Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Postdemokratija

Sistem te laže

Ko ima apsolutnu moć, nema potrebe da je zloupotrebljava, dovoljno je samo da je koristi jer ona je sama po sebi zloupotreba. Zašto onda Vučić zloupotrebljava apsolutnu vlast koju ima? Iz istog neobjašnjivog razloga zbog kojeg bogataš čini sve da bude još bogatiji, ne prezajući ni od utaje poreza i drugih protivzakonitih marifetluka. Pritom, lažno se predstavlja kao humanitarac koji daje pomoć, kao milostinju, onima na čiji račun se njegovo bogatstvo enormno gomila, a ne pada mu na pamet da poveća plate svojim radnicima, tvrdi kolumnista Magazina Tabloid Mile Isakov, bivši potpredsednik u Đinđićevoj vladi i potom ambasador u Tel Avivu

Piše: Mile Isakov

Kao što tajkun ne razmišlja o tome da ekstra profit podeli sa zaposlenima, tako ni političkom moćniku nikako ne dolazi iz dupeta u glavu da vlast podeli sa nadležnim institucijama i građanima. Takav je sistem lažne demokratije u lažnoj pravnoj državi, sa lažnom tržišnom ekonomijom i lažnom socijalnom pravdom. U takvoj državi lažirani su i protesti protiv vlasti, kao i protesti protiv protesta.

Pliva patka preko Save, nosi pismo na vrh glave...A šta piše u pismu?

Svedoci smo čudnih protesta protiv vlasti i još čudnijih kontraprotesta. Ni nalik na vehementne mitinge na kakve smo navikli devedesetih, na masovne svakodnevne proteste kojima je srušen jedan režim da bi bio uveden novi sistem, kojim sad upravlja vlast sastavljena od onih koji su tada rušeni. Izgleda komplikovano ali nije, zapravo stvar je vrlo jednostavna, sistem je važan a ne ljudi, ne narod, ne vlast, samo sistem. A u tom sistemu može biti vlast svako ko pristaje da mu služi, onaj ko se pokloni sistemu može biti i vlast i opozicija u isto vreme, pa tako i protesti mogu biti protiv vlasti, a može i vlast da ih organizuje protiv opozicije. I svi se pozivaju na sistem.

Otud svi protesti liče jedan na drugi da ih je teško razlikovati. Nema više tradicionalne halabuke i ikonografije, ništa od uobičajenih pretnji, tuča i lomljave, sve civilizovano u evropskim rukavicama. Umesto pesnice građanski simbol je sad patka, kao ona novinarska ili politička. Sa druge strane, na kontramitingu nema ni crnih zastava sa mrtvačkim glavama, ni ljudi bez zuba u prvim redovima. Sve neki fini svet koji više liči na gužvu pred pozorištem, nego pred fudbalskim stadionom.

Patka sistema ih je pomirila i izjednačila pa protesti više liče na Paradu ponosa, na šarenu povorku u kojoj ljudi, mada na ivici egzistencije, radosni što još uvek mogu da šetaju gradom i pokažu da postoje, više proslavljaju nego što protestvuju. Imaju oni i neke zahteve, ali ne insistiraju baš, kao da ni sami ne veruju da su realni i mogući, da je, naprimer, maskirano rušenje ulice na obalama Save od strane vlasti, dovoljan razlog za rušenje te vlasti.

Znaju oni da će Mali, koji je srušio Savamalu, na kraju verovatno biti zamenjen ali da to neće ništa promeniti, jer o tome neće odlučivati njihov glas. I o njegovoj smeni odlučiće isti onaj koji je odlučio da se teren za Beograd na vodi ima očistiti, sofort. I neće biti kriv zato što je to uradio, kao što protestanti kažu, nego kako gazda kaže, zato što je to izveo po mraku. Gazda ko gazda, on bi to u po bela dana sravnio sa zemljom, da svi vide. Ipak smeniće Malog, kad njemu njegove gazde kažu, dosta je bilo zamajavanja. Sve se svodi na to da je građanima uvaljena patku, a oni uzvraćaju patkicom. I to još uvezenu čak iz Brazila. Sramota. Pa, do juče smo mi bili najveći svetski izvoznici Otpora, sa sve pesnicom kako nama i priliči. Takvi smo mi Srbi, zato se sad češemo i tamo gde nas ne svrbi.

Neki analitičari, očigledno potkupljeni od sistema, tu miroljubivost i uljudnost protesta tumače kao civilizacijski napredak društva uz naglasak da za to najveće zasluge ima ova vlast, koja je navodno pacifikovala i zemlju i ceo region.

Neki drugi, upravo obrnuto, tvrde da je to znak slabosti režima koji se prodao zapadu. Čekaj, zar to nije kontradiktorno, ako je zapad potkupio vlast, kako onda finansira i nevladinu patkicu. Pa, nije jer i režim i patkica su samo projekti, koji u međusobnom nadmetanju za naklonost sistema, jedan drugog kontrolišu i podstiču.

Kad Vučić kaže da su protesti baš super,što u prevodu znači da mogu da mu pljunu pod pendžer, to je dokaz njegove nemoći i nervoze, jer dobro zna da oni koji su mu poslali patkicu imaju načina da ubrzaju njen rast, ako ne bude poslušan.

Za građane, pak, protesti bi bili super kad bi davali neke rezultate, kad bi nešto zaista promenili. Ovi sadašnji, organizovani fakultatitvno jednom nedeljno, kao vikend izleti na svež vazduh, očigledno nemaju tu moć, a čini se ni nameru. Za njih je to samo jedan projekat i njihov interes nije da slučaj bude brzo rešen, jer onda je projekat završen i prestaju donacije za njega. Nisu oni tu da nešto ili nekog ruše, njihovo je samo da prenesu poruku, a poruka je kovertirana u pismu. Pošiljaoci su odredili da se pismo može otvoriti tek kad za to dođe pravi trenutak. A kad će to biti ne zna se. To zavisi od toga koliko će Vučić u patkici prepoznati buduću patku.

Jedni, dakle, tvrde da proteste protiv režima organizuju zapadne sile, drugi da kontraproteste organizuje vlast. I jedni i drugi jednako su u pravu i jednako lažu. I jedni i drugi su deo sistema koji laže i kad govori istinu. Nema sumnje da je pismo koje patka nosi preko Save overeno pečatima Vašingtona i Brisela, ali patkica koja još ne ume da pliva pa moraju da je nosaju ulicama Beograda, je naša. Oni koji previše insistiraju na njenom brazilskom pedigreu time samo žele da preporuče našeg vođu narodu, jer eto i njega hoće da ruše mračne sile svetskog poretka, kao što su srušile levičarsku predsednicu Brazila. To bi automatski trebalo da značu da je on nepokolebljiv u odbrani nacionalnih interesa, i pomalo levičar, što će reći na strani sirotinje, a to znači svih nas. A to dalje znači da za to što smo jadni i bedni ne treba njega da krivimo, već naprotiv da ga podržimo u pravednoj borbi protiv belosvetskih moćnika koji bi da nas učine još bednijim. Ne druži se on sa njima, kako izgleda, nego se samo pretvara kako bi ih iskoristio da bi nama bilo bolje.

Tako se istina koristi za laž. Istina je da sa zapada pomažu protestante , ali laž je da proteste organizuju zato da bi rušili Vučića, jer da to žele to bi i uradili. Još uvek on njima dobro služi, a patkica treba samo da ga podseti na sva obećanja koja im je dao i obaveze koje je preuzeo onomad kad su ga postavljali na čelo države, a koja su nabrojana u pismu koje nosi na glavi ona patka sa početka priče. Ako to pismo stigne i bude otvoreno, oni neće ni morati da ga ruše, narod će ga sam najuriti usranim motkama. Prema tome, ne boji se on pačije škole nego naravoučenija koja se iz nje mogu izvući. Zato je naručio proteste protiv tih protesta. Da malo zabašuri stvar.

Dakle, istinita laž je i tvrdnja da je Vučić organizovao kontraproteste u Novom Sadu. Istina je da on stoji iza toga, jer prosto ne bi bilo moguće bez njegove saglasnosti i podrške, ali nije tačno da je to njegovo delo. Da ih je on organizovao bili bi mnogo masovniji, jer on to može a i reputacija omiljenog vođe mu to nalaže. I mogućnost da je on organizator ali da nije želeo da se to zna otpada, jer u tom slučaju ne bi tamo slao svoje najviđenije ljude, gradonačelnika Novog Sada i neke ministre da daju tako otvorenu podršku. A i rukopis tog "sineopsisa" bio bi drugačiji. Definitivno, to je neko drugi smislio i izveo, naravno uz njegovu pomoć, ali drugačije nego što bi on to uradio. Taj je svakako želeo da mu učini uslugu i da mu se dokaže ali, hteo ne hteo, pored podrške uputio mu je i neke političke poruke između redova.

Naprimer, Vučić nikad ne bi izašao u javnost sa porukom "stop anarhiji", što je bio glavni slogan kontraokupljanja ispred RTV, jer se time priznaje da u državi koju on vodi vlada anarhija. Znam ja da su autori slogana pod anarhijom mislili na proteste u Beogradu i Novom Sadu, ali to se može i drugačije čitati. Za mene je anarhija pre svega slučaj Savamale, gde je bez sudskog naloga i zvaničnog prisustva nadležnih organa, pod okriljem noći i fantomki, porušeno pola ulice i uništavana nečija imovina u centru glavnog grada. Ako je to učinila vlast, kao što postaje sve jasnije, anarhija je još ozbiljnija.

Drugi slogan kontramitinga "povratak u institucije" još jedan je dokaz da to Vučić nije organizovao jer on tvrdi da institucije njegove države odlično funkcionišu i da se on ne meša u njihov posao. Jasno je da su inspiratori kontraprotesta sa tom porukom hteli da kažu da se problemi ne rešavaju na ulici, ali sam poziv da se društveni tokovi vrate u institucije priznanje je da institucije ne funkcionišu. Za to ne može biti odgovoran niko drugo do režim, pre svega Vučić, koji je preuzimajući svu vlast u svoje ruke suspendovao sve institucije sistema.

Ne treba se, međutim, zanositi da je u pitanju nekakva subverzivna delatnost u njegovom okruženju. Naprotiv, to je bio pokušaj da mu se da podrška ali mnogo perfidnije nego što izgleda, ne samo za trenutnu situaciji, nego i na duži rok, da mu se ponudi drugačija politika, neka vrsta prosvećenog narodnjačkog apsolutizma, što nije baš demokratski poredak ali je legitiman i u demokratiji.

Sa kontramitinga mu se dobronamerno poručuje da treba da poštuje institucije, koje su inače pod njegovom kontrolom, kako bi mogao od svih da traži da ih poštuju. Pošto on jedini može da ih koristi, može kroz njih legalno da sprovodi svoju volju mnogo efikasnije nego na silu, omalovažavajući i zakone i institucije na kojima počiva njegova moć.

Urušavajući ih potkopava sopstvene temelje i pre ili kasnije pašće zbog toga, verovatno na silu kad zakoni i institucije, koje sam režim degradira, više ne budu ništa značili.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane