Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

EPS

EPS

 

Kome građani Srbije plaćaju strujnu i televizijsku globu i zašto

 

Ko njima plati, kajaće se

 

Država je smislila još jedan način kako da opljačka narod, ovog puta preko namerno uvećanih decembarskih računa za struju. Svako ko pristane da plati te račune bukvalno poklanja novac državi, pokazuje slučaj jednog Beograđanina.

 

I. Milanović

 

Povodom decembarskih računa za struju koji nemaju nikakve veze sa realnošću ministarka energetike Zorana Mihajlović i rukovodstvo elektroprivrede Srbije izjavili su kako se ne radi o sistemskoj greški, već je u pitanju ljudski faktor. U stvari, u pitanju je sistematska pljačka građana.

Računi za struju od preko milion dinara uručeni nekim domaćinstvima u jugoistočnoj Srbiji, moguće je da su greška pojedinca, međutim račun po kome korisnik, istina, nije potrošio ni kilovat električne energije, ali je uprkos tome dužan da plati više od 1.000 dinara, spada u sferu sistematske pljačke. Isto to predstavlja i činjenica da su ugovori između domaćinstava i EPS-a zaključeni na isporuku struje snage 220 volti, dok se isporučuje napon od maksimalno 200 volti, a često i ispod 180V. Iz tog razloga električni uređaji duže rade, pa samim tim troše i više struje. O šteti koja nastaje kvarenjem uređaja usled niskog napona da ne govorimo.

Slučaj Beograđanina Aleksandra S. (puno ime poznato redakciji) pokazuje da EPS itekako dobro zna šta radi kada potkrada narod.

Aleksandar je imao na dan 11. oktobra 2013. evidentiran dug za struju u visini od 2.729,77 dinara, zbog čega je 14. oktobra 2013. uplatio 1.406 dinara. Pošto je duže vremena bio u inostranstvu nije bio informisan da se uplate vrše preko EPS Snabdevanja, već je, kao i ranije, novac uplatio na račun EPS-a.

Umesto da pomenuti novac Elektroprivreda Srbije prosledi svojoj ćerki firmi, ona ga prebacuje Radio-televiziji Srbije na ime televizijske pretplate, koju Aleksandar S. do tada nije plaćao.

Kada je shvatio da je njegov novac nenamenski preusmeren, Aleksandar započinje dugu i jalovu prepisku sa odgovornima iz EPS-a. Po zakonu, EPS pretplatu RTS-u sme da prebaci tek pošto se namiri dug za struju. U pomenutom slučaju je bilo obrnuto.

Vesna Miljković iz Elektrodistribucije Beograd 31. decembra 2013. Aleksandra S. obaveštava elektronskom poštom kako je njegova uplata otišla na rasknjižavanje duga prema RTS-u i da povraćaj, odnosno preusmeravanje novca na račun EPS-a nije moguć. Doslovno Miljkovićka piše: "Uputstvom o postupanju od 22.10.2013. god. zabranjeno je vršiti povraćaj novca na el. energiju ukoliko postoji dug prema RTS-u."

Uputstvo o postupanju je interni akt, ali je, očigledno, u ovom slučaju jači od zakona. U svetlu ove činjenice jasnije je i zašto se građanima šalju uvećani računi za struju, a ministarka Mihajlović ih poziva da iste plate, pa da se onda žale.

Ako platite naduvani decembarski račun za struju i žalite se, kada EPS bude utvrdio svoju grešku razliku vam neće vratiti, niti će novac da preusmeri na namirenje nekog kasnijeg računa, već će ga proslediti RTS-u. Pri tome, svi računi za televizijsku pretplatu su zastareli ukoliko su stariji od godinu dana i mogu da se naplate isključivo ako se dužnik ne pozove na zastarelost.

 

 

 

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane