Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Evropa

Evropa

Čekajući potop: Najcrnji pesimizam preplavio je do juče najveće optimiste

 

Šah, mat - rat

 

Osim najpoznatijih analitičara, sve je više i evropskih političara koji najavljuju skori krah Evropske unije, ako se hitno nešto ne promeni. Evroskepticima se sada pridružio i Mario Soareš, političar koji je Portugaliju uveo u evropsku porodicu tvrdeći tada da Evropa nema alternativu. Danas je promenio mišljenje

 

Fridrih Emke

dopisnik iz Frankfurta

 

 

Džerald Ćelente je Amerikanac italijanskog porekla i jedan od najpoznatijih svetskih analitičara. Njegove prognoze smo i ranije objavljivali, a svetsku slavu je stekao detaljnom najavom izbijanja aktuelne ekonomske krize.

Doskora je Ćelente, analizirajući kretanja na finansijskom tržištu, prognozirao produbljenje krize u 2012, a u međuvremenu je korigovao svoj stav: ako se ovako nastavi, već u drugoj polovini ove godine doći će do istorijskog kraha svetskog finansijskog tržišta, visoke nezaposlenosti, gladi i pobuna siromašnih i u najbogatijim zemljama sveta.

"U slučaju izbijanja super-krize doći će do sveopšteg rata. Ratovaće svako protiv svakog: jedna država protiv druge, razne etničke grupacije u okvirima iste države dići će se jedna na drugu, dok će siromašni u okvirima iste etničke grupe i države da se bore protiv bogatih", tvrdi Ćelente.

Ovaj analitičar u svom najnovijem izveštaju u okviru informativne službe The Trends Journala pokazuje da su dosadašnje prognoze bile isuviše optimističke. Naslov njegovog članka u prevodu glasi "Prvi veliki rat 21. veka - pripremite se za borbu za preživljavanje".

 

Gore nego pre obećanja

 

Ćelenteova analiza se zasniva na neminovnim posledicama političkih koraka. Jedna od osnova njegovih prognoza je i nedavni izveštaj o kretanju na američkom tržištu rada. Pri dolasku na vlast sadašnjeg predsednika SAD Baraka Huseina Obame u celoj zemlji je procenat nezaposlenih iznosio 4,7 odsto. Nezaposlenost među belcima je iznosila 4,2 odsto, a među crncima 8,1 odsto. Obama je posebno crnačkom stanovništvu obećao smanjenje nezaposlenosti. Danas, međutim, 15,5 odsto crnih Amerikanaca nema posao, što je duplo više nego u vremenu kada je Obama davao svoja predizborna obećanja.

Da bi skrenuo pažnju sa domaćih problema, smatra Ćelente, Obama je krenuo u ratne avanture u severnoj Africi. Agresija na Libiju nije samo pokušaj zaustavljanja kineskog uticaja u Africi, već i dimna zavesa iza koje bi trebalo da se sakriju domaći problemi. Ogromna većina Amerikanaca bi, da je upoznata sa realnošću, rado pristala da živi u Libiji pod Moamerom Gadafijem, koga je i sam vrh američkih političara koliko još 2009. nazivao "vernim saveznikom u borbi protiv terorizma" i "afričkim mirotvorcem".

Sledeći vojni angažman NATO-a već je isplaniran, tvrdi Ćelente, i biće usmeren protiv ruskog saveznika na Bliskom Istoku - Sirije. Ovaj rat bi, međutim, doveo do eskalacije nasilja na celom Bliskom istoku i do razarajućih posledica po celokupnu svetsku privredu.

Agresija na Libiju dovela je do privremenih nestašica goriva u EU. Za vreme uskršnjih praznika je cena benzina klase super na pojedinim pumpama u Nemačkoj, zbog nestašice, na trenutak dosegla i neverovatne cene od preko pet evra za litar, dok je na jednoj pumpi koncerna ESSO u blizini Štutgarta postavljen rekord od 9,99 evra za litar. U međuvremenu su se cene stabilizovale na istorijskom maksimumu od 1,65 evra za litar supera, sa tendencijom daljeg rasta.

Cena goriva neminovno utiče na cene ostalih proizvoda, najviše hrane, koja je već sada preskupa i u najrazvijenijim zemljama sveta. Eksplozija nasilja na Bliskom istoku i u severnoj Africi dovešće do još viših cena i većih nestašica hrane u Evropi, jer će biti presečeni neki od trgovačkih puteva, a i sirova nafta će skokovito poskupeti.

Ukoliko do ovoga dođe, neminovne su pobune sirotinje čak i u EU i SAD, a ako političke elite ne nađu mirno rešenje za te pobune, neminovno dolazi do raspada kako Unije tako i SAD, prognozira Ćelente. U ovom trenutku, koliko može da se primeti, nema ozbiljnih naznaka pokušaja mirnog rešavanja kriza ni kod kuće ni u inostranstvu.

Jedno drugo mišljenje je još razornije za evropsku budućnost. Njega je nedavno u intervjuu TV kanalu Euronews izneo penzionisani portugalski političar Mario Soareš: "Već su svi shvatili da Evropa, ako ne dođe do promene kursa, nema budućnost i da će dugoročno postati privezak Azije".

Soareš bi trebao da zna o čemu govori. Kao premijer Portugalije on je 1977. postavio formalni zahtev da njegova zemlja uđe u tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu (preteču današnje EU), da bi zatim, takođe kao premijer, 12. juna 1985. potpisao akt o pristupanju. Kada ovakav jedan političar postane evroskeptik, jasno je da sa EU nešto nije u redu.

 

Ovo nije ta Evropa

 

Tržišta, a posebno ona hartijama od vrednosti i valutama, potpuno su poludela, tvrdi Soareš. Njima vladaju monstrumi, kako ih on naziva, a poslovni interesi su zasenili političke. Ovo postaje dramatično, jer Evropa nije uspela da nađe zajednički odgovor na narastajuće pretnje, pošto se Nemačka i njena kancelarka Angela Merkel postavljaju kao evropski zapovednici.

"Gospođa Merkel veruje da zemlje koje imaju para, kao što je slučaj sa Nemačkom, mogu da komanduju ostalima i u tome duboko greši", upozorava Soareš u svom intervjuu.

Francuska samo prati Nemačku i niko pouzdano nije upoznat sa političkim ciljevima Sarkozija. Hiljade izbeglica iz severne Afrike ne samo da ugrožavaju evropsku bezbednost, već narušavaju i evropsko jedinstvo zbog novoproklamovanog stava Brisela da svaka zemlja mora sama da nađe izlaz iz krize. Pri tome se mislilo na Italiju, koja je najviše trpela zbog priliva emigranata iz Afrike.

Zbog toga je Soareš pledirao da se nađu odgovorni za novonastalu krizu, a onda zaključuje: "Moramo da nađemo odgovorne i da saznamo ko to kontroliše Evropu i krizu širi po celom svetu. Živimo, međutim, u naopakom svetu. Krivci zadržavaju svoje pozicije u bankama i dalje upravljaju novčanim tokovima. Banke čak dobijaju pare od država kako bi se spasle bankrota."

Finansijska alavost neće progutati samo Portugaliju, ako evropske institucije brzo ne reaguju. Soareš veruje da bi time neminovno došlo do kraja evropskog projekta, što bi sa svoje strane dovelo do "snažnih reakcija građana EU", kako se izrazio nekadašnji portugalski političar.

Pobune nisu samo severnoafrički ili arapski model iznalaženja izlaza iz kriza. I u Evropi bi uskoro moglo da dođe do sličnih dešavanja jer, kako tvrdi Soareš: "Ljudi će se odupirati ovakvoj Evropi. Jer, ovo i nije Evropa."

 

 

 

 

 

Soareš zna šta govori

 

 

Mario Soareš (puno ime Mario Alberto Nobre Lopes Soares) rođen je decembra 1924. godine. Socijalističku partiju Portugalije osnovao je 19. aprila 1973. godine, a već sledeće godine postaje ministar inostranih poslova.

Premijer Portugalije bio je u periodu od 1976. do 1977, zatim ponovo 1978. i konačno od 1983. do 1985. godine.

Predsednik Portugalije bio je u dva mandata: od 1986. do 1991. i od 1991. do 1996.

U periodu od 1999. do 2004. bio je poslanik u Evropskom parlamentu.

 

 

Pripremite se za bekstvo

 

Džerald Ćelente (Gerald Celente) je rođen 1946. u Njujorku. The Trends Research Institute, koji je izdavač The Trends Journala, osnovao je 1980. Sedište ove organizacije je danas u Kingstonu, savezna država Njujork, SAD.

Novembra 2008. Ćelente je na kablovskoj televiziji Fox Business Network najavio ekonomsku krizu koja će zaista nedugo zatim i da izbije. Istovremeno je predvideo da će doći do pobuna nezadovoljnih poreskih obveznika, ali i do sukoba zbog hrane, čime je zapanjio tada site američke gledaoce. Korektno i tačno je najavio i finansijsko-politički slom 2010. godine, kao i mnoge druge događaje.

Građanima koji bi želeli da prežive od njega najavljenu opštu krizu i haos u drugoj polovini ove godine, Ćelente poručuje: "Kupujte već sada plemenite metale, stvarajte zalihe hrane i vode i naoružajte se. Ali, na prvom mestu se pomirite sa tim da ćete uskoro morati da se borite za svoj i život svojih rođaka."

Pripadnicima verskih i nacionalnih manjina u Evropi, koji će prvi biti na udaru razgnevljene mase, ali i svima ostalima koji to mogu, Ćelente preporučuje da već sada razrade planove za bekstvo u sigurne delove sveta.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane