Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kraljevo

Šta biva kad direktor javnog preduzeća tajno troši tuđe pare

Vranić Vraniću oči ne vadi

Direktor Javnog preduzeća Srbijašume u Kraljevu, Rade Vranić, na ovom mestu nalazi se samo godinu dana. Tabloid je uz pomoć svog  istraživača i njegovih izvora pokušao da odgovori na pitanje kako je Vranić u rekordnom roku doveo ovo preduzeće skoro do bankrota, i koje su dalje posledice njegove kratkotrajne vladavine ovim preduzećem.

Saša Segedinski

 Kada je 3. aprila 2008. godine stupio na mesto direktora Javnog preduzeća Srbijašume u Kraljevu, Rade Vranić je zatekao na računu  679.324,58 dinara. Samo godinu dana kasnije, Vranićevim neobičnim aktivnostima napravljen je minus od 36,5 miliona dinara!
Aktivna dugovanja izgledaju ovako: za kratkoročne kredite  2.552.188,00 dinara, primljeni avansi iznose 4.774.964,00 dinara, dugovanja dobavljačima 9.931.667,00 dinara, za specifične poslove  1.582.609,00 dinara, zarade i naknade zaposlenima 13.403.367,00 dinara, ostale obaveze 2.782.918,00 i obaveze za porez 1.466.644,00 dinara.
Ovaj silni dug za godinu dana Vranić je napravio i pored svakodnevne eksploatacije šume, i to uglavnom seče onih delova šuma koje bi trebalo da se vrate pravim vlasnicima.
Vranić eksploatiše šume koje pripadaju građanima Kraljeva (onima koji čekaju izvršenje povraćaja imovine oduzete od 1945. godine,  prim. red), kako bi im vratio gole ledine.
Šumsko gazdinstvo Stolovi pod rukovodstvom Radeta Vranića sprovodi seču šuma bez ikakvog plana. Ovo preduzeće je uništilo i javne puteve, uglavnom one koje je uradio Grad Kraljevo.
ŠG Stolovi Kraljevo u obavezi je da plaća održavanje ovih puteva koje koristi, ali umesto toga, putevi su uništeni, poput puta za Lopatnicu koji je sav u rupama zahvaljujući Srbijašumama. Ovakvim putevima međumesni autobusi ne mogu da prolaze, zbog čega ispaštaju meštani ovih mesnih zajednica.
Dodelom Srbijašuma SPS-u i PUPS-u, Vranić protekle godine  postaje opet direktor ovog preduzeća. Vranićevim stupanjem na dužnost, u kolektivu se sačinjava peticija od 30 šefova, direktora sektora i rukovodilaca koji su protiv saradnje sa Vranićem, a taj spisak se šalje zameniku generalnog direktora Srbijašume, i još jedan spisak potpisa 15 radnika generalnom direktoru u Beogradu.
 Mnogi radnici ovog preduzeća u Kraljevu, a ujedno i članovi SPS-a, početkom ove godine obraćaju se i predsedniku ove stranke Ivici Dačiću tražeći smenu Radeta Vranića.
Među potpisanima su: rukovodilac službe za planiranje i gazdovanje šume Stojan Dramićanin, dipl. inž. šumarstva, inače direktor do dolaska Vranića; rukovodilac odseka za osnovne planove i gazdovanje  Dragan Zlatojević, dipl. inž. šumarstva; rukovodilac službe za opšte i pravne poslove Dejan Dančetović, dipl. pravnik; rukovodilac službe za korišćenje šume Aleksandar Vorkapić, dipl. inž. šumarstva; samostalni projektant za puteve Danilo Garčević, dipl. inž. šumarstva, takođe bivši direktor ovog gazdinstva; rukovodilac RJ za građevinarstvo i izgradnju puteva Zoran Pribojac...
Treba podsetiti da je danom Vranićevog preuzimanja dužnosti direktora Srbijašuma, od 36 zaposlenih u direkciji njih desetoro (inženjera, tehničara, šumara, vozača i drugih) odmah otišlo "na duže bolovanje". Naravno, Vranić u međuvremenu stiče nove saradnike sa kojima vodi preduzeće, a to su radnici sa NK, KV i SSS obrazovanjem.
Uzgred, Rade Vranić je 19. septembra 2003. godine i krivično kažnjavan za zloupotrebu službenog položaja.
Naime, Opštinski sud u Kraljevu proglasio ga je krivim što je "...dana 22. novembra 2000. godine, kao direktor JP Srbijašume Beograd - Šumarsko gazdinstvo Stolovi Kraljevo, u nameri da sebi pribavi imovinsku korist, zadržao rešenje Opštinskog suda u Kraljevu I br.715/00 od 05. 09. 2000. godine, koje je dostavio blagajni šumarskog gazdinstva Stolovi radi izvršenja naplate novčanog potraživanja maloletne N. D. na ime zakonskog izdržavanja, zabranom 15 odsto od ličnog dohotka.
 Navedeno rešenje Vranić nije dostavio blagajni preduzeća i time sprečio da blagajna postupi po rešenju Opštinskog suda, a Vranić je kao odgovorno lice preduzeća iskorišćavanjem položaja pribavio sebi imovinsku korist, čime je tada načinio krivično delo zloupotrebe službenog položaja iz čl.242.st.4. u vezi st.1.KZRS, pri čemu mu je Opštinski sud utvrdio uslovnu osudu kazne zatvora u trajanju od šest meseci u naredne dve godine".
Odmah po stupanju na ovo mesto Vranić je usmenim putem tražio da mu Pravni sektor ŠG Stolovi Kraljevo preda celokupne spise sudskih predmeta, i to: I-1241/03, spisi koji se odnose na ustanovljenu hipoteku u korist Srbijašuma na objektima i zemljištu DP Strugare Jasen Kraljevo i DP Industrije nameštaja Kraljevo u ukupnoj površini od 2,32,00 hektara sa pratećim objektima. Hipoteka je sudskim rešenjem I-197/08 zasnovana u korist ovog gazdinstva, koju prethodni pravnik, Nedeljka Milašinović, nije uknjižila narednih deset godina!
Godine 2003. Pravni sektor ovog gazdinstva podnosi Opštinskom sudu u Kraljevu predlog za izvršenje, radi naplate-realizacije hipoteke, gde je glavni dug bio 5.350.000,00 dinara sa kamatom, a do 2004. godine iznosi preko sto miliona dinara, i taj predmet dobija sudski broj I-1241/03.
Ovaj predmet Vranić uzima od pravne službe preduzeća i daje ga privatnom advokatu Mladenu Ćurčiću iz Kraljeva, kome, uzgred, sa računa preduzeća plaća iznos od 82.000,00 dinara.
 Ovaj privatni Vranićev advokat ništa nije učinio po ovom predmetu, iako je bio plaćen, niti je došlo do očekivane licitacije radi realizacije hipoteke.
Takođe je od Pravne službe bez zapisnika oduzeo i predmet IP-965/06, koji se odnosi na tužbu šefa RJ Rasadničke proizvodnje, Milke Ojdanić. Spor se odnosi na razliku u zaradi vrednosti od preko 600.000,00 dinara sa kamatom. Predmet je takođe dat advokatu Mladenu Ćurčiću, a usluge naplaćivane od advokata plaćalo je opet preduzeće.
Među predmetima je i P-1733/07, spor u vezi sa Radomirom Kosovcem iz Ušća, Kraljevo, a odnosi se na povredu na radu. Pored toga što je preduzeću napravio dug koji iznosi više od 36 miliona dinara, Vranić je zaradio i više krivičnih prijava.
Početkom godine, nakon svega, opštinskom sudu u Kraljevu upućen je zahtev za sprovođenje istrage protiv Vranića.
 Stupanjem na dužnost bez ikakve usmene najave, kao i bez pisanog raskida ugovora između ŠG Stolovi i servisne radnje Štop, koji je zaključen 8. februara 2008. godine, Vranić je svim šefovima gazdinstava naredio da vozila u vlasništvu gazdinstva servisiraju u ovom servisu.
Od aprila prošle godine, i pored postojećeg ugovora, vozila se servisiraju u drugim servisima, pa je servisiranje buldožera vršeno u Kruševcu, a zbog promene servisera došlo je do razlike u ceni rezervnih delova i popravke za oko 600.000,00 dinara. Vranić na ovaj način već godinu dana krši postojeći ugovor sa servisom, kome ujedno pravi štetu, budući da je rad servisa prevashodno namenjen servisiranju vozila ŠG Stolovi. S druge strane, Vranić je pribavio imovinsku korist drugim serviserima.
Protiv direktora Radeta Vranića Opštinskom javnom tužilaštvu u Kraljevu podneta je krivična prijava, jer je oktobra 2008. godine, bez prethodno objavljenog javnog tendera i bez pravnog osnova,  angažovao privatno-fizičko lice Dragišu Nikolića, autoprevoznika iz Čibukovca, da u korist ŠG Stolovi vrši nasipanje puta svojim privatnim kamionom marke MAN, iako je ovo gazdinstvo imalo svoje kamione. Za tu uslugu Vranić mu je dao na poslugu naftu kojom se duži preduzeće, u količini od 930 litara ili u iznosu od 74.658,00 dinara. Potom bi Vranić, preko svog poslovođe RJ za građevinarstvo i puteve, kroz službene izveštaje lažno prikazao kretanje sredstava i rezultata poslovanja, pravio lažne obračune, sastavljao ispravu neistinite sadržine da je istu razdužio na građevinske mašine: valjak 450 litara, grejder 350 litara, ULT-a 150 litara i na drugi način grubo kršio ovlašćenja u pogledu upravljanja, raspolaganja i korišćenja imovine.
Rade Vranić je kroz prethodno upravljanje oštetio preduzeće i za 10 miliona dinara, neosnovano otpuštajući radnike. Svi radnici su na sudu uzeli odštetu od Srbijašuma (Zlatomir Bošković blizu četiri miliona dinara, Miroljub Domazet pet miliona dinara...). Ipak, Vranić nastavlja sa terorisanjem radnika i danas, zbog čega ima krivične prijave za mobing.
Protiv Radeta Vranića podneo je krivičnu prijavu i Dejan Dančetović, rukovodilac službe za pravne poslove, jer mu je svakodnevno u periodu od aprila do decembra meseca prošle godine "svakodnevno na radnom mestu govorio da je glup, da ne zna da radi svoj posao, terao ga da piše svakodnevno izjave o svom radu, svakodnevno cepao, vraćao, prepravljao urađena rešenja, tužbe i ostalu poslovnu dokumentaciju, vikao na njega, izlagao ga stalnoj kritici zbog navodnih propusta u radu, davao mu više puta negativnu stimulaciju radi omalovažavanja i potcenjivanja pred drugim kolegama".
 Vranić ga tera da izigrava i kurira, terajući ga da tri dana juri ostale rukovodioce po terenu i da stražari ispred SU Bogutovac, kako bi uručio rešenje o raspoređivanju šefu ovog odeljenja Draganu Zlatojeviću. Pored oduzimanja žiga, službenog telefona i indentifikacione kartice, dolaskom Vranića na mesto direktora, Dejan Dančetović doživljava da mu u toku korišćenja godišnjeg odmora Vranić šalje kući u pola sedam ujutru bliske saradnike, Ljubomira Alavuka, Vesnu Bošković... koji su dolazili bez ijednog razloga. Dok se Dančetov nalazio na bolovanju, po naređenju Vranića, menja se brava na Dančetovićevoj kancelariji.
Sve ovo Dejan Dančetović doživljava jer nije želeo da se odrekne naknade za nezakonitu suspenziju koju je dobio tokom prvog direktorovanja Radeta Vranića. Ta naknada iznosi 680.000,00 dinara, a ovaj predlog dao mu je sam Vranić vraćanjem na mesto direktora.
Ovoj krivičnoj prijavi Dejana Dančetovića pridružio se i čuvar šume  Miloje Ilić, koji takođe tvrdi da je direktor Rade Vranić počinio  mobing prema njemu.
Miloje Ilić navodi da je Vranić "...stupanjem na mesto direktora odmah naredio da se Iliću oduzmu žig i ostala sredstva za rad i započne kontrola rejona, inače, treća po njegovoj naredbi. Iako je sve bez njegovog prisustva kontrolisano, komisija je konstatovala da nema primedaba, ali 13. juna Vranić Ilića šalje na godišnji odmor. Na odmor upućuje i čuvara Isidora Maksimovića, kog istovremeno raspoređuje na Ilićev rejon, a Ilića raspoređuje u službu za uređenje šuma, što Ilić nikada nije radio po sistematizaciji. S obzirom na to da ih je Vranić istoga dana raspremeštao i poslao na odmor, dva šumska rejona su ostala bez čuvara".
Na kraju treba dodati da s Radetom Vranićem ima posla i Ministarstvo rada, jer prilikom stupanja na mesto direktora u dokumentaciji nije dostavio lekarsko uverenje.

 

A 1.

Leva, desna, leva, desna...

Rade Vranić je bio direktor Javnog preduzeća Srbijašume u Kraljevu i ranije (od 1997. do 2005. godine), i tom prilikom ostavio je  preduzeće u dugovima od 15 miliona dinara. Od 5. oktobra 2000. godine, promenio je sve poznatije političke stranke. Iz Jugoslovenskelevice prelazi u Demokratsku stranku, zatim u Srpski pokret obnove, pa u Demokratsku stranku Srbije, da bi se konačno, u ovom vremenu sadašnjem, "skrasio" kao socijalista (što je nekada i bio).

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane