakonitosti u radu MUP-a, čime su suštinski izvršili spoljašnje uzbunjivanje javnosti.

Podsećamo da je tužilaštvo pod političkim pritiskom nedavno odbacilo krivičnu prijavu koju su podneli policajci Mladen Trbović i Milan Dumanović protiv aktera nelegalnog praćenja novinara i uništavanja dokaza o tim radnjama. Pokret Dosta je bilo zahteva da se rad policije vrati u zakonske okvire i pod kontrolu nezavisnih organa i nadležnih odbora Narodne skupštine. Ovakva zloupotreba policije ugrožava bezbednost svih građana...

Da podsetimo, policajac Trbović je prvo proglašen tehnološkim viškom i premešten da radi u Policijskoj upravi Pančevo. Načelnik uprave Nikola Popovac, o kojem je magazin pisao kao o kleptomanu i ubici, za samo sedam dana sproveo je postupak protiv Trbovića i dao mu otkaz, zbog izjave. Skoro tri meseca kasnije tužilaštvo pokreće istragu i traži određivanje pritvora protiv Trbovića i Dumanovića, koji je odredio sudija Višeg suda u Beogradu Miloš Labudović, zvani Mudo od labuda, da ne ponove delo. Zašto su onda tri meseca bili na slobodi?

Kako saznaje Magazin Tabloid i rođeni brat Mladenov, Nebojša Trbović, koji je bio šef odseka u Službi unutrašnje kontrole, nakon što je odbio da potpiše lažnu krivičnu prijavu protiv žandarma iz Niša, zbog navodnog napada na Andreja Vučića, hitno je premešten na rad u vatrogasnu službu!

Pred Novu godinu, Vlada Srbije donela je Uredbu o osnivanju pomoćne policije, koja će činiti 15 odsto od broja aktivne policije! Prema ovom aktu pomoćna policija predstavlja oblik angažovanja lica koja nisu u radnom odnosu u MUP-u, radi obavljanja policijskih poslova. Dakle, Vlada je legalizovala svoju stranačku parapoliciju. Sada će je i zvanično naoružati, da se obračuna sa policijom u štrajku i građanima. Imaće i naknadu od 70 odsto plate policajaca! To će im biti džeparac, jer mogu biti u radnom odnosu kod drugog poslodavca, a većina i jeste.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane