https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Lični stav

Arhitekta Milan Petković iz Beograda iznosi svoje viđenje građevinskog haosa u Srbiji

Neka ostane zabeležen i moj predlog

Licencirani arhitekta iz Beograda, Milan Petković, koji je magistrirao klasičnu arhitekturu na Univerzitetu Notr Dam u SAD (sa višegodišnjom praksom u Njujorku), uputio je redakciji Magazina Tabloid svoje viđenje građevinskog haosa i diletantizma koje je u Srbiju i Beogradu kao glavnom gradu, donela primitivna naprednjačka horda sa Aleksandrom Vučićem na čelu.

......

Petković u svom osvrtu na ovo zastrašujuće divljaštvo, između ostalog kaže:

"...Problem je takozvana arhitektonska srpska elita koja se mota po fakultetima i po državnim institucijama, a koja je neobrazovana po pitanju klasične arhitekture i ne ceni je kao nauku uopšte. To su uobraženi arhitektonski snobovi, diletanti, koji su indokrinirani modernizmom (i to ne izvornim, već onim koji je u fazi dekadencije), a mladim studentima pune glavu i ispiraju mozak, svojim modernističkim teorijama uređenja prostora i uopšte života. Ali, niko da ih krivično goni i kazni zbog toga! Takve stvari se jedino menjaju revolucijom! Uvek je tako bilo u istoriji..."

Klasicizam nije arhitektonski stil koji je deo istorije, deo prošlosti. U razvijenom svetu se radi u tom stilu već 30 godina - aktivno!. Autor teksta je svojevremeno bio deo tog establišmenta , kad je bio na školovanju i specijalizaciji u inostranstvu(Njujorku). I to nije pitanje zapada, Njujorka ili sl. Klasicizam je itekako jak u Sankt Petersburgu. A to nije Zapad!

Ali naša sredina zaostaje 30 godina za ovim svetskim trendom. Nikad toliko srpska arhitektura nije zaostajala za svetskim trendovima. Setimo se srećnih 20-tih i 30-tih godina, Dvadesetog veka i koliko smo bili u toku sa svim svetskim dešavanjima. Posle koliko godina je prvi film došao kod nas, ili bio napravljen prvi avion? A, gde smo danas!?

Klasična arhitektura je deo klasične kulture , a ona je nosilac kulturnog bića svih evropskih naroda.

Klasična arhitektura (pa ni kultura) nije „zapadnjačka" kako neki diletantski umovi misle. Klasična arhitektura - je Internacionalna- i to pre Internacionalnog stila. Da li treba ovo da argumentujem!? Klasična arhitektura nije uopšte u koliziji sa kompjuterima i laptopovima. Pa najveće svetske kompanije u Njujorku imaju svoja sedišta baš u klasičnim objektima! Klasična arhitektura u svom dizajnu nosi kvalitete koji imaju - Večite, Vanvremenske Estetske Vrednosti. Niko u Beograd neće doći zbog staklenih zgrada i solitera. Zapad ( a i Istok) ih imaju mnogo lepše i veće.

Verovali ili ne, turisti bi došli - zbog onih malih statueta iz Vinče i Lepenskog vira koje su stare i preko 5.000 godina! Poznata je najnovija teorija da je ovaj naš prostor, možda i najstarije urbano civilizacijsko stanište u Evropi. A šta su nadležni, sve naše vlasti i političari poslednjih decenija učinili da ulepšaju našu lepu zemlju!? Ovi najnoviji, su - zakopali šipove!!- bez i osnovnih sondažnih istraživanja- i time uništili arheološki lokalitet -potencijalno ogromnih vrednosti-zauvek. A ni „važni" srpski arheolozi se nisu pobunili protiv toga. Pa kakva je to struka!? A ni arhitekte se nisu pobunili protiv ovog projekta. Verovatno su dobili novac da rade glavne projekte za BNV- jer strane firme po zakonu, ne mogu-jer nemaju licencu- pa im je vlast tako zapušila usta- i nekim arhitektonskim biroima, recimo ,gledajući u pasulj, mi se pokazalo da su to Energoprojekt i Mašinoprojekt, a i nekim vodećim arhitektima u Srbiji, koji su verovatno dobili „ozbiljnu nadoknadu" da ćute i ne talasaju. Pa kad obezbedite tako potomstvo, koga briga za Beograd?

Firenca postoji od Renesanse - takva kakva je.

Beograd na vodi - ovaj projekat, je daaaaalekooo od Firence po kvalitetu. Kula će „udarati" u oči svakom ko pogleda Beograd iz daljine. Baš kao „mrlja" na čelu Gorbačova.

Savski amfiteatar je Dnevna soba Srbije. Treba graditi nešto što ima stalnu i neprolaznu vrednost za buduće generacije. Jedna obična staklena kula ne može da bude Identitet naroda - u smislu arhitektonske forme.

Ljudi neka odluče kakvu budućnost žele. Ali im treba predočiti mogućnosti.Jer ovo nije izbor za jedan dan ili godinu. Ovo je pitanje- šta će predstavljati naš identitet. Opcije su:

1.Biznis i elitno stanovanje za odabranu elitu -prostor koji je nedostupan običnom čoveku

Ili

2. Javni prostor-parkovi, fontane i muzeji, galerije , dostupne svima da se dive i uživaju i da su ponosni ko su.

Predloženo rešenje

Predloženo rešenje autora ovog teksta je - Klasičan projekat, koji je za uzore imao proverene urbane modele klasičnog urbanizma:

1. Vašingtonski mol,

2. Trg Sv.Marka, u Veneciji i

3. Urbani kompleks Velike Industrijske izložbe u Čikagu 1893.

4. Po pitanju forme, iako zamišljen kao klasičan, ne isključuje primenu Srpsko-vizantijskog stila, o čemu bi se promišljalo u sledećoj fazi.

Projekat predviđa kompleks nacionalnih muzeja iz različitih oblasti stvaralaštva, sa centralnim parkovskim prostorom i fontanama, kao i ogromnom Urbanom terasom , sa koje se posmatra Sava i Ušće. Znači, predviđa se veliki otvoren urban prostor, na kome bi svi građani mogli da dolaze sa svojim porodicama i da uživaju u panorami grada. Ponuđeni projekat koji se gradi - toga nema!

Takođe se predviđa i poseban manji trg van kompleksa, sa novom operom u stilu i dimenzija francuskih opera, kao i proširenje -dupliranje postojeće Železničke stanice, sa zadržavanjem funkcije - po ugledu na Pariske železničke stanice 19.veka, dok se šine premeštaju u podzemni nivo, kao kod primera Penn station ili Grang Central/obe u Njujorku. Predviđaju se i luksuzni hoteli, diskretnih dimenzija. Ostalo - prepuštam čitaocima da vide u projektu .

Neka ostane zabeleženo da je neko i ovako razmišljao.

podeli ovaj članak:

Natrag