Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Kriminal

Kriminal

 

Ruska mafija nije nestala sa scene nakon krvavih devedesetih

 

S druge strane zakona

 

U ruskim novinama Moskovski komsomolac (MK) objavljen je intervju sa takozvanim lopovskim autoritetom. Prenosimo ovaj tekst sa komentarima našeg dopisnika Viktora Hlistuna

 

Viktor Hlistun

dopisnik iz Moskve

 

 

Moskovski komsomolac intervju sa osobom od autoriteta u kriminalnim krugovima, koja iz razumljivih razloga ne otkriva svoje ime, donosi pod podnaslovom "Nije sluèajno kovèeg mafijaškog kuma èiji je nadimak bio Japanac (sedeo je u amerièkom zatvoru, a u Rusiji je bio autoritet ne samo u lopovskim krugovima veæ i meðu èinovnicima na vlasti) bio prekriven ruskom trobojkom - ruskom zastavom. Vlasti su ljubazne prema nama, zato što je korupcija svemoæna."

"Mafija je besmrtna", danas u Rusiji ova krilatica važi više nego ikad. Ruska mafija nije nestala sa scene nakon krvavih devedesetih. Upravo suprotno - danas doživljava èudesnu evoluciju. Mafijaši su tako tesno povezani sa državnim aparatom da na prvi pogled ne možete ni da zakljuèite ko je pred vama: kralj sveta prestupnika ili visoki èinovnik.

Ruski autoriteti za kriminal oslobaðaju se staljinistièkog nasleða i bore se izmeðu sebe snagom intelekta. Višestruke kombinacije tih "velikih majstora" stavljaju vlast u bezizlazan položaj. A mafijaši sa interesovanjem gledaju na èinovnièke ratove koji se vode po celoj zemlji i unose u tu "bitku bez pravila" svoj mali prilog.

Šta je danas ruska mafija? O tome je MK razgovarao sa kriminalnim autoritetom najvišeg ranga, ekspertom za noviju istoriju ruskog podzemlja.

 

Nije mit, veæ realnost

 

Da li u Rusiji danas postoji organizovani kriminal takvog nivoa da bi se mogao nazvati mafijom?

- Mafija postoji, i nema nikakvih objektivnih èinjenica koje govore da æe nestati. Tamo gde postoji ozbiljan posao, tamo postoji i ozbiljan kriminal. To su razni nivoi jedne iste graðevine. Jednostavno, danas nikome nije prijatno da govori o ruskoj mafiji: ona je veoma brzo urasla u ekonomiju i u politiku. Mit o padu ruske mafije šire osobe manje važnosti koje nisu ubeðene u svoju bezbednost. To je stari štos svih nelegalnih sindikata na svetu. A naši èuvari pravnog poretka, umesto pravih mafijaša, proturaju javnosti nekakve lopove niskog ranga i južnog (Kavkaz i Srednja Azija) toka. Na njih je moguæe svaliti sve grehe. Na primer, recimo kao da oni drže pod kontrolom naš projekat veka - olimpijski Soèi. Tamo toga nema, zato na bajkama o kriminalu na Olimpijadi 2014. hrabro mogu da profitiraju èinovnici.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da je broj organizovanih kriminalnih grupa (OKG) formiranih u toku poslednjih godinu dana porastao. Da li je to taèno?

- Ako ekonomija zemlje pada, onda raste samo broj siledžija organizovanih u kriminalne grupe. Moguæe ih je nazvati i OKG. Radi se o tome da OKG kontroliše biznis. Iako u biznisu ima loših dela, kako njihov broj može da raste? Ali, kada policija hoæe da pokaže svoju efikasnost, pod pojam OKG poèinju da svrstavaju i one koji tu ne pripadaju. Organi zaštite pravnog poretka æute o uticajnim figurama ruske mafije. Od njih mogu da imaju, po izboru, ili veliki novac, ili velike neprijatnosti. U poslednje vreme izbor je pao na novac. Generalno govoreæi, što je policija korumpiranija, to se mafija bolje oseæa.

Govorite "ruska mafija". Ima li ona zbilja nacionalnu boju?

- Svaka mafija u svojoj osnovi ima "nacionalno odelo". Na primer, mnoge ona asocira na italijanske tajne organizacije, iako su, realno gledano, pre njih postojali klanovi Iraca u Americi. Organizovani kriminal u svojoj osnovi nema mnogo etnièkih manjina, posebno imigranata. Dešava se da postojanje sopstvenog nelegalnog sindikata dugo bude pitanje etnièkog ponosa, kao što su, na primer, predstavnici kriminalne elite meðu došljacima iz Gruzije. U principu, danas se u celom svetu kriminal visokog ranga postepeno infiltrira u ekonomiju, a ekonomija ne poznaje državne granice. Ipak, ruska mafija je osobena i na nju se to ne odnosi. Ona i danas jasno zastupa svoju nacionalnu stranu. Nije sluèajno kovèeg njihovog kuma Japanca bio prekriven ruskom zastavom, sa njom je on otišao u grob. To je bilo simbolièno, drukèije nije ni moglo biti. Uostalom, ruska mafija okuplja ljude raznih veroispovesti (danas meðu njenim istaknutim èlanovima ima i onih koji se svrstavaju pod krst, polumesec ili pod Davidovu zvezdu).

 

Divlji karakter

 

U èemu je specifiènost savremene ruske mafije?

- Pre svega, ona nikada nije bila organizovana na ideji nacionalnog revanša (Rusi su suviše veliki narod da bi se oseæali kao manjina ili kao stranci). Ona u osnovi poèiva na ekumenskoj ideji vlasti, pre svega u liènom i materijalnom odnosu. Gde god bili, Rusi vrlo brzo poèinju da diktiraju svoja pravila. Kada je pomenuti Japanac otišao u Ameriku, snašao se tamo kao bubreg u loju.

I uopšte, ruska mafija je uporna, poput irskih gangstera i brutalna poput Sicilijanaca, usmerena na finansijske strategije poput jevrejskih grupa. A znate li kome treba zahvaliti što je naša mafija najjaèa od svih?  Drugu Staljinu. Zahvaljujuæi njegovom režimu, u nedrima organa bezbednosti je stvorena kasta kriminalaca koji su radili pod okriljem zakona. Cilj tog sovjetskog "izuma" bio je jaèanje kontrole nad kriminalcima, pre svega u zatvorima. U to vreme kroz zatvore su prošli milioni graðana, pa se na taj naèin, faktièki u celoj zemlji, milom ili silom, širio moæni psihološki uticaj te kaste. Nju je vlast strukturisala po rangovima i teritorijama.

Šta æe se desiti ako u zakon budu unete izmene, tako da ako èovek samo prizna da je kriminalac može da bude kažnjen?

- To je nemoguæe u državi koja sebe naziva pravnom. A i nijedan mafijaš neæe požuriti da sebe nazove kriminalcem. Nekada kriminalci nisu mogli sebi da dozvole da imaju porodicu, svojinu, rad, danas se o tome govori kao o neèemu iz prošlosti. A u organima bezbednosti nastavljaju da ukazuju na obiène brutalne momke koji, ako su i deo mafije, imaju u njoj sporednu ulogu.

 

Kriminalci sa kravatama

 

Kako izgledaju i ponašaju se savremeni kriminalni autoriteti?

- Ako govorimo o mafijašima, oni su pre svega usredsreðeni na moskovski region i imaju svoj sopstveni stil. Meðu prestonièkim autoritetima, paradoksalno, na ceni su dva kvaliteta - izražena inteligencija i krajnja agresivnost. Meðu njima je postalo moderno rukovoditi sopstvenim stvaralaèkim projektima - od religioznih do filmskih. Narkotike ne uzimaju, alkohol se konzumira umereno (alkohol se nikad ne služi na poslovnim sastancima). Do sada se održao obièaj da prestonièki autoriteti u vezi sa nasilnim blokom mafije (oni koji se bave "fizièkim pritiscima") nose "generalske" zvezde na ramenima. Ta tradicija æe verovatno uskoro da bude prekinuta, ali za sada je se još pridržavaju. U modu je ušlo još nešto - tetovaže ruske trobojke. Govorim, naravno, ne o gruzijskim kriminalcima, koji su se naselili u Evropi i koji se ponašaju suvše buèno, da to niko neæe moæi beskonaèno da trpi. Iako evropski novinari njih takoðe nazivaju ruskom mafijom, oni sa ruskom mafijom nemaju nikakve veze, niti imaju išta zajednièko sa njom. Inaèe, svi ruski mafijaši izraženo zagovaraju patriotizam (iako ne vole da preciziraju u èemu se on ogleda). I to ima duboke korene. Kada su Nemci krenuli na naše severozapadne teritorije, u kojima je bilo mnogo logora, istaknuti kriminalci su pokušali da formiraju nešto poput partizanski odreda.

Postoje li nekakva ogranièenja kada je o starosti reè? Postoji li specifièan naèin oblaèenja mafijaša?

- Nema starosnih ogranièenja, ali realno gledano, u višem mafijaškom sloju, najmlaði pripadnici nemaju manje od 50 godina. Tu se traži životno iskustvo i duboko razumevanje ljudske prirode. Kulturi odevanja poklanja se velika pažnja, ali to je opšti znak civilizovanosti. Po izgledu, oni se ne razlikuju od onih sa kojima posluju. Ne smatra se pristojnim upotrebljavanje žargona, njihova komunikacija je diskretnija i jezièki korektnija od njihovog okruženja. Oni za sebe imaju obièaj da kažu: "U toku 24 èasa, 8 sati je za odmor, 14 za samoobrazovanje, jedan sat za liène stvari i jedan sat za mafijaške poslove." Verujte, taj poslednji sat je veoma efikasno iskorišæen.

 

Bez tabua

 

Kakvi tabui danas postoje u ruskoj mafiji?

- Moguæe je da postoji tabu u vezi sa njihovim sudijama. To su oni koji se bave samo sudijskim poslovima i nièim drugim. Oni su jedinstvena i veoma konzervativna kasta. Nemaju dužnost da se bave biznisom, niti da budu bogataši, kako bi se iskljuèile bilo kakve predrasude. Vrata svojih stanova najprincipijelniji od njih nikada ne zatvaraju, veæ ih drže pritvorena. Na taj naèin istièu da od njih nemate šta da uzmete. Ni njihova deca nisu dužna da budu uspešna i bogata, to je nepisano pravilo. Oni sa sobom ne nose novac, novèanik, kreditnu karticu.

Èist komunizam... Kako ovi ilegalni sudovi žive bez novca?

- Oko njih uvek postoje ljudi koji rešavaju sve poslove u vezi sa novcem. Sudiju obièno štite jedan-dva proverena èoveka. Sudija ne gubi vreme na rešavanje svakodnevnih, životnih, problema, u njegovim rukama je sudbina ljudi. O smrtnoj kazni ili doživotnom zatvoru odluèuju trojica sudija. I ako je jedan od njih protiv, presuda se opoziva. 

 

Objašnjenje MK

 

Prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, na operativnom nivou u organima unutrašnjih poslova Ruske Federacije danas se vodi spisak od 149 pripadnika elite u organiziovanom kriminalu. Prošle godine bilo je uhapšeno, zbog razlièitih prestupa, njih 48, što je za treæinu više nego 2008. godine. Pored toga, do današnjih dana u (zatvorenièkim) kolonijama, istražnom zatvoru i zatvorima boravi 92 pripadnika elite.

(Dodaæu tome da u celoj Rusiji, prema nekim podacima, postoji 149 takvih lica.V.H.)

Možete li nam navesti nekoliko imena?

- Pominjanje imena je zabranjeno. To nisu gangsteri i ubice iz prošlih vremena koji su hranili svoju sujetu èitajuæi u crnoj hronici u novinama o sopstvenim podvizima. Ruski kriminalni lideri sebe nazivaju jednostavno autoritetima, a i to nevoljno. Ipak, finansijski genije mafije Majer Lanski (inaèe stanovnik Belorusije), koji je skoro pola veka bio glavna figura meðudržavnog podzemnog sveta, uveravao je da je ceo svoj život bio poštovan kao biznismen. On je bio spreman da se sudi sa svim novinama koje su tvrdile obratno. Takav je bio i Japanac. Ali, to je individualni stil. Paradoks je u tome da je moguæe otvoreno govoriti o bliskim vezama sa organizovanim kriminalom, a istovremeno se baviti svojim poslovima. Zato sam danas i pristao na ovaj intervju. Vlasti su prema nama dobronamerne, jer je korupcija svemoæna.

U poslednje vreme uhapšeno je nekoliko pripadnika mafijaške elite. Izvori iz pravosudnih organa govore da su se sami prijavili kako bi dospeli iza rešetaka, gde æe, verovatno, biti u velikom broju...

- Za delo za koje, po novom zakonu, mogu da dobiju doživotnu robiju? To je suviše visoka cena. A i ne mogu èlanovi visokog mafijaškog društva da se nalaze u zatvoru. To je poslednje mesto gde su oni spremni sebe da vide. Za rešenje bilo kojih pitanja, oni imaju i tehniku i veze.

Krajem prošle godine stupile su na snagu izmene Kriviènog zakona koje pooštravaju odgovornost za organizovani kriminal. Na primer, u paragrafu 4, èlana 210 Kriviènog zakona stoji da se lica koja zauzimaju visoke položaje u kriminalnoj hijerarhiji kažnjavaju lišavanjem slobode na rok od 15 do 20 godina ili na doživotno lišavanje slobode.

 

 

Mafijaši nemaju suparnike

 

Danas su kriminalni arbitrarni sudovi i mafijaška elita - razlièiti klanovi?

- Nedavno su se oni podelili i razilaze se sve više i više. Od vremena Staljina vlastima je bilo unosno da sve sporove rešava kriminalistièka elita koja je pod njihovom kontrolom. Danas ovi arbitrarni sudovi (koji predstavljaju cvet ruske mafije) èak nemaju zatvorskog iskustva. A njima poveravaju rešavanje poverljivih sporova o veoma velikim novèanim iznosima i glavnim pitanjima. Predstavnicima stare garde to se ne dopada i tu se nalazi koren sukoba.

Oni koji su korumpirani mogu da se nazovu i suparnicima mafije?

- Ni u kom sluèaju. I kada se govori da je vlast u dosluhu sa mafijom, to se ne odnosi na Rusiju. Oni su danas na suprotnim stranama, ali su meðu njima jasno postavljene granice i na odreðenim nivoima ne plaæa mafija za svoju nepovredivost, veæ obratno, vlast plaæa mafiji. Korumpirani èinovnici danas ratuju meðu sobom. Oni ne mogu da podele sfere uticaja. Ko æe tu da presudi? Policija? Sudije? Zato sve èešæe èinovnici pribegavaju pomoæi od kriminalnih arbitrarnih sudija. Nedavno je bio takav sluèaj - rukovodioci dva ozbiljna državna ministarstva nisu mogli da podele dobit. I, obratili su se predstavnicima mafije, koji su za procenat od 20 odsto presudili u ovom sluèaju. Sve je ovo jedinstveno dostignuæe autoriteta ruske mafije, pre svega moskovske. Toga nema nigde, a kod nas je to postala norma ponašanja.

Zar su ratovi meðu èinovnicima toliko ozbiljni da oni ne prezaju ni od stvaranja veza sa kriminalnim strukturama?

- U otadžbinskoj korupciji konkurencija je još oštrija od one koja je vladala meðu bandama devedesetih godina prošlog veka. Ratovi èinovnika postali su znak današnjeg vremena. Obièni graðani ih ne vide, ali u tim ratovima, kao i u pravim ratovima, ima i ubijenih i ranjenih. Èinovnici strahuju za svoj život - od njih to danas redom možete èuti. Oni se ne boje toliko uobièajenih stvari, koliko neèeg tananijeg, poput znalaèki nameštene saobraæajne nesreæe ili otrova koji sporo deluje. Zato nije suvišno da, onaj ko rizikuje da se pojavi na korupcionaškom "frontu", ima fizièku i moralnu podršku. Osobe visokog ranga, istina, mogu da koriste legalne snage bezbednosti, ali apsolutna veæina pribegava podršci mafije.

Utièe li mafija na život obiènih graðana?

- Na njih utièe ekonomsko stanje u zemlji u koje mafija unosi svoje investicije. Oni koji nemaju nelegalne prihode, nemaju ni veze sa mafijom. Mafija neæe nestati sa scene sve dok je živa korupcija. A to za našeg života neæemo doèekati.

 

Komentar

 

Jasno je da ovaj predstavnik mafijaške elite pokušava da opravda sebe. On tvrdi da dejstva mafije ne utièu na obiène graðane, da mafijaški sindikati nemaju veze sa obiènim graðanima. Ali, to nije istina. Taèno je da visoke kriminalne strukture, generalno, pljaèkaju èinovnike, politièare koji nezakonito zaraðuju novac. Ipak, razmislite: da li novac koji imaju èinovnici, politièari i ostala kamarila, dolazi iz džepova obiènih graðana. Korumpirani policajac uzima novac obiènih Rusa i od tog novca plaæa mafijaškim bosovima. Tako da se ispostavlja da borbu, koja se sada vodi protiv korupcije, treba smatrati i borbom protiv mafije. Iako mafijaši ni po koju cenu neæe priznati da èinovnici pljaèkaju obiène graðane. Jer, i njima je stalo da im bude bolje.

 

 

 

Mafija je besmrtna, danas u Rusiji ova krilatica važi više nego ikad. Ruska mafija nije nestala sa scene nakon krvavih devedesetih. Upravo suprotno - danas doživljava èudesnu evoluciju.

 

 

Ruska mafija je uporna poput irskih gangstera i brutalna poput Sicilijanaca, usmerena na finansijske strategije poput jevrejskih grupa.

 

 

Do sada se održao obièaj da prestonièki autoriteti u vezi sa nasilnim blokom mafije, oni koji se bave "fizièkim pritiscima", nose "generalske" zvezde na ramenima. Ta tradicija æe verovatno uskoro da bude prekinuta, ali za sada je se još pridržavaju.

 

 

Oni koji nemaju nelegalne prihode, nemaju ni veze sa mafijom. Mafija neæe nestati sa scene sve dok je živa korupcija.

 

 

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane