https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Tabloid je pozvan

Rakovica: pogrešni ljudi u sopstvenim stanovima

 

Ulica smrznutih ilegalaca

 

Propisi u Srbiji favorizuju mešetare, a ne poštene i obiène graðane, kako pokazuje primer iz beogradskog naselja Miljakovac

 

Milan Malenoviæ

 

U ovoj zemlji je moguæe, mada neshvatljivo, da se objekti visoke spratnosti, pa i èitavi kompleksi zgrada zidaju bez dozvole, i to u glavnom gradu, a da niko od nadležnih ne samo ne reaguje veæ uopšte i ne primeti.

Lokacija je u ovom sluèaju u ulici Vukasoviæeva, opština Rakovica, naselje Miljakovac. Investitori su Zoran Maniæ (1961), Vera Maniæ, Dejan Velièkoviæ (1967). Po kupoprodajnom ugovoru, koji su potpisali naivni kupci stanova i lokala, investitori su se obavezali da o svom trošku sprovedu legalizaciju objekata od kojih svaki ima prizemlje sa po dva lokala i èetiri sprata stanova.

Od toga do dana današnjeg nije bilo ništa.

I bez graðevinske dozvole investitori su uspeli da dobiju prikljuèke za struju i vodu, a kako su to izveli ostaje njihova poslovna tajna. Sa grejanjem je veæ išlo malo teže, pa se naivni kupci i stanari u pomenutim zgradama smrzavaju.

Investitori tvrde da su sve svoje obaveze prema Beogradskim elektranama uredno izmirili i da se stanari obrate elektranama sa pitanjem šta je s grejanjem.

Kako smo mi uspeli da saznamo, Vera Maniæ i Dejan Velièkoviæ su još (ili tek, pošto su zgrade useljene mnogo ranije) avgusta 2006. godine potpisali ugovor s Elektranama, ali da nikada nisu ispunili ugovorne obaveze.

Jedino je Zoran Maniæ, koji je oktobra 2006. godine sklopio ugovor s Elektranama, uredno platio participaciju za prikljuèak u zgradi Vukasoviæeva, broj 61 buduæi da stanuje na toj lokaciji.

Osim na pomenutoj adresi, Zoran ima i jedan stan na broju 65 u istoj ulici, kao i lokal na broju 63, gde stan i lokal ima i Vera Maniæ. Dejan Velièkoviæ je još vlasnik stana i lokala u Vukasoviæevoj 65, dok su ostali stanovi i lokali prodati.

Kada besni novi vlasnici odu u opštinu da se raspitaju dokle se stiglo sa legalizacijom koju je investitor trebalo da obavi, od neljubaznih æata dobijaju odgovor da je legalizacija u nadležnosti vlasnika, a ne investitora. "Ne pada mi na pamet da preturam po predmetima i tražim investitora", odbrusio im je jedan opštinski referent pre nego što ih je izbacio iz kancelarije.

Kupci su uz cenu stanova i lokala prodavcima, Maniæima i Velièkoviæu, platili i sve troškove legalizacije. Iako su pare uzeli, ovi se uopšte i ne trude da prodate nekretnine legalizuju.

Tako su kupci, iako su sve uredno izmirili, ilegalni stanari u sopstvenim stanovima. Državna uprava novim propisima zaista štiti lopovske investitore, jer je odredila da su vlasnici dužni da se pobrinu za legalizaciju.

To opet znaèi da nekorektni investitori mogu i dalje divlje da zidaju po Beogradu i da svoje nekretnine prodaju, ako naðu dovoljno naivne kupce spremne da budu ilegalci koji se smrzavaju u sopstvenim stanovima. Celokupni sistem, oèigledno, ide naruku tajkunima, a ne obiènim graðanima.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane