Kucni lijekovi za astmu elicea 10 mg Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za upalu grla ivermectin gdje kupiti Lijekovi za žgaravicu
Lijekovi za valunge Lijekovi za lijecenje oteklina. lexilium cijena Lijekovi za tinitus
lijekovi protiv raka. Lijekovi za trovanje hranom lorsilan cijena prirodni lijekovi za prehladu
prirodne tablete za spavanje lunata bez recepta Proizvodi za njegu masne kože
organizirati modafinil hrvatska Lijek za morsku bolest
lijek za suha usta normabel bez recepta lijek za artritis
lijekovi za zatvor Lijek za akne rivotril cijena sredstvo za zadržavanje vode
Lijekovi za rast kose. Sredstva za suhi kašalj xanax cijena Lijekovi za bolesti zuba.
lijek koji spašava život Lijecenje akni kod kuce. zaldiar bez recepta pojedinacni cvjetovi

  https://www.youtube.com/channel/UCh1byVR71-7NppEvZETaXCw

Natrag

Banat

Kako su do juče do krvi posvađani vlastodršci, postali krvna braća po pljački

Revidirci Pere Preletača

Raspolaganje parama naroda bez ikakve odgovornosti, na šta se „nakarikava" udobnost života nekolicine besprizornih u Srednjem Banatu, satire i zatire smisao života. „Vrhunski" nerazvijena opština Nova Crnja na granici sa Rumunijom, zahvaljući „razvaljivanju" opštinske kase, ima hiperbogatog večitog predsednika opštine, nekolicinu bogataša - klasičnih parazita na jaslama naroda, i na hiljade siromašnih građana, međusobno žestoko posvađanih oko „mrvica" koje im, s vremena na vreme, „dobacuju" samoizabrani na izborima.

Zoltan Horvat

Umreženo „kolo" kriminala i korupcije dostiglo je tačku ključanja nakon poslednjih izbora. U opštinskoj vlasti Nova Crnja sede samo oni koji su, koliko do sinoć, zatrovani pohlepnom i mržnjom, pretili jedni drugima puškama i drugim ubitačnim sredstvima. Sve, zarad vlasti, parčeta vlasti, spremnih da izdaju i prodaju i najrođenije. Pera Milankov, novi - stari - večiti predsednik opštine je pre samo 18 meseci, pred armijom ogorčenih meštanima, predvodio isterivanje vrhovnika vlasti, kako je tada rečeno, zlih i naopakih opštinskih neprijatelja...Tada su, pod žestokim pritiskom naroda, do neba osramoćeni, iz opštinske kuće isterani Cvijan, Danica i još nekolicina pajtosa - lokalnih drmatora u pratnji njihovog razoružanog privatnog obezbeđenja.

I gle čuda neviđenog, danas u Novoj Crnji, nakon (preko nepotrebnih) izbora, u vlasti su ponovo fotelje prigrabili Cvijan Milošević, Danica Stričević...(p)likovi već višestruko „opevani" u Tabloidu. Tragikomičan uzrok, posledica i žrtva nove, najveće političke tragedije ovog kraja je Pera Milankov, kojeg dugi niz godina, iz vikanja zovu i bizon. „Pretplaćen" na predsedničku funkciju, opterećen suđenjima koja se vode protiv njega i najavom novih (neoborivih) dokaza protiv arčenja narodnih para, doneo je odluku da po svaku cenu spašava sopstvenu kožu. „Genijalnost" mu je nalagala da se učlani u SNS. U Novoj Crnji mu to nije pošlo za rukom, pa je novu, valjda petu po redu člansku knjižicu, potražio u Novom Sadu. Za ovakvog čoveka od večitog uspeha, nije bilo problema, pa je usput iz centrale stranke stigla depeša u mesni odbor nazadnjaka da se sa Perom i njegovim predizbornim Udruženjem građana mora praviti „dil".

Cvijan, Danica i šaka jada nazadnjaka, podvili repove, zaboravili međusobna smrtna neprijateljstva, pa se danas za glavnim opštinskim astalom, ljube kao narođeniji. Da nije ružno, bilo bi odvratno, ali, ovdašnji maheri mlaćenja prazne slame teraju dalje, na krilima nepobedivog Velikog Vođe. Gosn' Pera je, kao aktuelni predsednik opštine, imao predizbornu Grupu građana. Ne toliko alavu, ali svakom od njih, se „moralo izaći u susret". Kako? Lako. Pare nisu problem, njih nema, daj da se zaiti iz opštinske kase. Opštinskim parama se čašćavao svaki izborni glas. Prvo, bonovima, pa jednokratnom pomoći u više navrata...Bonom u vrednosti od tri hiljade, na ruke, svaki potpisnik Udruženja je mogao pazariti u mesnim prodavnicama Gomex-a. Nekima, malo važnijim članovima, trebala su ogrevna drva, izašlo im se u susret, drugima su aktuelni bili crepovi, cement, gorivo...Neki su potražival i keš, bez problema.

Problema nema, para nema na opštinskom računu. Genijalni predsednik je i ovom problemčiću doakao, dvostruko. Pokrajina je već prosledila sredstva za izgradnju bunara u Radojevu u iznosu od 12 miliona dinara, u bunar nije ni ašov ušao, a pare su neznano kud (samo Pera zna) spiskane, pa je opština digla kredit od 16 miliona. Ni tih novaca više nema, „pojela" ga predizborna kupovina glasova. Ni to nije dovoljno za izbornu „pobedu" opštinskog Genija, pa je iz Fonda za kapitalne investicije dignuto još nekoliko kredita, plus kredit za stabilizaciju opštinskog budžeta. Desetine miliona na raspolaganju Geniju, plus plus, keš iz opštinske kase.

Ovako „naoružan" narodnom, tuđom lovom, može se kupiti narod, gde Romi zauzimaju počasno mesto. Naime, u Radojevu su većina, njih Genije mora pridobiti, pa je u tu svrhu angažovan Anton Felbab (44) iz Karađorđeve 9. ("...Antone, dobijaš na ruke, nedeljno, jednokratnu pomoć, bonove, keš, pa ti raspodeljuj dalje ljudima...Najvažnije je da oni glasaju za prvog na listi Udruženja građana, Peru Milankova...").

Sve je sa Antonom išlo ko podmazano, u selo su u međuvremenu pristigli kamioni sa 100 tona kamenja i 30 tona peska za ulični put u ulici Save Kovačevića, naravno bez tendera, dok nisu došla na naplatu "čvrsta" usmena obećanja. ("...Antone, bićeš član opštinskog veća, Romima će biti poboljšani uslovi života, socijala će još 'jače' da plaća...")

Anton je podsetio „poslovnog partnera" na obećanje, ovaj se, ponovo ustoličen, prvo naljutio, pa ispedalirao Roma iz Radojeva. Anton presavio tabak, sa dokazima se pojavio u OJT Kikinda, dao pismenu izjavu...

Trenutno, Genije u fotelji navodi, po ko zna koji put, da je žrtva teških i „beskrupuloznih" igara koje se vode oko njega, blateći njegov svetao i nevin lik kao i ugled njegove porodice. U tu svrhu je angažovao i ajn, cvaj policaj, revnosne posetitelje uznemirivača lagodnog foteljaštva na grbači naroda koji se, eto, usuđuju da, ponavljamo, remete njegov svetli lik i delo. Kriminalu i korupcijo, spasonosno „božanstvo" višestranačja Srbije za privatne džepove, grobaru opstanka blentavog naroda, samo odabrani, odnosno samozvani Geniji mogu i moraju da vladaju, i tačka. Vole crnjanski Genij svog najnovijeg Idola, Vođu, ko što je volo i svog bivšeg Tadića, itd...

Kontinuitet razvijanja nerazvijenosti opštine u bedu je proces koji se ne sme prekidati, reče junak teksta, izljubi se sa Cvijanom i Danicom, pa sedoše da vide šta im je još crnje činiti.

Geniju je, u hroničnom nedostatku narodnih para, pala na pamet i ideja da rasprodaje opštinsko zemljište. Tričavih 25-30 hektara je moglo da se proda, gde bi „zadovoljni" bili i privatni džepovi. Ovaj i ovakav gaf Genija za sada nije prošao na skupštinskom zasedanju, ali, ako Pera, Cvijan i Danica (bez brata i devera) u šest očiju zaključe da se plen mora deliti svima za opštinskim foteljaškim stolom, možda bi se hektari mogli prodati već viđenom kupcu.

Brže-bolje izabran je i novi vd. direktora JKP „8. avgust" u Srpskoj Crnji, firmi koja je, za neverovati, imala pozitivno poslovanje u poslednje dve godine.

Steva Hrkalović, bivši autoritativni pomoćnik zidara i ručna „mešalica" maltera, seo je u fotelju ovog preduzeća. Kome odgovara ovakav kalibar čoveka na rukovodećem mestu, no Geniju, jer ima vernog poslušnika, koji nema pojma o minulom radu (čitaj: kriminalu) iz vremena poslovnog trougla opština Nova Crnja - Pokrajina - Vojvodinaput (od pre neki dan u stečaju). Ovdašnji Genije mora sakrivati pisane tragove o namernim kašnjenjima u isplati, krimogenom obračunu zateznih kamata i desetinama „zagubljenih" miliončića. Naravno da Genije i u ovom, po opštinu neuspešnom biznisu, ima dominantnu ulogu, pa ne želi da javnost sazna punu i pravi istinu.

Nakon poslednjeg skupštinskog zasedanja kojem je delimično prisustvovao i potpisnik redova, Genije, Cvijan, Danica i društvo selo je za opštinski foteljaški sto, prezadovoljno odrađenim poslom. Iako bi se, sad i odmah, mogao proglasiti bankrot opštine, društvo je bilo izuzetno veselo, razdragano, nazdravljalo se...pitaj boga čemu. Nakon 2,5 sata zaludnog ali upornog čekanja na razgovor, uprkos najavi da ću biti primljen, portir mi je u prizemlju opštinske zgrade saopštio da zbog prezauzetosti, Genije jednostavno nema vremena za novinare. Odozgo se, između ostalog, jasno moglo čuti, „...ma ko j...ove iz Tabloida, oni bi da nam remete neophodan mir u kući...". Potpisnik je otišao na autobusku stanicu, a Genije se nakon samo nekoliko minuta, svojom limuzinom, ležerno, uputio kući na zasluženi ručak.

Još ležernije je mahnuo čekaocu na stanici, sa vraškim osmehom na licu. Pobednik ovih, novih i svih izbora mora da se zna i pre izbora. Da smo kojim slučajem do neba (dalje ne može) hvalili Genija kao što to čine neopevani rasni kolumnista banatskog novinarstva, Dalibor Bubnjević i njemu slični, možda bi zvanično bili primljeni u njegovu rezidenciju. Poslednji boravak u njoj, bez Genija koji je bio na poduženom službenom putu (u pritvoru) pre nekoliko godina, ostao je zapamćen po uvredama Danice, Cvijana i preostalih, koje profesionalac, na javnom mestu, mora korektno istrpeti.

Srednji Banat ima kolovođe, koje, narodu, teraju inat. Ovoliko kriminala, korupcije i bezakonja ne može da stane ni na Mlečni Put. Narod umire u najvećoj bedi, Geniji se bahato bogate, uz neviđen bezobrazluk: traže da im aplaudiramo za zajebanciju sa narodom.

podeli ovaj članak:

Natrag
Na vrh strane