Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Trovanje

 

Trovanje

 

Ubijanje građana po volji vlade Srbije: i novi ministar poljoprivrede "genetski modifikovan"

 

Ko preživi, imaće četiri noge

 

Mnogi političari i naučnici širom sveta nalaze se na platnom spisku kompanija koje proizvode i prodaju GMO, ali ko je mogao da nasluti da je profesor Dragan Glamočić recenzent knjige, "Hrana budućnosti ili bioterorizam-primena genetičkog inženjeringa u poljoprivredi" skriveni zagovornik GMO! Prvi potpredsednik vlade Srbije Aleksandar Vučić poručio je Glamočiću da mu zbog rejtinga ne treba priča o tome kako naprednjaci zagovaraju trovanje naroda sa genetski modifikovanom hranom. Američki naučnik iz oblasti molekularne biologije Džon Fagan je izjavio: "...Sa zdravstvenog aspekta Srbija je stavljena u poziciju sejanja tumora svojoj deci."

 

Piše: Vuk Stanić

 

Zvuči neshvatljivo, tim pre što se predstavljao za protivnika genetski modifikovane hrane (GMO), ali je i novi ministar poljoprivrede, Dragan Glamočić, zagovornik uvoza GMO, od koje najpre deca mogu da dobiju rak, dok će se kod najšireg stanovništva porasti broj obolelih od šećera i oboljenja  organa za varenje utrostručiti.

- Strah od genetski modifikovane hrane nije opravdan, jer ne postoje naučni dokazi o njenoj štetnosti, izjavio je nedavno ministar Glamočić i poručio da je liberalizacija u vezi sa GMO hranom od nacionalnog interesa za Srbiju. Jadna je zemlja čiji je nacionalni interes trovanje stanovništva. Ipak u cilju ostvarenja takvog nacionalnog interesa ministar Glamočić je pripremio i set predloga izmena zakona koji se odnose na prodaju i distribuciju GMO u Srbiji. Podsetićemo da je potpredsednik Vlade Srbije, Aleksandar Vučić, lično predložio Glamočića i u medijima ga predstavio kao eksperta.

Mnogi ministri i naučnici širom sveta nalaze se na platnom spisku, kompanija koje proizvode i prodaju GMO, ali ko je mogao da nasluti da je profesor Dragan Glamočić recenzent knjige, "Hrana budućnosti ili bioterorizam-primena genetičkog inžinjeringa u poljoprivredi" skriveni zagovornik GMO. Povodom toga, uputili smo ministru Glamočiću sledeća pitanja:

Da li ste vi isti čovek koji je radio recenziju za knjigu u kojoj se GMO predstavalja kao sredstvo bioterorizma? Ako jeste kada ste govorili istinu prilikom recenzije knjige, ili sada kada tvrdite da ne postoje dokazi o štetnosti GMO? Da li ste na platnom spisku zloglasne kompanije Monsanto? Šta ćete reći roditeljima dece koja prva dobiju rak nakon izmena zakona u vezi GMO koje pripremate?

Pokret Zelenih je otišao korak dalje. Ova organizacija ga je javno pitala: "Kada ste lagali?"

Ističući da je profesor poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu, Dragan Glamočić u naučnom radu iz 2006.godine negativno pisao o GMO i da se tada u naučnim krugovima deklarativno zalagao za moratorijum na GMO u ishrani. Inače zbog Glamočićevih izjava veliki deo javnosti je uznemiren. Društvene mreže su bile preplavljene negativnim komentarima na temu ministrovog morala, dok bes zbog namere uvoza GMO pao na stranku koja je imenovala ministra.

 

 "...Ne treba nam u kampanji priča o trovanju"

 

 

Tim Srpske napredne stranke za delovanje na internetu je to primeti i obavestio centralu.

 Glamočićev nastup na svom fejsbuk profilu prokomentarisala i Biljana Radojčić, doktor veterine i član Srpske kraljevske akademije nauka: "...Eto koliko veze sa mozgom ima čovek je biran tri puta za šefa katedre. Jadan je i on i katedra. Baš me interesuje šta će gospodin Vučić reći na ovo "naučno stručno" mišljenje odnosno na garanciju koju nam daje čovek kojeg je on nedavno sa oduševljenjem predstavio kao eksperta, a pritome je i naglasio kako je čovek tri puta biran za šefa katedre...".

Ni njegova bivša koleginica sa Novosadskog Univerziteta, doktor veterine Veselina Pelagić, nije ostala ravnodušna, pa je preko fejsbuka komentarisala da ministar Glamočić posle ovakvih izjava sigurno ne misli da se vrati u nauku...

Interesantno je da su od političkih stranka za sada jedino Dveri javno osudile Glamočića zbog ovakvih izjava i da su se priključili organizaciji referenduma protiv GMO. Shvativši da će priča o legalizaciji GMO, negativno uticati na rejting stranke, a rejting je Vučiću svetinja, pozvao je Glamočića i saopštio mu da izmene Zakona ne šalje u Skupštinsku proceduru, kao i da revidira javne stavove po tom pitanju. Tom prilikom Vučić je Glamočiću otkrio i da planira da na proleće raspiše vanredne izbore na svim nivoima osim predsedničkih.

Pretpostavlja se da mu je Vučić otprilike saopštio:

-U kampanji nam ne treba priča da mi zagovaramo trovanje naroda sa genetski modifikovanom hranom...

Tom prilikom Vučić je Glamočiću "slučajno" otkrio da postoje planovi za razlaz sa koalicionim partnerima. Sa druge strane na sreću naroda, zahvaljujući Vučićevoj ambiciji da sam zavlada Srbijom na set izmena Zakona o GMO ovaj put nije na putu za Skupštinu.

Vučić, naravno, nije računao da će Glamočić ove razloge ispričati svojim saradnicima, koji su tu priču opet dalje raširili, sve do redakcije Tabloida.  Ovde treba naglasiti da aktuelni Zakon dozvoljava i sada prisustvo GMO u hrani u procentu od 0.009 odsto.

Suprotno Zakonu GMO je u stočnoj hrani često prisutan u daleko većoj meri, od 0.009 odsto ali to niko ne proverava. Pre svega bi trebalo proveriti, čime Perutnina Ptuj, hrani piliće u Srbiji, ali pravilnici ministarstva poljoprivrede na čije je nelogičnosti Tabloid ukazao više puta, nalažu proizvođačima i uvoznicima da se sami kontrolišu. Dok inspektori mogu reagovati samo po prijavi.

Šta nas očekuje zbog konzumacije GMO, koji sada pomalo unosimo u organizam, i koji ćemo, ako Glamočić i Vučić izmene zakone, u organizam unositi u većoj meri, može se videti i na primeru Argentine. U ovoj zemlji zakonom je dozvoljeno gajiti GMO useve. Firma Monsanto, tamo je zasejala GMO soju, kukuruz i druge kulture na desetine hiljada hektara. Monsanto se odlučio za tip genetski modifikovanih biljki koje su otporne na prskanje herbicidima. Postupak u uzgoju ovih kultura, podrazumeva da se one prskaju sa ogromnim količinama hemije. Na useve se baca toliko herbicida da sve ostale biljke koje nisu planirane za proizvodnju izumru.

Na slici koju objavljujemo je devojčica Kamila Veron. Ona je rođena i živi u blizini Monsantovih useva. Osim tužnog izgleda, devojčica zbog hemije koju Monsanto baca na GMO biljke, ima višestruke smetnje u radu više organa. 

Prema navodima portala boston.com u provinciji "Kako" u Argentini, u deceniji nakon dolaska genetski modifikovanih useva i biotehnoloških kompanija učetvorostručen je broj urođenih mana kod novorođenčadi.

Jedna od srpskih aktivistkinja protiv GMO na svom fejsbuk profilu napisala je tim povodom: "...Pokažite ovo ministru poljoprivrede. Ne želimo da naša deca budu zamorčad. Hoćemo referendum!"

Prema rečima doktora nauka indijke Vande Šive, Monsantovi super profiti i honorari su zarobili indijske farmere dugovima.

-Do danas je 250.000 indijskih farmera uglavnom uzgajivača pamuka izvršilo samoubistvo zbog patentiranog semena, izjavila je Šiva, objašnjavajući da je su za takvo seme farmeri morali da kupuju skupe preparate, a da na zemlji na kojoj su to jednom zasejali sledeće sezone ništa drugo nije moglo da rodi...

Američki naučnik iz oblasti molekularne biologije Džon Fagan je komentarišući Glamočićevu želju da u Srbiji dozvoli GMO izjavio: "sa zdravstvenog aspekta Srbija je stavljena u poziciju sejanja tumora svojoj deci".

 Narandžasti agens

 

Na internet portalu Jutjub (Youtube) moguće je pronaći istraživački film pod nazivom  "Genetski rulet novi film Jefrija Smita Stop GMO". U ovom radu više američkih naučnika govori o uviđenju GMO hrane na američko tržište i o posledicama iste na zdravlje amerikanaca. Tabloid je u obavezi da narodu saopšti da se protiv GMO i onih koji ga zagovaraju moramo boriti svim sredstvima.

Prema rečima doktora veterine Miodraga Stojšića, GMO hrana izaziva, alchajmerovu bolest, rak, poremećaj organa za varenje. Posebno su opasne neke vrste genetski modifikovane soje, čak i kada ih konzumiraju životinje, jer se konzumiranjem njihovog mesa pojavljuju devijacije na ljudskim organizmima.  Genetski Modifikovani Organizmi (GMO) su veštački stvoreni organizmi, čijom upotrebom se izazivaju bolesti i smrt.

Genetski Modifikovani Organizmi su oni čiji je genetski materijal promenjen u laboratoriji.

Jedna od tehnika modifikacije gena je nasilno ubrizgavanje delova genetski DNK lanaca u DNK lance drugih bića. U eksperimentu nad belim miševima koji su hranjeni GMO sojom, treća generacija miševa koja je konzumirala isključivo ovu hranu, je bila potpuno neplodna, kada su uginuli eksperiment je završen. Efekte upotrebe ovakvih organizama kao hrane zvanične institucije ne objavljuju.

Nezavisne institucije i stručnjaci nasuprot tome godinama upozoravaju na kratkoročne, i dugoročne negativne posledice konzumacije GMO, kroz efekat na pokoljenja. Kod izmene gena kukuruza i drugih ratarskih kultura za sada se proizvode dva oblika genetski modifikovanih organizama.

1. Kukuruz otporan na prskanje, kao što je slučaj sa ranije pomenutim indijskim farmerima i argentinskim usevima. U tom slučaju zasađena biljka se prska sa ogromnim količinama hemije, koje na kraju za posledicu imaju da na toj zemlji uspeva samo taj GMO usev, ali u velikim količinama

2. Proizvode se GMO kulture, koje same proizvode herbicide. U kukuruz se dodaju, geni pauka, i određeni virusi, koji njegove amino kiseline modifikuju na način, da kada ga insekti - štetočine  koji se tom biljkom hrane pojedu, odmah umru.

Treći oblik koji za sada nije u velikoj meri rasprostranjen je eksperiment dodavanja ljudskih gena, u kukuruz. Ovo se radi kako bi biljka proizvela neku vrstu degenerisanih muških spermatozioida, kojima bi mogla sama sebe da se oplodi bez insekata. Nadajmo se da nam Glamočić neće servirati ovakav kukuruz.

Prostim jezikom rečeno genetski inženjering je uzimanje gena jednog organizma i nasilno ubacivanje tih gena u organizam drugog bića. U jednom od Monsantovih eksperimenata paukovi geni se ubacuju u kozu kako bi se dobilo mleko sa paukovim proteinima. U drugom eksperimentu geni krave su nasilno ubacivani u svinju.

 

 Monstanto za male pare kupuje članove vlade

 

 

Prema mišljenju više američkih naučnika posledice po zdravlje od GMO hrane počinju sa upalama:

-U pitanju su biljke koje izgledaju kao soja, ili kukuruz. Ipak to nešto ne postoji u prirodi, i kada ga konzumirate izaziva različite vrste upala u organizmu, ističe se u radu Džefrija Smita. U međuvremenu je u časopisu Tajm na naslovnoj strani objavljen opširan tekst o tome da postoji "iznenađujuća veza" između upala, srčanog udara, raka i alchajmera. Genetski modifikovana hrana u ishrani stanovništva je zvanično odobrena 1996. godine. Od tada do danas broj građana sa poremećajem u varenju je naglo porastao. Studije kažu da su kod građana kojima su konstatovani problemi sa varenjem, prethodile hronične upale.

Iste studije pokazuju i porast obolelih od dijabetesa. Rapidno povećanje broja građana sa  poremećajem u radu bubrega. Kampanja za GMO u americi počela je 1992. godine i tom rečenicom kao i u Srbiji.

-Ne postoje naučni dokazi da je GMO štetan po zdravlje ljudi, saopštila je zvanično američka Agencija za hranu i lekove. 

Za zauzimanje ovakvog stava založi se službenik agencije Majkl Tejlor bivši advokat i savetnik firme Monsanto najveće svetske kompaniji iz oblasti genetskog inžinjeringa.

Interesantno je da su čak i službenici agencije u više navrata napisali da se takva hrana ne može smatrati bezbednom.

-Mogu se pojaviti alergije, poremećaji u varenju, upale u organizmu, potrebno je obaviti još ispitivanja, jer se sumnja da može uzrokovati rak u organizmu, pisali su uzalud službenici. Lobisti su Tejlora progurali na mesto na kome se odlučivalo u ovoj agenciji, on je doneo odluku da je GMO bezbedan i od 1996. godine takva hrana se u americi slobodno prodaje.

Po završetku karijere u Agenciji za hranu i lekove, Tejlor se ponovo zaposlio u firmi Monsanto, ovaj put kao potpredsednik kompanije. Interesantno je podsetiti i da je firma Monsanto pre više godina za američki bojni otrov koji je korišćen u Vijetnamu pod nazivom "Narandžasti agens" dala mišljenje da ne ostavlja dugoročne posledice.

Potomci Vijetnamaca i Amerikanaca koji su bili u kontaktu sa ovim otrovom dobijali su deformisanu decu. Žalosno je i da Srpska Srpska akademija nauka i umetnosti nije zauzela zvaničan stav protiv GMO, već su sebi dozvolili da u vreme kada je Glamočić zagovarao promenu zakona i liberalizaciju GMO organizuju skup, koji je deo javnosti doživeo kao podršku takvoj liberalizaciji. 

Na skupu se i pored opomena profesora Anđelković da ne govore ništa o svom ličnom stavu, nego samo o činjenicama, 13 izlagača izjasnilo da su zagovornici GMO.

-Na skupu nije bilo govora o etičkim, religijskim, filozofskim i drugim aspektima GMO.

Sve je namešteno da bismo doneli određeni zaključak", rekao je Branko Radujković, bivši profesor Podgoričkog univerziteta i dodao da postoji sedam radova iz 2013. godine objavljenih u relevantnim naučnim publikacijama koji govore o štetnosti GMO. "Ko je te radove spomenuo sem mene? Niko.", zaključio je Radujković.

Profesor Marko Anđelković, koji je skup organizovao i odabrao izlagače, branio se da je pogrešio što u nazivu skupa nije naveo da se radi samo o viđenju sa stanovišta biologije.

Anđelković je na skupu izjavio i da "zaključci sa skupa treba da posluže da se implementiraju u zakon". Zbog čega upućeni i sumnjaju da je sve urađeno u dogovoru sa Glamočićem i Vučićem.

-Skup je trebalo da predstavlja sagledavanje informacija iz biologije i bioloških nauka. Jer nauka služi prvenstveno da naučno obrazuje naciju. I molim vas da mi verujete na reč da ni jednog trenutka nismo bili involvirani u nacrt zakona koji se pojavio, rekao je kasnije profesor Anđelković.

Anđelković je međutim na skupu davao i političke izjave:

-Upozoravam pokret Dveri da je političkim gledištima o GMO mesto u parlamentu.

Posle ove primedbe novinarka Biljane Đorović, inače anti-GMO aktivista, očitala mu je lekciju rečima da bi SANU to mogla da kaže samo ako je skup naučnika organizovan među naučnicima, dok su skupovi otvoreni za javnost politički skupovi.

Profesor Ljubiša Topisirović je govorio u prilog GMO, ali je i istakao da se o genetski modifikovanim organizmima toliko govori pre svega iz ekonomskih razloga.

-Ogromne pare su u to uložene i multinacionalne kompanije žele da vrate te novce, rekao je Topisirović i dodao da je baš zbog te teme Vladimir Putin odbio da primi američkog državnog sekretara Džona Kerija.

Rusku Federaciju naravno niko nije uslovio da ulaskom u Svetsku trgovinsku organizaciju mora da prihvati i GMO. Niti se igde u "Sporazumu o tarifama i trgovini" koji je osnovni akt Svetske trgovinske organizacije spominje GMO. U vreme kada je ova organizacija osnovana GMO nije ni postojala. Ipak neke od članica pre svega Amerika načelo slobodne trgovine, i ukidanje trgovinskih barijera koje su osnova ovog sporazuma tumače kao pravo da po celom svetu slobodno distribuiraju GMO. Po istom osnovu bi sutra države koje legalizuju ili su legalizovale lake droge to mogle da podvedu pod ove principe. Istorija poznaje i slučajeve kada se državama nametala trgovina opijumom. GMO je definitivno veće zlo od lakih droga, a Srbija je dovoljno mala i bedna zemlja u kojoj Monsanto za male pare može da kupi članove Vlade i Parlamenta i potom nesmetano eksperimentiše na ljudima.

 

 

A1.

 

Stojšić: smeniti Dušana Ljuštinu!

 

 

Zbog trovanja više od pedesetoro dece, uzrasta od 7 do 9 godina, hranom koju su jela u boravku u Osnovne Škole "Milena Pavlović Barili" u beogradskom naselju Višnjička Banja, kao i u još pet škola, treba smeniti načelnika Veterinarske inspekcije za grad Beograd Dušana Ljuštinu, smatra Miodrag Stojšić doktor veterine i bivši inspektor.

Prema njegovim rečima Ljuštini nije smela da se desi ovakva bruka i zapanjujuće je da on sam još uvek nije podneo ostavku.

-Ovakva trovanja se ne bi desila da službenici ministarstva Slobodan Šibalić, Sanja Čelebićanin, Danilo Golubović, Dejan Krnjajić nisu doneli nove pravilnike prema kojima pravna lica (proizvođači hrane) sama sebe kontrolišu!

 Standard HASAP koji od nas niko nije tražio ne može da bude garancija da se ovo neće ponoviti, kaže Stojšić i dodaje da se u Srbiji pojavila i "KJU" groznica takođe na teritoriji za koju je nadležan Ljuština ali da se to krije od javnosti.

-Prvo su krivi ovi iz ministarstva pošto se "KJU" groznica proširila od uvezenih goveda, a onda su krivi mesni načelnici što ne suzbijaju zarazu na teritorijama za koje su nadležni. Bolest se proširila i na ljude. Zaraženo je čak i nekoliko veterinara! Zaražena su i deca u veterinarskoj školi u Smederevu, priča Stojšić i kaže da je "KJU" groznica izuzetno opasna bolest jer se prenosi sa životinje na čoveka, kapilarnim i respiratornim putem, kao i bliskim kontaktom sa životinjama.

Bolest se kaže Stojšić za pojavila i u Podunavskom, Braničevskom i Južnobanatskom okrugu. Simptomi su suv kašalj visoka temperatura i znojenje. Od ove bolesti pacijenti moraju da se leče zavisno od imunog sistema i nekoliko meseci.

-Na sto zaraženih, smrtnost se kreće do dva odsto, ali i to pod uslovom da se leči i suzbija. Ukoliko se ne leči, smrtnost od ove bolesti je mnogo veća, objašnjava Stojšić. On kaže i da se ova bolest koju su ranije smatrali biološkim oružjem, danas nalazi na spisku bioterorističkih sredstava.

-Osobe obolele od ove groznice mogu doživeti trajno oštećenje jetre, slezine, ili dobiti zapaljenje pluća ili zglobova. Ne lečenje ili pogrešno lečenje može izazvati i hronične probleme ili imati smrtni ishod, pojasnio je Stojšić i dodao da su se na Jugu Srbije ponovo pojavili i slučajevi bruceloze...    

 

A 2.

 

 

Reagovanje

 

GMO ulazi u Srbiju na velika vrata: zakonom protiv zdravlja građana

 

Tretiranje zatiranjem

 

Članovi udruženja građana "Građani imaju moć' i "Ekologija izvor" uradili su detaljnu analizu nacrta novog Zakona o genetski modifikovanim organizmima u kojoj su zaključili kako će ubuduće biti dozvoljeno trovanje građana Srbije za račun moćnih korporacija iz zemlje i sveta.

 

....

 

Osim izmene Zakona o genetski modifikovanim organizmima (GMO) vrši se i izmena Zakona o sredstvima zaštite bilja, koji je direktno povezan sa GMO i neophodan da bi se koristili pesticidi koji idu uz GMO. Promene zakona su drastične, a državnu komisiju sačinjavaju između ostalog i biotehnološke korporacije koje proizvode GMO (Dupont i Syngenta).

U državnoj komisiji za promenu Zakona o zaštiti bilja sede dr. Miroslav Ivanović  (menadžer za registracije Syngenta-Agro) i Luka Matić (menadžer za registracije DuPont SRB, Begrad).

Ovi članovi stručne radne grupe su u direktnom sukobu interesa! U radnoj grupi nema nikog od predstavnika poljoprivrednika niti nezavisnih ekoloških udruženja, iako se ovaj zakon njih itekako tiče. Ako se ovako nastavi, dobićemo Zakon koji štiti isključivo interese korporacija!

Kao što se može zaključiti sa sajta Ministarstva poljoprivrede, ovaj zakon spada u širu oblast Biosigurnosti (GMO). Novi nacrt Zakona o zaštiti bilja sadrži niz odredbi koji su nepovoljni za srpsku poljoprivredu:

a) međunarodni vodiči i preporuke imaju primat nad nacionalnim pravnim aktima: "Radi primene odredaba st 6. i 7. ovog člana koriste se međunarodni vodiči i preporuke"! Odredbe zakona trebalo bi da se preciziraju uglavnom pravilnicima ministarstva, koje donose stručna državna tela, a oni kao naučni radnici koriste vodiče i preporuke. Ne može u nacionalnom Zakonu da stoji da se za njegovo tumačenje koriste "međunarodni vodiči i preporuke", a da se čak ne kaže koji i čiji.

b) Korporacijama se garantuje 10 godina tajnosti za studije o bezbednosti supstance:

"Zaštita podataka iz stava 1. ovog člana se jedino dodeljuje kada je prvi podnosilac zahteva tražio zaštitu podataka za izveštaje testova i studija za aktivnu supstancu, protektant ili sinergist, sredstvo za zaštitu bilja i ađuvant u vreme podnošenja zahteva za registraciju i dostavljanja dokumentacije (dosijea). Period zaštite podataka je 10 godina od datuma izdavanja prve registracije za sredstvo za zaštitu bilja. "

c) Štiti se komercijalni interes korporacija. Garantuje se tajnost punog sastava hemijske supstance (stavka 6), štite se odgovorna lica (proizvođač i uvoznik) u slučaju havarije ili nepredviđenih posledica (5), kriju imena naučnika koji rade testove na životinjama i koji bi mogli da istupe u javnosti (7), kriju rezultati ispitivanja (3)...

d) Za strane firme se u Zakon uvodi pojam ekvivalent. Ovo je pravni trik koji se koristi u SAD kako bi se hemijske supstance dobijene iz nestandardnih izvora, a putem novih tehnologija tretirale isto kao i klasična tehnologija ili supstance dobijene prirodnim putem. Na osnovu tog termina tvrdilo bi se da su u pitanju "dovoljno iste, ili slične stvari" pri obeležavanju sastava ili u pravnim sporovima. Tako se omogućuje da Zakon ne pravi razliku između standardnih sredstava (koje korisnici odobravaju) i nestandardnih sredstava (koje nikako ne bi odobrili, a ni kupili). Na ovaj način se obmanjuju potrošači, posebno poljoprivrednici koji koriste pesticide i fungicide.

Kada uzmemo u obzir ove detalje, jasno je da se Srbiji sprema ne samo promet već i gajenje GMO-a, ali će se gajenje dozvoliti nešto kasnije, kako bi se građani postepeno navikli. Iz tog razloga ne smemo dozvoliti ni promet.

'Stručni savet za biološku sigurnost' koji daje preporuke Ministarstvu poljoprivrede o GMO i koji je spremio novi Nacrt zakona koji dozvoljava promet GMO, finansiran je i obučavan od strane Ministarstva poljoprivrede SAD. Američko ministarstvo poljoprivrede ima direktnu saradnju sa biotehnološkim korporacijama i potpomaže ih u izvozu i plasmanu svojih GMO kultura ili proizvoda u inostranstvo.

Аko imamo u vidu da GMO nije uslov koji postoji u pravilima STO, već uslov jedne od članica (SAD) kako bi oni ratifikovali pristupanje organizaciji (sve članice STO moraju dati odobrenje pre ulaska Srbije) i da SAD insistira na donošenju liberalnije regulative o GMO, onda se mišljenje članova "Stručnog saveta za biološku sigurnost" ne može smatrati za objektivno.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane