https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tragom vesti

 

Tragom vesti

 

Grad na Ibru, mesto košmara i utvara

 

Parada ponosa jednog doktora

 

Nije poznato zašto je grad Kraljevo podoban za razne ekstremne eksperimente. U Kraljevu postoji i jedna jedinstvena liènost: doktor, intelektualac i homoseksualac. Ali leka nema. Leka nema ni protiv narkomanije. Kraljevo æuti ne zbog doktora, i zbog sebe, veæ zbog straha da se ne otvori Pandorina kutija

 

Piše: Miodrag Milojeviæ

 

 

Parada ponosa jednog doktora u Kraljevu.

U dva srpska tabloida, Alo i Press, objavljena je vest da je kraljevaèki lekar, alternativnog seksualnog opredeljenja, seksualno zlostavljao žandarma.

Kad su mediji u okruženju, izmeðu ostalog i hrvatski, pre zabave i smeha nego zluradosti radi, preneli vest prodatu na srpskim kioscima, rodila se nova teorija. Otkrili su hrvatsku zaveru.

Kad je o zaverama reè, zavere nikad ne dolaze same. Gde je hrvatska zavera, tu je i albanska mafija. Vest koju ste sami izmislili, sami objavili, plasirao je neprijatelj koji nam ne misli dobro. Neprijatelj nikad ne spava.

Znaèi, neprijatelj. U prvom redu CIA. Združena hrvatska i albanska obaveštajna služba poturile su ovu informaciju. Uz komentare, objavljena je fotografija Hašima Taèija. On je izmislio silovanje žandarma, da bi uneo paniku u naše redove.

Šta æe Hašim Taèi u ordinaciji? Hašim Taèi u belom mantilu, bela kapa i ostalo.

 

Obaveštajni miševi

 

Beli miševi, obaveštajni miševi, na brodu koji tone.

Hašim Taèi, dežurni krivac za separatizam, za otcepljenje doktora u opredeljenju, za terorizam u ordinaciji. Hašim Taèi - dežurni krivac za korupciju u srpskom zdravstvu, za milionsku prodaju recepata i ostalo.

Po prirodi stvari, vest o silovanju u ordinaciji je dobrodošla kad potiskuje vest o pljaèki i prodaji recepata. Makar za nekoliko dana.

Zato je korisno izmisliti nekakav skandal i skrenuti pažnju javnosti.

Vatikan, Kominterna i masoni nisu viðeni u ordinaciji i oko ordinacije. Ako su uopšte posetili Kraljevo.

Kako je došla, vest je tako i nestala, veæ sutradan sluèaj je zaboravljen. Žandarmu je sutradan bilo bolje. Doktor je raspoložen i vedar došao na posao.

Po Kraljevu su, navodno, u jutarnjim satima osvanuli plakati "Pazi leða", "Doktor vreba" Plakati su i na misteriozan naèin uklonjeni.

Ko ih je uklonio? Verovatno je doktor tog jutra ustao rano.

Zašto plakati a ne grafiti? Kraljevo je puno grafita, grafitima mlaða populacija komunicira meðusobno i sa doktorima.

Žandarm je, navodno, pozvao policiju koja je intervenisala. Šta æe žandarmu, pripadniku elitne jedinice koji se pendreka drži i kad spava, pomoæ policije? U borbi jedan na jedan, jedan lekar protiv jednog žandarma nema šansi.

Bez obzira na to što je neuverljiva i nekoherentna, prièa je sa naslovne strane plasirana sa nekim ciljem.

U ovom ludilu ima i sistema - rekao je Hamlet. Dobro. Sa ludilom mediji nemaju problema.

Da li su veæi idioti oni koji pišu o silovanju ili oni što pribegavaju hrvatsko-albanskoj zaveri, u ordinaciji?

JUÈERAŠNJU IZMIŠLJENU PRIÈU O TOME DA JE LEKAR U KRALJEVU SEKSUALNO ZLOSTAVLJAO PRIPADNIKA ŽANDARMERIJE PLASIRALE SU HRVATSKA I ALBANSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA POD NADZOROM CIA.

- Kad želiš da udariš na srpsku bezbednost, onda je nejefikasnije da udariš ka Žandarmeriji kao eliti naše policije - izjavio je Darko Filipoviæ, "poznati analitièar za pitanja bezbednosti".

Kakva je bezbednosna situacija u zemlji i ordinaciji? Ako je jedan žandarm, pripadnik specijalne jedinice, ugrožen - šta èeka obiène graðane? One sa kojima je doktor na ti, dok je sa Žandarmerijom na Vi?

Nemamo rezervnu otadžbinu. Žandarmerija deli sudbinu naroda. Napad u ordinaciji, napad otpozadi na jednog pripadnika Žandarmerije, napad je na ceo srpski narod!

Udarili su po najosetljivijem mestu - po bezbednosti!

U kakvoj su vezi Preševo, Bujanovac sa ordinacijom? U vezi su preko Žandarmerije. Jedni napadaju, drugi udaraju s leða.

- Šta æe na naslovnoj strani slika Hašima Taèija, kad se on ne poznaje sa tim doktorom? - reèe neko.

Analitièar razmišlja. Hašim Taèi doktor je za separatizam, terorizam, kraljevaèki lekar doktor je opšte prakse.

Znaèi, to je ta veza koja se prekida.

Slika Hašima Taèija objavljena je na naslovnoj strani tabloida Kurir. Cilj je jasan - razbiti konkurenciju, raskrinkati ih u liku stranih plaæenika. Oni su, na primer Alo i Press, saradnici hrvatske obaveštajne službe i albanske mafije. Rukovodstvo im je u rasulu. Njima rukovodi CIA.

Teza da je prièa plasirana radi kompromitovanja Žandarmerije nije održiva. Homoseksualac nije žandarm nego lekar. Zašto nisu izmišljena dva žandarma, dva homoseksualca, bez lekara?

Nije se oglasilo Srpsko lekarsko društvo zbog napada na lekarsku profesiju, Hipokratovu zakletvu koju je CIA pogazila.

Ima li u ovom ludilu nekog sistema? Prièa nije mogla doæi na naslovnu stranu bez ikakvog razloga.

Politièka situacija složena. Dok Albanci vrše napade oružjem, usamljeni snajperisti vrebaju iz ordinacije.

Po svemu sudeæi, poenta je u toleranciji. Taènije, u sledeæim reèima: - Pravo je svakoga pa i homoseksualaca da se udvara i ostvari bliski kontakt sa osobom koja ga interesuje...

Strpljivo primite udvaranje homoseksualaca do prelaska odreðene crte. Tek tada se obratite policiji, što je žandarm i uèinio.

Ako je poenta u tome - naruèilac su nevladine organizacije i organizacije koje vode borbu za prava homoseksualaca.

Poruka je: nemojte zevati, gledati kroz prozor ili èitati novine, dok vas homoseksualci šarmiraju.

U stvarnosti, žandarm bi fizièki nasrnuo na doktora, u èetiri oka, da dogaðaj ostane u ordinaciji. Zar je jednom žandarmu, u takvoj situaciji, potreban publicitet?

Koji su jaèi, fizikalci ili intelektualci? U stvarnosti je nemoguæe zamisliti doktora koji na dušek baca jednog žandarma.

To je stvar èistih instinkata. Jer, na kraju, posle svega, ostaje ono životinjsko, kako je jednom rekao Tomas Man.

Moguæe je zamisliti situaciju da je doktor injekcijom uspavao žandarma, da bi posle toga spavao s njim.

Može. Na primer ovako: - Vidi se da si umoran. Sad æu ja malo da te uspavam. Ti spavaj, odmori se, a ja æu da radim.

- Samo ti, doktore, radi svoj posao...

Kraljevo postaje grad košmara i utvara. Prethodno je izmišljen napad na romsku mahalu. Romi su èuvani od policije mada ih niko nije ugrožavao. Dok se Romi šetaju po gradu, mahalu, na slepom koloseku, na livadi, izdvojenu od grada, u koju ionako niko ne zalazi, mesec dana èuvaju policijske straže.

Nije poznato zašto je grad Kraljevo podoban za ovakve eksperimente.

Na licu mesta druga prièa. Doktor postoji, leka nema.

Neke istine ipak ima. U Kraljevu postoji doktor, intelektualac i homoseksualac.

- Ne bih se spuštao na njegov nivo, bez obzira na to što je intelektualac - izjavio je kondukter kraljevaèkog Autotransporta.

 

 

Šarena pijaca

 

Zadatak je lak. Posetiæu Šarenu pijacu u ranim jutarnjim satima. Natrèaæu i samo pokupiti komentare. Cenzure nema. Doktori ne kupuju na buvljaku, žandarmi zalaze retko.

Buvlja pijaca u ranim jutarnjim satima. Tresu se plastiène šolje crne kafe, boja se vraæa u pospana lica. Život se uspravljuje.

Zadatak je bio težak. Kraljevo komentara nema. Kraljevo je zavera æutanja. Malo od stida, malo od doktora.

Šarena pijaca uveliko radi. Znam, u Paraæinu bi prièali i ono što ih ne pitam. Znam, u Kragujevcu ne bi štedeli doktora nego bi dodavali, uvelièavali.

Ali kose, tanke linije pruge najednom seku vezu izmeðu Kraljeva i Kragujevca.

Kraljevo se leti ne može prepoznati. Kraljevo leti - to je potpuno drugi grad. Leti se Kraljevo za dan prolepša. Kad se grad otarasi bede. Jednim naglim pokretom, kao mokar pas.

Kilometarska kolona kartonskih prodavaca prekinula se, nestala. Otišli u Arilje, Ivanjicu, gde ih vodi put na berbu malina. Na berbu voæa - pravac Bela Crkva, kod Vršca, u ravnicu.

Kraljevu je odmah bolje.

Kraljevo dobija na samopouzdanju, na važnosti, na otmenosti.

Oni što nisu tu, ti nose depresiju i paniku, ti podmeæu, ti rovare, ti kvare estetiku.

Pogled sa solitera u zimskom periodu.

Kad su kartonski prodavci tu, Kraljevo lièi na suvo okiæeno drvo. Put dug nekoliko kilometara, u glavnim i sporednim ulicama smenjuju se crni ljudi i šarene krpe.

Gledaju u zemlju. Ugašeni mutni pogledi. Pokisli i kad kiše nema. Kao poliveni vrelom sapunicom, okupani mutnom vodom.

Kad su žuti, zimogrožljivi prodavci tu, na dve strane ulice, ne vidi se od èega Kraljevo živi. Fabrike su propale. Ali u Kraljevu ima ravna ploèa zemlje pored Ibra. Tu su se spojile jedna sa drugom dve moæne fabrike pod otvorenim nebom. Prva, velika i ravna Kvantaška pijaca, trgovinski centar od Leskovca do Kruševa i Užica.

Pored Kvantaške, izrasla je kao mlado stablo Šarena pijaca; odmereni su, neæe oni da se hvale - najjaèa u Srbiji. Te dve fabrike, sa brda, spajaju limeni krovovi.

Šta tu sve nema. Tanke pecaljke dužine šest metara, konopci za brodove i èamce, srebrnaste èeliène sajle, zmijski skoturene i silne.

Da li je kraljevaèka buvlja pijaca najjaèa u Srbiji? On dugo razmišlja: - Najveæa nije. Po asortimanu robe, po kvalitetu, po raznovrsnosti, najbolja je. Najbolja je, u pravu si.

Žutu trafiku od plastike sunce iskrivilo tako da lièi na loptu, taènije na bubamaru.

Trafika u kojoj majstor radi - suva kora narandže baèene u blato.

Za trafiku prikaèen bicikl, visi kao prsten na ruci. Krov trafike pokrila zemlja, izrasla suva trava. Trava, cveæe, zemlja, plastika, satovi. U centru grada - peæina nekog pustinjaka. Naoèari, makaze, mobilni telefoni. Èudo tehnike, ali masno. Zamagljen prozor, otvara se i zatvara, kao oko krave koja umire.

Tu radi jedan radnik, ''oran a umoran''. Tu sedi Gužula, sajdžija i kolekcionar, mudrac. Kucam na šalter, pojavljuje se crni kaèket, kao krilo crne bube. Nije me prepoznao. Još bolje. Gužula je uvek tih, poèinje prièu: - Ovo je vašarsko-saborski narod. Ovo nije država. Ovo je jedno rasulo. Ovaj narod nema orijentaciju kuda ide i šta radi. Živi od jutra do jutra.

Pitali su ga - kako živiš? - Ništa mi drugo nije želja, želim da budem ponizan i skroman.

Najveæa mi je želja da ponižavam samog sebe. Ako æeš lepo da živiš, moraš malo da se skloniš. Zbog pameti možeš mnogo da izgubiš. Treba se držati toga.

Ja sam èovek koji gleda mnogo dalje. Zato treba da budem sam, usamljen.

Nikad nije èuo za filozofiju egzistencije, Sartra, Hajdegera. Izvesno je, nikad on to nije èitao. Meðutim, on kaže: - Sam sam se rodio, sam uglavnom živim, sam æu da umrem.

Jedan sajdžija iz Kraljeva, Biæe i Vreme.

Kako je precizni mehanièar u godinama, taènih a masnih prstiju, stigao do visine, do mudrosti: - Jedan èovek može da stvara, dok ne proigra mladost, dok ne proigra mnogo novca. Bio sam sedamedeset èetvrte godine možda najbogatiji èovek opštine Kraljevo.

Kako se sudbina savila u klupko? Pod stare dane Gužula je dobio pomoænika. Sa sekretarom partijskog komiteta u doba titoizma blizak je rod: - Reko sam ja njemu, kad sve bude prošlo, doæi æeš kod mene. Kod mene æeš i da umreš. Tako je i bilo.

Sekretar komiteta se hvalio kako su mu, u vreme samoupravljanja, Titove štafete, po hotelima, kud god krene, donosili devojke na tacni.

- Ostao je ovde da sedi i gleda prijatelje kako mu prolaze. Napustili su ga svi. Èak i porodica. Rekao sam mu da sedi ovde, da mi kupuje hleba i novine. Taj hleb nije mi potreban nego sam želeo da vidi narod šta je doèekao poèasni graðanin Kraljeva. Želeo sam da ga ponizim. Bio je aktivan u Mesnoj zajednici, delio je humanitarnu pomoæ. Tamo su imali aparat za fotokopiranje. Davao sam da fotokopira molitvenike hilandarske. Ima tu neèega... rekao je kad je bio napušten od svih. Nije to rekao kad je bio u zanosu i snazi, nego na kraju.

Gužula za politiku ne mari. Nije fer što sam se kroz šalter dotakao dnevne politike. Predsednik Boris Tadiæ? - Oni nemaju ništa svoje. Oni igraju kako im se naredi. Oni su u vlasti drugih ljudi koji upravljaju Srbijom. Njima to i odgovara.

Sajdžija iz Kraljeva lamentira nad Srbijom: - To je država u nestajanju. Potpunom. Èeka se samo još jedan deo da se odigra.

- Pre dvadeset godina bila je jedna uravnilovka. Ljudi su bili zadovoljni što mogu da dignu pet kredita a da nijedan ne vrate. Prošle nedelje ubio se u Sirèi, selu kod Kraljeva, èovek koji je digao kredit, misleæi da se ne vraæa, kao u vreme Tita. Kuæa oduzeta, porodica napolje, ubio se.

- Jeste ga lièno poznavali?

- Jesam kao mušteriju, znao sam ga.

Ne zna se šta je Gužula. Sajdžija što popravlja satove, a živi po sopstvenom satu. Došao je èovek iz Kruševca samo da ga vidi. Otišao je zamišljen: - On radi u Parizu u jednoj aviokompaniji.

Šta je rekao èovek iz Kruševca: - Tamo nema ništa bez rada, ovde ima dosta bez rada. Zato dolazim ovde, da se odmorim.

- Mene uèi rad, razumete. Ja ne znam, a rad zna. Mene rad uèi kako da radim, on mi pokaže - ovako...

Gužula je govorio o omladini, mlada devojka kupuje bateriju. Sluša razgovor, zanemela je: - Možete da zamenite bateriju?

- Ajd da probam!

- Kad vidim mog unuka i unuèicu ja zaplaèem. Kakva je njina buduænost? Ljudi ne misle o njima. U redu, sad je lepo rodilo. Može da se razmišlja i uživa. Ali buduænost njihova... - Izvoli æero!

- Koliko?

- Sto dinara!

- Hvala puno!

- Hvala lepo, da si živa i zdrava.

 

 

 

Narod

 

Dve žene, jedna prodaje za tezgom, druga sa æerkom prolazi. Ne poznaju se. Ali su se po mirisu, po kapi znoja na èelu, po pramenu kose, prepoznale. Obe su sa Kosova. Nema greške, niti je greška moguæa. Prolaze u šarenoj gomili naroda, majka i æerka. Æerka je studentkinja.

- Odakle si? Upisala pedagogiju. Ko je direktor Studentskog doma u Mitrovici? Odakle je? Teško da mu naðem vezu.

Pita devojku: - Sad ste na odmoru?

- Na odmoru. Nikoga nema.

Sad nije vreme za vezu. Isto su obuèene kao ostali; istim ritmom, sporo su hodale u špaliru. Kako je znala da su s Kosova? I kako odmah traži vezu? Istovremeno prodaje, služi tri mušterije. Pred njom su rolne štofa: - Metar i po, šta ste vi hteli?

- Htela sam metarski, ali da bude plav.

- Dobro, ima i nežnoplavi, oæete jednobojni?

Potpuno druga prièa, potpuno nepoverenje meðu meštanima. Starica, spržena kosa lutke iz kontejnera. A Raka drži tezgu, prodaje obuæu.

- Ne volite nas domoroce. Kod Leskovèana kupujete. U kamionu spavaju, peru se, umivaju, pišaju. Ustala u dva sata, išla na put, ene, došla radi.

- Ako. To joj je poso. I ja ustajem. Ako.

- Pa ako.

- Dobro prijo, dobro. Svi trèimo kod Leskovèana, kod švercera, kod Cigana.

- Koga, reèe, poznaješ iz Miloèaja?

- Poznajem ja mnogo nji, æuti...

- Prièaj...

- Neæu ja. Ne da kažeš od kojia si...

- Imaš manje èizme.

- Kako manje, misliš kraæe?

- Ja.

- Nemam.

- Ovo su èizme samo za ribare, duboke èizme.

- Kako za ribare, za seljake... Kakog ribara crnog...

- Moram da uzmem, joj... Ne mog na noge...

- Jesi od Piculinaca iz Miloèaja?

- Nisam, gor sam, visoèije...

- A poznaješ Piculince? Jesu živi? Kako ono beš?

- No, nisu živi. Živi su obadva...

- Kako ono beše, zovu se...

- Pa Piculinci...

- Onaj jedan što je uz èaršaf nosio kuæaricu. Kuæarica ide, njega nigde nema.

- Neæe da kupuju kod svojih ljudi?

- Jes bogami, ne vole domoroce. Sve trèe kod švercera, niški, leskovaèki, prokupaèki da kupuju. Za nas, kažu, da ne obogatimo. Spavaju u kamionu. Kupaju se, umivaju se, peru se. Prodaje ti posle papriku, ja l' krastavac. Mi kupujemo. Doðe Èarapan grdni, Èarapan žuri da proda, da ide da radi da mu ne propadne. U prošli petak bio luk 20 dinara, danas 40...

On drži tezgu, prodaje obuæu, šta se njega tièu Leskovèani, crvena, paprika, higijena?

Zato što tamo drži drugu tezgu. Izgubio je na luku. I to od koga? - od Èarapana.

Kafana na buvljaku. - Ostavio sam Maloga Paju da stoji, ja da popijem pivu. Dosadilo, brate...

Vraæa se: - Ma dao sam po ceni, za pivu.

- Kako su mogli da izmisle tu gadost da je lekar silovao žandarma?

- Ma jok, nije izmišljeno. Ima tu jedan lekar, svi znaju da je peder. Ako ga je... Što ga nije opièio šamarom, ko ga jebe... Takve stvari ne treba da se objavljuju u novine, to su za mene bljuvotine... To je tamo, za sud, šta ima u novine da izlazi? To je ružno i gledati i èitati.

Nema nikakvih komentara po Kraljevu. Kraljevèani uzdigli glave visoko. Stavio sam ga na teške muke. Pocrveneo je u licu. - Ne daj Bože da je neki moj komšija, bio bi ga svaki dan, gde god ga vidim, ako je na slobodi. Što æe ti takav èovek u okruženju, taka budala?

- Doktor radi u privatnoj praksi?

- U privatnoj, teraj ga u pièku materinu! - kaže rezignirano.

Moj sagovornik briše znojavo èelo. Naterao sam ga da prièa o doktoru, pokvario sam mu dan. Neæu više. Da sam ga vratio na istu temu, pobegao bi iz kafane. Sav je u znoju.

Preko puta za tezgom sedi Brka. Bledi radnièki kombinezon boje mastila. Noge na stolici Brka zavario, uzdigao stolicu na visinu tezge.

- Dobro, dobro ide - priznaje Brka.

- Ovo, mislim, ovako ovo... Ovo se neæe skupljati... slobodno peri, kuhaj... Ovo, mislim, ovako...

Kupac pakuje farmerice, ne jedne nego dvoje: - Vidim da je mekano.

- To je prano, kuhano, prano, kuhano...

Po naglasku, znam da je iz Novog Pazara: - Odakle su ove farmerice?

- Original amerièke. Osamsto dinara. Ovo je standardna pantalona, za svakoga, za stare, za mlade. One skroz brušene, to je za mlade. Evo, to su tije, imaš još par komada ostalo. Evo, sad èovek uze dvoje...

- Neæu brušene. Ipak, moram ja u Novi Pazar...

- Vala, otiði u Pazar, otiði ðe oæeš, ako naðeš ove pantalone...

Dalje, u tunelu, penzioneri igraju šah. Na ulazu u tunel prodaju se knjige.

- Æorava koka kljucne neko zrno. Ajde kljucni sad... Da vidimo, na primer, sad...

- Ej, krade figure! Zovi policiju.

- Zašto policiju? Ne treba policija, ti si žandarmerija.

Visoki, tanki žandarm je stajao, ortak je sa prodavcem knjiga. Neko upita: - Je l' ovaj stvarno žandarmerija?

Prodavac knjiga potvrðuje: - Jeste.

- Kako vas jure doktori po Kraljevu? Je l' to moguæe?

- Pa, izgleda jeste živa istina, prijatelju moj - odgovori žandarm.

Žandarm æuti, prodavac knjiga je pravi verglaš: - Što je najgore, opio ga. Kad je žandarm video, poèeo da ga tuèe. Ovi drugi, pacijenti, koji su èekali pred ordinacijom, videli, nešto se dešava. Skoèili drugi. Šta je bilo? Ovaj prièao. Ovaj ga tuèe, doktor vrišti...

- Ma nije moguæe?

- Znaju, znaju ljudi. Znaju sigurno. Nije izmišljeno. Èim je bilo preko televizora.

 

 

 

Narkomanska prièa

 

 

Prodavac knjiga poèe prièu o dogaðaju od pre nekoliko godina. Zanelo se dvoje narkomana. Toliko se zaneli, nisu primetili gomilu sveta koja se okupljala.

- Znaš ono kad je narkoman kresnuo onu u centru? U deset sati uveèe, poèeli su da se kite po spomeniku i da se drogiraju. Momak i devojka, izdvoji su se. Poèeli su da se ljube. Ljubljenje prolazilo, neko ih pogleda, neko ih ne pogleda. Ne bi privuklo pažnju milicionera, nego je milicioner video da je gužva, okupilo se 150 penzionera.

Policajac se primakne, otvori oèi. Penzioneri nareðuju: - Ne smetaj, mièi se.

Kako se našlo jaje u deset sati uveèe? - Neko je iz mase gaðao, pogodio je policajca.

Policajac se povukao u tamu, zove interventnu, pogodili ga jajetom. Napad na službeno lice. Ma, živa istina. Stigle su dve interventne...

Penzioneri su uživali. - Devojka lepa k'o lutka.

Prodavac knjiga dva puta ponavlja. k'o lutka, k'o lutka...

Masa se širila i skupljala. Narkomani nisu obraæali pažnju. Penzioneri su uživali.

Sto pedeset penzionera protiv policije: - Pustite ih, pustite! Jajare! Odlazite! Ko vas je zvao, džukele jedne!

Narkomani padaju lako. Lièno sam u kafiæu posmatrao poèetak policijske racije. Narkomani na visokim stolicama za šankom sede u nekom toplom i tihom dremežu. Ne može se reæi da su policajci pristupili grubo, narkomani su, valjda u šoku, videli su uniformu, padali na tvrdi dašèani pod. Lomili su se kao da su od stakla.

Policajci su, na previše grubo, pipnuli za kragnu prvog u redu. Drugi su padali sami. Niko da ih takne. Muzika nije prestajala. Visoke stolice su ih, kao živa stvorenja, razbacivale. Policija je napravila utisak. Padali su kao da mrtvi džokeji padaju iz sedla. U Kraljevu je bilo tako.

Neka prièa prodavac knjiga: - Policija, interventna, povukla mladiæa. Devojka je bila, razumeš, gola. Pali su oboje. Sa visine od sedameset-osamdeset santimetara. Tvrd i težak pad na beton. Èuo se težak uzdah mase: - Razbiše se.

Prodavac knjiga zna detalje, mora da je bio oèevidac: - Ne, oni su nastavili.

Policija prekida igru. Pred spomenikom u centru sto pedeset uzbuðenih penzionera vrtelo se sve do ponoæi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane