Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Policija

 

Policija

 

Nestanak ili pljačka novca u MUP-u Srbije

 

 

Samo prati, neko će da plati

 

 

Za razliku od poslovne pratnje koja je uvek i bez izuzetka dobro plaćena, slučaj prevarenih i za novčanu naknadu zakinutih službenih pratilaca MUP-a Srbije koji su angažovani po Sporazumu o readmisiji, do današnjeg dana nije rešen. Novca nema, niti mu se putevi znaju. Ovaj slučaj analizira Tabloidov urednik, penzionisani načelnik Savezne uprave pogranične policije za strance i putne isprave Milan Glamočanin.

 

 

Milan Glamočanin

 

 

Donošenjem novog Zakona o policiji (iz 2006. godine), izvršena je istovremeno i reorganizacija Ministarstva, pa je ono podeljeno na više resora: Direkciju policije, Sektor finansija, ljudskih resursa i zajedničkih poslova, i Sektor za zaštitu i spasavanje.

To je omogućilo ministru da direktno kontroliše finansijske tokove u MUP-u, preko svog poverljivog čoveka gđe Suzane Šulajić, koja je činom imenovanja postala prva žena general policije, bez policijske obuke i iskustva, a nakon samo godinu dana provedenih u MUP-u!

Tako je i posao oko readmisije pripao novoformiranom Sektoru finansija, ljudskih resursa i zajedničkih poslova jer je nosilac posla, Uprava za upravne poslove, premeštena iz Direkcije policije (Resora javne bezbednosti).

Načelnik pomenute uprave bila je takođe osoba od poverenja. Reč je o gđi Ljiljani Dimitrijević koju je preporučila državna sekretarka, gđa Mirjana Orašanin. Sporazumi o readmisiji koji se odnose na vraćanje i preuzimanje naših državljana koji nelegalno borave u zemljama potpisnicama Sporazuma, posebno su bili interesantni sa finansijskog aspekta.

Naime, za svakog našeg vraćenog državljanina iz zemalja potpisnica Sporazuma o readmisiji uplaćivana je određena suma novca za policijske službenike koji su bili u njihovoj službenoj pratnji.

Tako je, na primer, sa SR Nemačkom potpisan sporazum u kome je precizirano da je ta suma vrednosti današnjih 230 evra, na ime službenog pratioca, a po tački 2. drugog poglavlja o finansijskim uslovima Protokola o modalitetima organizacionog, bezbednosnog i finansijskog sprovođenja Sporazuma, što je i poštovano u početku primene Sporazuma.

Službenu pratnju su mogla da vrše samo ovlašćena službena lica - policajci. Pomenuti sporazumi o readmisiji zaključeni su sa Vladom Nemačke 10. 10. 1996. i sa švajcarskim Saveznim većem 3. 7. 1997. godine, a nosilac poslova je bio bivši SMUP.

Na ime angažovanja jugoslovenskih službenih pratilaca, nadoknada za to uplaćivana je u iznosu od 450 tadašnjih nemačkih maraka, ili 450 švajcarskih franaka po svakom angažovanom službenom pratiocu.

U početku je uplata za angažovanu službenu pratnju uplaćivana na žiro račun Jugoslevenskog areotransporta koji je ta sredstva uplaćivao na račun SMUP-a. Umesto navedene sume, policajcima je isplaćivana suma od 43 evra.

Sporazum se nije primenjivao 1999. godine od vremena NATO agresije na SRJ, a novu primenu je doživeo tek posle demokratskih petooktobarskih promena 2000. godine.

Preko 100 policajaca bivšeg SMUP-a, koji su bili angažovani kao službeni pratioci na sprovođenju Sporazuma o readmisiji sa Nemačkom i Švajcarskom, obratili su se pismom pomoćniku saveznog ministra unutrašnjih poslova gdinu Stevanu Nikčeviću u više navrata, kao i saveznom ministru unutrašnjih poslova gdinu Zoranu Živkoviću, takođe 2001. i 2002. godine, tražeći razliku isplate nadoknade koja im po zakonu pripada. Volšeban nestanak tog namenskog novca istovremeno se dešavao i u tadašnjem RMUP-u Srbije.

Uzimajući u obzir da se na prostoru zemalja potpisnica Sporazuma o readmisiji nalazi više od 100.000 naših državljana koji treba da se vrate, lako je prosuditi kolika je to suma novca (od početka primene Sporazuma vraćeno oko 10.000 naših državljana, a za to vreme su službeni pratiocitećeni za nekoliko stotina hiljada evra!).

Uzgred, novčana sredstva za službenog pratioca su namenska i po Sporazumu ne mogu da se uplaćuju u budžet niti Narodnu banku Srbije.

Naravno, podržao sam opravdani zahtev za novčanu nadoknadu razlike službene pratnje za svakog angažovanog pratioca i zbog toga sam se zamerio rukovodiocima, kako bivšeg SMUP-a tako i rukovodstvu MUP-a Republike Srbije.

To se odmah odrazilo i na moje raspoređivanje za vreme vanrednog stanja neposredno po ubistvu premijera vlade Srbije Zorana Đinđića i prestanku postojanja SRJ-SMUP-a i prelaska u MUP Republike Srbije, te sam sa mesta načelnika Uprave pogranične policije raspoređen na radno mesto izvršilac, iz II platnog razreda u XII, bez obzira na Naredbu ministra Dušana Mihailovića od 16. 4. 2003. godine o raspoređivanju na odgovarajuća radna mesta u MUP-u bivših radnika SMUP-a.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane