Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid je pozvan

Tabloid je pozvan

Gde su granice izmeðu "prihvatljivog" i "nedozvoljivog" omalovažavanja pacijenata

 

Pazi - besan lekar

 

Graðani koji nisu poslušni dobijaju vakcine nepoznatog porekla i sadržaja, pa je tako manje opasno biti izložen napadu besnog psa nego besnog lekara

 

Goran Radojeviæ

 

Dana 19. avgusta 2006. godine našu èitateljku M.I. iz Èuruga ujeo je pas lutalica. Zbog moguænosti da je pas bio zaražen besnilom ona je otišla u Pasterov zavod u Novom Sadu, gde ju je primio dr Muškinja i dao joj tri injekcije. Prvu je M.I. primila 19. avgusta, drugu 22, a treæu 26. avgusta.

Posle ove treæe M.I. je pozlilo na povratku kuæi i od tada poèinju njeni zdravstveni problemi. Nije bez znaèaja ni èinjenica da ona nije, kao što je uobièajeno, zadržana neko vreme kod lekara koji bi pratio dejstvo injekcije i mogao da interveniše u sluèaju neželjenih efekata koji su u ovom sluèaju, oèigledno, nastupili.

M.I. je lekar jednostavno po davanju treæe injekcije prljavo-sive boje, poslao kuæi i njoj je pozlilo veæ u taksiju.

Pola sata kasnije, u kuæi, dobila je snažne grèeve, povraæala je, dobila je dijareju, ruke su joj utrnule da ih skoro nije ni oseæala, a telesna temperatura joj je skoèila. Isti problemi su se nastavili i narednih dana s tim što su joj tada iskoèili i plikovi i èesto je imala gušenja, a jezik joj je poplaveo. Dr Vera Jerant Patiæ, kojoj se M.I. obratila nije mogla da joj pomogne, jer nije znala šta je taèno primila kao injekciju.

Zbog toga M.I. telefonom poziva dr Muškinju da sazna sadržaj i poreklo injekcije kako bi mogla da dobije adekvatni protivotrov. Umesto toga, on joj saopštava da je bio i ratni doktor, a da je u karijeri dao samo jednom pogrešnu injekciju! Kao da je i to malo.

Zaštitnik prava pacijenata, kome se M.I. ubrzo obratila, odgovorio joj je da je sve uraðeno po zakonu (!?) Verovatno zakon predviða nastupanje neželjenih posledica po davanju injekcije nepoznatog porekla!

Na insistiranje pacijentkinje èiji zdravstveni problemi nisu prestajali, dr Stankov je podneo prijavu da se ispita regularnost date injekcije. Jedini rezultat te prijave bilo je potpisivanje nekog protokola ili sporazuma, koji M.I. nikada nije dat na uvid, izmeðu dr Muškinje, s jedne strane, i dr Vladimira Petroviæa iz Instituta za javno zdravlje i dr Melanije Vislavski iz Deèije bolnice, sa druge strane.

Lekari se u ovoj zemlji, oèigledno, domunðavaju, a da pacijenti o èijem se zdravlju radi, ništa ne saznaju. Zbog uspešnog skrivanja istine od nastradalog pacijenta, dr Petroviæ je za nagradu prebaèen u Ministarstvo zdravlja.

Jedino je dr Stankov pokazao neku brigu za M.I. dajuæi joj savete kako bar da snizi temperaturu. Dr Vislavski sa njom nije htela èak ni telefonom da razgovara.

Konaèno se oglasila i Zdravstvena inspekcija Novog Sada, ali samo preporukom da, ako to hoæe, M.I. dr Muškinju može da tuži. Da li je posao Zdravstvene inspekcije da deli pravne savete ili da istražuje bar kog je porekla neki lek koji se daje pacijentu?

Konaèno se pre nekoliko dana M.I. obratila i novom ministru zdravlja dr Zoranu Stankoviæu u nadi da æe on moæi da sazna šta je ona pre skoro pet godina primila u Pasterovom zavodu u Novom Sadu i kako da se sada dalje leèi, buduæi da se problemi ciklièno ponavljaju. Moguæe je, meðutim, da i ovaj ministar, kao i njegov prethodnik, smatra da je zdravstveni sistem ove zemlje u funkciji zastrašivanja graðana da budu poslušni, kako ne bi dobili neku vakcinu protiv besnila, svinjskog ili ptièjeg gripa ili neèeg drugog po izboru aktuelne vlasti i farmaceutske mafije.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane