Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Beli mantili

Beli mantili

Zrenjanin: Regionalna bolnica u kandžama lekarske elite    

 

Septiène pesme dr Damjanova

 

Sluèajevi nestruènosti sa sudskim epilogom vrh su ledenog brega javašluka, nebrige i nepravilnosti u radu ove regionalne, zrenjaninske kuæe zdravlja

 

Zoltan Horvat

 

 

Zrenjaninsko zdravstvo je rak rana srednjeg Banata. U strogoj, bolje reæi rigidnoj hijerarhijiutih mantila" regionalne bolnice u veèitoj izgradnji (bolnica se gradi iskljuèivo sredstvima samodoprinosa) caruju nepotizam i negativna selekcija pri izboru naèelnika i najodgovornijih za savesno leèenje pacijenata. Poslednja rupa na svirali su, naravno, vlasnici bolnice, odnosno pacijenti, ostavljeni na milost i nemilost bahatim i osionim vlasnicima funkcija u zrenjaninskom zdravstvu.

Èak ni alarmantan broj sluèajeva nestruènog i nesavesnog leèenja sa fatalnim ishodima ne izaziva ama baš nikakve reakcije nadležnih. Naèelnici odeljenja bolnice biraju se iskljuèivo po stranaèkom kljuèu, gde prednost imaju bliski i dalji roðaci vladajuæeg tima bolnice, kojom rukovodielièna ledi" Zrenjanina, dr Gordana Kozlovaèki, naslednica kolega direktora koji su se više nego dobro udomili u lokalnoj dnevnoj politici.

U bolnici se pažljivo sakriva od javnosti katastrofalan uèinak bliskih saradnika ovdašnje zavoditeljice strogoæe. Uèestali su prigovori na naèin rada zrenjaninske lekarske vrhuške i prosto je neverovatno da, recimo, odgovornu funkciju naèelnika ortopedije još uvek obavlja dr Mile Damjanov, koji je (kao tek jedan od mnogih) od strane ne malog broja nastradalih pacijenata i njihovih roðaka zatrpan privatnim tužbama i kriviènim prijavama, a najavljena je i reakcija opštinskog javnog tužioca.

Sve optužbe ukazuju na nesavesno i nestruèno leèenje pacijenata od strane miljenika zdravstvene vrhuške u Zrenjaninu, koje (za sada) štiti "moæan imunitet", èlanstvo u vladajuæoj Demokratskoj stranci. Sluèajevi Mirka Beronje, Žolta Saboa, Zagorke Nikoliæ, Branislava Naðalina, Milisava Markoviæa i mnogih drugih izražavaju, najblaže reèeno, ozbiljnu sumnju u struènost, naèin rada i (ne)mar ovdašnjih lidera u belim mantilima.

Pacijent Mirko Beronja primljen je u zrenjaninsku bolnicu na odeljenje ortopedije 14. septembra prošle godine radi ugradnje veštaèkog kuka. Više puta je operisan zbog komplikacija išèašenja proteze, a na odeljenju koštane trakcije Beronja je ležao sa išèašenom protezom. Nakon poslednje u nizu neuspešnih operacija Beronja umire 4. januara ove godine od sepse i ostalih komplikacija izazvanih nestruènim i nesavesnim leèenjem. 

Žolt Sabo je kao pacijent primljen u bolnicu 20. septembra prošle godine radi operativnog leèenja pseudoartroze humerusa (komplikacije preloma nadlaktice u smislu lažnog zgloba). Nakon operacije koja je tehnièki loše izvedena, pojavila se dodatna, još teža komplikacija, paraliza radijalnog živca usled njegove povrede u toku operacije. Na kraju je samo formalno konstatovano da je ovaj pacijent došao u bolnicu sa 20 procenata invaliditeta, a izašao sa 40 procenata definitivnog invaliditeta!

Zagorka Nikoliæ je u bolnicu primljena 15. oktobra prošle godine zbog preloma kuka. Operisana je i ugraðena joj je parcijalna proteza kuka, nakon èega je upuæena u banju na rehabilitaciju. Meðutim, zbog išèašenja proteze usled loše operativne tehnike, Zagorka je ponovo primljena na odeljenje 3. januara ove godine. Da stvar bude najgora, naèelnik dr Damjanov ne preduzima neophodne korake i pacijent umire 18. januara ove godine.

Branislav Naðalin je primljen u bolnicu 15. decembra prošle godine, takoðe zbog preloma kuka. Operacijom mu je ugraðena parcijalna proteza, ali je i u ovom sluèaju loša operativna tehnika uèinila svoje, pa je ponovo došlo do išèašenja proteze. To je spreèilo bilo kakvu rehabilitaciju, a pacijent se još uvek nalazi na odeljenju bolnice sa veoma malim šansama sa oporavak.

Milisav Markoviæ je nakon išèašenja kuka u saobraæajnoj nesreæi primljen u bolnicu 17. novembra prošle godine. Postavljen je na koštanu trakciju bez repozicije kuka, a nakon nekoliko dana je i operisan i tom prilikom mu je ugraðena parcijalna proteza kuka. Usled ko zna koje po redu loše operativne tehnike i nepoštovanja osnovnih postulate operacije, i ovde dolazi do išèašenja proteze. I ovaj nesreæni pacijent se upuæuje u banju, ali se usled komplikacija u dva navrata vraæa u bolnicu (14. i 25. decembra prošle godine). Nakon toga usledila je i treæa operacija gde je usput odstranjena i parcijalna proteza. Milisav Markoviæ se trenutno, sedam meseci kasnije, još uvek nalazi u zrenjaninskoj bolnici bez zgloba kuka (?!), a surove i nevesele prognoze kažu da su male šanse za njegov funkcionalni i životni oporavak.

Ovi sluèajevi koji uz mnoštvo ranijih èekaju sudski epilog, tek su vrh ledenog brega nestruènosti, javašluka, nebrige i nepravilnosti u radu vrhuške zrenjaninske bolnice. Uprkos uèestalim pojavama sepse i drugim drastiènim posledicama, nadležni u bolnici æute kao zaliveni.

 

 

 

Dobar glas, loš ugled

 

Zrenjaninska povlašæena lekarska elita, stranaèki uniformisana, savršeno vlada situacijom. Direktor bolnice ima pomoænika, savetnika, zamenike direktora... Sistemom mreže glavnih i viših medicinskih sestara, rukovodi koordinator konzervativnih grana olièen u liku - supruge gradonaèelnika.

Uprkos teškoj materijalnoj situaciji, u kojoj pacijenti za bolnièko leèenje moraju da ponesu od kuæe sve živo, plate se glavnim igraèima dele u kovertama, jer su, kako se navodi, poslovna tajna, a otpremnina i otpremnina su se mnogi nauzimali pa se vraæali u bolnicu na neku od "odgovornih" funkcija. 

Za razliku od velikih dobavljaèa bolnice kojima se na volšeban naèin redovno isplaæuju potraživanja, mali dobavljaèi su presavili tabak i redom tuže bolnicu zbog neizmirenih obaveza.

Javna je tajna da je u krugu bolnice do 12 èasova veoma teško naæi treznog lekara, uprkos (na papiru) strogoj zabrani upotrebe alkohola na radnom mestu. Miljenici bolnièke vrhuške, po svemu sudeæi, imaju status "belih medveda", a dosadašnja sporadièna kažnjavanja "zakaèila" su samo one koji su markirani kao nepodobni.

Inaèe, dr Damjanov uživa poseban ugled najboljeg pevaèa meðu svojim kolegama. Na stranaèkim sveèanostima, uz iæe i piæe, uveseljava kolege svojim vokalom. 

     

 

 

 

Biznis cveta

 

Lokalna lekarska elita u Zrenjaninu sama sebi propisuje pravila o naèinu zaštite zdravlja graðana. Na veoma elegantan, ali po džepove pacijenata najbolniji naèin, sprovodi i nezvaniènu ali veæ dobro uhodanu praksu gde svaki drugi pacijent završava u privatnoj opštoj bolnici "Sveti Jovan". Izmeðu ostalog, u regionalnoj bolnici stažira i sin suvlasnika privatne bolnice, èime se u privatnoj bolnici (in)direktno provocira "potreba" za angažovanjem lekara državne bolnice. Nakon uigranih dijagnoza, brži i kvalitetniji tretman bolesnika može se jedino obaviti u... naravno, privatnoj bolnici.

A tamo, najobièniji pregled, odnosno otvaranje usta i izgovaranje prvog samosaglasnika košta 3.000 dinara. Nekolicina privilegovanih lekara regionalne bolnice u "Svetom Jovanu" ostvaruje i meseènu bonus platu u iznosu od 3.000 evra.

podeli ovaj èlanak:

Natrag
Na vrh strane