Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Na licu mesta

Na licu mesta

Leskovac: "južna pruga", očaj i karikatura života

 

Neizvesna jedino sudbina izvesne gospođe

 

Kriminalac sam ušetao u policijsku stanicu dok su ga "plavci" tražili u šumi. - Do penzije uz devizne novčanice. - Direktori se svađaju, kolektiv propada. - Zgrada u plamenu, opština nemoćna

 

Danilo Kocić

 

 

Verovatno će vranjska policija upisati u dnevnik uspeha okončanje potere za odbeglim zatvorenikom niškog zatvora Zoranom Kostićem, jer je posle višednevne potere ponovo iza brave. Sve bi tu bilo u redu da nije jedne sitnice: dok je policija za njim tragala po ataru planinskog sela Vlasa, odbegli robijaš je mirno ušetao u policijsku stanicu u Vranju i predao se dežurnom policajcu!

Drama je okončana, žitelji 22 planinska sela vranjske opštine mogu da odahnu, a nisu imali miran san od 27. jula, kada je Kostić nožem teško ranio dve žene iz njegovog sela Sekiraje i "popalio pola sela".

Taj surovi ubica, koji je u KPD u Nišu izdržavao zatvorsku kaznu od 13 godina zbog ubistva majke svoje nevenčane supruge Tatjane, desetak dana se, navodno, skrivao po planinskim bespućima. Meštani njegovog sela, međutim, kažu da je hteo da se preda nekoliko dana ranije nego što je to i učinio, kada je u njihovom mestu pijačni dan, ali nije imao kome, pošto policije nije bilo na puškomet od tog naselja!

 

Puno kriminala

 

Jug je odavno sinonim siromaštva. Beda je prisutna na gotovo svakom koraku - od Preševa do Medveđe, Crne Trave i Trgovišta. U tom sivilu ima, doduše, i lepih kuća, pa i bogatih pojedinaca. Nažalost, malo je onih koji su se obogatili svojim radom. Najjednostavnija šifra za "milionski dobitak" je - lopovluk!

U prošloj godini je leskovačka policija evidentirala 255 krivičnih dela korupcije i podnela 93 krivične prijave, a u prvih šest meseci ove godine takvih dela je bilo 147 i protiv 47 lica podnete su takođe odgovarajuće prijave. Prednjači zloupotreba službenog položaja (polovina svih dela), a slede falsifikovanje službenih isprava (svaki treći slučaj) itd.

U poslednjih pet godina, na primer, leskovačka policija otkrila je 1.231 delo ove vrste, a pojedinačno je svako strpao u džep od nekoliko do nekoliko desetaka miliona dinara! Mnoga "ugledna imena", uticajni pojedinci, blagajnici, šefovi, direktori, nosioci pravosudnih funkcija, prosvetni i drugi radnici... Kod jednog službenika Fonda PIO u Leskovcu policija je pronašla sedam hiljada evra, a lišen je slobode jer je uz proviziju obezbeđivao invalidske penzije.

 

Slučaj "Autobuska"

 

Kriminal cveta i na leskovačkoj Autobuskoj stanici Gas.

"Ako mi jedan od 74 radnika Gasa pokaže oglas ili konkurs po kome je ovde primljen, častiću u kafani koju budu izabrao!", kazao je nedavno jedan ojađeni Leskovčanin, koji nije mogao da uđe na stanični peron iako je kupio kartu, a nameravao je da putuje za Beograd. Toga dana su, naime, radnici Gasa, posle dva štrajka upozorenja, stupili u "generalnu obustavu rada".

Opšta je stvar i "javna tajna" da na Autobuskoj stanici Gas godinama vlada pravi javašluk. Zbog toga nije nimalo čudnovato što je lokalna samouprava, inače osnivač ovog kolektiva, u pomoć pozvala - policiju! U ovom trenutku stanica je deblokirana, ali je do toga došlo posle "višečasovnih pregovora" i značajnih ustupaka štrajkačima.

Predstavnici lokalne samouprave prihvatili su najvažnije zahteve štrajkača o isplati zarada i potpisivanju kolektivnog ugovora, a ostala pitanja, poput višemilionskih potraživanja i blokade poslovanja, ostaju da se rešavaju naknadno. O smeni direktora Gasa Ivana Milovca, što je takođe zahtev štrajkača, biće govora posle letnjeg odmora!

Sam Milovac tvrdi da je štrajk nelegitiman, a radnicima se duguje majska i deo junske plate i to će uskoro biti isplaćeno. A ni potpisivanje kolektivnog ugovora nikada nije bilo sporno.

Autobuska stanica Gas, inače, nije završena, ali je, u okviru programa oživljavanja građevinske industrije, Leskovac kandidovao četiri projekta, među kojima je i stanica.

U vezi sa stanicom, kao nasleđe ranijeg perioda aktuelna je naplata tužbi za prodate lokale, što je dovelo do višegodišnje blokade Agencije za lokalni ekonomski razvoj. Te blokade su sada prenete na JP Gradska autobuska stanica. Zato lokalna vlast predlaže svima koji su tužili da, ukoliko žele da imaju lokale na tom reprezentativnom mestu, odustanu od tužbi.

Na ovoj autobuskoj stanici, jednoj od leskovačkih žila kucavica, tzv. vanredno stanje će još dugo potrajati, jer nema jedinstva među rukovodiocima tog kolektiva, a zbog zapošljavanja prema boji "političkih dresova", odnosno po nalogu lokalnih moćnika, ovde se više trude da rade po diktatu svojih mentora, dok su im putnici "poslednja rupa na svirali".

Povrh svega, direktor Gasa Ivan Milovac demantuje da je fizički napao pomoćnika direktora ovog preduzeća Slavoljuba Vidosavljevića. Naime, nešto ranije je štrajkački odbor Gasa objavio da je 29. jula, ispod železničkog podvožnjaka, u neposrednoj blizini stanice, direktor Milovac napao Slavoljuba Vidosavljevića "udarivši ga kišobranom po licu" i da je o tome policija sačinila zapisnik.

- Svi koji me poznaju znaju da sve nesporazume pokušavam da rešim dijalogom i da nisam sklon nasilnom ponašanju, pogotovu fizičkom - kaže Milovac.

 

Optužbe "veterana rata"

 

Štrajkački odbor boraca, veterana rata 1991. do 1999. godine iz Leskovca najavio je seriju protesta zbog neisplaćenih ratnih dnevnica. Milorad Mitić, predsednik novog štrajkačkog odbora, kaže da je "predsednik Organizacije boraca veterana rata 1991. do 1999. godine Dušan Nikolić bukvalno pokrao više od 4.000 rezervista", ali je dan kasnije Nikolić te navode demantovao uz najavu tužbi protiv Mitića!

Milorad Mitić tvrdi da su borci potpisivali blanko priznanice na kojima je pisalo da su davali po 1.700 dinara za plaćanje tužbi "na ruke", a sada moraju da plate sudske troškove u iznosu od 24.000 dinara!

Formiranje tzv. novog štrajkačkog odbora Organizacije boraca veterana rata od 1991. do 1999. godine totalna je neistina - navodi se u saopštenju ove organizacije. Rezervisti ne bi trebalo da budu umešani u političke igre čija je pozadina zapravo već pokrenuta predizborna kampanja - saopštava ova  Organizacija. Zaključuje se da borci Topličkog okruga ne bi trebalo da odmažu borcima iz Leskovca, jer su već dobili od Vlade Srbije tražena sredstva.

 

Inspektorka preti

 

Jedna druga, takođe zanimljiva priča deo je leskovačke svakodnevice. Lokalna samouprava produžila je zakup stanova u kojima se nalazi 18 najugroženijih porodica iz zapaljene stambene zgrade u Vlajkovoj ulici i dok ne dobiju trajni smeštaj zakupninu će plaćati Grad. Lokalna vlast tvrdi da će uskoro biti završen elaborat i stari objekat porušen. Bivši stanari zgrade će, navodno, dobiti krov nad glavom, a do tada je svima produžen zakup stanova u kojima su privremeno smešteni na još tri meseca na teret grada.

Zbog problema do kojih je došlo povodom rušenja zgrade, koja je krajem aprila izgorela u Vlajkovoj ulici u leskovačkom Radničkom naselju, i deponovanja kancerogenog azbestnog otpada, ni posle tri meseca nije počela gradnja novog objekta, kako je prvobitno bilo obećano. Neposredno posle požara u trospratnoj zgradi dat je nalog za pripremanje terena i gradnju novog objekta u kome bi krov nad glavom dobilo 18 porodica. Onda se, nedavno, javila izvesna gospođa koja se predstavila kao osoba koja radi u republičkoj inspekciji za zaštitu životne sredine sa sedištem u Vranju, za koju uzgred budi rečeno ni resorno ministarstvo ne zna o kome se radi (!?). Ona je, navodno, poslala dopis u kome je navela da objekat ne sme da se ruši jer je sagrađen od azbesta - kancerogenog materijala i da rušenje i odlaganje tog otpada zahteva složenu proceduru (!?)

Uz pomoć Ministarstva za zaštitu životne sredine angažovana je osoba koja ima licencu za ovaj posao i koja će uraditi elaborat o odlaganju ovakve vrste otpada, a za to je iz budžeta obezbeđeno 50.000 dinara.

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane