Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Životinje

Životinje

Bačka Topola i njene preokupacije 

 

Ključni psi i pseći ključ

 

U Bačkoj Topoli ima i onih koji i životinje dele po poreklu. Beogradski psi su tako postali zabranjeni u Bačkoj Topoli

 

Igor Milanović

 

Na Salašu 116 kod Bačke Topole, prof. Etela Merk, magistar slikarstva, već deset godina brine o mnoštvu napuštenih i  zlostavljanih pasa i mačaka. Danas ima oko 500 pasa i oko 70 mačaka.

Azil koji je oformila poseduje urednu dozvolu u vidu Rešenja izdatog 25. maja 2006. godine od Uprave za veterinu pri Ministarstvu poljoprivrede, stočarstva i vodoprivrede Republike Srbije. Na površini od 11 i po jutara, tj. oko sedam hektara, nalaze se kuća (u kojoj živi vlasnica azila, sa šestogodišnjim sinom), brojne okućnice, ozidane kućice za pse sa delimično izbetoniranom površinom, kao i prirodno zemljanim i travnatim delom, gde psi borave. Psi su potpuno zaštićeni od velikih vrućina u hladu drveća, nadstrešica i boksova. Zaštićeni su i od jakih vojvođanskih snežnih i vetrovitih smetova zimi.

U Vojvodini sličnu dozvolu ima još jedino azil u Đurđevu.

Sada je opštinska vlast, umesto da pomogne ovaj nesvakidašnji projekat krenula u obračun sa profesorkom Merk. Prvo su joj prebacivali da hraneći pse lutalice izvan azila prlja grad, a nedavno su je pozvali i u policiju na saslušanje. Kao razlog su naveli da, navodno, nije platila klanični otpad koji je još pre četiri godine dobila kao hranu za pse i mačke.

Najbizarnija optužnica odnosila se na tvrdnju da u azilu drži i pse iz Beograda, kao da ti laju na drugom jeziku.

"Nije važno odakle dolaziš, već kuda ideš!", glasi moto Saveza vojvođanskih Mađara, koji ne važi za pse u Bačkoj Topoli. Za njih je važno ne samo odakle psi dolaze već i kome idu pare za njih.

Opština planira da sledeće godine za troškove azila izdvoji tri miliona dinara, ali joj se u partijski program ne uklapa da te pare odu Eteli Merk. Draže bi im bilo da novac dobije lokalno JKP Komgrad koje bi već umelo da deo para prosledi u džepove opštinskih vlastodržaca. Kao što smo videli, Komgrad nema dozvolu za rad Ministarstva poljoprivrede, a nema ni pravi azil. Ima jedino prihvatilište za nekih 20-ak pasa, koje već posle samo nekoliko dana pušta ponovo na ulicu.

Direktor Komgrada Zoltan Sombati za to ima solomonsko rešenje: grad bi trebalo da izdvoji sredstva i pomogne izgradnju novog azila u okviru Javnog komunalnog preduzeća. "Prihvatilište Etele Merk, kao ni sadašnji azil JKP Komgrad, ne odgovara propisima", tvrdi Sombati zaboravljajući da o tome brine Ministarstvo poljoprivrede koje je azilu profesorke Merk izdalo dozvolu.

Da je u pitanju neki pokrajinski sekretarijat, a ne republičko ministarstvo, Zoltan i njegove partijske kolege iz gradske uprave se ne bi ni bunili. Kada im smetaju beogradski psi u Vojvodini, šta li tek misle o ministrima iz Beograda?

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane