Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Alati za srpski jezik

UniverziJADA

 

Jedan čovek, jedna pljačka

 

 

Nikola Vlahović

 

 

Vreme srpskih čuda i dalje traje. Izvesni Siniša Jasnić, čovek za koga je srpska javnost čula tek kad se vreme "Univerzijade", tog velikog svetskog sportskog događaja, počelo približavati. Ko i kako je ovog čoveka postavio na mesto direktora preduzeća Univerzijada, nije poznato.

Taj Jasnić je toliko "poslovan" da je sklopio ugovor vredan 20 miliona evra za potrebe merenja sportskog vremena na "Univerzijadi". Pa se onda istakao već poznatim angažovanjem hrvatske firme Varteks da nam kroji po meri za potrebe "Univerzijade". Vlada Srbije je poništila ugovor, proglasila ga štetnim i pronašla da može da sklopi čak četiri puta jeftiniji ugovor, ali je Jasnić i nakon toga ostao "u sedlu".

Tek pristigli gradonačelnik Beograda Dragan Đilas, osetivši da bi mogao biti ugrožen sa te strane, odmah je uputio zahtev preduzeću Univerzijada da hitno dostavi spisak zaposlenih i tačan iznos svih plata, kao i specifikacije svih materijalnih troškova za sredstva koja je grad obezbedio preduzeću. Tražio je i sve izveštaje, i za 2007. i 2008. godinu.

Po statutu, sa mesta direktora Jasnića je mogao da smeni samo Univerzitetski sportski savez Srbije. Ali, mimo svake pameti, taj Jasnić je sa nekim potpisao ugovor da mu u slučaju smene sa mesta direktora preduzeća Univerzijada, mora biti isplaćeno pola miliona evra!

Onda još jedno čudo. Došla je odluka Organizacionog odbora "Univerzijade Beograd 2009." da zbog afere oko ugovora sa Varteksom razreši dužnosti izvršnog direktora Srđana Boškovića i na njegovo mesto postavi Zorana Jovanovića!

Zoran Jovanović, koji u preduzeću Univerzijada obavlja funkciju direktora za izgradnju i renoviranje objekata neophodnih za održavanje ove sportske manifestacije, najbliskiji je saradnik Siniše Jasnića!

Ko je, do vraga, taj Siniša Jasnić, upitala se zatečena beogradska čaršija.

Taj koji je sklapao sa njim ugovore morao je znati da je reč o čoveku koji je bio suspendovan sa mesta docenta na katedri za teoriju fizičke kulture na Fakultetu fizičke kulture u Novom Sadu, a protiv njega je bila podneta i krivična prijava "zbog povrede radne obaveze koja ugrožava imovinu veće vrednosti".

U presudi Okružnog suda u Novom Sadu, piše da je "... Jasnić tokom 2002. i do novembra 2003. godine raspolagao dinarskom i deviznom biznis karticom Fakulteta fizičke kulture u Novom Sadu kojom je mogao da plaća troškove na službenim putovanjima koje je realizovao za potrebe fakulteta, bez odobrenja Saveta fakulteta i u svrhe koje nisu iz delatnosti fakulteta".

Jasnić je ovom malom akrobacijom oštetio ustanovu u kojoj je radio za oko 14.000 evra.  Pozivajući se na ugovor između fakulteta i Univerzitetskog saveza za fizičku kulturu Jugoslavije, čiji je predsednik u to vreme bio, potrošio je 312.673 dinara i 10.745 evra.

Slučaj je čudnovato pao u zaborav, a Jasnić je nagrađen tako što je postavljen na čelo preduzeća zaduženog za organizaciju "Univerzijade", preko čijeg računa se u prošloj godini okrenulo više od 160 miliona dinara (prihod je iznosio 73,5 miliona, rashodi 87,5, a gubitak u poslovanju oko deset miliona dinara).

Konačno, u oktobru 2008. godine, Jasnić je smenjen, a potpredsednik Vlade Božidar Đelić i predsednik Vlade Mirko Cvetković postavili su Nebojšu Ilića za predsednika Izvršnog odbora projekta "Univerzijada".

Tada su Jasnićeve pristalica otvorile karte do kraja i iznele u javnost ono što do tada nikome nije bilo poznato, da je upravo on bio najzaslužniji za to što je Srbija dobila "Univerzijadu", te da ova država mnogo rizikuje njegovom smenom!

Kakva je onda ovo država u kojoj jedan jedini čovek ugovara posao od najvećeg značaja, i postavlja sebe na mesto glavnog, nesmenjivog i neprikosnovenog?

Čime je on kupio svoje pravo da zastupa ovu državu kao svoj lični brend, i kako se desilo da gomila štetnih ugovora i haos koji je napravio, svede ovaj posao na nivo radničkih sportskih igara.

U Srbiju će ove godine ući najviše 10.000 stranih sportista, umesto pet puta više koliko je bilo planirano. Biće i pet puta manje sportova nego što je trebalo da bude. Umesto da ova "Univerzijada" bude srpski poslovni adut 2009. biće samo još jedan mizeran pokušaj da se izdignemo iz blata korupcije i samovolje. U dobroj meri, taj pokušaj je već propao.

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane