Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Nismo mi od juče

Prosvetitelj i putnik

Veliki srpski duhovnik i reformator, Dositej Obradović, rodio se oko 1739. godine u Čakovcu pod imenom Dimitrije. Rano je ostao bez roditelja, pa su ga školovali i odgajali njegovi bliski rođaci.

Mladi Dimitrije je bio izuzetno vredan i nadaren za nauku. Bio je veliki ljubitelj crkvenih knjiga. Još u osnovnoj školi je smišljao kako da se posveti asketskom životu i sasvim posveti crkvi, ali mu rodbina to nije dopustila. Da bi prekinuli njegovo sanjarenje i verski zanos, upisali su ga na zanat, ali ni tada Dimitrije nije prestao da misli na nauku koju je upoznao kroz crkvene knjige.

Kasnije je ipak napustio zanat i pobegao u manastir Hopovo na Fruškoj Gori. Tu se zakaluđerio i dobio monaško ime Dositej. U manastiru je Dositejev verski zanos odudarao od načina života drugih kaluđera. Upoznavši bliže manastirski život i život kaluđera, uvideo je da to ne odgovara životopisima svetaca i njegovim sopstvenim iluzijama i da je to nešto suprotno njegovim očekivanjima.

Polako se treznio od verskog zanosa. Počeo je da čita literaturu istorijskog karaktera sa racionalističko-prosvetiteljskim idejama, Zakonik cara Dušana, Ezopove basne i druge građanske knjige. U njemu se javila želja za putovanjem, da bi što više video, čuo, pročitao i naučio.

Posle tri godine manastirskog života, zauvek je napustio manastir. Godine, 1761, krenuo je u svet i njegova putovanja trajala su četrdeset godina. Živeo je i radio, učio i studirao, prevodio i pisao u mnogim zemljama i gradovima.

Boravio je u Dalmaciji, Krfu, Grčkoj, Ugarskoj, Rusiji i Turskoj, obišao je zemlje Zapadne Evrope, a njegovo poslednje odredište bio je grad Trst, odakle se vratio u u Srbiju i njoj proveo ostatak svog života.

Dok je boravio u Trstu, u Srbiji je podignut Prvi srpski ustanak. Dositej se od početka stavio u službu srpskih ustanika. Skupljao je priloge i vršio razne poverljive misije između ustanika i Rusije, a po povratku u Srbiju stupio je u vezu sa Karađorđem i postao je njegov sekretar i savetnik (prema nekim istorijskim podacima, zadivio je Karađorđa količinom i preciznošću poverljivih informacija iz Austrije).

Iskoristio je sve svoje znanje da pomogne ustrojstvu nove države i razvoju njene prosvete. Otvorio je Veliku školu u Beogradu, a kasnije i Bogosloviju. Kao najprosvećeniji i najučeniji Srbin svoga vremena, postao je prvi srpski ministar prosvete i član Praviteljstvujuščeg sovjeta. Umro je 1811. godine u kada je uveliko radio na osnivanju prve štamparije u Beogradu.

Dositej Obradović je bio tokom svoga stvaralačkog veka, vrlo plodan pisac koji je uvek imao na umu svoj narod i njegovu goruću potrebu za prosvetom.

Sve što je pisao namenio je srpskom narodu.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane