Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid istražuje

Tabloid istražuje

 

Ko je Herman van Rompuj, prvi predsednik Evropske unije?

 

Da li je EU dosad najsloženiji projekat Rimokatolièke crkve?

 

 

  Ratifikacijom Lisabonskog sporazuma od svih 27 zemalja èlanica EU stvorena je do sada najveæa evropska superdržava.

Po tvrdnjama nekih analitièara, EU bi se sada mogla zvati Sjedinjene Evropske Države (USE). Ali za razliku od stvaranja USA, èemu je prethodio težak genocid i potpuno istrebljivanje starosedelaca u mnogim krajevima obe Amerike, stvaranje USE je bilo mnogo kompleksnije, pošto su mnogi vlastelini, kraljevi i feudalci pružali vekovima žestok otpor

 

Ivona Živkoviæ

 

 

Iako danas komesari EU nastoje da državama èlanicama nametnu što više "demokratije", pomenuti Lisabonski sporazum je zapravo na zaobilazan naèin izbegao referendumsko izjašnjavanje graðana. Tamo gde je i bilo nekog referenduma, videlo se da narod uopšte nije oduševljen ovakvom nadnacionalnom politièkom konstrukcijom. A kad narod nešto ne želi, onda mu se to mora lukavo upakovati u ono što on može da prihvati. I to je bio mukotrpan zadatak EU kreatora.

Zato ni prvi predsednik EU nije izabran na referendumu, veæ na tajnom sastanku Saveta EU. Èovek koji je izabran èak nije ni poznat politièkim krugovima van Belgije.

Njegovo ime je Herman van Rompuj (Rompjui ili Rompij) ili nešto slièno tome. Njegovo prezime se teško izgovara èak i u multikulturalnoj EU. Èovek neupadljivog lika i još manje primetnog dela.

I zemlja iz koje potièe, Belgija, ne može se pohvaliti istorijskim znaèajem. Bar ne za njene stanovnike. Ali, za divno èudo, baš u njoj je sedište EU i NATO-a, najmoænije vojske sveta.

Zašto u Belgiji, u Briselu?

 

Nacionalna alhemija

 

Belgija je nastala 1830. jednostavnim odvajanjem južnog dela teritorije od države koju znamo kao Holandija ili Nizozemska. Ime Nizozemska (Netherland) oznaèava da se radi o velikoj ravnici, dobrim delom i ispod nivoa mora, dok je Holandija naziv koji su ovoj zemlji dali Rimljani kada je bila njihova provincija. U Holandiji živi germanski narod koji sebe naziva Daèi (što je najverovatnije oblik reèi Dojè), a na starom nemaèkom znaèi - ljudi. Dojèland je zemlja germanskih ljudi. Staro srpsko ime Dojèin je verovatno oznaèavalo germansko poreklo.

U Belgiji danas živi šest miliona Daèa (koji govore svoj jezik) i oni žive u severnom delu zemlje nekada nazvanom Flandrija. Svi oni koji tu žive nazvani su tako Flamancima. U južnom delu Belgije, nazvanom Valonija, živi èetiri miliona Francuza, koji i dalje govore svoj francuski jezik, ali se ne zovu Francuzi veæ Valonci. (Ovo je analogno stvaranju Crnogoraca, Vojvoðana, Bošnjaka, Hrvata i Makedonaca. Analogija nije sluèajna, jer su tvorci i jednog i drugog nacionalnog i etnièkog parcelisanja isti.)

Dakle, Flamanci i Valonci nisu nikakvi novi narodi, veæ nova konstrukcija napravljena od Daèa (Dojèa) i Francuza. Ono što je karakteristika jednog naroda jeste jezik, i ne postoje dva naroda koji imaju isti jezik, niti jedan narod sa dva jezika. Ali, ako teritoriju na kojoj jedan narod živi podelite državnom granicom - dobijate nacije. Reè "nacija" potièe od latinske reèi "natio" i oznaèava roðenje (mesto roðenja). Onda namerno kroz istoriju, preko knjiga i masovnih medija, napravite zbrku ova dva pojma i ljudi više ne razlikuju narod od nacije. Tako veštaèki oblikovane nacije postaju narodi, ali bez svog izvornog jezika i kulture. Njihov dotadašnji jezik se nazove novim imenom i izmene neke reèi i... I dobijete, npr., crnogorski, hrvatski, bošnjaèki itd. - jezik.

U suštini on je i dalje onaj stari kojim su se sporazumevali i pre. Za pravljenje prikladnih reènika i stvaranje novih jezièkih konstrukcija zadužena je uèena masonerija. Za potrebe jedne takve tvorevine nazvane Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca, a kasnije preimenovane u Jugoslavija, masoni Dositej Obradoviæ i Vuk Karadžiæ napravili su i srpsko-hrvatski jezik.

Ovakve veštaèke deobe, preseljavanja, pokrštavanja, menjanja imena narodima, ali i lièna imena stanovnika odreðenih podruèja - deo su evropske istorije, ali i Indije i Amerike i Afrike. Tako je Rimokatolièka crkva veštom "alhemijom" vekovima zatirala izvorni nacionalizam i oseæanje pripadnosti odreðenom narodu ili feudu.

Naravno feud koji je kontrolisao vladar odan katolièkoj veri bio je bolji što je u njemu nacionalizam bio izgraðeniji. Ali, ako vladar nije bio spreman da se potèini ovoj crkvi, morao je biti detroniran, a narod pokršten, denacionalizovan ili pobijen.

 

Zavadi pa vladaj

 

Evropska unija sastavljena od 27 država èlanica upravo poèiva na ovako prekrojenim, pokrštenim i podeljenim narodima i katolièanstvu odanoj vlasteli, kojoj je vrhovno sveštenstvo odobrilo krunu. Bombardovanje Jugoslavije 1999, èime je proslavljeno 50 godina NATO saveza, savršeno je pokazalo sklad ove mašinerije. Iako je sve pokrenuto na fabrikovanim informacijama, nijedan evropski vladar niti visoki državnik u EU nije se bunio i suprotstavio. Državna suverenost je oèito još tada bila samo mislena imenica, pa je ratifikacija Lisabonskog sporazuma praktièno samo formalizovanje onoga što je i pre deset godina funkcionisalo. To se zove demokratski centralizam i pluralizam - svi imaju pravo da misle isto ili slièno. Ali smernice za odluke stižu iz jednog mesta i moraju se sprovoditi bez obzira na sopstveno mišljenje. Da li je Titova SFRJ bila samo mali probni sistem za EU?

Ali, formiranje superdržave sa demokratskim centralizmom uopšte nije bio jednostavan poduhvat i potrebni su bili vekovi da bi se podobne društvene zajednice i nacioni napravili. I to je, naravno, mogla da radi samo institucija koja je u stanju da opstane vekovima i koja funkcioniše u formi veoma uèenog bratstva. Braæa umiru telesno, ali Sveti duh i (Božji) zadaci se prenose na nove naraštaje.

Stvaranje EU je tako epilog hiljadu godina duge borbe za prevlast izmeðu sveštenika (odavno ustanovljene društvene elite za upravljanje ljudskim dušama) i feudalaca koji imaju posed, radnu snagu i vojsku i materijalna dobra. Duhovnjaci ta materijalna dobra moraju na neki naèin uzeti od njih (možete to nazvati i reketiranjem vlastele), a sa druge strane èesto gramziva i nesposobna vlastela može raèunati da æe mu narod mentalno obraðen verom, biti miran i pokoran. Crkva je upravo ekspert za takve poslove. A to mora debelo da se plati i to uglavom zlatom i dijamantima. Papirni novac služi samo obiènom narodu.

Ova simbioza duhovnog i materijalnog funkcioniše uspešno veæ hiljadama godina. Ali, krajnji cilj sveštenstva je jedno telo sa glavom. To znaèi da Sveti duh koji upravlja bude i vlasnik svih materijalnih dobara. Neki to nazivaju Hristovim carstvom, a neki Novim svetskim poretkom.

Zato je odnos katolièkog sveštenstva i vladara kroz vekove bio nategnut, a sami vladari uvoðeni su u teške ratove. Strategija duhovnih mudraca je bila u naèelu: Divide et impera!

 

Važno je imati moćnu vojsku

 

Pošto sveštenstvo nema svoju vojsku, ono je razradilo veštinu ubeðivanja kako bi za svoje krstaške ratove koristilo nacionalne vojske. Tako su Španci nakon osvajanja Amerika bili puni zlata i u 16. veku su postali svetska vojna supersila. Njihova borbenost i nemilosrdnost bile su posledica 760 godina duge tiranije koju su doživeli od Mavra, a onda teške crkvene inkvizicije. Za pokoravanje protestantske Engleske bilo je neophodno da se njihova takozvana nepobediva armada iskrca na britanska ostrva, a idealna pozicija za to bila je obala tada Ujedinjenog Holandskog Kraljevstva. Ali, holandske vojvode se nisu dale pokoriti i pružen je žestok otpor ovoj moænoj armadi u papskoj službi.

Tako je, u tada holandski Brisel, poslat vojvoda od Albe, koji je Holanðane šest godina teško terorisao. Osnovao je i preki sud za sve koji su se bunili.

Prvog juna 1568. u Briselu je pogubljeno 12 plemiæa, a nedelju dana kasnije i grofovi od Egmonda i Horne. Imenovano je "Krvavo veæe Albinog Tribunala, koje je i optuživalo i presuðivalo. (Današnji Haški tribunal je samo naslednik ove stare inkvizicije.)

Španski vladar Filip II, koji je Vojvodu od Albe i poslao u Holandiju, februara 1658. je èak naredio da se pobiju svi stanovnici Holandije, njih oko tri miliona. Papskoj inkviziciji su posebno smetali nepokorni, a uspešni holandski feudalci, trgovci i uèeni bogati ljudi.

Tako je 1753. oko 30.000 španskih vojnika napravilo opsadu oko holandskog grada Haarlema, gde se zatvorilo isto toliko stanovnika koji su pružali otpor sedam meseci. Grad je bio opasan kanalima i bedemima, a iznutra su ga branile i žene. Ali, kada im je ponestalo hrane, morali su da se predaju. Tada je španska armada napravila pravi masakr ubijajuæi sve pred sobom.

Gnev Spanjarda u službi katolièke inkvizicije vukao je korene odavno.

Tako je jedan jezuita u civili još 1584. ubio holandskog princa Vilijama Oranskog, koji im se tako žestoko odupirao sa svojom vojskom da je bogata Španija zbog tog rata doživela bankrot.

Veliki problem "nepobedivoj armadi" je predstavljao savez Engleske i Holandije nastao zbog bliskih rodbinskih veza protestantske dinastije Stjuarta sa holandskom Oranskom dinastijom.

Ovaj moæni savez je 1639. upravo vojno porazio "nepobedivu armadu" na južnoj obali Engleske, kada su Španci planirali da svrgnu kraljicu Elizabetu I. Ideja je bila da se španska armada, koju je predvodio Medina Sidonija, na južnoj engleskoj obali sjedini sa snagama vojvode od Parme i tako zajedno uðu u Englesku. Ali, nisu uspeli.

Tada je katolièkim vojnim stratezima postalo jasno da za svoje krstaške ratove (koje æe kasnije pokreniti i u pohodu na Indiju) moraju imati bolju vojsku upravo sa mornaricom kakvu je imala Engleska. Trebalo je nekako pridobiti Englesku za krstaške ratove.

Ali, engleski kralj Èarls I ne samo što je bio zagriženi protestant veæ nije dozvoljavao da mu razni savetnici i parlamentarci nameæu politièke odluke. A ti savetnici su èesto bili podmetnuti agenti Vatikana, koji su nastojali da iznutra oslabe njegovu vlast.

Sa druge strane kanala moæni holandski trgovci su se bogatili i sve više otiskivali preko Atlantskog okeana u Novi svet. Tamo su gradili svoje kolonije i širili biznis. Tako su 1625. na reci Hadson osnovali i grad nazvan Novi Amsterdam (današnji Njujork).

Zato se iz Vatikana krenulo u smišljanje paklenog plana da se Engleska, kao holandski najveæi saveznik, pokuša razoriti iznutra. Zadatak da detronira Èarlsa I i Englesku vrati pod patronat Rimokatolièke crkve dobio je Oliver Kromvel.

Èim se doèepao vlasti Kromvel je naredio da se Èarlsu I odrubi glava, što je uèinjeno javno 1649.

Novi režim u Engleskoj je onda potpuno promenio svoju politiku prema Holandiji, nastojeæi da od saveznika napravi neprijatelja. Parlament kojim je Kromvel lako manipulisao (jer demokratija zato i služi da bi se obiènim ljudima perfidno manipulisalo) doneo je Navigacioni zakon, koji je nalagao da sav uvoz u Englesku mora iæi engleskim brodovima ili brodovima koji su vlasništvo proizvoðaèa robe. To je oèito bilo usmereno protiv holandskih trgovaca i brodovlasnika.

Naravno Španija je prva priznala Kromvelov režim. I on je ubrzo objavio i rat Holandiji.

Tako je Vatikan konaèno imao pod svojom kontrolom englesku mornaricu pa je ona vremenom postala nova evropska i svetska imperija. Englezi su poèeli da ratuju na zapadu i istoku, kao i u Africi, ne znajuæi da zapravo vrše kolonizaciju za raèun Rimokatolièke crkve, dok je narod upadao u dugove i plaæao ova ratovanja.

Za razliku od engleskog kralja Džejmsa II, koji je imao titulu vojvoda od Jorka i bio spreman da Englesku drži u službi Katolièke crkve, unuk holandskog vladara Vilijama Oranskog nije bio takvog stava. Tako je Vilijam III Oranski 1688. svrgnuo Džejmsa II sa vlasti, pa su Holanðani ovim èinom Engleze zadržali u protestantskoj veri. Vojvoda od Jorka je inaèe poznat i po tome što je od Holanðana preoteo Novi Amsterdam i preimenovao ga u Nju Jork.

To ime najbolje pokazuje ko vlada njime i danas. Ako ovome dodate i rimski stil gradnje kojim obiluje Kapitol Hil u Vašingtonu, još vam je lakše da zakljuèite ko vlada èitavom federalnom upravom u USA. Zato nije ni èudno što je USA zdušno radila na stvaranju UE tj. USE.

Spajanje USA i UE je možda samo pitanje vremena.

 

Od Holandije do Belgije

 

Tako su iste moæne duhovne snage koje znaju da upravljaju ljudskim uverenjima naterale 1830. Daèe (Dojèe) i Francuze, iz Flandrije i Valone, da postanu Belgijanci. Uèinjeno je to orkestriranjem graðanske revolucije u Ujedinjenom Kraljevstvu Nižih Zemalja. Odvojen je južni deo zemlje (baš kao i nedavno Kosmet od Srbije). Odvajanje je tražilo veæinsko katolièko stanovništvo, koje je živelo u ovom delu Holandskog kraljevstva. Otcepljeni deo nazvan je Belgija po staroj rimskoj provinciji Gallia Belgica. Londonska konferencija na kojoj su uèestvovale glavne evropske sile priznala je nezavisnost Belgije i na presto je 1831. doveden Leopold I (od Sakse Koburga), kralj svih Belgijanaca, odan katolièanstvu. Da princeza Šarlota od Velsa (jedina æerka engleskog kralja Džordža IV) nije umrla prilikom poroðaja 1817. (pošto su joj "doktori" ispuštali krv i izgladnjivali je pre poroðaja i totalno je oslabili), ona i njen muž Leopold od Sakse Koburga nasledi bi britanski tron, gde se danas nalaze potomci princa Alberta iz iste germanske dinastije Sakse Koburg (a koji su promenili prezime u Vindzor). I pokojna princeza Dajana imala je istu titulu princeze od Velsa (i potièe iz dinastije Stjuarta koji su bili odani protestantizmu). Nova supruga princa Èarlsa je Kamila Parker, katolkinja po svom prvom mužu.

Belgijski kralj Leopold III je 1940. napravio dogovor sa Hitlerom (takoðe katolikom) i ostao je tokom rata u Belgiji, koja je odmah i kapitulirala. Neposredno pre saveznièke invazije Himler (katolik) je tajno preveo kralja Leopolda u Nemaèku. Nakon rata Leopold je pokušao da se vrati u Belgiju, ali mu je pretilo suðenje zbog izdaje i on je otišao u Švajcarsku (danas finansijsku centralu EU). Ostao je u izbeglištvu sve do 1951.

 

Bez patriotizma, morala i demokratije

 

U svojoj knjizi "U odsustvu veæine" (De Afwezige Meerderheid) pokojni flamanski filozof Lode Kles (1913-1997) upravo je napisao da bez identiteta i istinskog oseæanja za pripadnost domovini ne može biti ni demokratije ni morala. Da li je baš ovo razlog što se kao prvi predsednik EU našao neupadljivi Herman van Rompuj? Koliko je on u svojoj politièkoj karijeri bio fleksibilan, opisao je u više navrata belgijski politièki analitièar Pol Belin, koji je i autor zanimljive knjige o EU "Tron u Briselu".

Tako Belin otkriva da je upravo Rompuj (koga je lièno upoznao) kao mlad bio pod uticajem razmišljanja dr Klesa. Rompuj (1947) je konzervativni katolik i bio je politièki aktivista omladinske sekcije Flamanske demohrišæanske partije. Pisao je knjige i èlanke o znaèaju tradicionalnih vrednosti u društvu. U održavanju ovih vrednosti on je video najvažniju ulogu religije. Rompuj je posebno bio pristalica ideje da se zabrani abortus, jer predstavlja ubijanje živog stvorenja.

Herman van Rompuj je u jednom trenutku èak nameravao da napusti politiku i uðe u žurnalistiku. Tada mu je, kao talentovanom piscu i vrsnom intelektualcu, upravo Kles, koji je bio pred penzijom, ponudio mesto direktora belgijskog uticajnog magazina Trends, koji se bavi finansijama i ekonomskim temama. Ali Rompuj je ipak ostao u politici. Šta je razlog da se predomislio nije poznato, pa se pominje da je možda u pitanju svota koja se ne odbija ili neka služba iz koje se nikada ne izlazi. Tako je 1988. Rompuj postao lider tada vladajuæe Stranke hrišæanskih demokrata.

Kada je belgijski parlament 1990. izglasao veoma liberalan zakon o abortusu, tadašnji belgijski kraj Boduen, koji je umro tri godine kasnije i koji nije mogao da ima dece sa svojom ženom, a bio je odani katolik, navodno je izjavio da nikada neæe potpisati takav zakon i "da æe radije abdicirati". Ali, uticajni belgijski politièari nekako su bili "ubeðeni" da kralj samo blefira, pa su primedbe kralja (koji kao da je bio samo figura neke mnogo jaèe sile) ostale zataškane.

Kralj Boduen je tako zaista abdicirao aprila 1990. upravo zbog ovoga. Zakon je onda potpisao kolegijum ministara u skladu sa belgijskim ustavom, koji tako predviða ukoliko nema kralja.

Onda su ponovo izglasali da je kralj na tronu.

Kao voða tada najjaèe partije u parlamentu ovaj najliberalniji zakon o abortusu je praktièno omoguæio Rompuj, uprkos svojim èvrstim religijskim ubeðenjima.

Belin je o ovom skandalu (zapravo sprdnji sa monarhijom i demokratijom) pisao za Wall Street Journal i bio zbog toga oštro ukoren i suspendovan. Istina tada NEKOME nije odgovarala.

Belin dalje kaže da je nakon ovoga Hermanu van Rompuju bilo veoma neprijatno i prilikom jednog susreta sa Belinom èak je izbegao i da ga pogleda u oèi. Ali, njegova politièka karijera je uspešno nastavljena. Postao je ministar finansija, spiker predstavnièkog doma i, konaèno - premijer.

Belin kaže da je Rompuj i dalje nastavio da objavljuje svoje knjige, koje su odavale intelektualnog i veoma inteligentnog autora, ali više nije branio koncept dobrog, veæ koncept manjeg zla. I poèeo je da piše haiku.

Ali, politièka nedoslednost Hermana van Rompuja je postala njegova glavna politièka osobina.

 

Predizborno obećanje za lakoverne

 

Belgija se tako 2007. suoèila s najdubljom politièkom krizom kada je Vrhovni sud doneo odluku da je postojanje jednog dvojeziènog izbornog distrikta u Briselu (Brisel- Hale-Filvord) neustavno. Molbu da se utvrdi njegova ustavnost podneo je još 2003. stanovnik flamanskog dela distrikta Herman van Rompuj. Hrišæanskim demokratama, koji tada nisu bili u vladajuæoj partiji, oèito je odgovaralo da se ovaj distrikt podeli na dva dela (briselski, gde se govori francuski i gde žive Valonci, i Hale-Filvord, gde se govori holandski i gde žive tzv. Flamanci.

Uputivši žalbu sudu Rompuj je imao nameru da njome izazove politièke probleme belgijskoj vladi Liberala, koji su odbijali da se ovaj distrikt podeli .

Rompujevi flamanski hrišæanski demokrati su tako 2007. izašli na izbore sa èvrstim obeæanjem da æe kad uðu u vladu ovaj briselski distrikt podeliti. Èitavu predizbornu kampanju Rompuj je vodio sa ovim obeæanjem.

Kada je Rompujeva stranka dobila veæinu na ovim izborima i postala najjaèa flamanska stranka, nastao je problem jer nisu mogli da sastave vladu od dovoljnog broja poslanika Flamanaca i Valonaca upravo zbog spora oko podele distrikta. Vrhovni sud je nalagao da se o tome izjasni parlament i da se glasa, a Valonci su to odbijali. Da ne bi izgubio moguænost da kako-tako formira vladu, Rompuj je kao spiker parlamenta naprasno poèeo da odugovlaèi sa stavljanjem ove taèke na dnevni red. Birao je razne naèine da takvu skupštinu sazove, pa je pribegavao raznim trikovima, od zakljuèavanja vrata sale za sednice do nepojavljivanja u kancelariji èitave nedelje kako formalno ne bi primio pisani zahtev da sazove takvo glasanje. Kriza oko formiranja vlade je trajala mesecima, da bi onda Rompuj pristao da se formira vlada sa Valoncima i bez podele distrikta. Svoje glavno predizborno obeæanje je jednostavno "zaboravio". Još gore, tako formirana vlada dobila je veæi broj valonskih nego flamanskih ministara, iako su Flamanci veæinski deo stanovništva u Belgiji i njih je oko 60 odsto. Da podsetimo - Rompuj je Flamanac.

I kada je 2008. godine, nakon jednog finansijskog skandala, premijer Verhofštat, flamanski liberal, morao da podnese ostavku i na njegovo mesto došao Van Rompuj, dobio je kabinet sa veæinom ministara Valonaca. Ali njemu to nije smetalo. I dalje je nastojao da odloži glasanje o podeli briselskog distrikta, ne uvažavajuæi tako presudu Vrhovnog suda koju je baš on i inicirao.

Zakoni i demokratija su tako za politièare EU od karijere potrebni samo onda kada se od njih može napraviti politièka dobit.

Da li je ovakva politièka fleksibilnost baš bila preporuka prilikom izbora prvog predsednika EU, znaju samo oni koji su Rompuja tu postavili. A to nisu graðani EU.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane