https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Druga strana

 

 

Druga strana

 

Ko i kako troši pare od TV pretplate

 

Mrtve duše u  TV Bastilji

 

 

Da li ste uz račun za struju platili i pretplatu za TV aparat, makar ga i nemali u svom stanu, kompaniji, staklorezačkoj radnji ili bakalnici? Ovo pitanje stalno nam postavljaju na RTS-u, Javnom servisu evropske Srbije, kako se predstavljaju. I prete nam sudom, globom... Prete svaki dan. A ko i kako troši pare sirote raje, koja globu više davati ne može?

 

Ana Lešo

 

I devet godina od početka 21. veka, na prvom programu RTS-a, po stoti put, prikazuju se Otpisani, serija u kojoj nekolicina beogradskih junoša ubija nekoliko stotina Nemaca i domaćih izdajnika. Prikazuju se Kamiondžije, Pozorište u kući, Vruć vetar... serije koje su snimljene pre trideset godina. Na RTS-u, Javnom servisu evropske Srbije - ništa novo, osim generalnog direktora. On je zaista orginalan. Za njegovu platu i finansijske akrobacije potrebno je barem sto hiljada mesečnih pretplata!

Gospodin Milan Ratković živi i radi u Parizu više od 40 godina! Uspeo je da zaradi penziju, francusku, državljanstvo je dobio pre trideset godina...

Ovo leto gospodin Ratković, inače ugledni pisac, novinar i publicista, koji stvara u Parizu, došao je da provede u svojoj vikendici u blizini Obrenovca. On je, inače, rođeni Beograđanin, sa Voždovca, sa prijavom stana na ovoj opštini.

Sticajem okolnosti gospodin Ratković je pre mesec dana povredio nogu. U Srbiji ne važi njegovo francusko zdravstveno osiguranje. Kao državljanin Srbije, Milan ima pravo na socijalno osiguranje, zbog godina starosti. Trebalo je da dokaže da nije u radnom odnosu, i on odlazi u Republički zavod za invalidsko-penziono osiguranje. Ali, đavo je odneo šalu.

Gospodinu Ratkoviću izdaju potvrdu da je on u radnom odnosu u Radio-televiziji Srbije, još od 11. decembra 2003. godine! I da uredno prima platu, da ''Javni servis evropske Srbije'' za njega uredno plaća sve doprinose.

Službenik fonda izračunao je, u paru, da je g. Milan Ratković primio do sada na ime plate iznos od 2.625.680 dinara, koliko je plaćeno u fondove, tri stavke, za svaku u paru, ukupno 1.580.099 dinara. Udarili su mu i pečat, da stvar dobije na zvaničnosti!

Gospodin Ratković je mislio da je to šala. Javlja se u kadrovsku službu RTS-a da pita da li je još u radnom odnosu.

   - Odakle zovete? - pita službenica, i potvrđuje mu da je još "na plati''.

   Zabezeknut, Ratković moli da mu kažu broj računa na koji mu šalju ''platu''.

   - Na onaj Vaš stari račun - kaže službenica, koja shvata da ''nešto nije u redu'', i moli ga da se javi sutra da mu daju podrobniju informaciju.

   Sutradan mu službenica saopštava da će ga odjaviti sa današnjim danom, i upućuje ga da to raspravi sa urednikom Drugog programa Radio Beograda.

   Na čiji račun su odlazile pare proteklih šest godina? Na ime plate za gospodina Ratkovića, koji živi i radi u Parizu, u gradu u kojem je stekao penziju?

   Kada se izračuna koliko je sa računa RTS-a otišlo para za ''platu" Milanu Ratkoviću i za doprinose koji su plaćeni na ime te zarade, računica je čista. Više od 8.000 domaćinstava moralo je da plati mesečnu pretplatu RTS-u da bi g. Ratković bio ''namiren''.

   Koliko mrtvih duša još radi u ovoj javnoj kući?

   Novinari Tabloida su, zahavljujući vezama u službi knjigovodstva, dobili podatke o honorarima zaposlenih i rođacima drmatora iz RTS-a, od kojih boli glava.

   Plaćajate TV pretplatu, jer te su pare potrebne direktorima ove kuće da ih troše. Kako im volja.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

  

 

www.milovanbrkic.com

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane