Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Beoèin: Mesto neverovatnih poduhvata

 

Dremanje po cenovniku

 

   Grad ima sve predispozicije da postane turistièka Meka, jer osim Piramide ima i Potemkinova sela, a sudeæi po funkcionerskim platama, ima tu i dosta šeika

 

Igor Milanoviæ

 

U Beoèinu, na obroncima Fruške gore blizu Dunava i Novog Sada, pojavila se piramida. Ne ona egipatska, veæ mnogo jednostavnija, vojvoðanska, koja samo ukazuje na to da u ovom industrijskom mestu ima faraona.

Piramida je naziv za omladinsku zadrugu smeštenu usred opštinske uprave, gde su neèiji mili i dragi dobili poslove održavanja èistoæe, administracije, košenja trave, održavanje sajta i internet mreže. Masne plate redovno primaju iako veæina njih nikada nije ni kroèila u zgradu opštine, a sve pomenute poslove i dalje odraðuju stalno zaposleni radnici.

Omladinci su se samo ugledali na starije, one što je narod izabrao na opštinske funkcije. Tamo odbornici zaraðuju 2.000 dinara dnevno samo da se pojave u Skupštini opštine i odremaju svoju smenu. U Beoèinu funkcioneri imaju visoke plate i u ovoj krizi, pa tako direktor JKP ima 108.000, JP Graðevinsko zemljište 80.000, JP Toplane 72.000, JP Sportsko-poslovnog centra 70.000, dok sam predsednik Opštine prima 117.000, njegov zamenik 90.000, a predsednik SO 73.000. Lepa vest je da je predsedniku opštine i njegovim zamenicima sudski zabranjena isplata funkcionerskih dodataka. Loša vest je da njima ne pada na pamet da protivzakonito dobijene pare vrate u budžet, kako je sud odredio.

Po obièaju, štedi se tamo gde su pare najpotrebnije. Najveæa žrtva bi trebalo da bude Dom zdravlja "Dr Dušan Saviæ Doda", za koji je u projekciji budžeta predviðeno umanjenje prihoda od 30 odsto, a na drugom mestu je predškolska ustanova "Ljuba Stankoviæ". Ono što pametni funkcioneri nisu objasnili jeste èinjenica da se Dom zdravlja uopšte ni ne finansira iz opštinskog budžeta, tako da je svaka stavka u istome o njemu jednostavno - pranje para.

Tako oprane pare onda se arèe na faraonske projekte. Za završne radove Sportsko-poslovnog centra plaæeno je 150 umesto predviðenih 80 miliona. Tadašnji direktor Centra, videvši šta se radi, odbio je da potpiše aneks ugovora i otišao u penziju, a svoj potpis je stavio predsednik opštine Bogdan Cvejiæ. Važno je da se krka i pije, a domovi zdravlja i vrtiæi su èist višak, zar ne?

Da nešto sluèajno ne pokvari idilu Beoèina, èiji je poèasni graðanin i jedan Bojan Pajtiæ, u opštini je nova vlast zavela nepotizam - zapošljavanje milih i dragih na svim moguæim i nemoguæim mestima. Predsednica upravnog odbora Kulturnog centra je Dušica Dragin, žena ministra poljoprivrede Saše Dragina, lokalnom stanovništvu poznata i po kumovskim vezama sa predsednikom opštine. Kao da Beoèin nema sopstveni kadar za ovu funkciju?

U pomenutom kulturnom centru zaposlena je i majka Vidane Nediæ, šefice kabineta predsednika Cvejiæa. Ne bi to, možda, bilo toliko strašno da prethodna radnica nije otpuštena kao tehnološki višak da bi na njeno mesto odmah, daleko pre isteka zakonskog roka od šest meseci, bila primljena Vidanina majka.

Veliko je pitanje kako je i Vidana postala šef kabineta, kada nije imala ni dana radnog staža niti adekvatnu struènu kvalifikaciju. Zato je gospoðica, sigurno, imala neke druge atribute koji su predsedniku opštine zapali za oko.

Neke atribute, izgleda, ima i Milan Šodiæ (DS), zbog koga je amandmanom izmenjen statut opštine kako bi mogao da postane drugi zamenik predsednika, iako zakon izrièito predviða samo jednog zamenika. Salve smeha u ovom sluèaju izazvalo je objašnjenje koje je na pritužbu opozicije uputio Pokrajinski sekretarijat za meðuopštinsku saradnju i lokalnu samoupravu u kome se pozivao na zakon iz 2002. koji je u meðuvremenu èak dva puta izmenjen, a da o tome niko nije obavestio birokrate iz Novog Sada.

Ni Nikola Vukšiæ, navodni šef opštinske službe za privredu i razvoj, to nikako ne bi mogao da bude jer nema odgovarajuæu struènu spremu. Upuæeni smatraju, ipak, da je sreæna okolnost ta što se Nikola nikako ne meša u sopstveni posao, a njegove funkcije ionako nema u sistematizaciji.

Osim pomenute piramide, Beoèin ima i Potemkinova sela u koja spada preduzeæe Feniks. Izvršno veæe je finansiralo obnovu hale tog preduzeæa sa 25 miliona dinara. Na sveèanom otvaranju reèeno je da je investiciona vrednost novog pogona u hali 79,5 miliona dinara, da æe biti zaposlena 24 nova radnika u samom pogonu, a da æe se kod kooperanata otvoriti još 200 novih radnih mesta. Predsednik IV Pokrajine, Bojan Pajtiæ, samim sebom se oduševljavao na pomenutom otvaranju, razgledao je halu kao da je muzej, a onda se prešlo na krkanje, opijanje i terevenèenje do zore. Danas se u pomenutom pogonu povremeno mogu videti èetiri-pet radnika kako se muvaju po praznom fabrièkom krugu.

 

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane