Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Tabloid istražuje

Da li je Arkanov testament stvaran, ili je u pitanju "službeni" falsifikat?

Koliki je moj deo?

Ni posle petnaest godina od ubistva Željka Ražnatovića-Arkana, pitanje njegove imovine među naslednicima nije rešeno. U međuvremenu, osporavanje njegovog testamenta (pisanog rukom, pred svedocima Draganom Markovićem-Palmom i Borislavom Pelevićem), dostiglo je vrhunac: Arkanova sestra Jasna Ražnatović-Diklić tvrdi da je u pitanju čist falsifikat, a njegov sin iz prvog braka, Vojin, iznosi niz detalja koji govore da je u svemu profitirala samo Svetlana Ceca Ražnatović, Arkanova druga žena. Slučaj Arkanog testamenta istraživao je naš novinar Predrag Popović, bivši Vučićev saradnik i glavni urednik Pravde.

Predrag Popović

Za 15. godišnjicu smrti Željka Ražnatovića Arkana opet je medijski aktuelizovano pitanje sporne deobe nasledstva. Imovina bivšeg komandanta Srpske dobrovoljačke garde podeljena je na osnovu testamenta za koji većina naslednika smatra da nije verodostojan. Pored materijalnih grešaka, sumnju povećava i činjenica da za njega niko nije znao i da je „otkriven" tek posle četrdesetodnevnog pomena. Takođe, u tom zaveštanju ne pominju se mnoge značajne vrednosti, od ličnih skupocenih predmeta, nakita i para, kompanija registrovanih u inostranstvu, pa do prava na ugovore s fudbalerima Obilića. Vlasništvo nad tom imovinom preuzela je Svetlana Ceca Ražnatović.

Nezadovoljni takvim ishodom, naslednici su krajem 2001. pokušali sudskim putem da ospore testament. Iako je tada tek postao punoletan, Arkanov sin Vojin progovorio je u medijima i obavestio javnost o neprijatnim detaljima porodične sage s pevanjem i pucanjem.

Ceca protiv Ražnatovića

Željko Ražnatović-Arkan je ubijen 15. januara 2000. godine, u beogradskom hotelu "Interkontinental". Sahranu je organizovala Ceca. Pred odlazak na Novo groblje, okupila je svu decu i naredila im da ne plaču.

"Vaš tata je bio pravi čovek, znate ko je on i kakav je bio. On ne bi voleo da vas vidi kako plačete na njegovom zadnjem ispraćaju. Prema tome, vodite računa, ne smete ni jednu suzu da pustite", rekla je Ceca. Tada 17-godišnji Vojin bio je izuzetno potresen, ali kao da šok zbog gubitka oca nije bio dovoljan, muku je povećalo i neprijatno ponašanje njegove maćehe.

- I pre nego što je počela sahrana Ceca je vređala moje tetke, tatine sestre, čuo sam je kad glasno kaže: "Vidi ovu, šta će ona tu..." i tome slično. Onda je u povorci pred sahranu, bio sam u vozilu sa njom, njenom majkom i ostalom njenom rodbinom iz Žitorađe, o tetkama ružno govorila. Nije mi išlo u glavu kako to da ne može da se uzdrži - opisivao je Vojin utiske.

Nezadovoljstvo i bes zbog takvog Cecinog ponašanja splasnuli su posle njenog pomirljivog razgovora s Vojinovom majkom Natalijom.

- Ceca je mojoj mami rekla da ne brine i da će ona, Ceca, brinuti o nama, Natalijinoj deci i o svoje dvoje. "Ja ću izdržavati i tvoje četvoro i moje dvoje, jer su oni sada siročići. Za ostale me nije briga. Ostali imaju, a naši nemaju. Sve što im je obećao Željko ja ću da im ispunim. Slaću im pare i izdržavaću ih." Tako je bukvalno rekla, pred svima nama. Ali, kako su dani prolazili, sve više je vremena provodila sa advokatima, a za mnoge ljude iz naše familije je govorila: "E, taj mi u kuću neće ući". I nije im dala da uđu, obezbeđenje ih je vraćalo - pričao je Vojin.

Međutim, prve sumnje u maćehinu korektnost brzo su se potvrdile u praksi.

Arkanovi blizanci Vojin i Nikola živeli su u Atini, gde im je otac kupio stanove. Imali su platne kartice "no limit", kao i mobilne telefone i mesečnu apanažu, kojom ih je otac izdržavao. Dve nedelje posle Arkanove smrti, deca su ostala bez primanja, kartice su ukinute, od Cece nije stigao ni dinar.

- Prolazilo je vreme, mi smo se nadali da će Ceca ispuniti reč i pomoći nam. Nismo imali od čega da živimo, jer nismo zarađivali. Zvao sam je i pitao šta je s našim izdržavanjem. Umesto odgovora počela je da kuka kako nema, kako su dugovi veći nego što je mislila. Kako će jedva vratiti dugove za koje nije ni znala, kako će možda morati i kuću da proda. A ja istovremeno čujem da su joj pare od transfera fudbalera upravo legle na račun na Kipru. A ona ne pominje te milione - pričao je Vojin.

Da ne bi raspravljali telefonom, Vojin, Nikola i njihova sestra Milena došli su na četrdesetodnevni parastos ocu. Ceca im se nije obradovala.

Zbunila se kad nas je videla. Dočekala nas je rečima: "Šta ćete vi ovde, otkud vi?"

- Došli smo na pomen, uzvratili smo joj. Bila je ljuta na nas što joj nismo javili da dolazimo. Mihajlo, naš najstariji brat, posle je otišao u Obilić da se s njom dogovori kako da dalje radimo i funkcionišemo bez svađa i afera. I zamislite, Mihajla nije pustila unutra. Onda se spremimo Nikola, Milena i ja, nađemo je i ponudimo joj dogovor kako da se podeli tatina imovina. Predložili smo joj neka ona uzme polovinu od svega, a nas devetoro dece drugih 50 odsto. Složila se s našim predlogom. Rekla je da je to u redu i da pristaje. Sačekala je, međutim, da odemo u Atinu i sve odmah zaboravila - tvrdi Vojin.

Sumnjivo zaveštanje

Dogovor o fer podeli pokojnikove imovine pao je u vodu kad se pojavio misteriozni testament. Kako se navodi u oporuci, čiju kopiju poseduje redakcija "Tabloida", Željko Ražnatović ju je napisao 30. marta 1999. godine, samo nekoliko dana od početka NATO agresije na SR Jugoslaviju.

- Pri čistoj svesti i razumu, pred vremenom koje dolazi, suočen sa istinom o opasnosti koja preti, u prisustvu ljudi kojima verujem, svedoka ovog mog zaveštanja Pelević Borislava i Marković Dragana, raspoređujem imovinu kojom raspolažem i koju nisam do sada raspodelio onima za koje sam želeo, da njome upravljaju i koriste je na način kako od njih to očekujem. Smatram da sam sa brigom i ljubavlju prema svojoj deci o njima vodio računa i da sam pomogao da na različite načine a u skladu sa njihovim godinama steknu osnove, i materijalne i finansijske, za budući život - navodi se u početku rukom, velikim slovima, pisanog testamenta.

Iz tri braka Arkan je imao osmoro dece i jedno, Sofiju, iz vanbračne veze sa jednom Belgijankom. Taksativno je naveo šta svakome od njih ostavlja. Mihajlo je dobio stan na Banjici i lokal u Čumićevom sokačetu. Ćerku Anđelu je, kako je naveo u oporuci, obezbedio time što joj je poklonio i adaptirao lokal na Dedinju. Vojinu, Nikoli i njihovim sestrama Mileni i Maši, pripala je "imovina većeg obima": kuća u Beogradu, koja ima dva stana, garažu i oko 10 ari placa, zatim stan u Budvi, stan od 250 kvadrata u atinskom predgrađu Glifada.

- Svoju decu koju sam dobio u braku sa suprugom Svetlanom, Veljka i Anastasiju, želim da obezbedim na taj način što njihovoj majci Svetlani Ražnatović ostavljam sledeću svoju imovinu, koja treba da posluži da i oni imaju mirno i sigurno detinjstvo i život: stan u Beogradu u Lameli 5, plovni objekat - splav, koji se nalazi na Ušću sa novobeogradske strane, automobil - terensko vozilo Ševrolet suburban, poslovni prostor u ulici Vase Pelagića, kao i osnivačka prava i kapital preduzeća "Ari" i "Delije Zadruga" jer želim da deo profita tih preduzeća bude usmeren za nastavak započetih radova na stadionima Mladi Obilić i Obilić u cilju njihovog završetka... - navodi se u testament.

Uz tvrdnju da "...ovo zaveštanje predstavlja izraz moje želje i volje, učinjeno potpuno slobodno, posle mnogo razmišljanja, a u vremenu kada je nad nama novi rat i velika neizvesnost u ono što nam sutrašnjica donosi", Arkan je istakao da je na ovaj način pokušao da obezbedi svoju decu "...onako kako sam smatrao i smatram da treba sa posebnom željom da to učinim onima koja su najmlađa i koja još nisu punoletna i time obezbedim njihovu budućnost a za slučaj da ne doživim njihovu mladost, odrastanje u ljude, njihovo momaštvo i devojaštvo."

"Prisutne svedoke" Pelevića i Markovića odredio je za čuvare ovog zaveštanja, uz napomenu da "veruje kako će oni učiniti da se svaka njegova odredba ispoštuje u celosti".

Testament nije overen u sudu.

Lažni potpis i sudska farsa

- Pojavio se tatin "testament". Nije bio overen, niti ga je otac svojom rukom pisao, nego ga je, navodno, samo potpisao. Kao, sastavio ga je tokom NATO bombardovanja! Bili smo svi šokirani. Prvih 40 dana niko nije ni reč spomenuo o nekakvom testament, iako se razgovaralo o podeli imovine. Čak smo se i usmeno dogovorili da bez buke i u slozi sve podelimo. I to je bilo fer od nas, dece, prema Ceci. Pola neka uzme ona, a druga polovina za nas devetoro. Da je imala testament, zašto bi s nama uopšte dogovarala ikakvu podelu? Zato sam uveren, kao i svi ostali, da je testament smišljen tek naknadno - tvrdi Vojin.

On je detaljno analizirao sve sporne detalje, počev od motiva za pisanje testamenta, pa do neverice u autentičnost ličnog potpisa.

- Moj tata je bio u ratovima, borio se i život mu je stvarno bio ugrožen. A, on nikada nije hteo da zbog toga pravi testament. Nije hteo iz jednostavnog razloga - da ga ne bije maler. A ako nije hteo, ko bi mogao da ga natera da to uradi?

I, što je još tužnije, svedok potpisivanja testamenta je Borislav Pelević. A moj ga je tata još na početku agresije oterao od sebe. Jer mu je kum Pelević svojim nesmotrenim izjavama aktivirao hašku optužnicu. Pričao je tada stranim novinarima kako je Arkan na Kosovu sa "Tigrovima", da jedva čeka da dođu natovci da se obračuna s njima, i sve tako neke gluposti.

Sutradan po toj Pelevićevoj izjavi, iz Haga su javili da je otvorena optužnica protiv Željka Ražnatovića. Nije vredelo ni što se tata slikao usred Beograda i javno govorio da je tu, a ne na Kosovu. Znam da je pozvao Pelevića u štab stranke Srpskog jedinstva i rekao mu: "Imaš sreće što si mi kum, inače...".

Od tada nije hteo da ga vidi.

I taj Pelević, posle dva meseca, svedoči svojim potpisom da je moj tata sastavio i potpisao taj testament. Posle svega, mom ocu u Domu sindikata Pelević drži govor u uniformi i to okićen činom generala. Kao, tata ga je unapredio usmeno jednom prilikom dok su se vozili kolima. Zna on dobro da tata to ne može više da posvedoči, pa može da priča šta hoće. Pelević je kasnije sarađivao s režimom koji je likvidirao mog oca. Zbog toga niko od nas, dece iz prva tri Arkanova braka, ne održava kontakte s njim - kaže dalje Vojin.

Arkan je Vojinu i Nikoli kupio stanove u Atini, a sinove je upozorio da to ne govore Ceci, koja mu je uvek prigovarala na svakom poklonu deci.

Rekao nam je da joj kažemo da je kupio jedan, a ne dva stana. Znao je da će se Ceca ljutiti. Kada sam jednom prilikom doneo slike iz Atine, ona je videla spiralne stepenice u onom jednom stanu, pitala je šta je to i kuda one vode. Izvadio sam se pričom da je to stan na trećem spratu u dva nivoa. Nije ukapirala da su to dva stana, jedan na trećem, drugi na četvrtom spratu, koje smo povezali stepenicama. Zato u testament piše da nam tata kao poklanja jedan stan u dva nivoa, što on nikad pri zdravoj pameti ne bi napisao - objasnio je Vojin razliku između onoga što piše u spornom testamentu i prave istine.

Kao dokaz da taj dokument nije sastavljao njegov otac, Vojin ističe primer splava na Ušću.

- Pouzdano znam da je tata taj splav na Savi prodao jednom prijatelju kada je gradio stadion Obilića. On nikada ne bi uneo splav u testament. To je mogao da uradi samo neko ko nije znao da moj otac više ne poseduje taj splav - smatra Arkanov sin, koji je uveren da ta oporuka predstavlja običan falsifikat koji su kreirali njegova maćeha Svetlana i lažni svedoci Pelević i Marković.

Ipak, beogradski Drugi opštinski sud je odbacio primedbe oštećenih članova porodice i doneo rešenje kojim se testament Željka Ražnatovića smatra kao pravno valjan. Vojin ima prigovore i na način postupanja suda u čiju nezavisnost ne veruje.

- Moja maćeha, Borislav Pelević i Dragan Marković su imali veliki uticaj na vlast, pa nismo uspeli da osporimo testament. Suđenje je pretvoreno u običnu farsu. Sudski grafolog nije hteo da potvrdi da je to očev potpis na testament, jer je bilo jasno da je očigledni falsifikat. Zato su doveli drugog stručnjaka, jednu policajku koja inače radi na izdavanju vozačkih dozvola i ona je "presudila" da je to, ipak, tatin potpis. Ista pravosudna farsa se desila i sa maminim potpisom na ugovoru o poklonu, kojim je ona, navodno, poklonila Arkanu svoju kuću kod Zvezdinog stadiona. Tu kuću je on, inače, na mamu prepisao kada smo se rodili Nikola i ja. Moja mama Natalija je na sudu tvrdila da to uopšte nije njen potpis, čak je pokazala svoj pasoš iz kojeg se jasno vidi da u vreme "sklapanja" tog ugovora nije bila tu, nego u Grčkoj i da je to sve čist falsifikat, a na sudu joj kažu: "Jeste, ipak je to vaš potpis". Tako su presudili! Da čovek ne poveruje - priča Vojin, koji je uveren da, kao i ostala Arkanova deca, ima pravo na nužni deo, koji mu se osporava lažnim testamentom.

Mafijaška i politička zaštita

Arkanova sestra Jasna Ražnatović-Diklić još žešćim rečima izražava uverenje da je testament falsifikovan.

- Sa dosta verovatnoće moglo bi se reći da je to urađeno veoma smišljeno i da je ta lažna oporuka nastala na onom mestu na kome je doneta odluka o njegovom ubistvu. Možda se to dogodilo i istog dana. Pogađa me da su Željkova deca ostala bukvalno bez ikakve materijalne dobiti i pored svega što je za njih učinio njihov otac - govorila je Jasna Diklić.

I mnogi Arkanovi saborci i prijatelji ne veruju u validnost oporuke, pre svega zbog toga što, kako kažu, "komandant nikada nije govorio o smrti".

Arkan je ubijen, sud je priznao njegov testament, veći deo imovine pripao je Ceci. Naslednici, koji se smatraju oštećenima, tvrde da se iza svega nalaze politički motive.

- Ceca je posle smene režima Slobodana Miloševića uhvatila voz i sa novim vlastima. Žalosno je da sada mi, njegova deca, nemamo pristup kući koju je naš otac gradio za nas. U toj kući smo rasli, a sada gledamo kako se maltene cela Žitoraža preselila u nju. Ona je velika, ima gotovo dve hiljade kvadrata. Defiliju mnogi koji, da mi je otac živ, ne bi smeli ni da joj se približe... - tvrdi Vojin.

Da u tim stavovima ima logike pokazuje činjenica da je Svetlanu Ražnatović u sporu s Arkanovom decom zastupala Radmila Hrustanović, koja je bila visoko kotirana u nomenklaturi Demokratske stranke. Pored toga, i sama Ceca je javno tvrdila da ima podršku Zorana Đinđića.

- Prvi čovek koji mi je ušao u kući da izrazi saučešće bio je Zoran Đinđić sa svojom ženom - govorila je Ceca.

Posle Arkanove smrti ona nije ostala sama, podržao ju je Milorad Ulemek Legija, a uspešno je sarađivala i sa Dušanom Spasojevićem, šefom zemunskog klana.

Uz mafijašku, imala je i političku zaštitu. Tokom ovih 15 godina, vlast u Srbiji se smenjivala, a Ceca je bila uz svaku. Vojislava Koštunicu je nazivala "voljenim premijerom", održavala je odlične odnose s Ivicom Dačićem, Velimirom Ilićem, Draganom Markovićem Palmom, Danicom Drašković, a na vreme se priklonila Aleksandru Vučiću, koga javno hvali i peva na tajnim rođendanskim žurkama njegovih kumova.

U vreme policijske akcije "Sablja", Ceca je uhapšena i u pritvoru je provela četiri meseca. Pretresom kuće u Ljutice Bogdana nađen je solidan arsenal oružja i nakit za koji se sumnjalo da je ukraden. Javnost nije obaveštena o pravosudnom epilogu tih optužbi. Takođe, nije utvrđena istinitost iskaza svedoka-saradnika Dejana Milenkovića Bagzija, koji je na suđenju za ubistvo Đinđića, optužio Cecu da je sa zemunskim gangom sarađivala u pripremi otmice porodice Željka Mitrovića. Međutim, zna se kako je završena afera s utajom poreza na prodaju fudbalera Obilića.

Posle više godina rada, Republičko javno tužilaštvo, početkom 2011. godine, podiglo je optužnicu kojom je Svetlanu Ražnatović teretilo za utaju četiri miliona nemačkih maraka i tri miliona dolara. Ne samo što je Tužilaštvo odustalo od prvobitnih optužbi za proneveru čak 22 miliona maraka, nego je i omogućilo optuženoj da se nagodi po izuzetno povoljnim uslovima.

Na kraju, Ceca je priznala da je izvršila zločin i obavezala se da plati kaznu od 1,5 milion evra. Određen joj je kućni zatvor u trajanju od godinu dana. Dobila je nanogicu, odmorila se i nastavila dalje, kao da ništa bilo nije.

S obzirom da ima podršku aktuelnog vladara Vučića, Ceca nema ozbiljnih razloga da strepi od medijskog i, moguće, pravosudnog preispitivanja validnosti Arkanovog testamenta. Pre 15 godina, kad su neki mediji prvi put objavili Vojinova osporavanja oporuke, Ceca je angažovala izvesne arkanovce - Tigra i Zenicu - da prete novinarima. Da li će se sada opet odlučiti na to, brzo će saznati urednici i saradnici "Tabloida".

KNJIGU PREDRAGA POPOVIĆA "ISTINA O VUČIĆU" NARUČITE NA 063/123-2702

A 1. Tajna Arkanovog sefa

U svom kabinetu na Obilićevom stadionu Željko Ražnatović je imao veliki sef u kome je čuvao razne dragocenosti - pare, nakit i dokumente. Posle njegovog ubistva, stvari iz sefa su donete Ceci. Jednu od kutija iz sefa Ceci je predao lično Vojin. On se seća da je pred njom otvorio kutiju i ugledao sliku nekog čoveka u policijskoj uniformi. Tek kasnije je saznao da je to bila slika generala Radovana Stojičića Badže, Arkanovog prijatelja i ratnog druga iz Erduta.

‚- Ceca mi je otela tu kutiju i odnela je - tvrdi Vojin.

Posebnu misteriju predstavlja činjenica da je samo Arkan imao ključ od sefa, čiji duplikati nisu postojali. Govorilo se da je taj ključ Ceca našla u Arkanovom džepu još u "Interkontinentalu", odmah posle ubistva, pre nego što su stigla kola Hitne pomoći. Navodno, u tom sefu se nalazila i jedna od verzija Arkanovog testamenta, kao i ugovori s fudbalerima Obilića.

A 2. Svedoci glasno ćute

Borislav Pelević i Dragan Marković Palma nikada nisu hteli da se upuste u javnu raspravu o testamentu koji im je, navodno, poveren na čuvanje i izvršenje.

- Ne želim da se mešam u porodične stvari, a zaostavština Željka Ražnatovića je porodična stvar. Ipak, moram da podsetim na ono što je nesporno: lično, ništa nisam dobio tim testamentom, a koliko znam, iz razgovora sa advokatima, do sada su, u sličnom pokušaju osporavanja testamenta, dva grafologa utvrdila validnost potpisa Željka Ražnatovića. Iako, ponavljam, ne želim da se mešam u porodične stvari, pretpostavljam da neko hoće da iskoristi ovu tragediju i Svetlanu Ražnatović i da vrati stvari na početak. Da na taj način, na tragediji koja nas je zadesila, dobije nešto - tvrdio je Pelević.

- Pustite sad to... - kraćim i mudrijim rečima Marković je odbijao da odgovori na optužbe pojedinih članova porodice Ražnatović.

A 3. Povratak Arkanovih sinova-blizanaca

U braku sa Natalijom Martinović, Arkan je dobio četvoro dece, sinove-blizance Vojina i Nikolu, i ćerke Milenu i Mašu. Nataliji je bio posebno zahvalan što mu je rodila "dve muške glave odjednom", kako je govorio. Prepisao joj je kuću kod Zvezdinog stadiona i nesebično izdržavao decu.

Kad se venčao sa Cecom, Arkan je Vojina, Nikolu i Milenu preselio u Grčku. Deca su imala pasoše u kojima im je umesto Ražnatović, kao prezime navedeno Martinović.

Posle neuspešnog sudskog osporavanja testamenta, usledili su pritisci i pretnje, koje su ih uverili da u Srbiji nisu bezbedni. Strah je naročito narastao posle ubistva cele porodice Natalijinog brata Duška, početkom 2002. godine. U stanu u Bulevaru Arsenija Čarnojevića 103 pronađeni mrtvi Duško Martinović, njegova supruga Mirela, ćerka Erika, sin Aleksandar i njihov pas rotvajler. Prema jednoj verziji, Duško je u nastupu nervrnog rastrojstva pobio porodicu i izvršio samoubistvo, a prema drugoj, doduše nezvaničnoj, Martinoviće su ubili nepoznati zločinci.

Taj događaj je zaplašio Nataliju, koja se i danas brine naročito zbog Vojinovih nastupa u javnosti. Vojin je prošle godine objavio knjigu "Priče o mom ocu", najavio povratak u Beograd, a odskora vodi vrlo angažovanu i duhovitu polemiku na internetu sa Cecinim sinom Veljkom, koga preko Fejsbuka upozorava da je "bolje biti na papiru Martinović, a u srcu Ražnatović, nego na papiru Ražnatović, a u srcu Veličković". Sva Natalijina deca žive u Americi, a Nikola se pre nekoliko dana pojavio na 15-godišnjem pomenu ocu.

GLOSA

Kad Ceca zapeva svoj hit „Da sam krala, krala sam", skoro svi Ražnatoviću kažu: „Jesi, znamo...". Poznat je i način na koji je Arkanova udovica oštetila njegove naslednike, poznati su i saučesnici koji su joj pomogli da prigrabi gotovo svu zaostavštinu, ostalo je samo da ceo slučaj dobije pravedan sudski epilog.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane